Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Kablovska TV i kompjuter
Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Wed, 13/02/2019 - 16:35
@ pzec hvala na odgovoru Da,
Vladan F
Vladan F's picture
Registrovan dana: 27/12/2017
@ pzec hvala na odgovoru

Da, paljenje plamenika 2 do 3 puta dnevno ima smisla samo onda kada je objekat (posebno dimnjak) dobro toplinski izoliran u suprotnom se javljaju veliki padovi u temperaturi dok kotao ne radi, vise se pothladjuje, losije izgara pa su i toplotni gubici onda veci. Barem ja to tako kontam..

Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.

• Login or register to post comments
Wed, 13/02/2019 - 18:37
Teoretski i to što ste
pzec
pzec's picture
Registrovan dana: 10/01/2019
Teoretski i to što ste naveli. Kotao se ne može tako brzo ohladiti zbog same mase kotla, izgaranje bi bilo bolje i tu bi dobili neku uštedu goriva. Problem vidim u tome što spremnik ne može biti blizu kotla, duže i deblje cijevi do spremnika stvaraju neki gubitak, spremnik koji bi se punio od 35°C do 80°C i trošio, isto stvara gubitak hlađenjem, to zavisi od izolacije spremnika i same konstrukcije. Sada Centrometal u odnosu na stare spremnike ima bolju izolaciju i vanjski plašt sa aluminijskom folijom što je svelo gubitke na sasvim zadovoljavajuću vrijednost.
Probajte spuštati temperaturu vode u kotlu na 45-50°C i tako izbjegavate često paljenje i gašenje plamenika, sa tom temperaturom vode grijete prostor stalno i pratite potrošnju.
Temperaturu zaštite kotla podesite na 45°C kako sam i prije pisao.
Objavite rezultate da i drugima ljudima bude od pomoći u slučaju slične situacije.

O zaštiti povratnog voda i temperaturi ventila u krugu zaštite kotla možete pročitati na strani 24. i 25. https://www.caleffi.com/sites/default/files/coll_attach_file/idronics_10...

Thu, 14/02/2019 - 00:06
Kondezacija
dusanmijat
dusanmijat's picture
Registrovan dana: 16/05/2012
pzec wrote:
Ne to je za sve vrste goriva do 10% vlažnosti preporučeno, kondenzacija dimnih plinova se dešava ranije nego kod goriva sa 20 i više posto vlage.

Ovo bi trebalo pre formulisati, ko god čita površno pogrešan zaključak će izvući.
Ne može ranije da se dešava, može biti niža tačka rosišta odnosno da kondezacija prestaje pri nižoj temperaturi nego pri sagorijevanju goriva sa većom vlagom.

Thu, 14/02/2019 - 00:14
45
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
pzec wrote:
Probajte prvo namjestiti 4K ventil da u kotlu održava samo 45°C na donjoj cijevi koja ide u povrat kotla,.

Godinama unazad preporučujemo više od 63°C na povratu i sad veliš 45°C.Vraćaš nas na sisteme bez ikakve regulacije,jer 45 se postiže tako.Der se malo saberi.Ne dovodi Ljude u zabludu!Gde nađe tu preporuku za 45°C!!!

Thu, 14/02/2019 - 00:30
Čemu???
dusanmijat
dusanmijat's picture
pzec wrote:
Probajte prvo namjestiti 4K ventil da u kotlu održava samo 45°C na donjoj cijevi koja ide u povrat kotla, pumpa se mora paliti na 40°C.
I ovo je mudrost oko koje se treba dobro zamisliti. Ako mi neko pokaže uputstvo proizvođača kotlova koji predlaže radnu temperaturu kotla do 50 stepeni, ja ću pojesti moj kotao i to dok je gorionik u radu. Uhvatili su se vlažnosti goriva a niko ne pominje vazduh koji je zimi u nekim garažama i šupama i do 100% vlažnosti. Kondezacija je prirodna pojava i u kotlu se može eliminisati samo podizanjem temperature iznad tačke rosišta. Pojavom plamena u ložištu kondez će prividno brzo nestati ali u hladnim i skrivenim uglovima će čekati do poslednjeg stepena iznad tačke rošenja.

Thu, 14/02/2019 - 00:30
63
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Apsolutno suvo drvo ima u sebi 50% vode a takvo drvo je nedostupno za potrošnju.Sve dalje preporuke su zasnovane na tome pa je nepotrebno o tome i razmišljati.Kondezacija je na 63°C i tačka,to je zakon koji se poštuje,ko hoće,i preporuka,sve ostalo u svojoj režiji a za javnost je 63°C !!!!!!!!!! Preplićemo se sa Dušan-om u odgovoru na nerazumnu preporuku povrata. Tu preporuku izbrišite iz memorije!

Thu, 14/02/2019 - 08:57
Postavlja se pitanje zašto
pzec
pzec's picture
Postavlja se pitanje zašto proizvođač ESBE i ostali proizvode VTC ili slične ventile ili grupe za promjenjivu ili temperaturu od 45°C ako nikome ne trebaju. Isto tako treba razumjeti zašto Centrometal preporučuje 4K ventile sa motornim pogonom i motornim upravljanjem, upravo zbog toga da se stvorena količina tople vode isporučuje potrošačima a dio tople i veći dio hladne hladi kotao koji zbog goriva koje izgara kontrolirano stiže zagrijati vodu od 45°C u donjoj zoni kotla do 65°C ili više u gornjoj zoni.
Dovoditi u pitanje stručna objašnjenja koja daje Caleffi i koja su besplatno ponuđeno na čitanje i samo ih treba pročitati je teško za razumjeti namjeru kritičara.

Thu, 14/02/2019 - 09:49
Kalefi
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Kad već imamo regulaciju povrata zašto regulisati na 40-45°C kad je sigurica na 63°C,košta isto,samo je volja u pitanju.Čekati 5 ili manje godina da spoznamo da smo pogrešili,čemu?Teško je razumeti takav savet a ne kritiku!Kalefi je izgleda nepogrešiva,bogom dana firma!

Thu, 14/02/2019 - 09:52
Isto pitanje se može
dusanmijat
dusanmijat's picture
Isto pitanje se može postaviti, čemu grupe sa patronon od 60 stepeni? Skoro smo se složili na drugoj temi da je ista energija potrebna ako se temperatura podiže od 35-45 stepeni i ako se podiže od 60-70 stepeni. Šta je ovdje drugačije, zašto se obara povrat u kotao osim da se ruši i uništava sam kotao. Bilo koji predimenzionisani kotao, ako nema potrošače koji će povući njegovu proizvodnju, mora u gašenje pa ma koliki mu povrat zadali

Thu, 14/02/2019 - 10:09
Zaštita kotla
pzec
pzec's picture
dusanmijat wrote:
Isto pitanje se može postaviti, čemu grupe sa patronon od 60 stepeni? Skoro smo se složili na drugoj temi da je ista energija potrebna ako se temperatura podiže od 35-45 stepeni i ako se podiže od 60-70 stepeni. Šta je ovdje drugačije, zašto se obara povrat u kotao osim da se ruši i uništava sam kotao. Bilo koji predimenzionisani kotao, ako nema potrošače koji će povući njegovu proizvodnju, mora u gašenje pa ma koliki mu povrat zadali

Pogledaj diagram na strani koju sam naveo pa možeš vidjeti da gorivo sa vlagom od 20% ( drvo gornje izgaranje ) treba 60°C, gorivo od 10% ( drvo u pirolitičkom kotlu ili pelet ) treba 45°C.

Thu, 14/02/2019 - 10:14
Uputstvo
dusanmijat
dusanmijat's picture
Opet pitam, koji proizvođač kotlova se držao tog dijagrama pa je ograničio temperaturu u uputstvu? Ima li takvog pod nebeskom kapom?

Thu, 14/02/2019 - 10:25
Tko se ne pridržava pravila
pzec
pzec's picture
Tko se ne pridržava pravila struke i da li je uopće proizvođač dužan uputiti na tu činjenicu je pitanje.
Projektanti i izvođači ( majstori ) imaju neka druga saznanja. Nauka je da se prati, na nama je da izaberemo, ne griješ se više na panjeve, to je pomak kao i ovo što trebamo znati zbog sebe i drugih.

Thu, 14/02/2019 - 12:00
Hvala @pzec @dusanmijat i
Vladan F
Vladan F's picture
Hvala @pzec @dusanmijat i @Goran Tosic na odgovorima

Tema je malo zamrla u poslednje vreme, pa rekoh da se pokrene neka konstruktivna diskusija Smile

Mada sto rece pzec: "Postavlja se pitanje zašto proizvođač ESBE i ostali proizvode VTC ili slične ventile ili grupe za promjenjivu ili temperaturu od 45°C ako nikome ne trebaju." i koja logika njih uopste vodi? Verovatno alfa i omega ovoga sveta Mr.Dolar i Mr.Evro...

Ne znam, probacu da oborim povratni vod na 45C pa ako krene da se javlja kondenz vraticu ga na 62C.

Da, spremnik ne moze biti blizu kotla (ne moze da mi stane u kotlovnicu da se tako izrazim), osim da ga stavim na krov. Morao bih da ga udaljim nekih 2,3 metra i postavim u susednoj sobi. Centrometalovi AT su skupi ali mi deluju kvalitetno...

Centrometal EKO-CK P 25kw, četvorokraki m-ventil sa automatikom ESBE CRA 111, termoglave, grejani prostor prizemlje i sprat 160m2 (bez izolacije), prosečna temperatura 19-21C. Kotao uključen 24h.

Thu, 14/02/2019 - 16:11
ODJAVA
dusanmijat
dusanmijat's picture
Pošto nisam dobio ni jedan konkretan odgovor na konkretno pitanje, nema potrebe ulaziti u klinč. Svako ima pravo na svoje mišljenje i djelovanje ali treba razmisliti prije nego se nešto sugeriše drugome. pzec, jedan prijateljski savijet za vas: Razmislite zašto, bar na 5 tema, vaše postove ljudi sa čvrstim argumentima osporavaju. Što se tiče praćenja nauke i tehnologije, bez ljutnje, vi i dalje ložite drva (panjeve) u Viadrus koji NIJE namijenjen za takav energent. Ja vjerovatno pravim veliku grešku pošto mi je temp. u kotlu 75, ka radijatorima 45, povrat u kotao 65-70 a temperatura dima oko 90 stepeni. Držim se toga dok neko ne uspije da me prosvetli

Thu, 14/02/2019 - 16:23
Potpisujem!
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
dusanmijat wrote:
temp. u kotlu 75, ka radijatorima 45, povrat u kotao 65-70 a temperatura dima oko 90 stepeni. Držim se toga dok neko ne uspije da me prosvetli

Potpisujem!

Ljudi, ovi temperaturni režimi koje je opisao uvaženi član dusanmijat su AXIOM i ne odstupajte od toga nikada!

Ende!

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 14/02/2019 - 17:01
Kakav odgovor bi zadovolji
pzec
pzec's picture
Kakav odgovor bi zadovolji pitanje koje treba uputiti proizvođaču kotla ili piscima magazina Caleffi koji su objavili po vama nešto što vama ne odgovara.
Razlika između svih vrste goriva postoji i ja je ne sporim, vi da, tko što zna ne treba odgovor, nameće se sam po sebi.
To osporavanje koje navodite od drugih ljudi nisam primjetio, svatko tko uputi prigovor odgovorim, ako i dalje upućuje isti odgovorim. Tko ukaže na dokaz svoje tvrdnje, to ne sporim, tko tvrdi nešto samo zbog toga što misli da je u pravu ili mu takvo pravo pripada, nemam razloga vjerovati u to.
Postoji situacija i drugačija da ja ukažem na nešto što može biti drugačije ili na neispravnost sa dokazom, odgovora više nema i tako priča završena, to nije korektno ni lijepo ali je slika onog tko tako postupa.
Ovo je ipak samo forum i tako treba da ostane, tko želi imati svoj blog ili drugi način prezentiranja nečega ima na to pravo na primjeren način.
Od kuda vama podatak što ja imam pa pišete o meni i opremi koju imam, pišete opet na neprimjeren način.
Vi ili ja ili bilo tko drugi je isti po pravima, oni koji sebi pripisuju zasluge ne treba ovdje da se javljaju. Grupe istomišljenika su nepoželjne.
U slučaju potrebe za raspravom van teme molim obratite se privatnom porukom.

Thu, 14/02/2019 - 17:10
Prava diskusija se iskljucivo
Vladan F
Vladan F's picture
Prava diskusija se iskljucivo vodi logicnim argumentima, a ne diskreditacijom druge strane. To je zaostavstina nasih politickih ne-vodja na ovijem prostorima i ne koristi nicemu...

Thu, 14/02/2019 - 17:32
Poslednja
dusanmijat
dusanmijat's picture
Evo samo da kažem da ne biježim već nemam vremena niti volje usaglašavati stavove koji su potpuno suprotni. Nikog ne ogovaram niti iznosim nešto što već nije javno. Čitam Hrvatske i Srbijanske forume na kojima diskutujete i gdje ste opisali čime se grijete i na koji način. Dali je to ne primjereno sa moje strane? Volim sve pročitati, izvući neku pouku ali nešto što zagovara većina i pokaže argumente a neko to sve preko noći okrene na glavu, e onda nešto iz mene progovori. Pokušajte biti uvaženi na svom terenu a onda osvajajte svijet. Neću vas više komentarisati a vi me nemojte pogrešno razumjeti

Thu, 14/02/2019 - 17:40
Termostatski trokraki mešni
boree
boree's picture
Registrovan dana: 12/11/2012
Termostatski trokraki mešni ventili za zaštitu povratnog voda se prave sa min. 60° . Te cifre se pridržavaju i proizvođači kotlova te ugrađuju elektronike gde se ispod te brojke ni ne može postaviti. Naravno izuzetaka uvek ima, mnogi kamini nemaju to ograničenje i rade na manjim temperaturama. Naravno moramo i znati da se trokraki m.v. koriste i u druge svrhe i zbog toga postoje različiti, sa patronama itd, al oni nisu namenjeni za zaštitu povratnog voda. Gomila ljudi je ugradila naknadno mešne ventile sa regulacijom i još jednom pumpom u kotlovskom krugu baš iz tog razloga da bi se povećala t povrata. I svi su zadovoljni promenom . Pre intervencije je povrat bio oko 40-45° , posle je preko 65° u zavisnosti od postavki sistema.

Parametri raznih korisnika toby kotlova : https://goo.gl/Qphrli by: koyote®

Thu, 14/02/2019 - 18:15
Boree, Esbe VTC 512, na slici
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Registrovan dana: 23/03/2017
Boree,
Esbe VTC 512, na slici se lepo vidi primerak sa patronom od 45C
http://www.etazgrejanje.com/katalog/3-kraki-termostatski-ventil-vtc-512-...

Thu, 14/02/2019 - 19:03
Pročitaj opis .
boree
boree's picture
Pročitaj opis .

Thu, 14/02/2019 - 19:24
Bravo boree, taman sam mislio
dusanmijat
dusanmijat's picture
Bravo boree, taman sam mislio da prevedem na guglu i da kopiju priložim da se vidi razmišljanje stručnjaka ESBE

Thu, 14/02/2019 - 19:38
Grejanje na pelet
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Registrovan dana: 10/08/2015
Walsi Darg wrote:
Boree,
Esbe VTC 512, na slici se lepo vidi primerak sa patronom od 45C
http://www.etazgrejanje.com/katalog/3-kraki-termostatski-ventil-vtc-512-531/

Пише свашта којекуда али не значи да је тачно. Свуда на озбиљнијим сајтовима наводе да је слика само за оријентацију и да не мора да представља актуелни производ.
Иначе за ту серију вентила и не постоји уложак за температуру од 45°C, најнижи је 50°C са толеранцијом ± 5°C (https://www.esbe.eu/be/en/products/solid-fuel-products/vtc500).

Thu, 14/02/2019 - 19:38
Patrone
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Registrovan dana: 23/03/2017
Moj komentar je bio za tvoju prvu recenicu: "Termostatski trokraki mešni ventili za zaštitu povratnog voda se prave sa min. 60°"
Inace u tom opisu sto ga spominjes, na engleskom, stoji da imaju i patrone sa 50C, 55C..
Dakle, ne prave se samo od 60C pa navise.
Inace, ne ulazim u vasu diskusiju: 45C ili 65-70C!
Kod mene je Herzov termostatski trokraki sa 55C. Zlatna sredina izmedju dva stava u polemici. (Za mene)

Thu, 14/02/2019 - 19:54
A
boree
boree's picture
pzec wrote:

...Probajte spuštati temperaturu vode u kotlu na 45-50°C i tako izbjegavate često paljenje i gašenje plamenika, sa tom temperaturom vode grijete prostor stalno i pratite potrošnju.
Temperaturu zaštite kotla podesite na 45°C ...

I ovo je zanimljivo...

Fri, 15/02/2019 - 10:14
Pozicija AT
Vladan F
Vladan F's picture
Da li je za AT znacajno koliko ce biti pozicionirana iznad kotla?

Procitao sam na forumima da je vazno da od AT do kotla postoji pad u povratnom vodu i da minimalna razlika u visini zbog toga iznosi makar par cm.

E sad, nisam pronasao kolika je max visina do koje moze da se pozicionira AT. Da li bi recimo kotao mogao da bude u prizemlju, a AT na spratu iznad kotla zajedno sa pumpom u radijatorskom krugu? Razlika u visini od kotla do AT bi onda bila nekih 2,3 metra.

Pitam iz razloga sto ne bih mogao da je smestim u kotlarnicu, pa bi onda morala da ide ili u susednu sobu neka 2,3 metra dalje od kotla ili na sprat 2,3 metra iznad kotla.

Fri, 15/02/2019 - 10:52
možda
maks_rs
maks_rs's picture
Registrovan dana: 09/11/2016
Goran Tosic wrote:
Kad već imamo regulaciju povrata zašto regulisati na 40-45°C kad je sigurica na 63°C,košta isto,samo je volja u pitanju.Čekati 5 ili manje godina da spoznamo da smo pogrešili,čemu?Teško je razumeti takav savet a ne kritiku!Kalefi je izgleda nepogrešiva,bogom dana firma!

Treba se podsjetiti par stvari iz prirode sagorjevanja.
Kao prvo , " sigurica" temperatura povrata nije nešto što je fiksno i zabetonirano na 63 C.Klasična zaostavština od grijanja na drvo.
Tačka rosišta zavisi od mnogo stvari , vrste goriva , kvaliteta smjese koja izgara i mehaničkih karakteristika kotla.

Zašto ići sa nižim povratom? Pa zbog boljeg iskorištenja energije.

Znamo da se temperatura u kotlu kreće od 1000+ C u srcu plamena do 100 i kusur na izlazu.
Tih 1000 C jako brzo opada kako se gasovi kreću preko izmjenjivača pa imamo situaciju da su u drugoj polovini puta ( pogotovo u donjoj zoni kotla) prilično ohlađeni.
Znamo da količina toplote koju kotao preda vodi zavisi od površine izmjenjivača i razlike temperatura vode i gasova.
Što je manja T povrata , zbog veće razlike u T se prenese više toplote na vodu i bolja je iskoristivost.
Hladnija povratna voda će oteti više energije od već pothlađenih gasova.

Poenta svih poenti je ići sa minimalnom bezbjednom povratnom T vode. Ona za pelet ugrubo iznosi 45 - 48 C iako se bukvalno razlikuje od kotla do kotla i sistema.

Commo Compact 23 (4-18 kW) ,180m2 u 3 etaže na 870 mnv , izolacija 5cm zid ,20cm krov
VTC 512 @60C ,9 panelnih radijatora +termoglave , 2 sušača ,100L kombi bojler, T vode 65 C
Klima Inverter MITSUBISHI MSZ-SF42VE

Fri, 15/02/2019 - 11:27
maks_rs Potpuno ispravno ste
pzec
pzec's picture
maks_rs
Potpuno ispravno ste opisali različita goriva sa 20% vlage i količine zraka za sagorijevanje istog u kotlu i goriva sa 10% vlage i kontrolirane količine zraka sa sagorijevanje.
Upravo tako kako ste naveli ako se povratni vod kotla održava na temperaturi većom od najmanje za stvaranje kondenzacije dimnih plinova onda će kotao isporučiti više tople vode prema potrošačima. Svakako da veća temperatura povratnog voda ne smeta kotlu, pitanje čemu služi kad se ta energija može isporučiti potrošačima.

Fri, 15/02/2019 - 12:08
Pozicija AT
pzec
pzec's picture
Vladan F wrote:
Da li je za AT znacajno koliko ce biti pozicionirana iznad kotla?

Procitao sam na forumima da je vazno da od AT do kotla postoji pad u povratnom vodu i da minimalna razlika u visini zbog toga iznosi makar par cm.

E sad, nisam pronasao kolika je max visina do koje moze da se pozicionira AT. Da li bi recimo kotao mogao da bude u prizemlju, a AT na spratu iznad kotla zajedno sa pumpom u radijatorskom krugu? Razlika u visini od kotla do AT bi onda bila nekih 2,3 metra.

Pitam iz razloga sto ne bih mogao da je smestim u kotlarnicu, pa bi onda morala da ide ili u susednu sobu neka 2,3 metra dalje od kotla ili na sprat 2,3 metra iznad kotla.

AT može biti dalje od kotla, ako može u istoj visini bolje, ako ne onda može biti i viši u odnosu na kotao, pumpa kotla šalje vodu iz kotla u AT i održava povratni vod na temperaturi od 45°C najmanje za pelet, radijatori troše vodu iz kotla, preko svoje regulacije koja se mora dodati na vaš sistem.
Na taj način maksimalnom snagom plamenika napunite AT, plamenik se isključi, potrošač i dalje koristi toplu vodu iz AT.
Tu možete uštedjeti na gorivu koje bolje izgara i ima veći učinak, manjem broju uključenja i rada plamenika. Po sadašnjoj potrošnji koju ste naveli spremnik od 500 do 800 litara bi zadovoljio vaše potrebe za 2 do 3 puta punjenje za 24 sata.

Fri, 15/02/2019 - 12:33
63
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
maks_rs wrote:
Goran Tosic wrote:
Zašto ići sa nižim povratom? Pa zbog boljeg iskorištenja energije.

Opisao si rad Izmenjivača i ceo Kotao posmatraš tako a on ima i Ložište.Pelet nije li drvo,pa tako i gori.Za pravilno izgaranje drveta je potrebno 1000°C i u plamenu ili bar min. 680°C jer se na nižoj temp. gasovi neće zapaliti.Šamot to omogućava a proizvođači to zaboravljaju pa prodaju gole kotlove i plamen se zahladi.Ložište,time,treba da je što toplije a niskom temp. povrata to ne postižemo i plus kondezacija.Ako postignemo tu visoku temp. izgaranje je potpunije a ako imamo visoku temp. na izlazu to samo znači da je izmenjivač nedovoljan,mali.Proizvođači svuda štede da bi imali veću zaradu.Bez šamota manje snage Gorionika nemaju masu da zagreju celo ložište pa je temp. na izlazu niska i Mi smo kao srećni imamo veliko iskorišćenje!
Kolko pratim forume samo Dušan ima šamot u ložištu,na pelet,i dovoljno veliki izmenjivač da sakupi energiju posle dobrog izgaranja i ima belinu i u dimnjaku.Ko još može nešto slično da pokaže.
Smanjivanjem povrata se ruši ceo sistem koji već nije dobro postavljen,nego samo zadovoljava.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 243
  • 244
  • 245
  • 246
  • 247
  • 248
  • 249
  • 250