Ako ti je izbor sveden na smederevca ili kreku ,ja bih razmisljao da li ces kuvati u toj prostoriji. Ako ne zelis kuvati ,odlucio bih se za kreku. Nekako mi ima dusu ta pec,imao sam ih dve kao dete ,jedna je otisla sestri koja i sad vrsi posao tamo,a druga nacisto propala posle vise od dvadeset godina . Greje extra tu kvadraturu i jedno i drugo resenje,medjutim imas sad da biras ,ako imas malo parica ,pa da kupis i za 15000 somica crvenih ,eto nove kraljice ,ili vec koje sa solidnim lozistem i vatrostalnim staklom koje kada ugasis staklo ,daje lep ambijent prostoriji. Moj izbor je kreka, a ako je trpezarija sa dnevnom uzmi smederevac jer ima funkciju kuvanja .
Zavisi šta ti znači od dodatnih funkcija, ali obe peći su i previše jake i ne trba upšte da se pitaš mogu li da zagreju 20m2, smederevac je dobar jer možeš da ga koristiš i za kuvanje hrane ali ima malo ložište i zahteva stalno loženje što znači da preko noći nema grejanja, s druge strane kreku možeš da ložiš i ugljem i u nju staje više ogreva tako da duže drži toplotu ali i puni se odozgo tako da sa lošim dimnjakom oće pomalo da zadimi kad se loži, ja bih stavio neku manju i slabiju peć poput onih kraljica peći [3]