U mom okruženju većina ljudi je delimično ili u potpunosti odustala od grejanja na pelet i vratili su se na ogrevno drvo.
Grejanje na pelet
@histerezis .
Otkad ja govorim da je pelet vrlo skupo gorivo , a da je cela peletarska priča vrlo skupa , da ne kazem prevara
@histerezis
To sa drvetom,bar u mojoj okolini,nema smisla jer je i cena drveta otišla... Tako da finansijski nema značajne razlike.
Drugar koji se bavi distribucijom,kaze da nikad nije,u ovom periodu,prodao toliko puno peleta... Peletarska mafija i mafija iz srbija šuma je napravila takvu frku i paniku medju ljudima,da svi kupuju sada,iz straha da ne poskupi još više iako su i trenutne cene van svake pameti...
Kako nema razlike u ceni kada je drvo 3x jeftinije?
svi kupuju sada,iz straha da ne poskupi još više iako su i trenutne cene van svake pameti...
@Oswajac
Kako bre 3x jeftinije??? Drvo oko 10 000din/kubik,pelet oko 40 000din/tona,a tona peleta ti je ekvivalentna 4 kubika drveta(iz ličnog iskustva)...
@Histerezis
Grejaćeš se na struju???
Da se nadamo da će biti tako,samo Ukrajina je postala izgovor za sve pa i frizerima,da dignu cene
Što se tiče pariteta cene pelet:drvo on dominantno zavisi od dela Srbije u kome se živi. Vojvodina, Beograd i severni deo Centralne Srbije imaju znatno više cene drveta. Drvo je trenutno u Nišu 7000-7200din.
A odnos 1:4 u toplotnoj moći je teško da se ostvari!
@Histerezis
Zato sam u prvom postu i naglasio da je u pitanju moje okruzenje,gde je drvo malo skuplje.
A ovaj odnos 1:4 je iz nekog ličnog iskustva,uz koliko toliko solidan pelet i pristojnu izolaciju,a u poredjenju sa količinom drveta koja se trošila ranije. Mozda je to blize 1:3,5,ali ne manje od toga. I svakako sam okvirno naveo računicu,gde nema značajne razlike u finansijskom smislu... I drvo i pelet su bezobrazno skupi,i tu nema priče...
Moji su potrosili ove zime 7 paleta. Potrosili 2000e na pelet.
Kada su lozili na drva islo je 12-15m3 i tona ruskog uglja. Neka ide i do 20m3 posto sada ima i mala beba.
Drva trenutno Gadzin Han 5500-6000, pelet da im doteraju ide 1000 dinara vise zbog prevoza.
Mnogi ljudi koje znam a presli na pelet u zadnje 3 godine, razmisljaju ili da traze koscie, ili da rade kombinacije malo na struju pa januar februar na pelet, mart, april opet na struju. Ko moze na drva isto da kombinuje drva i pelet.
Svi planiraju ove godine da "kombinuju struju" ali električne energije neće biti dovoljno! Nema više dostupnog lignita. Dok krene sa punom eksploatacijom na površinskom kopu polje E u Rađevini proćiće 2-3 grejne sezone.
Sve ovo deluje kao da je kod nas planski radjeno da nemamo energenata ..
Planski postaviš kafedžiju sa Ibareske magistrale na mesto direktora najvažnije firme u Srbiji i onda se pitamo zašto nema uglja ili struje. Sve dođe na naplatu kad tad.
Da li neko zna gde nabaviti agro pelet i koja mu je cena ?
Ako ga je neko koristio moze da podeli i iskustva.
Otišle cene peleta u nebesa i tema zamrla totalno....