Pa znate kako,mi uglavnom je drzimo zatvorenu da bi vatra duze trajala,to jest da bi bila manja potrosnja ,a i u kuci zna da bude nesnosno kada je otvoren cug,toliko toplo da opet mora sve da se otvara.Jedino kada su temperature ispod -10 stepeni,tada mora vatra da dobro gori jer stolarija nije bas zavidna.
Odzak nije video dimnicara vise od deset godina,koliko tacno ne znam,ali od kada smo mi ovde nije dolazio.Imamo neku cetku na zici kojom smo pred svaku zimo progurali reda radi,ali to i nije od neke pomoci jer je otvor stvarno sirok od prilike 15-16 santimetara i na zidovima ima mozda santimetar ili ni toliko te garezi i smole.Znaci on vuce jako dobro,ali eto ima problema.Pre 4-5 godina je neki "majstor" rusio deo iznad krova i ponovo ga prezidjivao,ali ove zime je poceo da pusta na fugnama i da pomalo dimi-da li mozda to ima neke veze??Mislim dimnjak nije malterisan spolja..
Sto se tice ciscenja,mi praktikujemo da pec lozimo non-stop i gasimo je uglavnom jednom mesecno.Tada cistimo komplet kreku i cunkove.Staklo na njoj je obicno armirano jer ona njena "original" kratko traju a i skupa su.
na kreki se cug sme zatvoriti samo kad je žar u njemu mad i onda nije preporučljivo jer ne dobije vazduha da bi gorelo
a to što curi je kondez
kad je čišćen odžak zadnji put i peć
ja kod kreke čunkove čistim svaki mesec grejem radionicu sa njom isto je odžak od cigle i nisam nikad imao kondez
http://peradetlic.hupont.hu/ [3]
http://kreativnost.4umer.com/ [4]