Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Dekorativne kreda boje
Malterisanje ispod nivoa...
Akusticni zidni paneli i...
Betoniranje podruma

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 16/10/2021 - 20:40
Ja sam imao i 1800 i
pedja089
pedja089's picture
Registrovan dana: 31/01/2019
Ja sam imao i 1800 i 2000kwh(ako se dobro secam), za januar i februar. Mislim da je to vise nego ok, kad se uzme prosek svih meseci.

• Login or register to post comments
Mon, 18/10/2021 - 02:14
a uz to i radi
gopop
gopop's picture
Registrovan dana: 23/11/2009
Dobra noć!
Da javim da sam grejanje završio i što mi je zasad najbitnije, ne curi ništa a čak i greje. Smile Posle priključenja wifi 4heat modula, baratanje kotlom (Kepo MC20) i periodima rada postalo je kao igrica na mobilnom. Baš je korisna stvarčica. Kotao sam ovih 7-8 dana palio po 4 puta na 2-3 sata rada u snazi 1, ponekad 2, jer je dobrano predimenzionisan zbog kasnije nadogradnje prostora i priključenja dva bojlera. Dan, dva dok je radio na automatskim snagama, u StandBye modu, palio se 7-8 puta za 24 sata. Razmišljam da ubacim bafer od 500l u skorije vreme, pa će i to paljenje/gašenje biti svedeno na minimum. Za sada je u sistemu VTC512 na 60°C i Herz termoglave. Radijatori su panelni, Protherm. Ubacio sam u razvod i VRG131, onako bez veze i odškrinuo ga malo da otvori bajpas pumpi, kad se pritvore temoglave - ako nisam nešto lupio. Smile Neka se zagreva malo dok ne stigne bafer a bude li "vremena" za Esbe automatiku, biće još bolje. Al' teško... Smile

Naklon do poda i hvala, mnogim članovima čije sam postove, na ovom i "onom" forumu, bezbroj puta pročitao, da bih pobrao informacije i razumeo ponešto.

Wed, 20/10/2021 - 13:07
Toby 20kw problem temperature kotla
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Registrovan dana: 03/11/2015
Pozdrav svima. Kako nisam imao problema sa kotlom tako se nisam dugo ni javljao, ali evo me opet Smile

Trenutno imam problem sa kotlom od Termomonta, tacnije toby 20. Sve odlicno sljaka, prezadovoljan full sa kotlom, samo me evo od ove sezone pocelo zezati to da ne mogu spustiti temperaturu kotla. Trenutna zadana je 76*C i tako stoji. Povecati mogu, ali smanjiti ne, a kada na displayu pokusam smanjiti, dobijem zvucni signal (kratki beep) i nista se ne dogodi. Sta bi mogao biti problem? Vrijeme za novu elektroniku ili?

Srdacan pozdrav, zahvaljujem unaprijed.

Isprobani parametri raznih korisnika za kotlove Toby - https://goo.gl/Qphrli

Wed, 20/10/2021 - 14:08
Imao sam slican problem i
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Imao sam slican problem i resenje je bilo zamena displeja.

Kod mene je bio problem sto nisam mogao rucno upaliti kotao preko displeja.
Svi meniji rade, sve lepo klika bip bip, ali nije hteo da se upali.
Zamenio displej sve proradilo.

Wed, 20/10/2021 - 14:58
Eh bas Vam hvala na odgovoru.
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Eh bas Vam hvala na odgovoru. Hajde, sreca je da ne moram elektroniku mijenjati, pretpostavljam da je display svakako jeftiniji Smile

Wed, 20/10/2021 - 15:32
Zvao sam u termomont i oni su
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Zvao sam u termomont i oni su mi tako rekli, iako sam ja bio ubedjen kakve to veze ima sa displejem. Medjutim, eto imalo je.
U svakom slucaju nazovite pa proverite sta kazu.

Ne secam se bas tacne cene, ali negde oko 4-5000 je displej, a elektronika oko 12-13000.

Wed, 20/10/2021 - 21:49
Eh super, hvala jos jednom na
MyX-Mesha
MyX-Mesha's picture
Eh super, hvala jos jednom na i vise nego odlicnom odgovoru. Posto nisam iz Srbije, moram ici preko "servisne mreze" te sam vec kontaktirao ovlastenog servisera za BiH, pa cemo vidjeti sta kaze za cijenu.

Tue, 26/10/2021 - 11:09
toby 20 opasno zeza
jugordana
jugordana's picture
Registrovan dana: 09/09/2014
Pozdrav svima. Posle duže pauze, evo me sa problemom. Toby 20 je nešto počeo da zeza. Automatski upavljan, odradi jedan ciklus i sane, da alarm da nema goriva. U ložištu, vidi se pelet loše sagoreo, nema pepela, ugavnom komadići nesagorelog goriva. Mislila sam da je do sonde, čak ni tempertura dimnih gasova nije išla do normalnih granica. Zvala sam servis, Šimaovce, kažu - da se dobro očisti. Juče konačno došao majstor, otvorio, očistio, bez vađenja turbiatora - kaže dobri su, nema potrebe. Međutim, opet isto, gasi se posle jednog ciklusa. Još jedan problem se javio, a to je da kad stane, pa ga resetujem, kreće odmah malo u čišćenje, na kratko, pa onda odmah ide na stabilizaciju plamena. Preskoči u algorizmu onih prvih par stadijuma. Posle par sati, pošto je opet stao, resetujem, izbacim nesagorelo gorrivo, ponovo pustim, počne lepo da radi od početka, po algoritmu, ali opet samo do sledećeg uključenja, kad da signal da nema goriva. U servisu kažu da je verovatno elekttronika i da trba promeniti komplet. Ima li neko možda neki predlog šta još da probam?
Pozdrav

Tue, 26/10/2021 - 15:37
Ferroli Sun P7 N
Vladimir Petrović
Vladimir Petrović's picture
Registrovan dana: 26/10/2021
Zdravo svima.
Ugradio sam gorionik na pelet iz naslova i potrebno mi je objašnjenje vezano za rad pumpe za grejanje:
Parametar P26 definiše temperaturu aktiviranja pumpe (npr 40 oC),
P27 je dužina trajanja postcirkulacije pumpe za grejanje (npr 6 min),
P29 je rad pumpe: 0 posticrkulacija, 1 stalni (kod mene podešeno Innocent,
P30 je temperatura isključenja pumpe za vreme postcirkulacije (podešeno na 35oC).
Šta znači P29=1?
Šta znači postcirkulacija?
Hvala puno na odgovorima.

Tue, 26/10/2021 - 19:19
pstcirkulacija
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Registrovan dana: 10/08/2015
Znači koliko vremena će pumpa još raditi nakon gašenja gorionika. Namenjeno da bi se odvela toplota iz kotla da ne dođe do pregrevanja vode u kotlu zbog preranog gašenja pumpe. To često nije neka velika količina toplote ali nekad može da bude.

Wed, 27/10/2021 - 22:15
PelTec-lambda 24
nervozni ložač
nervozni ložač's picture
Registrovan dana: 27/10/2021
Pozdrav svima.
Posedujem kotao Centrometal PelTec-lambda 24 kw koji ovih dana trosi 15 kg peleta dnevno. Prethodnih sezona je trosio 4,5 do 5.5 tona. Kuca je 160 kvadrata grejne povrsine. Fasadna izolacija 5 cm stiropor, tavan 15 cm stirodur, prozori drveni u dosta dobrom stanju. Mislim da je potrosnja peleta za ovu povrsinu iznad optimalne. Sta mi je ciniti? Kako podesiti parametre na kotlu? Pomoc!!

Thu, 28/10/2021 - 01:33
I mene ovo interesuje. Novi
gopop
gopop's picture
tarzan wrote:
Pitanje za kolege koji imaju Bafer.
Poznato je da kotao na pelet, kada se ugasi, prinudno ventilatorom obori temperaturu za desetak stepeni, ( u mom slučaju u cijelom sistemu zato što pumpa radi non stop ). Dali će to hlađenje biti isto i sa Baferom ili je Bafer zaštićen od tog hlađenja.

I mene ovo interesuje. Novi model Kepo kotla tj. Tiemme elektonika ima mogućnost da "primi" i prikaže u android aplikaciji informaciju o temperaturi sa senzora na baferu ali može li šta pametno da uradi sa njom, ne znam. Čekam odgovor iz Kosjerića. Smile
Bilo bi korisno čuti koju o varijanti da se, negde već pominjani diferencijalni, relejni sklop sa dva termostata, poveže na elektroniku kotla kao sobni termostat tj. na tome namenjen kontakt. Ili neki kinez sa dve sonde, onaj za inkubatore. Samo da ne bude sa kinezom ono, ***o ćar vajdu. Smile

Thu, 28/10/2021 - 09:19
Ja na ovim temperaturama
DaniloDj
DaniloDj's picture
Registrovan dana: 29/11/2020
Ja na ovim temperaturama potrosim neki 28kg, od 8 do 21 casova. Kuca je bez izolacije, 110-120km. Preko noci se kuca ohladi dosta i msm da na njeno zagrevanje potrosi dosta ujutru mada opet msm da je previse. Ono sto je zanimljivo jeste da kada temp bude oko nule, ja ne trosim nesto mnogo vise, oko 37-38kg uz lozenje od 6-7 do 23 casova. Svakako mislim da bi to palo dosta da imam kotlovsku pumpu koju nemam, jer je meni povrat u kotao 50 stepeni svega.

Toby 20 - 24,7 kW

Thu, 28/10/2021 - 19:18
Meni potroši sve, koliko god
gopop
gopop's picture
Meni potroši sve, koliko god da naspem.

Thu, 28/10/2021 - 19:32
Meni potroši sve, koliko god
gopop
gopop's picture
Ispade dupla poruka, pa da dodam... Troši 1.3kg po satu rada, na snazi P1, 20kW na 70m². Fabrika! I Nanix.
Auuu, al' je puk'o forum, ne može slika, ne može smajli....

Fri, 29/10/2021 - 08:52
Pa ne kažem ni ja da je to
jopopo72
jopopo72's picture
Registrovan dana: 02/01/2020
Histerezis wrote:
Jopopo72, hvala na iskrenom komentaru i utiscima o grejanju na pelet. Mada veći deo problema nije do samog pleta nego do sistema..
Što se komfora tiče pisao je Grejač da pumpa potrošačkog kruga treba neprekidno da radi. Ja od kad sam postavio AT palim je početkom septembra a gasim krajem maja.

@Histerezis Pa ne kažem ni ja da je to tipa goriva već do sistema. Kako bilo šta da promenim i podesim kada je nemoguće? Kako pumpa da radi ako nemam pristup rada pumpi? Ili ima a ne znam Smile

Wed, 03/11/2021 - 23:09
Grejanje na pelet
heat reclaimer
heat reclaimer's picture
Registrovan dana: 25/01/2016
Potrebna pomoć,TRMG BALKAN SPECIJAL,prestao da radi,izbacuje error,da li može da se popravi ili da se kupuje drugi,i gde ga kupiti? Nekada bio i HEAT ON ali sada ni njega ne nalazim.Zmajdin ovaj lično ugradio....

Sat, 06/11/2021 - 20:00
Postovanje, Znam da je proslo
SoneMAster
SoneMAster's picture
Registrovan dana: 06/11/2021
Postovanje,

Znam da je proslo 7 god od ovog posta,ali dali jos uvek imate skenirano upustvo,makar i italijansko

Pozdrav

Mon, 08/11/2021 - 00:34
Da iznesem svoja
zika1
zika1's picture
Registrovan dana: 25/10/2007
Da iznesem svoja iskustva...
Prošlog decembra sam preležavao koronu i imao sam vremena na pretek toliko da sam pročitao oba dela ES foruma i ovaj forum.
Imam kuću od 103 kvm ozidanu šljaka blokovima 60-tih godina prošlog veka, sa karatavanom, 2010. godine sam ugradio 5 cm stiropora i pre par godina stavio PVC stolariju sa trokomornim staklima klima guard.
Kotao viadrus 22S iz 2006. godine (najpre sa 5 rebara a nakon ugradnje izolacije sam ga smanjio za jedno rebro) sa limenim turbulatorima, 8,6 m panelnih radijatora sa termoglavama i spiralu u običnom kupatilskom bojleru od 80 l. Mešni ventil nikada nikakav nisam imao. Mreža je razvedena kataklizmično...Jedna grana za bojler malte ne odmah se odvaja iz kotlarnice jer je raspored kotlarnice i kuće takav, zatim se mreža račva na dve grane i to jedna za kuhinjiu i spavaću sobu a druga za kupartilo, hodnik ( koji je površine oveće dnevne sobe 18 kvm) , verandu, dnevnu sobu i dečju. Dimnjak visok 7,7 m od šidela, prečnika 200 mm...čini mi se 200...možda i manje ali više nije sigurno.
Do ove zime sam se grejao drvima i ugljem i piljevinom koju sam nabavljao besplatno...trošio sam oko 6-7 prm (hrast, cer, gorun i sl. bukvu nikada), 1,7 t lubničkog uglja prani orah (5 t traju 3 godine) i piljevinu od čamovog drveta u kolilčini od oko 4-5 jumbo vreće. Ne znam težinu te piljevine. Istu sam ubacivao lopatama. U kući je bilo 22-23 C. Kotao sam pallio oko 01.11. i gasio se sam preko noći jer nisamo imali večernje loženje...ako me sačeka žar super ako ne jovo nanovo. Grejna sdezona je trajala do kraja marta. Tokom oktobra sam se grejao inverter klimom od 18 BTU i trošio stzruju za taj oktobar u visini jednog PRM što sam ocenio kao ne baš nešto renatbilno ali šta je tu je...tako je bilo.
Isčitivajaući ovaj forum i onaj drugi moram da kažem da sam utvrdio da postoje dve takoreći "dogme" i to je negde na ES forumu pomenuo pzec tj 1. da se grejanje vrši što nižom temperaturom i 2. da se kotao drži na temperaturi od oko 70 C, da postoje dva ili više kruga grejanja sa MV itd.
Kako nisam imao MV i kako mi je instalacija istog sa motorom i automatikom za upravljanje iziskivalo investiciju koju nisam mogao da podnesem odlučio sam se za onu "prvu dogmu" i da ako treba kasnije ugradim MV. Daljim izučavanjem intereneta sam nekako skontao da je veliki problem gotovo svih gorionika rad na maloj snazi. O tome je dosta detaljno i podrobno pisao i objašnjvao pok. Zmajdin. Pošto je ostavio utisak na mene kao čovek koji se razume u materiju o kojoj govori dao sam se u potragu za gorionikom koji može da radi na maloj snazi. U startu je otpao npr feroli koji je sve samo nije loš ali nije za mene. To je istina koji mnogi na ovom forumu ne žele da shvate i kupuju stvari koje nisu za njih jer su videli kod komšije ili su im rekli majstori i time ne da ne rešavaju problem nego ga samo produbljuju i uvećavaju. Kada posle kažu da mnogo troše onda im majstori i savetnici kažu "Pa šta hoćeš da ti buide toplo a da te ne košta...epa ne može". Uzgred, imam u komšiliku dve porodice koje imaju feroli i to jedna koja greje oko 200 kvm u dve odvojene kuće i druga koja greje stan od 45 km!?!?! Potrošnja gotovo ista...nego za njih me baš briga. Ovaj u stanu na početku i kraju sezone koristi pelet a inače drva i ugalja...majko moja...
U potrazi za kotlom krug sam suzio na Zamjdinov gorionik, Ecopell Guča i na gorionik firme Fasek koji je na jednom mestu više nego stidljivo pomenuo Mladen iz Novog Sada koji je aktivan na ovom ali i na onom drugom forumu. Par puta sam zvao Mlaena koji mi je nesebično davao savetei koristim priliku da mu se javno zahvalim na tome. Firma Fasek ima sajt ali ne baš nešto naročito održavan. Koliko sam shvatio njima nije glavni posao gorionici nego nešto drugo, znatno složenije a gorionicima se bave onako...usput.
Eliminisao sam Zmajdinov gortionik zato što sam u razgovoru sa njegovim sinom saznao da u tom trenutku nema na lageru taj najmanji kgorionik od čini mi se 11,3 kW već samo od 17,3 KW a sam pok. Zmajdin je negde napisao da za moj kotao nije potrebno niti ima smisla instalirati gorionik veće snage od 14 KW jer kotao nije u stanju da preuzme veću količinu toplote od tih 14 KW. Preko svega toga servisna podrška mi nije odavala sigurnost a cena je bila onako...ni odbijajuća ni primamljiva. Da sam blizu Beograda kupio bih Zmajdinov gorionik sigurno i to onaj najmanji.
Ecopell sam i pored više nego dobrih kritika Zorana Obradovića (sa kojim sam razmenio podosta poruka oko toga), inače člana ES foruma, eliminisao zbog cene samog gorionika koja je bila ne nešto velika ali osetno skuplja od gorionika firme Fasek i tako nabavio gorionik firme Fasek iz NS marke "armadilo 18".
Ovaj gorionik nije baš popularan ali ima relativnu dobru podršku, ponudili su mi povoljnu cenu za outlet varijantu gorionika, pristojne garantne uslove i ubedili me da je rukovanje i upravljanje istim prosto! Uz to pristali su da čekaju kraj grejne sezone pa da uđemo u nabavku! Nudio sam im kaparu ali nisu prihvatali!?!? Meni je to bilo dovoljno.
Ja sam inače elektrotehničar automatike sa srednjom školom koji nikada nije radio u struci ali osnove automatskog upravljanja i pored odsustva prakse znam relativno dobro.
Gorionik sam instalirao tokom leta tj. to su uradili radnici iz Faseka i počeo sa korišćenjem istog dana 07.10.2021. Danas je 07.11.2021. godine.
Na početku sezone sam kupio koštice višenje 3246 kg (računam da su se tokom leta sasušile i da sam izgubio 1/6 na težini ali ne i više) i 3.150 boljevačkog peleta (narandžasti)...zlu ne trebalo. Ulazio sam u nešto sasvim novo za mene pa da ne budem zatečen jer bi me žena majka i ćerka izbacili iz kuće...Nekoliko godina ranije čini mi se srkson mi je poslao mail na moj zahtev gde mi je sračunao da ću trošiti 2,7-3,2 t peleta. Uspeo sam da izgubim taj mail a sačuvao raznorazne gluposti među mejlovima! Konjina!
Spremnik sam sam pravio i isti je zapremine 86 l. Koštice su teške 0,5 kg/l. Pelet valjda 1,1 kg/l ili mi se barem čini da tako piše na džaku. S jednim punjenjem spremnika do sada sam se grejao nedelju dana. Za tih nedelju dana 2-3 puta sam praznio pepeljaru i čistio kotao. Trenutno sagorevam koštice višnje i iste ću koristiti dok ih ne potrošim. Iskustva sa peletom na ovom gorioniku nemam ali ako je dobar na koštici višnje računam da je dobar ako ne i bolji na pelet. Od 07.10. do 07.11.2021. godine prosečna potrošnja mi je oko 11 kg dnevno bez obzira da li radi u režimu 8-13 i 17-21 ili u režimu 8-21. Kućni termostat nemam. Gorionik se pali u 8 ujutru i gase u 13 sati da bi se ponovo upalio u 17 i ugasio u 21 sati. Preko dana za tih 4 sata(od 13-17 sati) izgubim 1 C tj t padne sa 22-23 na 21-22. Neretko se dešava da zbog lepših dana preko dana ulazna vrata i prozori budu širom otvoreni. Tokom noći tj ujutru me dočeka 20 u kući i topla voda u bojleru.
Manjkavost koštica je što su upakovane u plastične džakove kao za papriku, pa su se iz nekog razloga probušili (verovatno miševi iako imam dve mačke koje ne rade ništa osim što jedu viskas) pa prilikom manipulacije džakovima koštice ispadaju što zahteva skupljanje, prosejavanje i sl. ali je nabavna cena od 9-10 din/kg toliko povoljan da prevazilazi muke.
Kotao radi na 38-40 C na izlazu i posle 1-1,5 sati od jutarnjeg paljenja gotovo i da nema razlike ulazne i izlazne temperature iz kotla jer se nekako ceo sistem ujednači. Kotao ima čađi ali neuporedivo manje nego na drvima i uglju iako sam se grejao sa istom izlaznom temperaturom. Više bi se reklo da je prašina crne boje. Nije bele boje kako sam viđao na ovom i drugim forumu ali šta je tu je. T dimovodnih gasova na izlazu iz kotla ne prelazi 60 C. Kada dođu veće zime temepraturu na izlazu ću verovatno povećati pa će se i t dimovodnih gasova povečati. U najvećoj zimi sam kotao držao na 65 C...nikada više. Normalno, kotao ima ugrađen onaj set za poboljšanje energetske efikasnosti. Klapna na izlazu dima iz kotla je non stop maksimalno zatvorena.
Ne smem da tvrdim jer nisam probao ali da imam kotlovski i radijatoriski krug sa MV gotovo sam siguran da bi mi dimovodni gasovi bili daleko veći nego sadašnjih 60 C i to bi značilo da ja uzaludno gubim toplotu u dimnjak. Lično sumnjam da bi ušteda od razdvojenih krugova MV doprinela uštedi u meri koja bi bila veća nego gubitak toplih gasova kroz dimnjak no kao što rekoh nisam probao pa ne mogu ni da tvrdim.
Manjkavost ovog gorionika koji sam primetio je da mu sonda ne pokazuje temperaturu kako valja već laže na manje pa ispada da se grejem sa temeperaturom na izlazu od 33 a u stvari je 38-40 C no to i nije neki problem jer se lako prilagodiš ovim "lažima" i druga je ta što mu za paljenje koštica treba oko 20-30 minuta i što mu je potrebno više od sat vremena (nekada i 1,5 sat) da se zagreje kuća na potrebnih 22-23 no i to nije neki problem...(ako treba početi ranije ujutru sa paljenjem) Ovo bi možda mogao da ispravim podešavanjem količine doziranja koštica i vremenom doziranja...nisam siguran da mogu da pojačavam grejače i da podešavam ventilator prilikom paljenja. Ovom problemu izgleda da znatno doprinosi termostat koji uključuje pumpu jer koliko sam video ima histerezis od neverovatnih 15 C. Taj termostat je kupljen 1996 godine i još traje i radi. Izgleda da se umorio. Ovih dana ću kupiti elektronski termostat kojem je podesiv histerezis na 1 C pa ću videti. Njegova cena je inače neverovatnih 700 din!?!?
I sada jedna od velikih prednosti ovog gorionika je ta što sagoreva sve živo! Nisam ga probao sa košticama šljive, breske i kajsije (inače samo koštice šljive mogu da nabavim u pristojnoj kolilčini) jer mi se čini da su krupne i da bi se glavio transporter (proizvođač preporučuje da se skrckaju koštice šljive, breskve i kajsije ali ko će time da se bavi) ali sve ostalo sagoreva i druga velika prednost je lakoća podešavanja. To je kao automatik ali ne tomos nego piaggio free. Ima jednu jedinu brzinu tj snagu!?!?! Čovek samo podešava izlaznu temperaturu iz kotla a on sve ostalo prilagođava gorionik sam tj sam određuje koliko će peleta da uzme, na koje vreme, brzinu ventilatora...ako to ne uspe sam onda ima mogućnost da se više nego jednostavno promene dva parametra i opet on sve sam reguliše u pogledu postizanja i održavanja željene t na izlazu iz kotla. Ja sam prezadovoljan ovim gorionikom koji koristim na viadrusu oko kojeg kotla su mipšljenja podeljena kada je reč o stepenu iskorišćenja pogotovo nakon ugradnje gorionika na pelet. Servisna podrška gorionika je preko mobilnog ili vibera ali je podrška. Iskren da budem ne treba da budeš mnogo pametan da bi po instrukciji koju dobijaš preko telefona ili vibera podesio šta treba. Grionik ima jako jednostavnu elektroniku za upravljanje od strane korisnika ali zato ima sistemski uneta podešavanja koja savršeno upravljaju gorionikom bez učešća korisnika. Drugim rečima ja sam prezadovoljan izborom ovog gorionika i potrošnjom normalno.
Čitam ovde o problemimam i čudim se...Imam i slike koje potkrepljuju ovo što sam napisao ali mi je komplikovano da kačim slike.
Ne znam kako da izračunam gubitke kuće i koliko energije dobijam iz tih 11 kg koštica višnje ali cenim da ima ovde onih koji to mogu i znaju da sračunaju tim pre što sam izneo i podatke o kući.
Pozz

Sun, 14/11/2021 - 20:10
Toby 20 2014
richiemsch
richiemsch's picture
Registrovan dana: 23/08/2015
Pozdrav svim članovima, dugo me nije bilo na forumu...
Danas sam primetio na mom Tobiju 20 - 2014, da se čuje kako škripi isključivo u prvoj brzini.
Škripa dolazi baš na mestu gde se spaja el. motor i puž. Na znam šta je prouzrokovalo ovaj zvuk ali takođe ne znam ni gde tačno trebam da podmažem tovatnom mašću. Ako je neko imao sličan problem i rešio ga, unapred se zahvaljujem na savetu.
Škripa nije konstantna, već se čuje samo na polovini od jednog celog kruga (okretaja).
Jedan krug, t.j. okretaj pratim po imbusu šrafu iznad el. motora.

Sun, 14/11/2021 - 20:23
Toby 20 2014
richiemsch
richiemsch's picture
Evo sad nađoh ovaj video, izgleda da je to u pitanju...
Sve jedno, ako je neko imao ovakav slučaj, neka se javi da potvrdi. Hvala.

https://www.youtube.com/watch?v=zuUrzTNq0nA&ab_channel=PCtutorijali

Mon, 15/11/2021 - 06:48
Ja sam otvarao radi pregleda
gopop
gopop's picture
Ja sam otvarao radi pregleda taj reduktor na italijanskom kaminu Cadel. Lagano se skidao motor, samo sam odvrnuo imbus i svukao ga sa osovine. Na gornjem uležištenju osovine puža bila je biksna, koju sam takođe podmazao. Ne sećam se čime, možda silikonskom mašću za espresso aparat. Mislio sam da je crkao motor, jer je prestalo doziranje peleta a valjalo je samo dunuti u crevce presostata.

Mon, 15/11/2021 - 15:30
Toby 20 2014
richiemsch
richiemsch's picture
Хвала на одговору~!

Fri, 19/11/2021 - 14:11
Napajanje
gopop
gopop's picture
Da li je moguće/bezbedno koristiti agregat za eventualno napajanje kotla sa elektronikom, i zašto ne?

Fri, 19/11/2021 - 23:25
generator
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Registrovan dana: 10/08/2015
gopop wrote:
Da li je moguće/bezbedno koristiti agregat za eventualno napajanje kotla sa elektronikom, i zašto ne?

Ne nije potpuno tačan odgovor jer to zavisi od generatora.
Jeftini mali agregati ne daju dovoljno stabilni napon niti frekvenciju da bi elektronski uređaji mogli bezbedno da se napajaju. Ali ako imaš neki noviji agregat sa inverterskim generatorom onda je druga priča, na njega može bezbedno da se poveže skoro sve u okviru njegove moguće snage.

Sat, 20/11/2021 - 02:33
Agregat
gopop
gopop's picture
Što dalje implicira da ćemo tu opciju precrtati, kako zbog osnovne cene, tako zbog dodatnog poskupljenja ako u igru stavimo i automatsko pokretanje. Hvala.

Sat, 20/11/2021 - 20:48
Mislim da ti kotlovi trose
BOSSKE
BOSSKE's picture
Registrovan dana: 13/06/2010
Mislim da ti kotlovi trose nesto ranga do 90-200w struje pa mislim da bi daleko jeftinije i bolje rjesenje bilo uzeti UPS koji se koristi za racunare, i mozda dodati veci akumulator da bi autonomija bila veca. Sistem je potpuno automatski, kad nestane struje bukvalno momentalno prebacuje na baterijsko napajanje i ne gasi uredjaj uopste, a po doalsku struje se baterija automatski dopunjava i odrzava.

U sustini punjacu u okviru upsa ne skodi akumulator bilo koje velicine, jer princip punjenja i dopunjavanja olovnih akumulatora je u sustini identican za sve kapacitete, a i ostavlja mogucnost da eventualno u slucaju duzeg nestanka struje moze da se spoji na akumulator od auta i dopuni alternatorom, ako bas zatreba.

A sto se generatora tice, novija elektronika je obicno inverterski regulisana tako da radi na svim naponima maltene od 50v pa na vise i recimo kod nas racunari, monitori, projektori i sva ostala elektronika savremene proizvodnje, sasvim normalno rade na lombardini generatorima i sever agregatima iz 60tih godina proslog vijeka. Sad koliko je osjetljiva elektronika kod pelet gorionika to ne znam, ali se svakako moze rijesti stabilizator napona i frekvencije.

Sun, 21/11/2021 - 17:06
U specifikacijama kotla stoji
gopop
gopop's picture
U specifikacijama kotla stoji da je potrošnja pri startu 390W a tokom rada 110W. Daleko sam od teme ali čujem da je zahtev čist sinusni pretvarač. Oni MIC-ovi od 500W, recimo, koliko znam ne prolaze. Valjaju samo za odvojeno napajanje pumpe.

Mon, 22/11/2021 - 20:28
Šuma
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
gopop wrote:
Što dalje implicira da ćemo tu opciju precrtati, kako zbog osnovne cene, tako zbog dodatnog poskupljenja ako u igru stavimo i automatsko pokretanje. Hvala.

Jedino da vrlo često nestaje struje pa da ti je potreban generator,UPS takođe!UPS je zamišljen kao deo sigurnosnog sistema,od pregrevanja nekih kotlova.Kod peleta kad neme struje nema grejanja pa je bezpredmetan.Jedino da si u nekoj šumi pa da ti treba generator je bi se smrzao.A onda se pitam čemu grejanje na pelet?

Sun, 28/11/2021 - 13:56
Stand-by opcija ?
Roland11
Roland11's picture
Registrovan dana: 18/12/2020
Posedujem kotao na pelet ABC Elegant 27kw uzice.Interesuje me kako da iskljucim opciju Stand-by u podesavanju?I da li ima u pudesavanje da mi produzi modulaciju jer fabrcki posle 2 min vraca u rad.Hvala vam u svakom slucaju

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 281
  • 282
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288