Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Pumpa za jači pritisak vo...
Pokrivanje nadstresnice
Izvodjac radova za mali m...
Opasan problem sa elektro...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 11/12/2016 - 11:54
??
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Registrovan dana: 03/11/2015
@boleeve:
Kakve ste promjene radili, pa ste dobili nizu potrosnju? Cini mi se da ste nesto ranije pricali o nizoj T kotla...ili se varam. Ili ste kojim slucajem promjenuli pelet ili saljete nizu T vode u radijatore.

Isprobani parametri raznih korisnika za kotlove Toby - https://goo.gl/Qphrli

• Login or register to post comments
Sun, 11/12/2016 - 12:30
Iskreno receno nemam
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Iskreno receno nemam pojma.

Probao sam 5 vrsta peleta. Zadnjih 17 dzakova je neki ruski, 70% bor, 30% jela.
Nije los, sljake nema uopste.

Drzao sam najvise 75 stepeni. Ali meni je problem zbog rucnog mesnog, ako stavim toliku t vode, onda moram pritezati prema kuci, jer pregreje bez potrebe.

Ali dok je nocu bilo -6, -7, onda je tako i odgovaralo Smile

Sve u svemu tu sam negde. Jos samo da izolujem tavan, mislim da cu sa tim najvise dobiti.

Sun, 11/12/2016 - 13:05
@sakson: Mozgam o onome sto
šećer
šećer's picture
Registrovan dana: 06/12/2009
@sakson:
Mozgam o onome sto si mi rekao da kad ugradim radijatorsku pumpu vezem preko releja sa sobnim termostatom kojji ce da je pali sad znam i kako.
E sad meni sobni termostat pali kotao a pumpa kotlovskog kruga koja je inace u kotlu se pala na 50 stepeni i gasi kad voda padne ispod 50 stepeni.
Da li ce biti problem kad sobni termostat dostigen zadatu temperaturu pa ugasi radijatorsku pumpu i kotao a kotlovska pumpa nastavi da radi sve dok temperatura nepadne ispod 50 stepeni?

Sun, 11/12/2016 - 13:17
Sad sam procitao da ce u
šećer
šećer's picture
Sad sam procitao da ce u stvari relej sinhronizovati rad te dve pumpe tj. da ce je sobni termostat paliti pumpu radijatorskog kruga a da ce se ta pumpa gasiti zajedno sa kotlovskom sto ce regulisati relej jesam li u pravu ?

Sun, 11/12/2016 - 13:47
Sobni termostat kad pošalje
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Sobni termostat kad pošalje impuls svom bežičnom prijemniku on zatvori kontakte i uključi špulnu dodatnog relea. Dodatni rele ima recimo dva radna kontakta i oba tog trenutka zatvori, jedan radni kotakt pali kotao, a kotlovska pumpa se pali preko elektronike kotla u histerezi kako mu ona diktira (u vašem slučaju 50C-50C), a drugi radni kontakt pali radijatorsku pumpu. Kad se u referntnoj sobi dostigne zadata temperatura sobni termostat otvori kontakt bežičnog prijemnika, špulna dodatnog relea izgubi napajanje i otpusti oba radna kontakta. Tog momenta se gasi radijatorska pumpa i kotao (zaustavi se doziranje peleta), a kotlovska može da nastavi da radi do pada temperature na 50C kako joj diktira elektronika kotla i neće biti nikakvih smetnji.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sun, 11/12/2016 - 13:53
Moj sobni termostat je zicni
šećer
šećer's picture
Moj sobni termostat je zicni ja sam mislio da su one linije na semi u stvari zice.Meni od termostata ide kabal do kotla koji je u kotlarnici to je kabal 2x 0.75 licnasti.

Sun, 11/12/2016 - 15:08
šećer
kalin62
kalin62's picture
Registrovan dana: 03/12/2014
šećer wrote:
@sakson:
Mozgam o onome sto si mi rekao da kad ugradim radijatorsku pumpu vezem preko releja sa sobnim termostatom kojji ce da je pali sad znam i kako.
E sad meni sobni termostat pali kotao a pumpa kotlovskog kruga koja je inace u kotlu se pala na 50 stepeni i gasi kad voda padne ispod 50 stepeni.
Da li ce biti problem kad sobni termostat dostigen zadatu temperaturu pa ugasi radijatorsku pumpu i kotao a kotlovska pumpa nastavi da radi sve dok temperatura nepadne ispod 50 stepeni?

a zasto ne povezes pumpu sa nalegajuci termostat , naprimer dase pali na 50 c

muka muku muci

Sun, 11/12/2016 - 16:00
Pa da to bi resilo problem
šećer
šećer's picture
Pa da to bi resilo problem

Sun, 11/12/2016 - 17:26
Srksone da li mozes da
šećer
šećer's picture
Srksone da li mozes da prokomentarises ideju kaliana62 o nalegajucem termostata

Sun, 11/12/2016 - 19:16
Ono na šemi i jesu žice. Ja
Srkson
Srkson's picture
Ono na šemi i jesu žice. Ja samo pominjem bežični prijemnik sobnog termostata koji sam nacrtao skroz desno na šemi. OK, vi imate žični i to ne menja ništa.
Nalegajući termostat može da se stavi na potisnu cev kotla i on će paliti i gasiti radijatorsku pumpu, pa ćete tako imati neko produženo grejanje kada sobni termostat isključi kotao, a pumpe nastave da rade do pada temperature u sistemu na 50C. Ovde se postavlja pitanje šta sa temperaturom povrata u kotao u intervalu tog produženog grejanja, uslov da u povratu bude 55C i više (najbolje 65C i više) biće narušen.
Kako god, da bi se izbegao trošak i kupovao nalegajući termostat, a ako elektoronika kotla može da podrži bar 1A na priključku za pumpu, onda radijatorsku pumpu možete da vežete paralelno sa kotlovskom pumpom. Dodatni rele sa 4 radna kontakta je ipak po meni najbolje rešenje jer će se kasnije isplatiti kada budete ugrađivali neku automatiku koja će kontrolisati mešni ventil i ujedno radijatorsku pumpu.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sun, 11/12/2016 - 19:31
Upravo sam povezao kotao sa
boleeve
boleeve's picture
Upravo sam povezao kotao sa termostatom konacno.
Prijemnik sam stavio na tavan i pruzio do kotla 2x0.75mm2 PPY.

Jedina opcija je bila da prijenmnik bude tavanu, jer tako se vidi iz manje vise, svih (bitnih) prostorija u kuci i time sam izbegao problem debelih zemljanih zidova.

Nisam menjao nikakve parametre u kotlu, jer ih nisam ni nasao. Ranije ste pominjali 0,1,2 rezime rada.

Samo sam skinuo kratkospojnik sa jednog i kabla i na njega povezao kabl sa termostata.

Videcemo u narednim danima kako to radi.

Srkson, ako uzmem onu elektroniku sto si mi spominjao pre mesec i kusur, onda ce mi svakako trebati i dodatna pumpa za radijatorski krug, kao i relej za nju? Sada imam u kotlovskom krugu pumpu, koja je i dosla sa kotlom. Odnosno sve je upakovano unutra. Pali se na 45, a gasi na 40, ako se dobro secam parametara. Ne mogu da prokljuvim na kojoj je brzini, jer onaj saraf koji se okrece nikako ne gadja neku od cifara na nalepnici?! Po pravilu bi trebalo da stoji na najmanjoj brzini, za sto bolji ugodjaj?
(Plus cetvorokraki sa motorom, to se podrazumeva)

Imam jedan mali problemcic, posle nekog vremena mi pritisak u sistemu opadne, a ne vidi da je igde voda curila.
Pada mi na pamet ekspanziona posuda. Da li je moguce da na njoj ventil pusta?

Sun, 11/12/2016 - 19:29
Da zelim da u sledecoj sezoni
šećer
šećer's picture
Da zelim da u sledecoj sezoni ugradim i neku automatiku i motor na mesnom ventilu to bi voleo zavisi od finansija. Dodatni relej sa 4 radna kontakta je onj isti koji si mi i ranije predlozio?

evo link
http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=7303

Sun, 11/12/2016 - 19:41
pozdrav svima,imam centralno
bayern10
bayern10's picture
Registrovan dana: 11/12/2016
pozdrav svima,imam centralno grijanje vec 15 godina i od prije 20 dana sam promijenio kotao na cvrsto gorivo i ugradio kotao na pelet.Sve je u redu i prezadovoljan sam osim jedne stvari.Naime,nakon sto sobna temperatura dostigne zadatu vrijednost,kotao se gasi i pali se ventilator za ciscenje izduvnih gasova iz kotla,kao sto sami znate.Na ovom mom kotlu ventilator radi i po 30-ak minuta nakon gasenja kotla i poprilicno je bucan i prenosi se buka preko dimnjaka u kucu.Na vecini uputstava proizvodjaca kotlova pise da taj ventilator radi po par minuta i da je rad besuman.Serviser kaze da je to normalno i da tako treba biti,medjutim meni je malo nelogicno da radi toliko vremena i da prilikom tog rada obori temperaturu na kotlu i po 15 stepeni.Jel neko od vas imao ovakav slucaj?

Sun, 11/12/2016 - 19:48
Kod mene ventilator po
alibeg
alibeg's picture
Registrovan dana: 25/11/2016
Kod mene ventilator po gasenju radi 3-4 minute. Mislim da pola sata nije u redu.

Sun, 11/12/2016 - 19:59
koji kotao?
maks_rs
maks_rs's picture
Registrovan dana: 09/11/2016
bayern10 wrote:
Jel neko od vas imao ovakav slucaj?

Još da si rekao koji je kotao u pitanju , možda bi neko i pomogao. Vjerovatno je u nekom podešenju ostavljena preniska temperatura izduvnih gasova za koju elektronika smatra da više nema plamena kod gašenja. Prostije rečeno elektronika kotla čeka da se dimni gasovi ohlade do te zadate temperature pa onda gasi ventilator. Ako je zadata preniska temperatura ,naravno da ventilator mora raditi duže da je postigne. Otprilike je normalno podešenje oko 80-90 C.

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C
Klima Inverter MITSUBISHI MSZ-SF42VE

Sun, 11/12/2016 - 20:12
@šećer Valjalo bi kupiti i
Srkson
Srkson's picture
@šećer

Valjalo bi kupiti i podnožje za taj rele radi lakše montaže.

http://www.kelco.rs/katalog/detalji.php?ID=11630

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sun, 11/12/2016 - 20:13
Stilmetal eco smart 25KW
bayern10
bayern10's picture
Stilmetal eco smart 25KW

• stilmetal_eco_compact.jpg
Sun, 11/12/2016 - 20:16
stilmetal eco smart 25KW
bayern10
bayern10's picture
maks_rs wrote:
bayern10 wrote:
Jel neko od vas imao ovakav slucaj?

Još da si rekao koji je kotao u pitanju , možda bi neko i pomogao. Vjerovatno je u nekom podešenju ostavljena preniska temperatura izduvnih gasova za koju elektronika smatra da više nema plamena kod gašenja. Prostije rečeno elektronika kotla čeka da se dimni gasovi ohlade do te zadate temperature pa onda gasi ventilator. Ako je zadata preniska temperatura ,naravno da ventilator mora raditi duže da je postigne. Otprilike je normalno podešenje oko 80-90 C.

• stilmetal_eco_compact.jpg
Sun, 11/12/2016 - 20:20
Evo konkretan slucaj.Zadao
bayern10
bayern10's picture
Evo konkretan slucaj.Zadao sam temperaturu u kuci 22,5C i kotao se ugasio.Temperatura na kotlu u vrijeme gasenja je bila 59C i za vrijeme rada ventilatora od nekih 38 minuta spala je na 44C i tad se ugasio.I sam znam da ovako nesto nije u redu ali kad ti i serviser kaze da je tako a znas da ne bi trebalo biti ostanes u nedoumici.

Sun, 11/12/2016 - 20:25
parametar
maks_rs
maks_rs's picture
@bayern10

Kao što rekoh , morate u podešenjima kotla naći taj parametar za temperaturu gašenja ,ili ako neko ovdje ima isti kotao pa vam tačno može reći koji je parametar u pitanju.

P.S. doduše kotlovi koji u imenu imaju "eco smart" i ostale fičere , najčešće nemaju mnogo podešenja koja može mjenjati korisnik , čak ni u servisnom modu , tako da više nisam siguran .

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C

Sun, 11/12/2016 - 20:23
srksone valjda bi mi tamo
šećer
šećer's picture
srksone
valjda bi mi tamo rekli da treba i podnozje ja ne bi znao
Javljam se kad ugradim pumpu i relej
Hvla puno srksone

Sun, 11/12/2016 - 20:24
Q&A
Srkson
Srkson's picture
boleeve wrote:
Srkson, ako uzmem onu elektroniku sto si mi spominjao pre mesec i kusur, onda ce mi svakako trebati i dodatna pumpa za radijatorski krug, kao i relej za nju?

Predložena elektronika kontroliše rad pumpe u radijatorskom krugu, a dodatni rele služi da istoveremeno posebnim radnim kontaktom uključuje kotao i da drugim radnim kontaktom daje impuls elektronici o potrebi za grejanjem. Prijemnik sobnog termostata ima samo jedan radni kontakt te ne može da obavlja više operacija u sistemu, otuda potreba za dodatnim releom sa više radnih kontakata.

• povezivanje_heaton_wchr-01_sa_sistemom_grejanja_na_pelet_i_kontrola_pumpe_u_kotlovskom_krugu.jpg

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sun, 11/12/2016 - 20:44
Vidim jedan problem u mom
šećer
šećer's picture
Vidim jedan problem u mom slucaju. Pema ovoj semi sobni termostat je spojen na 220 v moj je na 12 v tj na dve baterije.
Da li u tom slucaju trebam uzeti relej od 12 v?

Sun, 11/12/2016 - 20:51
maks rs, izmedju ostalog ovo
bayern10
bayern10's picture
maks rs,
izmedju ostalog ovo sam nasao na uputstvu za ovaj kotao:"Nakon gašenja kamina / kotla ventilator ostaje u radu još par minuta u cilju izvlačenja zaostalih gasova
nastalih gorenjem (moguć je rast temperature i nakon gašenja). Rad ventilatora je bešuman"

Sun, 11/12/2016 - 21:27
Sobni termostat je sobni
Srkson
Srkson's picture
Sobni termostat je sobni termostat i stoji u sobi i ima napajanje preko baterija, a u retkim slučajevima se uključuje na naponsku mrežu od 220V preko adaptera. Sobni termostat, da li žično ili bežično, komanduje svojim prijemnikom koji se nalazi u kotlarnici, a koji se, da bi radio, uključuje u naponsku mrežu od 220V, a retko preko baterija. Taj prijemnik u kotlarnici unutar sebe ima rele koji radi na 6V sa jednim radnim kontaktom i preko njega može da se propusti napon od 220V koji je potreban za napajanje špulne dodatnog relea koji radi na 220V.
Ako me niste razumeli savetovao bih vam da angažujete nekog električara da vam to poveže.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Sun, 11/12/2016 - 22:48
zvati servisera
maks_rs
maks_rs's picture
bayern10 wrote:
maks rs,
izmedju ostalog ovo sam nasao na uputstvu za ovaj kotao:"Nakon gašenja kamina / kotla ventilator ostaje u radu još par minuta u cilju izvlačenja zaostalih gasova
nastalih gorenjem (moguć je rast temperature i nakon gašenja). Rad ventilatora je bešuman"

Nemam iskustva sa stilmetal kotlovima ali po mom mišljenju u servisnom meniju kotla bi trebalo biti podešenje vremena i temperature izduvnih gasova kod gašenja. Ako nemožeš sam ući u servisni meni zamoli servisera da on pokuša da pronađe taj parametar . Suludo je da se peć gasi pola sata i rashlađuje vodu bez potrebe.

Sun, 11/12/2016 - 23:01
.
bayern10
bayern10's picture
maks_rs wrote:
bayern10 wrote:
maks rs,

Nemam iskustva sa stilmetal kotlovima ali po mom mišljenju u servisnom meniju kotla bi trebalo biti podešenje vremena i temperature izduvnih gasova kod gašenja. Ako nemožeš sam ući u servisni meni zamoli servisera da on pokuša da pronađe taj parametar . Suludo je da se peć gasi pola sata i rashlađuje vodu bez potrebe.

Istog sam misljenja,bezveze je da se voda rashladi 15-20 stepeni radi tih izduvnih gasova za koje nema potrebe da ventilator radi tako dugo,hvala ti druze.

Mon, 12/12/2016 - 08:46
@srksonOK, sve jasno ko
boleeve
boleeve's picture
@srkson

OK, sve jasno ko dan.

Jedina razlika je sto je kod mene kotlovska pumpa kontrolisana elektronikom kotla (40-45 stepeni).

Bacio sam pogled na semu.
Kotlovkska pumpa se po njoj pali kad i kotao. Meni pumpu pali kotao na 45.
Takodje kotlovska pumpa ce raditi kad i radijatorska, ukoliko je vec nije termostat upalio (zajedno sa kotlom).

Da li bi kod mene bilo problema, ako ostavim da kotlovska pumpa radi kako i dosad - upravljana elektronikom kotla?

Mozda sam ipak trebao uzeti kotao bez seta.

Jos jedno pitanje. Vidim da su pumpe napajane preko energetskog dela releja, ali motorni pogon mesnog ventila nije. Elektronika HeatOn ima na tim izlazima komandne signale (par volti) ili napon mreze 220V? Ili pak motor mesnog ventila ima svoj relej?

Of topic: Ima gomila jeftinih senzora za raspberry pi na aliju, jos letos sam hteo da se igram sa tim na plasteniku, sa navodnjavanje, luftiranjem i orosavanjem, ali nikako da uhvatim vremena. Raspeberry mi stoji u fioci i ceka vreme (a i novac) Smile

Mon, 12/12/2016 - 11:24
Питање за Toby-јевце:Колико
richiemsch
richiemsch's picture
Registrovan dana: 23/08/2015
Питање за Toby-јевце:
Колико код вас траје процес гашења котла? Код мене од 11-20 минута. Можда је толико дуго зато што је смањена брзина вентилатора са 300 на 275...

Mon, 12/12/2016 - 11:50
Kad elektronika kotla
Srkson
Srkson's picture
Kad elektronika kotla kontroliše svoju integrisanu kotlovsku pumpu ne treba dirati ništa, već ostaviti da to radi tako kako radi. U tom slučaju sobni termostat, kada se dostigne zadata temperatura u sobi, preko dodatnog relea jednim radnim kontaktom neka gasi kotao-gorionik (prekid doziranja peleta, odnosno vatre), a drugim radnim kontaktom neka gasi radijatorsku pumpu. Kada sobni termostat upali kotao-gorionik on će istovremeno upaliti radijatorsku pumpu. Ovakva izvedba je OK kada imate neku automatiku koja drži zatvoren mešni ventil do postizanja neke setovane temperature kotla koja je dovoljna za početak grejanja (preporuka 63C, još bolje 67C).
Kod sistema gde nema automatike i gde je mešni ventil poluotvoren, preporučljivo je staviti nalegajući termostat na potisnu cev kotla i vezati ga redno da sobnim termostatom u kolu sa radijatorskom pumpom i postaviti ga da uključuje radijatorsku pumpu na istoj temperaturi kada elektronika kotla uključi kotlovsku pumpu. U vezi ovoga sam članu šećer objašnjavao da je moguće povezati radijatorsku pumpu paralelno sa kotlovskom (i dalje u rednoj vezi sa radijatorskom pumpom ostaje radni kontakt dodatnog relea), ako elektronika kotla može da podrži na priključku za pumpu struju od 1A, te bi se time izbegao trošak za nalegajući termostat. To što će kotlovska pumpa po gašenju kotla-gorionika od strane sobnog termostata imati odloženo isključenje po elektronici kotla na 45C neće smetati ništa.

HeatOn WCHR-01 ima svoje relee unutar sebe kojim upravlja motorom mešnog ventila sa naponom od 220V, a koji mu dolazi sa leve strane šeme kako sam nacrtao.

Napomena za ostale koji nemaju integrisan kotao, a koji će šemu iskoristiti kada imaju dve posebne pumpe:
Kod paralelne veze obe pumpe OBAVEZAN uslov je da obe pumpe MORAJU da budu nakačene na istu fazu, recimo R.

www.stsrdjan.blogspot.rs

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • 165
  • 166
  • 167