Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 03/12/2018 - 22:32
Sušač
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Da bi Alfa što bolje primetila promene pritiska sve otvorene radijatore,sušače prigušnicama zatvori do dovoljnog protoka za grejanje.
Umesto sobnog termostata treba postaviti termostat u AT u rasponu koji želiš.Kontakti normalno bez napona.
Ima na Ebaju i Aliekspresu tih jeftinih a upotrebljivih termostata sa podešavanjem od0-99°C bilo ukl. ili isklj.

• Login or register to post comments
Tue, 04/12/2018 - 10:25
Diferencijalni termostat
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Ximi wrote:
Оно што још увек нисам решаио је управљање. Конкретно не знам шта да користим да упали котао на рецимо 60 степени (тада креће да греје АТ) и да га искључи на нпр 80 степени. Као што рекох интересује ме како управљати везом Котао-трокраки херц бр.1-АТ.

Odgovor na ovo pitanje takođe postoji na mom blogu. Ukoliko ste voljni javite mi se preko privatne poruke.

Hvala,

www.stsrdjan.blogspot.rs

Wed, 05/12/2018 - 12:52
Burnit Pell Eco 5-35 gorionik
malcik
malcik's picture
Registrovan dana: 24/08/2018
Pozdrav ,jel se neko susreo sa ovim gorionikom i i koja je ocena ,hvala

Wed, 05/12/2018 - 14:22
Zna li neko kako da povezem
nebojsa.floyd
nebojsa.floyd's picture
Registrovan dana: 09/02/2015
Zna li neko kako da povezem bezicni termostat sa kotlom tobi 12. Gledao sam na novijim modelima postoji kabal iz elektronike,koga na ovom mom modelu nema. Inace kupljen je pre 5 god.

Wed, 05/12/2018 - 14:55
Trebalo bi da bude luster
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Trebalo bi da bude luster klemna, ako nema onda pogledajte u uputstvu koje ste dobili sa kotlom na zadnjoj strani. Jel zeleni tač displej ili crveni?

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Wed, 05/12/2018 - 15:33
Nema luster klemne. Zeleni
nebojsa.floyd
nebojsa.floyd's picture
Nema luster klemne. Zeleni displej.

Wed, 05/12/2018 - 15:36
Uputstvo...
boree
boree's picture
Uputstvo...

Wed, 05/12/2018 - 16:08
Ehhh...jos kad bi znao gde mi
nebojsa.floyd
nebojsa.floyd's picture
Ehhh...jos kad bi znao gde mi je uputstvo...

Thu, 06/12/2018 - 20:57
Iskljucivanje pumpe
desert angel
desert angel's picture
Registrovan dana: 15/12/2017
Pozdrav svima
Prvu godinu kako pocinjem sa grijanjem na pelete pa imam mnogo nebuloze ....hteo sam da pitam dal moze da se podesi termostat da gasi pumpu kad postigne sobnu temperaturu a kotao da produzi da radi i oddrzava temperatura vode a ako nemoze kako bi moglo to da se izvede.
Nemam mesacki ventil nit trokraki nit cetvorokraki al sam u nameri da postavim pumpu u kotlovskom krugo cetvorokraki mesacki ventil i nepovratni ventil na vrucu vodu.

Parametre za TOBY Kotlovi i peci na pelet sa novu elektroniku https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VONHo5YXZTNDb8b2nCD7q65c5jaWZR4j...

Thu, 06/12/2018 - 21:10
Može, samo kabel od
boree
boree's picture
Može, samo kabel od termostata stavite u krug pumpe i to je to. Kotao će raditi dok ne postigne zadatu t i kad je premaši za par stepeni onda se gasi.

Thu, 06/12/2018 - 21:39
Re
desert angel
desert angel's picture
boree wrote:
Može, samo kabel od termostata stavite u krug pumpe i to je to. Kotao će raditi dok ne postigne zadatu t i kad je premaši za par stepeni onda se gasi.

Bore a kad ugasi pumpa od kotlovskog nece da pravi problem pumpa od kotla jer ona radi dok kotao radi?

Parametre za TOBY Kotlovi i peci na pelet sa novu elektroniku https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VONHo5YXZTNDb8b2nCD7q65c5jaWZR4j...

Thu, 06/12/2018 - 21:56
Malopre kako ste napisali ja
boree
boree's picture
Malopre kako ste napisali ja sam shvatio da imate jednu pumpu, odkud sad druga ?

Thu, 06/12/2018 - 22:23
Re
desert angel
desert angel's picture
boree wrote:
Malopre kako ste napisali ja sam shvatio da imate jednu pumpu, odkud sad druga ?

Kotao je Toby b17 sa novom elektronikom (kolor displej) i sad radi samo sa ono sta je islo u komplet sa njega (pumpa ekspanzija) a jos nije postavljen ni mesacki.

Bore molim Vas ako nije Vam problem i ako ste voljni da mi za jos neko pitanje date odgovor i razmenimo misljenja da mi posaljete na moj email [email protected] kako mozemo da stupimo u kantakt preko vibera il facebooka.
Havala Vam unapred.

Sat, 08/12/2018 - 21:00
Тоби 20
richiemsch
richiemsch's picture
Registrovan dana: 23/08/2015
Ево ја сам данас први пут (делимично) детаљно очистио котао. Јесам се нагутао прашине али није било ни нешто превише наслага у коморама. Једино је било мало више пред сам улаз цеви вентилатора. Нисам сликао, али отприлике је изгледало слично као на овим сликама које је неко раније поставио. Кажем делимично, јер турбулаторе нисам скидао ни чистио јер измењивачи нису ни били нешто прљави. Приметио сам малчице рђе (као на другој слици) када сам уклонио пепео и претпостављам да се то створило још на почетку, када нисам баш знао како треба правилно баратати котлом. Резултат...Т у 5 брзини мања за 20ц. Јуче је рецимо ишла до 171ц, а данас, након чићења 150ц. Сервисер ми каже да је повећана Т гасова била велика због лошег "Мерошинског" пелета.?

• 09_6.jpg
  • 08_4.jpg
Sat, 08/12/2018 - 22:46
Re
desert angel
desert angel's picture
richiemsch wrote:
Ево ја сам данас први пут (делимично) детаљно очистио котао. Јесам се нагутао прашине али није било ни нешто превише наслага у коморама. Једино је било мало више пред сам улаз цеви вентилатора. Нисам сликао, али отприлике је изгледало слично као на овим сликама које је неко раније поставио. Кажем делимично, јер турбулаторе нисам скидао ни чистио јер измењивачи нису ни били нешто прљави. Приметио сам малчице рђе (као на другој слици) када сам уклонио пепео и претпостављам да се то створило још на почетку, када нисам баш знао како треба правилно баратати котлом. Резултат...Т у 5 брзини мања за 20ц. Јуче је рецимо ишла до 171ц, а данас, након чићења 150ц. Сервисер ми каже да је повећана Т гасова била велика због лошег "Мерошинског" пелета.?

richiemsch koju T vode drzite u kotao i kako je oddrzavate jer kod mene kotao je Toby b17 ode do 60 nakon postizanja sobnu T termostat ga ugasi jedno 1h 1,5h i voda padne na nekih 37 38C a kad kotao krene i spusti haldnu vodo ona padne i na 27C i dok postigne radnu T od 60C treba mu najmanje 40min i on za to vreme pojede nekih 2kg peleta i dnevnu potrosnju u ove plus nadvoresne temerature proguta 2 vrece pelet.

Sun, 09/12/2018 - 13:21
Тоби 20
richiemsch
richiemsch's picture
Јесу дневне Т у плусу, али су ноћне у минусу, тако да се мора узети неки просек јер се зидови доста охладе ноћу. Т воду у котлу ми је 73ц, а према радијаторима од 38 до 48. Код мене собни термостат никада не гаси котао. Два пута дневно се пали и гаси када му ја то наредим, осим ноћу када падне испод 19ц. Синоћ ми је рецимо, на спољашној Т око нуле, Т у радијаторима била 43ц и тако ради 2 пута по седам сати и на крају Т у кући буде око 22ц. Види се да сте почетник, пустите котао да ради дуже са малим бројем искључивања.

Sun, 09/12/2018 - 21:15
Re
desert angel
desert angel's picture
richiemsch wrote:
Јесу дневне Т у плусу, али су ноћне у минусу, тако да се мора узети неки просек јер се зидови доста охладе ноћу. Т воду у котлу ми је 73ц, а према радијаторима од 38 до 48. Код мене собни термостат никада не гаси котао. Два пута дневно се пали и гаси када му ја то наредим, осим ноћу када падне испод 19ц. Синоћ ми је рецимо, на спољашној Т око нуле, Т у радијаторима била 43ц и тако ради 2 пута по седам сати и на крају Т у кући буде око 22ц. Види се да сте почетник, пустите котао да ради дуже са малим бројем искључивања.

A kako to znate koja T vode ode u radijatorima. Kod mene se radijatori ne dirajo kad radi kotao sto znaci da ode ista T vode u radijaorima koja je i u kotlu oko 57 60C. Da bi postigao 73C u kotlo pojesce mi 1,5 vreca peleta. Molim Vas uputite me kako da koristim kotao jer sam pocetnik a vidim da neki prodzu i sa 1 vrecu na dan a T vode drze iznad 60C u kotlu. :/

Sun, 09/12/2018 - 21:45
Тоби 20
richiemsch
richiemsch's picture
Изгледа да ви немате мешајући вентил и аутоматику која њиме управља. Прочитајте претходне стране везано за то.

Tue, 11/12/2018 - 09:14
Pozdrav drustvo. Imam jedno
radovanz
radovanz's picture
Registrovan dana: 30/11/2016
Pozdrav drustvo.
Imam jedno malo cudno pitanje,da ne kazem glupo. U sistemu grejanja imam i kotao na pelet i kotao na drva,svaki sa svojom pumpom. Ovaj na drva samo povremeno radi,a kada ne radi izbacim ga iz sistema gasenjem pumpe i zatvaranjem ventila,kako voda nebi kroz njega cirkulisala. Sada me zanima da li,kada radi ovaj na pelet,mogu da ostavim da voda cirkulise i kroz kotao na drva,koji bi sluzio kao neki mali bojler,tj. povecao kolicinu tople vode i povecao vreme izmedju dva ukljucenja kotla na pelet. Inace sistem je bez mesnog ventila,bezicni termostat upravlja kotlom...

Tue, 11/12/2018 - 22:46
ako svaki katao ima svju
alek.petro
alek.petro's picture
Registrovan dana: 11/04/2012
ako svaki katao ima svju pumpu onda ces otvaranjem drugog sa ugasenom pumpom dobiti da on izigrava jedan radijator u sistemu -ako otvoris drugi sa upaljenom pumpom dobices jedan veliki mesni trokraki i mocices da obaras odlaznu temperaturu ka mrezi -stelovanjem ventila na kotlu koji neradi dobices zeljenu temperaturu potisa--ali sobzirom da se radi o kotlu na drva to je nezahvalno jer ces imati velike gubitke zbog odzaka-sa elektro kotlom to je vec nesto drugo-na mnogo mesta gde nema mesnog a ima elektro kotao a greje se na pelet el kotao sam na taj nacin iskoristio da ustelujem temperaturu odlaza

Wed, 12/12/2018 - 10:34
blokiranje
sasamijic
sasamijic's picture
Registrovan dana: 19/09/2017
pozdrav, imam ferroli gorionik. grejem se na pelet već 4 godine i ove godine je pocelo da se desava da kada ocistim pećku i lopaticu od gorionika..... kada sve ocistim prvo sledece i nekad mozda i dva paljenja su neuspesna. Bude prvo punjenje i sledece dodavanje, pelet se zapalio, ali gorionik ipak zablokira. Da li neko zna o cemu moze biti rec?

Hvala unapred

Wed, 12/12/2018 - 10:36
Foto ćelija?
boree
boree's picture
Foto ćelija?

Thu, 13/12/2018 - 09:10
Kako tacno mislis da treba
radovanz
radovanz's picture
Registrovan dana: 30/11/2016
alek.petro

Kako tacno mislis da treba podesiti ventile na kotlu da bi smanjio temperaturu potisa? Da pritvorim ventil na izlazu iz kotla koji ne radi ili .....?

Fri, 14/12/2018 - 00:42
kad upalis obe pumpe jedna
alek.petro
alek.petro's picture
Registrovan dana: 11/04/2012
kad upalis obe pumpe jedna gura toplu vodu iz kotla koji radi a druga vodu iz povrata one se mesaju i idu na potis mreze-koliko otvoris ventil na kotlu koji neradi toliko ces oboriti odlaznu temperaturu--naprimer drzis u kotlu 70 stepeni a nastelujes odlaz 50c --ali ti ne preporucujem to da radis zbog gubitaka

Fri, 14/12/2018 - 01:19
nebojsa
kalin62
kalin62's picture
Registrovan dana: 03/12/2014
ima luster kleme, iznad elektronike zavucen u izolaciju gore, napipaj prstom nevidise golim okom

muka muku muci

Sat, 15/12/2018 - 20:18
Pozdrav, hteo sam pitati za
[email protected]
milanerg@gmail.com's picture
Registrovan dana: 17/08/2017
Pozdrav, hteo sam pitati za isplativost grejanja na pelet u odnosu na gas?
Da li neko ima racunicu? Nesto racunam, dodje ga isti djavo cini mi se. Ili nisam dobro racunao.

Sat, 15/12/2018 - 22:02
Kalorijska vrednost 1m3
s.milos
s.milos's picture
Registrovan dana: 06/11/2015
Kalorijska vrednost 1m3 prirodnog gasa jednaka je kalorijskoj vrednosti 2kg peleta pa možete da izračunate.

Sun, 16/12/2018 - 08:55
Pri čemu treba uključiti i %
tihi2
tihi2's picture
Registrovan dana: 02/05/2009
Pri čemu treba uključiti i % iskorišćenja kotla što je najveća nepoznanica.

Sun, 16/12/2018 - 12:09
Malo se udaljavam od teme ali
s.milos
s.milos's picture
Registrovan dana: 06/11/2015
Malo se udaljavam od teme ali ima veze sa istom.
Trenutno grejem 130m2 (prizemlje+sprat) solidno izolovanog prostora.
Grejem se na pelet i pri ovim vremenskim uslovima mi treba 2 džaka peleta dnevno.
Za 30 dana je to 60 x 15 kg = 900 kg peleta.
Ako pretpostavimo da je donja topl. vrednost 1 kg peleta 4,5 kW/kg (a više je) onda je to
4050 kW toplotne energije. Toliko mi treba i el. energije a iz toplotne pumpe ako
je prosečan COP 3 (tu je negde na ovim temperaturama) 1350 kW. Što se tiče gasa to je 450 m3 u idealnom slučaju.
Znači: Moje realne potrebe za energijom bi bile 900 kg peleta ili 1350 kW struje (TP) ili 450 m3 prirodnog gasa.
U parama: 160 evra (pelet 180 evra/t), 100 evra struja ( 900 skupa, 450 jeftina) i 150 evra gas (sa sajta).
Ulaganja: 1500 evra kotao na pelet, 2500 kineska TP, 3500 evra gas (kotao+priključak+svašta nešto).
Pelet mora da se plati unapred, dok se struja i gas plaćaju kasnije.

Tue, 25/12/2018 - 19:01
https://www.herz-energie.at/e
boree
boree's picture
https://www.herz-energie.at/en/products/pellet-boiler/pelletstar-cond/

• « početna
  • prethodna
  • …