Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Termoizolacija potkrovlja - Izolacija tavanske ploče

6 poruka / 0 new
Poslednja poruka
gordanica
gordanica's picture
Offline
Registrovan dana: 08/08/2007
Poruke:

Evo,opet ja sa nekim pitanjem...Kupili smo staru kucu koja umesto ploce ima karo tavan (valjda sam se dobro izrazila).Proslu zimu nisam mogla da ugrejem sobe na spratu,pa smo ove godine odlucili da uradimo izolaciju u potkrovlju.Sta je dobro da se stavi na te daske u potkrovlju od izolacije?Neko kaze da se preko tih daski stavi kamena vuna,s obzirom da se tuda ne prolazi,neko piljevinu pomesanu sa krecom...Sta vi mislite?Help,please!

ratko
ratko's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 15/04/2007
Poruke:

Već sam hteo da te opomenem da tema ovakva postoji, pa kada sam pročitao tvoje pitanje shvatio sam da si se pogrešno izrazila .

Ti tačnije rečeno bi da izuluješ plafon sa tavanske strane ? Ako već postoje daske kako kažeš onda ti je najbolje da po njima poređaš staklenu vunu . Tu imaš dve mogućnosti ili ćeš da kupiš presovanu koja je u tablama koje se poređaju samo po daskama ili ćeš da kupiš meku u rolnama koja se samo razmota , širine je 1.2m. Ali Moraš da vodiš računa staklena vuna nesme da se nakvasi , jer ako se nakvasi gubi svojstvo izolatora ,provodi toplotu! Znači odozdo i odozgo moraš staviti najlonsku foliju .

Što se tiče piljevine nije loša vrijanta ali ne može ni da priđe staklenoj (minerqalnoj) vuni ni blizu sa svojstvom izolatora. Drugo ova varijanta bi bila dosta teža pa bi opteretila daske sa kojima je popločen pod tavana .

Ako te interesuje način mešanja piljevine i izlivanje iste kao izolatora pogledaj pod razno sutr ili preksutra ću otvoriti novu temu "Piljevina kao toplotni izolator" .

Dona
Dona's picture
Offline
Registrovan dana: 11/07/2007
Poruke:

Evo moje iskustvo na tavanu smo postavili mineralnu vunu i mnogo smo zadovolni.Debljina vune nad spavacu sobu je 50mm,dok nad dnevni boravak 100mm.Vuna ako nije u rolnama moze se staviti u plasticne djakove.

kriviekser
kriviekser's picture
Offline
Registrovan dana: 31/03/2008
Poruke:

taman sam krenuo da napišem da nipošto ne stavljaš staklenu vunu, kao što je Ratko napisao al vidim da nisi pa Cool

Nebi ti bila loša varianta OSB ploče da staviš ali ukoliko krov ne prokišnjava.

popaj1
popaj1's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Ja mislim da je najbolje rijesenje uzeti i poredati stiropol izmedzu greda pa pokovati dasku !!!!!

mirg44
mirg44's picture
Offline
Registrovan dana: 20/11/2010
Poruke:

Ja mislim da je bolje da se postavi izolacija od trščanih ploča, em je prirodan materijal em se dobro pokazao i upraksi..