Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Budj u kuhinji

3 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Miroslavg83
Miroslavg83's picture
Offline
Registrovan dana: 03/10/2010
Poruke:

Pre sest meseci smo napravili novu kuhinju u podrumu, posle nekih cetiri meseca se pojavila budj otpozadi na elementima,to sam ocistio a sad me intresuje cime bih mogao da zastitim ivericu i lesonit da opet ne nastane budj.....ako je neko imao slicnih iskustava ili ima neko resenje....

boca-ica
boca-ica's picture
Offline
Registrovan dana: 22/06/2010
Poruke:

Bez vlage nema i buđi, vlaga može postojati i od kondezacije tj od lošijeg provetravanja. Možeš da probaš da sadolinom sa lakom, zaštitiš poleđinu i još neku samolepljivu tapetu da nalepiš koliko dugo će te to štititi ne znam .Poleđina kuhinje je uglavnom od lesonita koj je hidroskopan, mada postoji i lesonit od medijapana pa njega je lakše zaštititi
Na primer deo iverice koj mi je blizu kade zaštitio sam samolepljivom tapetom (providnom) pre dve godine i još stoji ko nov i ako deca ga uredno polivaju kad se tuširaju. Najsigurnije odstrani vlagu.

spremoneb
spremoneb's picture
Offline
Registrovan dana: 12/06/2009
Poruke:

Možda bi pomoglo da se elementi montiraju na zid pomoću nekih odbojnika tako da ne naležu na zid nego da ima lufta oko 1cm, tako da se provetrava prostor između elemenata i zida.
Pravo rešenje je iskopati zemlju u visini podruma, i sa spoljne strane zida uraditi hidroizolaciju kako bog zapoveda, pa zatim i termoizolaciju, pa zaštitu izolacije, pa sloj za drenažu, eventualno neke cevi za drenažu, i to bi eliminisalo kapilarnu vlagu, a i vlagu od kondenzacije.
Rešenje sa odbojnicima je malo primitivno, ali možda pomogne oko elemenata, zidovi će i dalje praviti vlagu dokle god postoji razlika u temperaturi sa spoljne i unutrašnje strane zida.