Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Dimnjak i kuhinjski elementi

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Pupolina
Pupolina's picture
Offline
Registrovan dana: 01/07/2018
Poruke:

Molim forumaše za mišljenje. Kuhinjska niša mi je relativno mala a prostor (i planiranje) kuhinje komplikuje dimnjak koji je blago isturen i koji (po mom laičkom mišljenju) ne dozovljava kačenje kuhijskih elemenata. Inače dimnjak je širok 1,3m i kroz njega idu tri voda (za tri stana) od kojih je samo jedan u upotrebi. U našem stanu otvor je zatvoren jer ne planiramo koristiti dimnjak.

Jedna od ideja je da uz dimnjak stoji samostojeći ormar i frižider ali sam na nekim sajtovima čitala o zapaljenju dimnjaka pa se pitam koliko je pametno prislanjati bilo šta uz sami dimnjak.

Druga ideja (još i gora) je da uz dimnjak stoji električni šporet iznad kojeg bi bila napa i pripadajući viseći element koji bi išao na šinu i bočno bi se šrafio za susjedne elemente (koji bi pak visili na zidu).

Kakvo je vaše mišljenje?

U prilogu je prvo idejno rješenje u kojem se može vidjeti istureni dimnjak desno. Svaka ideja i preporuka je dobrodošla. Hvala svima.

  • prva_opcija.jpg
Pupolina
Pupolina's picture
Offline
Registrovan dana: 01/07/2018
Poruke:

Zaboravih napomenuti da je zgrada građena 1965. godine i ne bih tačno znala reći kako je dimnjak rađen.

nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Онај ко је затварао димњак ће знати како је рађен. Ако је мајстор недоступан онда је доступан комшија који користи димњак па није проблем да питате њега или да сами погледате у његовом стану. Ако је зидан циглом (као у мојој кући) онда сигурно нема сметњи да се каче висећи елементи. Такође не би требало да претерано бринете због запаљења димњака јер та појава није баш честа. Несреће се дешавају и на пешачким прелазима па их ипак не избегавамо Smile
п.с. Ако је комшија у Инфостан систему онда има право на бесплатно чишћење димњака 2 пута годишње.

LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Pupolina wrote:
.................................................. U našem stanu otvor je zatvoren jer ne planiramo koristiti dimnjak. ............................................................... Svaka ideja i preporuka je dobrodošla. Hvala svima.

Komsija u mojoj zgradi ( 5 stanova po vertikali ) je iskoristio dimnjak kao ventilacioni otvor i tu prikljucio kuhinjski aspirator .

Njemu za sada ovo funkcionise a da lije to dozvoljeno i sigurno kao opcija verovatno ce znati jos neko ovde sa foruma .

Htedoh samo da vam napomenem pre nego sto trajno zazidate taj otvor .

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Da li svaki stan ima svoj dimnjak ili je više njih na jednoj cevi tj. dimnjaku?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Pupolina
Pupolina's picture
Offline
Registrovan dana: 01/07/2018
Poruke:

Pozdrav svima!

Da ne bi bilo zabune, mi imamo u stanu otvor za ventilaciju posebno, t.j. ventilacioni vod postoji zasebno skroz lijevo u ćošku (da ne bi neko pomislio da ćemo napu vezati na dimnjak).

Koliko sam ja upućena svaki stan ima svoj dimnjak (vod) i ne bi trebalo da ima više od jednog korisnika po vodu (osim da se neko iz susjednih stanova nakačio "na divlje"). Šest je stanova u ulazu pa je teoretski (ako bi uopšte i bilo divljeg kačenja) maksimalan broj korisnika pet (3-1 regularna + 3 divlja Smile)) ).

Trenutna je prema mojim (i povjerenikovim) informacijama situacija takva da samo komšinica ispod koristi dimnjak zimi. Mi smo u ovom stanu tek dva mjeseca, pa ni ne znam koliko se dimnjak uopšte grije kada komšinica naloži vatru... Svi ostali koriste plin i el.energiju za grijanje.

Ali, uvijek postoji mogućnost da dođe neko novi, počne koristiti dimnjak koji se nije koristio.

Ne znam kako da iskoristim taj dio niše. Svakako mi treba elemenata za odlaganje a i frižider treba negdje smjestiti. U lijevom dijelu niše su vodoinstalacije, tako da je taj dio rezervisan za sudomašinu, sudoper, "mokri dio" kuhinje.