15 kw može grijati duplo veću izolovanu kuću. Moj kotao Termoflux 25 kw na ovim temperaturama grije 150 m2 kuću i pomoćnu zgradu i rasadnik ponekad uključi pumpu preko termostata. Kotao stalno radi na modulaciji koja je oko 7-8 kw i jedino ode povremeno na kratko na 16 kw kada rasadnik uključi svoju pumpu. Ako je kod kolege kuća izolovana taj kotao je i prejak, čak i da nije izolovana 14 kw nije slabo za 78m2. Dali je kotao ispravno podešen, dali je podešen automatski rad snage, ako jeste dali kotao ide do maksimalne snage (kod mene je od 1 do 5). Kotao 14 kw na 78m2 mora postići maksimalnu temperaturu kada se kuća grije na 21°C.
Grejanje na pelet
Ne znam vise sta raditi, zvali smo servisera
On kaze da joj je i onaj radijator od dva metra previše.
Ali sam primetio da nema konstantnu snagu plamena
Znam da kada cisti gorionik smanji dotok peleta, ali ovo se desava i kad je u radu to pise i na displeju,čas smanji se plamen skoro do gasenja pa se pojaca.
Ne znam dali se moze u skrivenom meniju to promeniti.
Ili da nije prejaka promaja odzaka?
Napisao sam koji su radijatori ako moze neko da mi da njihovu ukupnu snagu? 3 rad. 600 *1600, 1rad.600*2000 i susac?
Slažem se sa Tarzanom, i više nego dovoljno je tih 14kW snage za vazu kvadraturu. Bez problema bi trebao on da napravi da se ide u gaćama. Nego Miki Milane koliko vi dnevno kilograma peleta potrošite na ovim temperaturama?
Potrosi dva dzaka, radi non stop,
Meni se cini kao da nema dovoljno energije ona je postavljena na maksimum snage, koliko ja mogu ovako
stelovati.
Čistiš li kotao redovno, i kako kotao sagorijeva, jeli unutra crn ili siv kotao, mjeri li ti kotao temperaturu dima.
Probao sam, da sve radijatore zavrnem osim susaca, kada je postigla temp 65,odvrnem jedan radijator 600*1600
Normalno padne na 61 i dugo vremena drzi i pocne dizati temp.
Vec kad sam drugi i treci odvrnuo istih dimenzija preko dva sata je radila a temp. Vode se nije digla preko 58.
Kada sam cetvrti odvrnuo pala je na 52 i nema sanse da krene na gore.
Redovno se cisti, sto se tice sagorevanja cesto se smanjuje i pojacava jacina plamena, smatram da bi trebalo da to bude konstantno, osim kad pise onaj mod za ciscenje gorionika. Snaga je na 5.
E sad, dali moze da se poveca kolicina peleta u gorioniku?
Na koliko stepeni si postavio zadatu radnu temperaturu, i kad ti mijenja snagu plamena dali ti se na displeju mijenja snaga kotla od 1 do 5.
Нисам стручњак за грејање, али колико сам читао по разним местима не могу се радијатори, тј. вентили одвртати и завртати произвољно. Потребно је урадити тзв, балансирање система и при томе је најбоље имати мерни уређај да се може мерити полазна и повратна темпрература воде у систему, а сем тога потребно је уградити и антикондензациони аутоматски вентил, да би систем радио како треба и да би температура у котлу била изнад 57 степени целзијуса због онемогућавања кондензације и стварања чађи и гарежи.
Malo on ima radijatora da je to potrebno balansirati, mogu biti svi odvrnuti na prigušnicama do kraja. Njemu je problem na kotlu jer mu kotao iz nekog razloga nema snagu da namiri toplotni gubitak kuće. Moj kotao sa 15 kw može grijati na ovim temperaturama 200 m2 srednje izolovane kuće.
Dali možete izracunati ukupnu snagu radijatora?
3 komada 600*1600
Jedan 600 * 2000
I susac 1200 * 600
Panelni turski.
Panelni radijator na tvojoj temperaturi vode 600x1600 ima oko 2500 w.
Kod tebe treba doći proveren majstor da ti pogleda sistem, nešto tu neradi kako treba. Ja alfom 90 od 9kw grejem 60 kvadrata i bojler.
Kotao je u pitanju, treba tu provjeriti dali je doziranje peleta po snagama i ventilator u fabričkim mjerama.
Tarzan, on radi neravnomerno, ne znam da li kod tebe do ne postine temperaturu konstantno ista velicina plamena, ovde se cesto menja, čas pojača pa smanji, pa onda ide u onaj mod za ciscenje gorionika.
Kod drugih peci dok ne postigne temp. Plamen tuce kao brener konstantno. I da jos napomenem mi smo ga kupili od jednog koji je grejao stan 56kvm.
Ja bih najvise voleo da je uštrojen i da mu je to greska.
Smatram da nema sanse da ne moze zagrejati vodu u peci i radijatorima na zadatu temp.
Moze samo biti da oni ne mogu postici da zagreju prostor.
Ispravite me ako gresim..
Plamen nije 100% stabilan zato što dozator stalno poklapa plamen. Može da se desi da nemožeš postići temperaturu u prostoriji ako nema radijator dovoljno wati, ali tvoj kotao 15 kw mora postići maksimalnu temperaturu 80 do 90 stepeni. Sobzirom da si ga kupio polovan može lako biti da su parametri poremećeni. Moraš doći do fabričkog podatka za parametre za taj kotao a za to moraš naći i njegovu šifru. Probaj na Jutjubu ukucaj model kotla.
free picture upload
Ovo su ti parametri za como 22, a šifra za servisni meni je A9. Probaj uđi u parametre pa zapiši od 1 do 5 doziranje i ventilator.
Dolazi veceras sreviser pa cemo videti sta kaze. Pa javim.
Mada ce me ubedjivati da je pec mala, kao da gledam. Zvao sam i ostale vkv majstore i svi kazu da je to dovoljno kilovata....
Više nego dovoljno.
Resili smo, pelet je jako loseg kvaliteta pa je pec bila za pola snage uštrojena. Ipak hvala mnogo na razumevanju i savetima.
Zar je moguće da pelet može biti toliko loš.
Jednostavno u prostorijama ne moze da se postigne temperatura preko 21 stepen.
Oseca se podhladjenost i blaga neprijatnost.