Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

KOPANJE JEZERCETA

30 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

JEZERCE U VAŠEM DVORIŠTU
Zašto?
Dovoljno je osvrnuti se oko sebe, da bismo videli kako nas okružuju smeće, neuredni travnjaci, ugaženi vrtovi. Ovakvo ukrasno jezerce može poslužiti kao mali ribnjak, može biti fontana ugradite li mali vodoskok, uredno ga aranžirate, ali i čisti kutak prirode sa obiljem perunika, lokvanja, šaša, sitnih biljčica i sl. Priznajete, retki su oni koji u svom vrtu imaju ovako lep kutak.
Kako odrediti veličinu, oblik i dubinu?
Poželjno je da jezerce bude na suncu, ne preblizu kuće ili krošnje nekog stabla kako u jesen po njemu ne bi plovilo lišće umesto ribica. Preporučljivo je da mu površina bude najmanje tri kvadratna metra , pa sve do one veličine koja se može smestiti u vrt. Oblik treba prilagoditi terenu, a poželjno je da bude nepravilan, jer pravilni geometrisjki oblici zacelo nisu prirodni, pa neće doprineti pravom užitku.
Vrlo je bitno kako odrediti dubinu. U svakom slučaju sa jedne strane (preporučljivo 1/3 do 1/5 do obale) treba izvesti blagi uspon do dubine od oko 20cm. Na tom delu će početi klijati biljni svet a i mnoge ptičice će doći tu da se osveže.
Drugi deo takvog jezerca mora biti dubok 60-80cm, gde se „spušta“ sav biljni i životinjski svet da bi prezimeo. U toj dubini voda se sigurno neće zamrznuti tokom oštre zime, pa ćemo do sledeće sezone sačuvati svoje prirodno carstvo. Pri određivanju dubine važno je znati da većina rečnog i jezerskog bilja- kao šaš, perunika i sl. uspeva u vodi dubine od 20cm.
Kako to izvesti?
Osnovi materijal je PVC folija debljine 1mm. Vrlo je važna njena boja, jer ona daje odraz našem jezeru. Predlog je maslinastozelena, mada dobro može poslužiti i crna ili neka druga tamnija boja, jer dno ionako nakon određenog vremena poprima talog koji onda zajedno s biljem daje zeleni odsjaj i ugođaj.
Do jezerceta je najbolje provesti tri cevi. Dve služe za dovod vode i recirkulaciju. Pod pretpostavkom da nećemo ugrađivati neki filter i cirkulacijsku pumpu kojom bismo tu ustajalu vodu filtrirali, ovu drugu cev ostavimo kao rezervu za buduće namene. Takve cevi obično imaju promer 1/2˝ ili 3/4˝. Najbolje će za to poslužiti plastične polietilenske cevi. Za odvod vode treba odabrati cev minimalnog promera 50mm, koje se izrađuje za kućnu kanalizaciju. Na vrhu te cevi je obično sifon i on u stvari održava razinu jezerca.
Treba ga smestiti uz obalu na dohvat ruke, jer će se ponekad začeptit, pa ga valja i čistiti. Kad pada kiša, višak vode prelivaće se kroz tu cev u kanalizaciju. Jasno je da tu cev postavljamo s padom od jezerceta do kanalizacije. Što je jezerce veće, veći je i promer cevi.
Osim tih priključaka, do jezerca se može provesti i elektroinstalacija radi rasvete i eventualne ugradnje vodoskoka, fontane i sl. Ovde upozoravamo da treba ugraditi transformator za 220 na 24v, da bismo onemogućili eventualnie strujne udare, budući da se radi o elektoinstralaciji i elektrouređajima koji su uronjeni u vodu. Umesto odgovarajućeg crpnog agregata sa sapnicima ili slično, fontana ili vodoskok se može opremiti i potopnom bunarskom ili odmuljnom crpkom.
Vodoskok, fontana i osvetljenja
Ukoliko ste prostorno ograničeni, živite u stanu ili vrt vam je manjih dimenzija, malu oazu možete smestiti na balkon, terasu ili cak i u samom stanu. Do posude ili vodootporne građevinske konstrukcije sprovodite priključke kako smo opisali u malo pre navedenom tekstu. Pri tome je najpovoljnije koristiti materijale koji nisu podložni koroziji, npr. plastične posude i cevi za dovod i prelivanje vode te pocinkovani ili aluminijumski lim, a za konačnu spoljnu oblogu drvene ukrasne letvice, kamene ploče i slične obloge. Svi spojevi moraju biti nepropusni. Kod limenih posuda poželjno je limljenje preklopnih spojeva.

Efekti....
Najbolji se efekat postiže različitim vodoskocima i rasvetom. Rasveta se može postaviti i izvan vode, tj mali reflektor ili neki izvor svetla usmeriti na vodoskok.
Ali, najbolji efekat se postiže ukoliko se reflektor postavi unutar jezerceta i usmeri na vodni mlaz. Specijalizirani proizvođači nude različite reflektore pa čak i u različitim bojama kao i one sa rotirajućim obojenim pločama da bi se postigao efekat raznobojnog raspršenog vodenog mlaza.
Na slici prikazan reflektor ima tipsku oznaku UWS K 3/403-10 sa svetiljkom od žarne niti za 220 V/50 Hz i 40W s priključnim kablom dužine 10m. Ali, postoji i tip UWS K 3/508-10 sa halogenom svetiljkom za 12V 50W. Za takav tip reflektora treba imati i tzv. zaštitni transformator radi galvanskog odvajanja i popune sigurnosti od eventualnog proboja električne energije.

Najpre treba iskopati željeni oblik i postaviti priključke. Sledi postavljanje ivične obloge jezerceta...
....a ako je potrebno veći komad, treba ga izrezati, spojiti i prilepiti, da bismo mogli pokriti čitavo dno.
Oko priključaka treba raditi ovako, zavariti ili lepiti kao i ostala spojna mesta
Nakon montiranja svih elemenata na priključke sledi punjenje, ali predhodno treba postaviti neki ukras, vodoskok ili slično.

Deo ukrasnog jezerceta ima po ivici busenje trave, a na drugom delu su kamene ploče
...do kojih je nasuta humusna zemlja, da bi se moglo posaditi ukrasno cveće, trava i slično rastinje
Nakon mesec-dva trava će niknuti a do jeseni jezerce postatii pravi ukras vrta.

Uz malo mašte i truda u svaki se ambijent može ukomponovati lepa oaza cveća i vode. Mogućnosti je zaista mnogo i samo treba odabrati najprihvatljiviju varijantu.

Dekorativni vodonepropusni cupovi ili druge ukrasne posude mogu se, uz dodatna svetla i cirkulaciju vode, pretvoriti u živopisne oaze cvića.
Rasvetom i vodoskokom mogu se postići očaravajući efekti.

Već postsojeće posude za sveće mogu se, uz dodatne zahvate i postavljanjem priključaka za vodu, pretvoriti u vrlo dekorativan element terase.
Ovakve reflektore sa oznakom UWS K3 se jednostavno mogu uroniti u vodu i uključiti u struju.
Agregat UPL 24 ima pumpu od 80W i rasvetu od 50W te zaptitni trafo pa se njime mogu osigurati i vodoskok i osvetljenje.

Sve slike i planove mozete preuzeti sa sajta www.kolibica.com

 • sa405709.jpg
 • sa400025.jpg
 • sa400007.jpg
 • nokia028.jpg
 • picture 317.jpg
 • p1010012.jpg
 • p1010001.jpg
 • dscf2829.jpg
 • dscf2828.jpg
 • dscf2827.jpg
milank
milank's picture
Offline
Registrovan dana: 10/10/2007
Poruke:

Evo ako nekoga interesuje ovde mozete skinuti serino upustvo kako napraviti vrtno jezero.

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Bravo, care, jako mi se dopalo.

milank
milank's picture
Offline
Registrovan dana: 10/10/2007
Poruke:

I meni se odmah svidelo Wink

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Negde je postojalo link sa objasnjenjem za izgradnju jezera sa slicicama, jako dobro objasnjeno, ali sam izgubio papiric na kome sam to zapisao. Svoje jezerce u dvoristu sam hteo da radim po uputstvima sa te stranice pre nekoliko godina...

boby
boby's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2008
Poruke:

Pozdrav svimaa...zelim da podelim sa vama par slicica jezera.....koje je rezultat vrednih ruku moga starog i mene .... i mala pomoc masine koja je sve to iskopala
btw. svidja mi se forum moze se nauciti ponesto..nadam se lepom druzenju

nemam sliku samog pocetka ali i ovako je nesto

e sad,tu jos mnogo toga ima da se radi... prvenstveno na vodi(filter,biljke,ribe)

ima li neko predlog za filter ,da li uopste treba? radi se o izmedju 160 i 200 hiljada litara vode..mogu li to ribe i biljke same da odrade....?

 • sa405709.jpg
 • sa400025.jpg
 • sa400007.jpg
 • nokia028.jpg
 • picture 317.jpg
 • p1010012.jpg
 • p1010001.jpg
Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

Biljke i ribe ionako to rade same u prirodi, ali moraces ponekad da ocistis jezerce. Vremenom se stvara talog koji podize dno jezera i ono postaje plice. Svojevremeno sam razgovarao o tome sa covekom koji je bio zaduzen za projekat ciscenja jezera na Jastrepcu, koji pravi Lomnicka reka i koje je bilo veoma zamuljeno. Uradili su to uz pomoc vojske, jer je reka nanela toliko materijala da je jezero pred ciscenje bilo dubine nesto oko pola metra.

boby
boby's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2008
Poruke:

U pravu si oko taloga i mulja, mada to i nije toliki problem. kada se prvi put ocisti siguran sam da narednih 8-10 godina ne treba ponovo. pola jezera je oko 1,8 metara a ostatak od 60 do 120cm. i vecina taloga se skuplja u najdubljem delu. ove godine je u planu jos mnogo ideja....otom potom

Slobodan
Slobodan's picture
Offline
Registrovan dana: 16/04/2007
Poruke:

A jezero ti je stvarno ekstra. Nema sta.

chris
chris's picture
Offline
Registrovan dana: 27/03/2008
Poruke:

extra ti je jezero...odradio si svaka cast

okianer
okianer's picture
Offline
Registrovan dana: 30/04/2007
Poruke:

boby sta reci osim bravo,ja muza ne mogu da mnamolim da mi ikopa rupu za plasticno jezerce od 40 l,a kamo li ovako nesto,bravo ,bravo

zvezdica
zvezdica's picture
Offline
Registrovan dana: 20/04/2008
Poruke:

svaka cast,boby,prelepo je.koliko vremena treba za ovako nesto?

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Boby,jezerce je fantazija...jos nam samo kazi da imas toliko veliko dvoriste da je stalo jezerce u njega he he he

boby
boby's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2008
Poruke:

hvalaa,hvala... dvoriste je dovoljno za jos par ovakvih,a koliko je vremena potrebno za sve to ne mogu da ti kazem,sve zavisi koliko radis na njemu....konkretno ovo sto vidite se radi vec neke 2 godine ali nije ni blizu kraja....bas ovih dana se radio neki nazovi potok ali otom potom,bice slika. slabo se nadje vremena. eee daaa KOI su poceli da se mnozeee ima malih juuuhuuu

agika
agika's picture
Offline
Registrovan dana: 25/08/2009
Poruke:

Da osvežimo temu!
Malo sam cunjala po forumu i naletela baš na ono što mi treba.
Lepo ste krenuli sa objašnjenjima ali ja ne mogu da otvorim ni jedan link.
Pošto smo odustali od selidbe bar u narednih par god.ponovo postaje aktuelna ideja o pravljenju jezerca u parkovskom delu dvorišta.
Zamišljeno je tako da osim što pruža estetski ugodjaj, služi i kao bazen za vodu iz koje bi zalivali taj deo dvotišta.
Naime, imamo bušeni bunar koji vuče vodu sa nekih 50-tak metara dubine i užasno je hladna. Primetili smo da biljkama nikako ne prija zalivanje tako hladnom vodom, ostaju opekotine na lisnoj masi-dosta toga je baš mnogo oštećeno. Površina za zalivanje bi bila nekih 1000 kvadrata a na petini je planirano jezero. Ideja je da voda iz bunara puni jezerce a da se za zalivanje koristi voda iz jezera kad se malo ugreje.
Uslikaću deo gde smo planirali jezero-a do bunara ima desetak metara.
Pošto izigravam sekretaricu, prikupljam korisne informacije vezane za ovu temu, pa ako je neko u međuvremenu odradio nešto lepo, ili može da da bilo kakav savet, ideju.....sve prihvatamo!
Muž planira da jezero naseli ribama i vodenim biljem.Od mene zasad toliko.

agika
agika's picture
Offline
Registrovan dana: 25/08/2009
Poruke:

evo i sličica da konkretizujemo stvari
sl1
pumpa se nalazi iza staklenika (u levom uglu slike), to je skoro 10m do budućeg jezera. Kako izvesti dovod vode a da ne kopam veliko po postojećem tavnjaku,ako je ikako moguće!?Ja stojim na mestu gde bi trebalo da bude početak jezera i da se prostire ka onoj gomili šodera.
sl2
je mesto gde smo zamislili jezero
sl3
ugao dvorišta na metar od bunara i pumpe-jezero u pravcu kajsije,odn bočno od nje

 • dscf2829.jpg
 • dscf2828.jpg
 • dscf2827.jpg
Bojanale
Bojanale's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

Auuuuu Agika, kakvi su ooovo parkovi :nes2

Hoću i ja Sad

agika
agika's picture
Offline
Registrovan dana: 25/08/2009
Poruke:

Može,može.... na 1500kvadrata placa, uz muža fanatika i moju blagu narav, naoružati se prvo strpljenjem, alatom i mašinama (ako nemaš crnce-a nemaš ih :nono ,zakonom su zabranjeni) staviš zašitnike na kolena, rukavice na ruke (ko može ! a ja neumem da radim u njima) :tup i.......
Umorih se samo misleći......Zato OVDE na poslu uuuuuživam!

agika
agika's picture
Offline
Registrovan dana: 25/08/2009
Poruke:

:tup :tup :tup
LJudi, zar niko nema nikakav komentar i ideju?
Gde ste? :bye

Bojanale
Bojanale's picture
Offline
Registrovan dana: 08/04/2009
Poruke:

Agika, da znaš da sam se setila juče tvog parkića. Bila sam u Trofeju kod Carske bare (za sve koji nisu iz Zrenjanina, etno restoran sa malim zoo vrtom i kojekakvim etno sadržajima).
Ima tako interesantnih rustičnih elemenata, baš su me se dojmili mali drveni mostići preko malog jezerceta.... Eh da mi je dvorište veličine tvoga... Crying
Nagovori muža da te odvede na nedeljni ručak da pokupiš ideje + ne kuvaš taj dan Wink

vesicalm
vesicalm's picture
Offline
Registrovan dana: 06/09/2009
Poruke:

pozdrav svima,
dvoriste je lepo

agika
agika's picture
Offline
Registrovan dana: 25/08/2009
Poruke:

hi,hi,hi to ko ce kome nego svoj svome!
A i zenska posla ,odma spoji lepo sa korisnim! Nije losa ideja, moram uskoro da je sprovedem -jos za lepog vremena. :hh :dacne :dacne :dacne

duule
duule's picture
Offline
Registrovan dana: 26/03/2009
Poruke:

Cime si boby oblozio korito jezera?Sve pohvale!

boby
boby's picture
Offline
Registrovan dana: 06/04/2008
Poruke:

Dno i plici delovi su betonirani, a okolni zid je radjen od kamene cigle...

duule
duule's picture
Offline
Registrovan dana: 26/03/2009
Poruke:

da li si stavljao neki aditiv u beton za nepropustljivost vlage?,ako jesi koji?

xt12sasa
xt12sasa's picture
Offline
Registrovan dana: 06/06/2009
Poruke:

Jezero ti je prekrasno!!A mene zanima ako ima nekog tko zna kako funkcioniraju jezera bez vodonepropusne folije ili betona!!Ovako je na stvari kod kuce sam napravio jedno malo jezero samo radi estetike iza na vrtu,a malo dalje od kuce imam jednu ogradenu parcelu na kojo sam mislio napravit malo povece jezero!!!Stvar je u tome sto nemam dotok vode, ali to je nekad prije nekih 30 godina bilo mocvarno podrucje i podzemne vode su dosta visoke , i to toliko visoke da kad uzmes nekih 3 stihaca znaci cca 40cm voda sama izvire!!!Pa me zanima dali itko ima kakvih iskustava sa tim,jer moj plan je iskopati jezero nekih 20 m x 10 m!!!Sta ce se dogadati sa vodom???I dali ce kad ce biti suse jezero presusit i na koju dubinu bih morao ici???Unaprjed hvala!!!!

xt12sasa
xt12sasa's picture
Offline
Registrovan dana: 06/06/2009
Poruke:

Slike govore tisucu rijeci!!!

 • img052_kopiraj.jpg
 • img051_kopiraj.jpg
 • dsc05740_kopiraj.jpg
 • dsc05727_kopiraj.jpg
 • dsc05726_kopiraj.jpg
 • dsc05729_kopiraj.jpg
 • dsc05730_kopiraj.jpg
 • dsc05738_kopiraj.jpg
 • dsc05743_kopiraj.jpg
 • dsc05751_kopiraj.jpg
 • dsc05754_kopiraj.jpg
 • dsc05755_kopiraj.jpg
 • dsc05756_kopiraj.jpg
 • dsc05757_kopiraj.jpg
 • dsc05760_kopiraj.jpg
 • dsc05761_kopiraj.jpg
 • img064_kopiraj.jpg
 • img065_kopiraj.jpg
 • img066_kopiraj.jpg
 • img061_kopiraj.jpg
 • img062_kopiraj.jpg
 • img057_kopiraj.jpg
 • img059_kopiraj.jpg
 • img067_kopiraj.jpg
 • img071_kopiraj.jpg
 • img070_kopiraj.jpg
 • dsc05763_kopiraj.jpg
 • dsc05764_kopiraj.jpg
 • dsc05765_kopiraj.jpg
 • dsc05766_kopiraj.jpg
 • dsc05767_kopiraj.jpg
 • dsc05769_kopiraj.jpg
 • dsc05770_kopiraj.jpg
 • dsc05771_kopiraj.jpg
 • dsc05775_kopiraj.jpg
 • dsc05776_kopiraj.jpg
 • dsc05777_kopiraj.jpg
 • dsc05778_kopiraj.jpg
 • dsc05779_kopiraj.jpg
 • dsc05780_kopiraj.jpg
 • dsc05781_kopiraj.jpg
 • img075_kopiraj.jpg
 • img077_kopiraj.jpg
 • img078_kopiraj.jpg
wladosh
wladosh's picture
Offline
Registrovan dana: 07/10/2013
Poruke:

Hteo bih napraviti ovako nešto :
http://www.youtube.com/watch?v=AigVsMveSOM
Ili u jezeru :
http://www.youtube.com/watch?v=_-S6Wa_m6Yg
Šta mislite da li bi ova pumpa mogla da mi odradi posao ? :
http://www.aliexpress.com/item/1set-Solar-Power-Fountain-Pool-Water-Pump...
Hvala

milos1988m
milos1988m's picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2014
Poruke:

xt12sasa wrote:
Slike govore tisucu rijeci!!!

gde si naso ovaj kamen za ovu lepotu

milosmitic

Beshla
Beshla's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2009
Poruke:

Super izgleda! Interesuje me da li je potrebna dozvola za kopanje jezera (20 x 30m) na sopstvenom placu koji se vodi kao poljoprivredno zemljište? Znam da kod nas važi onaj sistem: Radi šta hoćeš ako si dobar sa komšijama!