Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 27/08/2023 - 19:08
Nenad Drenovac wrote:
kalin62
kalin62's picture
Registrovan dana: 03/12/2014
Kasnije bih dodao AT

A zasto staviti AT na pelet samo dodatna potrosnja , AT koristiti samo ako imas nocu jeftinu struju ili kotao na drva
Bolje stavi cetvorokraki sa elektronikom motorni pogon, dve pumpe kotlovski i radijatorski krug i dva ekspanzione posude , bilo bi dobro da radijatori imaju termo glave da prigusis pojedine prostorije

muka muku muci

• Login or register to post comments
Sun, 27/08/2023 - 23:30
AT
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
kalin62 wrote:
A zasto staviti AT na pelet samo dodatna potrosnja..

Svi kotlovi na bilo koji energent najveće iskorišćenje imaju na maksimalnoj snazi.Sve između je dobijanje na komociji,što nije zanemarljivo kome godi ali je skuplje.
AT je za one koji malo više potroše u startu a kasnije dugotrajno uživaju u jeftinijem grejanju.
Mislim,dobrobit AT se uči na fakultetu ali se to zaboravi u praksi jer je to navodno trošak a svršeni Mašinci koji rade u struci se prilagode situaciji potražnji.Jednostavno Investitori su pre struke.Vremenom Fakultetlije zaborave na AT.
Pa potrošiti koštanje AT za jednu sezonu i opet ići na istu kombinaciju grejanja je nepromišljeno,a ako se pita na forumu ljudi sa iskustvom,i opet se srlja to je vise nedostojno odgovora!

Mon, 28/08/2023 - 09:47
AT
kalin62
kalin62's picture
Nisam mislio u novcu potrosnju za AT , ko trosi pelet i gas ne vidim ustedu u potrosnji , ko ima previse jak kotao na drva i struja nocu kad jeftina onda stvarno treba AT. To je moje misljenje mozda gresim

muka muku muci

Tue, 29/08/2023 - 09:01
Hvala vam svima na
Nenad Drenovac
Nenad Drenovac's picture
Registrovan dana: 23/08/2023
Hvala vam svima na odgovorima.
Znace mi vasi odgovori.
Sad znam sta cu , jos samo da nadjem mastora i da ga ubedim da mi napravi onako kako ja hocu.
One koje kontaktiram i objasnim im sta hocu,a oni me odmah pitaju sta ce mi mesni ventil odmah izbrisem iz kontakata.
Javljacu periodicno kakva je situacija i kakva je potrosnja, kako bi i neki buduci korisnici foruma imali koristi iz ove prepiske.

Tue, 29/08/2023 - 12:18
Nenad Drenovac wrote:
kalin62
kalin62's picture
Nenad Drenovac wrote:
Hvala vam svima na odgovorima.
Znace mi vasi odgovori.
Sad znam sta cu , jos samo da nadjem mastora i da ga ubedim da mi napravi onako kako ja hocu.
One koje kontaktiram i objasnim im sta hocu,a oni me odmah pitaju sta ce mi mesni ventil odmah izbrisem iz kontakata.
Javljacu periodicno kakva je situacija i kakva je potrosnja, kako bi i neki buduci korisnici foruma imali koristi iz ove prepiske.

Cetvorokraki mešni ventil za pocetak moze mehanicki kasnije kupis elektroniku i motorni pogon, dve pumpe obavezno pre i posle mešnog ventila ,

muka muku muci

Wed, 11/10/2023 - 12:56
Nazalost nisam uspeo da
Nenad Drenovac
Nenad Drenovac's picture
Nazalost nisam uspeo da nadjem majstora da mi uradi kotlarnicu kako ja hocu.
Kupio sam alat i povezao sam sam antikondenzacioni ventili i termometre i to vezao na postojeci sistem.
Koristio sam cevi 28 i mali mapp gorionik i bakarne elektrode. Nisam imao iskustva, pa mi je sporo islo, ali sad planiram da u toku zime kupim AT i ostatak i kad prodje sezona, ili ako ugrabim neki topao dan, a da sam ja slobodan da radim na ovome , da sve spremim do proleca i da tek tada prevezem sistem kako sam planirao ove godine. U svakom slucaju sam resio da mi razni majstori vise ne ulaze u kotlarnicu.
Od sada sam sam svoj majstor Smile.
Stavio sam termostatski ventil Heimeier koji je Kepo i preporucio sa termoglavom od 40 do 70 stepeni celzijusa.
Probao sam kotao kada ga je pustio ovlasceni serviser , ali je bilo pretoplo ovih dana za test grejanja.
Primetio sam da pumpa startuje na 37 stepeni i da se gasi na istoj temperaturi.
Kada stavim ventil na 55 ona vrti jos 4-5 sati i voda se ne hladi posto ne ide u sistem.
Kotao za nekih pola sata zagreje vodu do 70 stepeni sa 22. U pitanju je Kepo MC 20.
Kotao ugasi plamen, ali pumpa i dalje radi, dali da je podesim na vise vrednosti ili da ostavim za sada ovako?
Videcu kako ce sve da se ponasa kada malo padne temperatura i kada mogu da se poigram i sa termo glavama na radijatorima.
Sad sto se tice akumulatora toplote, tu sam se naslusao svega i svacega ovih dana. Ima li neko od vas informaciju o zivotnom veku ovih bojlera?
Neko kaze da ovi obicni traju nekoliko godina,a neko da sve dok se ne isprazne ne propadaju, nebih da ulozim novac u nesto skupo, a da moram da ga promenim cim se otplati. A prohromski su bas skupi fabricki, neznam da li neko pravi po meri i koliko je to povoljnije od brendova. Trebalo bi da imam prostora u kotlarnici za neki od 500-800 litara. Vrata su mi siroka 785mm, a za visinu je moguc kompromis ako prelazi 1,8m. Kotlarnica je ispod stepenica pa mogu da pomerim polozaj na stetu prostora koji ima drugu namenu.
Imam sad vremena pa rekoh da se malo raspitam kod iskusnijih sta bi mi bilo najpametnije da kupim.
Hvala svima na savetima,a narocito srksonu.
@srkson
Definitivno cu napraviti automatiku po vasoj semi, posto mi se mnogo vise svidja mehanicko resenje od digitalnog.
Video sam kako je pumpa povezana na elektroniku i jednostavno je raskaciti je.
Na prijemniku sobnog termostata pise 2A, ali sam ipak morao da vas pitam, posto nisam bio siguran da li se koristi za propustanje napona.
Trokraki termostatski ventil sam planirao isti kao ovaj koji koristim kao antikondenzacioni. Nije mi problem da povremeno promenim rucno temperaturu polaza ka kuci posto u kuci imam termo glave, u sobama u kojima nije termostat. Pretpostavljam da kada jednom podesim odnos zeljenih temperatura imacu samo promenu temperature polaza prilikom ekstremnijih promena spoljasnje temperature.
Podesim da je temperatura nocu dovoljna da odrzi temperaturu unutar kuce, a kada preko dana otopli sobni termostat ce da regulise da ne dolazi do pregrevanja. to je neki moj plan, a da li cu da ga realizujem uspesno videcemo.
Kada nakon toga uradim izolaciju onda cu da razmisljam o ekonomicnosti i da probam da izvucem maksimum iz minimuma.
Ali za sve je potrebno vreme i dosta novca.Postavio sam prioritete i sada idem po planu.

Sat, 14/10/2023 - 23:06
AT
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Nenad Drenovac wrote:
.
Sad sto se tice akumulatora toplote, tu sam se naslusao svega i svacega ovih dana.

Nema potrebe da uzimaš prohromski AT.Voda u sistemu grejanja za neko vreme izgubi slobodni kiseonik koji korodira čelik i nema korozije te AT traje vrlo dugo.Ja sam napravio tri AT od starih procurelih bojlera,odbacio baš propalo a i preostalo je počelo da rđa,i evo peta ili šesta godina drže vodu.
Sa AT će i Kotao raditi na maksimalnoj snazi te imati najbolje iskorišćenje a i regulaciju polaza možeš da uprostiš na pali-gasi jer ne utiče na Kotao.Od AT samo dobro tako da sa 800l možeš da iskoristiš i oko 30kWh jeftine struje što je neuporedivo jeftinije nego pelet.
Neznam zašto si postavio kao antikondenz regulacioni ventil koji je skuplji od fiksnog 60°C,tu se ne menja ništa u kondenzaciji koja je na 63°C za drvo.Ali dobro,postavi ga u neki položaj i nemaš potrebe da menjaš.Možda je Kepo preporučio taj na polazu?

Tue, 17/10/2023 - 11:18
Hvala Gorane. Sve mi je jasno
Nenad Drenovac
Nenad Drenovac's picture
Hvala Gorane.
Sve mi je jasno kako funkcionise AT. I planiram da ovakav isti ventil postavim na polaz kada ugradim AT.
Posle njega pumpu i da na nju vezem sobni termostat.
Trenutno sam stavio temperaturu vode na 60 stepeni i ako bi mi i ventil bio na 60 nista nebi radili, a visa temperatura vode previse zagreje kucu u prekratkom periodu. morai sam ovaj ventil da stavim na 50stepeni. Kotao brze podize temperaturu vode nego sto sonda stigne da odreaguje. Kotao zagreje vodu na 60 stepeni i predje u modulaciju, i tek se posle 10ak sekundi otvori ventil. voda se mesa i onda ventil odrzava temperaturt povrata izmedju 47 i 53 stepena.Kotao predje u snagu P3 i odryava vodu na 58 stepeni dok se kuca ne ugreje na 22 stepena.stavio sam histerezis na q7 termostatu na 0.3 sto je maksimim i na 22,4 se kotao ugasi. pumpa i dalje vrti toplu vodu i temperatura poraste do 23,4. kada se voda ohladi na 50, ventil zatvori radijatore i ova voda se vrti u kotlu. za neka 2-3 sata dok temperatura u kuci ne spadne dovoljno da se kotao ponovo upali temperatura vode u kotlu ne spada ispod 40 i pumpa sve vreme radi. Onda termostat pokrene kotao i sve ponovo u krug. kad jos malo zahladni i ako podignem temperaturu vode na 65 moci cu jos malo da podignem vrednost na ventilu. Kad bi imao fiksan ventil na 60 stepeni sa sadasnjim sistemom u kuci bi bilo vrelo pa ledeno. Sledece sezone ce ventil da bude na 60,kotao na 80 da punu AT, a drugim ventilom stelovanje polaza i pumpa na termostatu i ocekujem maksimalni komfor i stabilnu temperaturu u kuci.

Evo Komentara coveka iz Kepo-a zasto treba taj ventil:

Kada se razvijao Kepo kotao, pored truda da se napravi sto kvalitetniji proizvod doslo se i do toga kako ga sto bolje i cenovno sto prihvatljiviije zastititi od kondezacije. U tom momentu se na trzistu jedino mogao naci ugradni trokraki mesni ventil koji reaguje na 60 stepni. Problem je bio spakovati ga u kotao, mada bi to mozda i uspeli da resimo, ali njegova pouzdanost u radu nam nije ulivala poverenje.
U razmisljanju sta bi mogli da preduzmemo dolazimo na ideju za trokraki mesni sa sondom i termo glavom, kome fabricki nije bila namena za zastitu kotla. Pozvali smo u Herz, i oni su nam odgovorili da taj ventil nije za to. Uz nase konkretno objasnjenje kako bih ga koristili, oni su nam odgovorili da je to ipak moguce. Od tada Kepo preporucuje korisniciima da se ugradjuje taj ventil, a kasnije i ostali proizvodjaci koriste istu ideju. Mislim da im je prodaja tih ventila skocila za min. 10 puta.
Sa takvim nasim postupkom nasli smo se u neprijatnoj situaciji od strane min 50% majstora koji se prvi put susrecu sa takvim proizvodom. Bilo je jako ruznih reci upucenih na nas racun, do toga da to djubre od proizvoda nece vise nikome preporuciti, itd ...
Paraleno u to vreme konkurencija ne zahteva nikakvu mehanicku zastitu, i kondezaciju resavaju time da se pumpa pali na 60 stepeni. Nama je to bilo apsurdno i nismo hteli da pristanemo na to.

Da bi pogresno povezivanje ventila sveli na minimum (to je bio jedan od glavnih problema majstorima), na prednjoj strani kotla kada se skine kutija smo nalepili dva A4 formata za dve vrste ventila Herz i Heimeier i njihovu semu za povezivanje. Ko je gledao u to, nije imao problema, a ko nije grdno nas je ispljuvao. Cak smo i u uputstvu za montazu kotla ubacili seme za povezivanje. Medjutim, ko jos cita uputstvo u Srbiji?

Konkretna uloga ventila je sledeca. Nesto slicno kao na automobilu. Kotao se pali i temparatura vode u kotlu je recimo 20 stepeni. Kotao u gornjoj zoni polako pocinje da greje vodu a u donjoj zoni voda ostaje hladnija. Pumpa se pali na 40 stepeni nebi li sto pre izjednacila temparaturu u celom kotlu i time neutralisala zonu izmedju tople i hladne vode i mogucnost kondezacije u tom delu.
Voda u kotlu se greje do 55 stepeni i tek tada pocenje da pusta vodu u sistem, ali bez opadanja temparature u kotlu. I dalje je voda 55 stepeni, a sav visak energije ide u sistem. Nakon nekog vremena kada se izjednaci temparatura vode u radijatorima i kotlu onda temparatura ide do zadatih 60, 65, ili kako je ko vec nastelovao. Znaci imamo samo jedan momenat kada se desava kondezacija, a to je kada kotao pocinje da greje vodu, vec na 45-50 stepeni kondezacija staje.

U svakom drugom slucaju bez takvog ventila, ili neke druge slicne zamene, a ima ih, kotao bi doziveo 5-10 temparaturnih šokova dok se ceo sistem ne ujednaci sa temparaturom i daleeko vecu kondezaciju.

Kondezacija od peleta i vlaznog drveta je neuporediva. Pelet je sam po sebi osusen na 6-8% vlage i nema tih kiselina kao vlazno drvo, ali ima vode u kotlu usled temparaturnih šokova. Ta voda koja se nakuplja u zadnjoj komori pravi blato od pepela koje se tesko skida sa lima, pravi rdju na limu, pravi lepljive naslage na tubulatorima i oprugama za ciscenje, pravi naslage na turbini i kucistu turbine, itd ... Generalno to nije dobro za rad i vek trajanja kotla.

Ono sto sigurno mogu da tvrdim je, da ce kotao i sa i bez preporucenog mesnog ventila trajati 5 godiina, cak i 10 godina, ali je pitanje da li ce trajati 15 - 20 god. Da ne pricam o tome koliko ce korisnike muciti naslage u kotlu kod godisnjeg ciscenje i redovnog orzavanja. Neke naslage nece nikada uspeti da skinu sa lima.
Jednostavno, suv kotao - dugovecan kotao.

E sad, odgovor za Klasican cetvorokraki mesni ventil. To je ventil koji ne stiti kotao od kondezacije (osim ako nije sa motornim pogonom i sondom), vec redukuje temparaturu vode koje ide u sistem grejanja. Pumpa iz kotla gura vodu do njega, a pumpa posle ventila gura vodu u sistem radijatora. Ti temparaturni šokovi kada se tek upali kotao ce i dalje ostati i taj ventil ih nece nutralisati. Taj ventil je osmisljen da korisnike natera da ne obaraju temparaturu na kotlu (jer se automatski stvara uslov za kondezaciju tokom celog vremena dok kotao radi) ako im je u kuci prevruce, vec da odgovarajucu temparaturu (na pr. 40 stepeni) koju salju u radijatore steluju na mesnom ventilu dok u kotlu ostaje mini 60 stepeni.

Znamo da je taj ventil dodatni trosak, znamo i da radnik naplati ugradnju tog ventila, ali isto tako smo resili da nam nije cilj da kupimo poene i povecavamo prodaju sa minimalnim troskovima ugradnje kotla, na uštrb njegovog radnog veka i muke korisnika da ga odrzavaju. Ta garancija od 5 god na ugradjen ventil je vise detalj koji treba da animira korisnika da ga ipak ugradi, i sam ne znajuci koliko sa njim pomaze svom kotlu da lepo radi i dugo traje.
Racionalno nam je bilo razmisljanje da kad se kupuje proizvod od 1500 eur, da svakom razumnom korisniku nije problem da odvoji jos 100 eur (ili ti pola tone peleta) da sacuva prizvod sto je moguce duze. To smo ocekivali i od majstora, ali nismo ocikivali toliko njihovo neznanje i nerazumevanje kada smo im objasnjavali cemu sluzi. Uglavnom smo nailazili na osude, dok je naravno bilo i majstora koji razmisljaju, i hoce da prihvate i nauce nesto novo, i nisu najbolji masjotori u regionu i sire.

Wed, 18/10/2023 - 13:51
Čovek sve lepo objasnio,
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Čovek sve lepo objasnio, jedino mi se ne sviđa ovaj deo:
"Kotao se pali i temparatura vode u kotlu je recimo 20 stepeni. Kotao u gornjoj zoni polako pocinje da greje vodu a u donjoj zoni voda ostaje hladnija. Pumpa se pali na 40 stepeni nebi li sto pre izjednacila temparaturu u celom kotlu i time neutralisala zonu izmedju tople i hladne vode i mogucnost kondezacije u tom delu."

Zašto bi se pumpa uopšte palila na 40C, zašto se ne upali istog trenutka kada se upali i plamen u kotlu?
Ja sam zagovornik da se pumpa u krugu kotla upali odmah kada i plamen u kotlu i onda se sve ravnomerno zagreva od samog starta i nema apsolutno nikakvih temperaturnih šokova ili bilo kakve naznake kondenzacije. Naravno u toku tog vremena voda cirkuliše samo u kotlovskom krugu između kotla i antikondenzacionog ventila ili između kotla i hidraulične skretnice, zavisi od konstalacije kotlovskog kruga.

Pa i pekmez i ajvar kada spremate (kuvate) morate da mešate od samog starta da ne bi po dnu zagorelo.

www.stsrdjan.blogspot.rs

Wed, 18/10/2023 - 14:13
Ja licno mislim da ste vi u
Nenad Drenovac
Nenad Drenovac's picture
Ja licno mislim da ste vi u pravu, ali takodje mislim i da je ova vrednost neki kompromis.
Pumpa startuje i gasi se na istoj vrednosti i pretpostavljam da je ovo bio resenje kojim se pumpa nebi ugasila kada se i kotao ugasi.
Ovim podesavanjem stite kotao (koliko toliko) kod sistema koji nemaju mesni ventil i istovremeno maksimalno koriste temperaturu vode u tim sistemima i u onima koji nemaju odvojen radijatorski krug sa zasebnom pumpom.
Trebalo bi da kotlovi imaju negde opciju da se pumpa pali i gasi zajedno sa kotlom, ali to moze samo serviser da promeni na zahtev korisnika.
A moze da se resi i vasim diferencijalnim sklopom sa prevezivanjem pumpe na vremenski relej i u tom slucaju ona radi nezavisno od kotla.

Wed, 18/10/2023 - 22:12
Temperatura
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Nenad Drenovac wrote:
Pumpa startuje i gasi se na istoj vrednosti i pretpostavljam da je ovo bio resenje kojim se pumpa nebi ugasila kada se i kotao ugasi.

Podešavanja u meniju elektronike,koju ne poznajem,predviđaju paljenje i gašenje pumpe na neke vrednosti.Ako se pumpa upali odmah pri startu to je negde 25°C,može li se ugasiti na 40°C kad kotao uveliko radi a ako se gasi na 24°C radiće vrlo dugo.Pretpostavljam da u elektronici postoje samo te dve temperature za podešavanje pumpe.Možda može i sa temperaturom izduvnih gasova što bi bilo dobro ali sumnjam.

Thu, 19/10/2023 - 10:58
Nasao sam na Youtube-u video
Nenad Drenovac
Nenad Drenovac's picture
Nasao sam na Youtube-u video gde covek iz cini mi se rumunije objasnjava kako se podesavaju ove temperature ukljucivanja i iskljucivanja pumpe.
https://youtu.be/rEIsThv9qHg?si=gvZbx8mmqe_jYdkb
Mozda nekome bude od koristi. ima on jos videa oko kepo kotlova.

Fri, 27/10/2023 - 08:00
Pelet Berge
radovanz
radovanz's picture
Registrovan dana: 30/11/2016
Poštovani, da li neko ima iskustva sa peletom Berge(Crna Gora-Berane)?

Hvala

Wed, 06/12/2023 - 15:05
TOBI 20
jugordana
jugordana's picture
Registrovan dana: 09/09/2014
Poštovani,

Može li neko da mi pomogne - imam Tobi 20, a od početka sezone mi pravi problem, povremeno se gasi sa alarmom - nema goriva, što je naravno netačno. Očigledno je razlika temperature vode i dimnih gasova manja od onih 10 ili 15, kako je već podešeno, ali nije mi jasno zašto se to dešava!?
Posle resetovanja radi normalno i onda opet tako bez određenog pravila, stane.
Pomoć, molim
Hvala

Wed, 06/12/2023 - 18:54
Pozdrav, interesuje me da li
dexaomo
dexaomo's picture
Registrovan dana: 05/06/2021
Pozdrav, interesuje me da li neko ima Kepo kotao iki neki drugi kotao na pelet sa tiemme elektronikom i da je spojeno na bafer . Ili se neko razume u ovu tematiku . Imao bih par pitanja za njega

Mon, 20/05/2024 - 02:14
Neispravna automatika peći na pelet
stamipbg
stamipbg's picture
Registrovan dana: 25/11/2010
Što sam baš ja nastradao ne znam ali izgleda da sam pukao za sve pare koje sam dao za GORIONIK I KONTROLER .
Peć za nsada radi dobro i skupa je kupljena .
Peć je trojnih mogućnosti. Može da radi na čvrto gorivo na pelet i na struju.Zbog toga sam se zagledao u nju jer ima alternativu.
Peć je RUSKA. Firma je ruskog državljanina koji je pre šest godina otorio radnju u Aranđelovcu. Radnja se zove RUS PLAM. a peć
se zove KUPER PRO 36 dok se Gorionik za pelet 42 KOFORTA a sam kontrolnik je od poljske firme TEPLODAR sa oznakom (model)
ecoMAX350P-T.
To bi bla lična karta te moje pogrešne kupovine jer je gorionik tj.kontrolnik pokazao loše momete skoro od samog početka.
Servis je na garanciji bio obezbeđen do 3 godine ali samo na papiru garancije an i u stvarnosti.Serviser je dolazio više puta alipošto je mlad odmah sam video da nezna ni 1/3 onoga što treba da radi a kasnije nije ni servisirao kako treba.Pored njega dolazio je i vlasnik prodavnice pa i on nije ništa mogao da popravi.
Gor9i++ionik je stalno brljao a kontro9ln8ik je projavljivao da je uzrok količina peleta razlog prekodanja dada.Alarm javlja grešku a kada dođem da ga ponovo startujem moram da izbacim oko 550-800gr peleta u piksli gde se vrši pljenje peleta Ti se tako ponavlja danima a greška stalno ista.
Vlasnik nije hteo više da servisira pa je prekunuo sardnju tako što mi je napisao zvanični mejl gde kaže da neće da servisira više a da mogu da se obratim u Rusiju fabrici pa da tamo nađem -tražim servis.
To sve traje od datuma kupovine septebra 2021.godine do danas .
Sada uporno tražim elektroničare ili stručnjake za softvere koji bi se možda babičli popravkom ili prepravkom pa da ga naprave da to radi jer tvrdim da mje to moguće nakoliko treba vremena i novca neka posle dijagnostike kažu pa i da urade ako se dogovorimo.

Zamolio bineke ljude koji su bliski ovoj temi da se pridruže kostruktivno da bi mogao da rešim ovaj posao koj treba da završim i rešim.

Pozdrav svima koji su ovo prošitali.
Čekam kontakt na +38163297713

Mon, 20/05/2024 - 03:40
Lelee
Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
stamipbg wrote:
Vlasnik nije hteo više da servisira pa je prekunuo sardnju tako što mi je napisao zvanični mejl gde kaže da neće da servisira više a da mogu da se obratim u Rusiju fabrici pa da tamo nađem -tražim servis....
RUS PLAM smo komentarisali i ranije da SSM forumu i sama lokacija predstavništva je ukazivala da je firma sumnjiva...

Fri, 27/12/2024 - 10:43
Agregat
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Kolege pozdrav, nije me bilo odavno na ovoj temi a imam jedno pitanje. Znam sigurno da ovde ima stručnih vezano za pitanje. Kako je struja postala nesigurna vjerovatno će se pojaviti potreba za agregatom ili nečim drugim. Imam agregat Viking 2 kw sa AVR regulacijom, pitanje je dali bi smio kotao na pelet Termofluks 25 kw raditi sa tim agregatom i dali je neko pokušavao da radi sa agregatom na pelet kotlovima.

Fri, 27/12/2024 - 22:03
Nestanak struje
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
tarzan wrote:
pitanje je dali bi smio kotao na pelet Termofluks 25 kw raditi sa tim agregatom i dali je neko pokušavao da radi sa agregatom na pelet kotlovima.

Kotao na pelet najviše troši pri paljenju.Grejač je 200-300W 1-2min. iza toga je ventilator 50-70W i pumpa vode max.100W(elektronika je zanemarljiva).Dakle posle paljenja ti treba max. 200Wh el.energije.Agregat od 2000Wh je 10 puta jači ali ne škodi kotlu samo je mnogo više potrošeno benzina.Ekonomičnije je UPS za prekide struje koji nisu predugački.Za dan,dva agregat pa šta košta.

Fri, 27/12/2024 - 22:22
Nije mi bitna potrošnja
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Nije mi bitna potrošnja goriva, to bi bilo samo u slučaju spašavanja rasade od mraza koja se grije na pelet. Velim kad već imam agregat da ne kupujem drugi uređaj. Samo nisam siguran da neće možda struja od agregata naškoditi elektronici kotla, zato sam postavio pitanje.

Wed, 22/01/2025 - 16:58
Pozdrav forumasi
lav102
lav102's picture
Registrovan dana: 07/05/2014
Veliki pozdrav svim clanovima. nije me bilo neko vreme pa evo sto se tice ovog pitanja za grejanje rasade imam iskustvo posto sam napravio sam gorionik i radi iskljucivo na 12v (akumulator) tj radi na 220v ali je prikopcan akumulator koji se stalno dopunjava i u slucaju nestanka struje nastavlja da radi dalje bez problema 12 pa i vise sati.Grejem plastenik 30x8 m u kojem je rasada i temperatura mi ne pada ispod 14` ni kada je napolju -10` Potrosnja mi je do 30 kg za noc. Znam da ovo nije odgovor na postavljeno pitanje ali mozda pomogne.
Sto se tice rada peci na agregat moze da se pojavi problem sa elektronikom jer su jako osetljive na nestabilnost struje koju proizvodi agregat sto se desilo jednom mom prijatelju i otisle mu neke CNC masine posto je agregat propustio veci napon iako je platio neki kvalitetan agregat preko 11.ooo e.

Wed, 22/01/2025 - 21:08
Gorionik feroli sun p7
Kv74
Kv74's picture
Registrovan dana: 27/10/2009
Pozdrav,posle 5-6dana listanja ove teme i ne pronalaska onoga što mene interesuje,primoran sam na ovaj način da pitam.naime,posedujem gorionik feroli sun p7 i do sada je radio u tzv režimu "B"(po uputstvu),ko ima ovaj gorionik verujem da zna o čemu pišem,i radio je bez većih problema,ako izuzmemo njegove "dečje bolesti" zaglavljivanja peleta u dostavnoj cevi,do nekoliko uzastopnih nestanaka struje.izgubila su se podešavanja rada po vremenu,"od toliko sati do toliko sati" za svaki dan u sedmici.čitajući uputstvo video sam i da ima mogućnost rada u tzv režimu"A",po zadatoj temperaturi kotla,npr isključi se na 80⁰C a uključi se na 10⁰ C nižoj temperaturi.interesuje me,da li neko može,hoće da mi pojasni logiku rada u tom režimu,jer kod mene se ništa ne dešava kada tzv "brikom" spojim kontakte 7 i 8,kako je navedeno u uputstvu.da li se uključuje gorionik istog trenutka spajanjem tih kontakata??ili postoji neko unapred programirano vreme nakon koga se uključuje???ili postoji neki drugi način???izvinjavam se za ovako dugo pisanije ali zaista neznam drugi način da objasnim šta me interesuje,hvala unapred za odgovore...

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 282
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289