Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Tue, 04/08/2020 - 23:17
Kotao
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Registrovan dana: 23/03/2017
Sam si sve dobro zakljucio!
Skoro pa svejedno koji od ta dva..

"Ako se mene pita" - Kepo AC 15

• Login or register to post comments
Thu, 06/08/2020 - 15:25
Isto i ja mislim da će mi
mnicic
mnicic's picture
Registrovan dana: 18/02/2009
Isto i ja mislim da će mi Kepo 15 najviše odgovarati.
Međutim, plaši me to što je on po katalogu od 60-100m2 a ja grejem 115m2. Šta ako ne bude dovoljno da se ogrejem kada je hladno - ipak je to 15% više od maksimalne kvadrature koji oni navode.

Ne znam sa kakvom izolacijom su oni propisali ovu kvadraturu. Kolika je verovatnoća da mi on neće biti dovoljan? Može li neko na osnovu iskustva da kaže svoje mišljenje?

Thu, 06/08/2020 - 17:18
Izolacija
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Ipak je tvoja izolacija iznad proseka kod nas.
Prakticno - bez greske.
Za takvu izolaciju vazi : 1kW za 10 mkv

A to sto ce jednom u 10 god da spoljna temperatura bude -15 do -20 ne treba da te brine.
Radice kotao tada poduze i peleta ce otici malo vise i to je to.

Thu, 06/08/2020 - 21:47
Snaga kotla
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
I mene muči jačina kotla. I ja imam 115 m2 izolacija stiropol 8 i tavan izolovan. Kod mene je problem što januar februar i mart grijem i rasadnik oko 50 m2 a imam i pomoćnu zgradu sa istom izolacijom kao kuća ali podno grijanje. Sve je to grijao kotao famok 32 kw ugalj banović i imao je i viška snage. Sad razmišljam da uzmem kotao Termofluks Peling 25 kw iako neki majstor kaže da mi treba 35 a neki 25. Teško je biti pametan.

Fri, 07/08/2020 - 03:57
Kotao za tarzana
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Mislim da si taj tvoj problem iznosio jos prosle sezone. Ovde ili na drugom forumu.
Nisi ga resio?

Tesko da iko od nas sa strane zna koliko tih 50m2 rasadnika trosi energije.
Verovatno cak vise i od te pristojno izolovane kuce!
Drzi se iskustva od ranije, ne eksperimentisi sa kotlom od 25kW

Nadji nesto u rasponu 30-35kW (PELLING 30 kW - naprimer)

Sat, 08/08/2020 - 17:51
Snaga gotla
tarzan
tarzan's picture
Jeste da je sigurnije 35 nego 25 a 30 kw od termofluksa nema jedino drugi proizvođač. Malo me muči kad grijem samo kuću kotao će stalno raditi pali gasi što mi se ne sviđa.

Sat, 08/08/2020 - 18:10
Termoflux -30kW ima ili nema?
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Oglas od 30.07.2020.

https://www.kupujemprodajem.com/gradjevinarstvo/grejanje/kotlovi-na-pele...

Pa pise: PELLING 25 KW, 30KW,(!!) 40KW, 50KW, 75KW, 100KW

Sve ti je na tacni, pozovi pa proveri

Sat, 08/08/2020 - 20:01
AT
pedja089
pedja089's picture
Registrovan dana: 31/01/2019
tarzan wrote:
Malo me muči kad grijem samo kuću kotao će stalno raditi pali gasi što mi se ne sviđa.

Akumulator toplote tu resava stvar.
Pogotovo ako posle njega dodje trokraki/cetvorokraki termostatski ventil.

Sat, 08/08/2020 - 21:56
Snaga gotla
tarzan
tarzan's picture
To je neka greška nema Peling 30 kw. Akumulator toplote jeste rešenje pogotovo što će se nekad možda grijati 40 m2 podno.

Tue, 11/08/2020 - 00:06
Savet za izbor kotla
BogdanT
BogdanT's picture
Registrovan dana: 10/08/2020
Pozdrav ljudi,

verujem da je ovo dobro mesto za potražiti preporuku ....

Elem, planiramo menjati postojeći Stadler kotao koji je svoje odbrojao, a kako i ne bi, od 1985, takvih više nema...

Zanima me kombinacija pelet/drvo, ugalj ne bih više....

Razmišljamo se o kombinaciji Viadrus + Feroli, li neki domaći gorionik, druga opcija Termomont Pelet Duo, treća Centrometal kombinovani.

Kuća je oko 180kv, tri etaže, solidna izolacija....

Svaki svate / predlog je dobro došao, hvala unapred.

Thu, 20/08/2020 - 18:12
pomoc oko izbora kamina na pelet
ventil
ventil's picture
Registrovan dana: 06/02/2014
U ponudi je kamin Kenda za koji sam zaiteresovan.Imam 59 m2 .Izolacija kuce je 5 cm stiropor i stolarija pvc 6 komorna.Na plafonu je 3 cm stiropor.Na sjevernoj strani kuce je 10 cm stiropor.U kupatilu je i 80 litara kombinovani bojler. Da li ovu kvadraturu moze da pokrije kamin od 10 kw ili jaci od 15 kw.

ventil

Thu, 01/10/2020 - 11:11
predimenzionisan sistem
FIREMAN193
FIREMAN193's picture
Registrovan dana: 25/09/2020
Pozdrav za sve sa foruma !! Molim za pomoc ..
Hteo bih da predjem na kotao na pelet , trenutno se grejem na drva i na ugalj kotao je Termomont TZK 26 kw.
Grejam dve kuće prva je prizemna 80 kvadrata a druga p+1 90m2 visina 2.5m, sve ukupno od prve i druge kuće grejem 120 m2 oba prizemlja u obe kuće već postoji razvedena instalacije za grejanje sa radijatorima u pitanju su panelni radijatori sa bakarnim cevima ventili su termostatski caleffi sa mogucnoscu ugradnje termo glave ,ukupno imam 16 radijatora i 1 susac ,ukupna duzina radijatora je 18,8m +suasac 50x120 sto je jednako 18,8 x2200=4136 instalisana snaga . Kuće su odvojene ,između kotlarnice (koja je povrsine 8m2 i koja se nalazi u sklopu2 kuce ) i prve kuće je 3 m razmak cevi idu pod zemljom i izolovane su. Prva kuća je izgrađena od pune cigle omalterisana debljina zida 30 cm sa PVC stolarijom ali planiram sledeće godine da uradim izolaciju, druga kuća ima izolaciju 5 cm stiropor i PVC stolariju i na spratu kuće je na plafonu urađen gips a na ploči je poređan stiropor . Dimnjak visina 11 m f 200 izrađen od pune cigle dobro izolovan. Razumem da je sistem predimenzionisan, interesuje me vase misljenje kako najbezbolnije ovo resiti i ako neko zeli da pomogne i da savet bio bih vrlo zahvalan ( moze i preporuka nekog pouzdanog majstora koji moze ovo resiti )
Hvala !!

Thu, 01/10/2020 - 14:20
majstori, majstori..
Walsi Darg
Walsi Darg's picture
Ne kazes odakle si ali ako vec trazis - najbolji majstor na ovim prostorima
je ujedno i clan ovog foruma - Grejac,
Kreni sa iscitavanjem poruka, stranicu po stranicu, puno ces nauciti
a naici ces i na njegove postove pa mu uputi poruku..

Fri, 02/10/2020 - 19:37
Pozdrav, imam TOBY B
walent
walent's picture
Registrovan dana: 02/10/2020
Pozdrav, imam TOBY B samočistač,pokušao sam sam da namestim termostat međutim ništa se ne dešava. Čitao sam postove od ranije da treba negde u servisnom meniju da se uključi ali ja imam novu varijantu valjda pa su drugačiji kodovi. Da li neko zna šta treba da se radi? Termostat je POER, a kontrolor u kotlu je Fumis Alpha 70 230 BOX. Hvala unapred

Sun, 04/10/2020 - 16:43
Toby b
Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
walent wrote:
Pozdrav, imam TOBY B samočistač,pokušao sam sam da namestim termostat međutim ništa se ne dešava. Čitao sam postove od ranije da treba negde u servisnom meniju da se uključi ali ja imam novu varijantu valjda pa su drugačiji kodovi. Da li neko zna šta treba da se radi? Termostat je POER, a kontrolor u kotlu je Fumis Alpha 70 230 BOX. Hvala unapred

Jesi li pitao servisera?

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Mon, 05/10/2020 - 15:16
Iz Smedereva ,poslao sam
FIREMAN193
FIREMAN193's picture
Registrovan dana: 25/09/2020
Iz Smedereva ,poslao sam Grejacu poruku ali jos nije odgovorio .

Wed, 07/10/2020 - 11:50
pomoć oko gorionika B max
zorandur
zorandur's picture
Registrovan dana: 05/10/2020
Imam peć Viadrus u 22 sa 6 člankova i gorionik B max već 3 godine.Do sada nisam imao većih problema sa grejanjem na pelet.Međutim na samom kraju prošle sezone mi se dešavalo sledeće:upalim grejanje,pelet siđe na rešetku,upali se gorionik,na displeju piše "čekanje starta" i posle 10 minuta se peć samo ugasi i na displeju piše da nema peleta iako je spremnik pun peleta.Znači posle starta,spoljni i unutrašnji puž uopšte ne šalju pelet na rešetku i zato se vatra i ugasi u peći.Do sada sam samo 2 ili 3 puta čistio foto ćeliju kad se zaprlja,kad peć nije htela da radi.Sad sam primetio da mi je foto ćelija na obodu do peće sva crna pa sam naručio novu.Interesuje me ako je neko imao isti problem da me posavetuje šta treba uraditi.
Serviseri samo slože priču kako treba poslati gorionik kod njih na pregled,kao moguće je da je elektronika ili nešto drugo,mislim da prave način da naplate više nego što treba.
Gorionik sam pre par dana otvorio,lepo sve pregledao,prebrisao prašinu,očistio ventilator,pregledao sve spojeve i mislim da je problem samo u podešavanju.Čekam da mi dođe nova foto ćelija pa da ga isprobam.

• fotocelija.jpg
Mon, 12/10/2020 - 21:23
Toby 12B
godan11
godan11's picture
Registrovan dana: 12/10/2020
Pozdrav svima,

Imam kotao Toby 12B i jadan problem. Kotao u sustini radi ok. Paljenje, grejanje, sve ok. Udje u modulaciju, zatim gasenje kotla, ali umasto da udje u fazu CEKANJE, on izbaci: ALARM NEMA GORIVA. Pritisnem taster off, on odradi ciscenje i tek nakon toga ode u cekanje. Sada ga moze pokrenuti sobni termostat, a kada ode u gresku ne moze.
Apsolutno nista nije menjano, isti pelet (osim redovnog ciscenja).Imate li ideju sta moze biti?
Hvala

Mon, 12/10/2020 - 23:47
Или јако уштројена "снага 1",
Beethoven
Beethoven's picture
Или јако уштројена "снага 1", или запрљан пуж, или дугачки комади пелета, слабо калоричан пелет, влажан...

99% је мала "снага 1" па је онда осетљив на све ово горе наведено. Када дозира мало све то утиче на њега. Ако је и код модела 12б исто као и код мог модела б14, димни гасови падну испод задате вредности параметра и он "закључи" да нема горива. Он нема фото ћелију већ присуство пламена (а тиме и горива) "конта" на основу димних гасова. Не знам тачно који параметар код Вас је тај везан за минималну температуру димних гасова када он константује недостатак горива али је довољно и ово да знате где да тражите.

Појачајте мало дозирање за "снагу 1" и сви проблеми ће нестати.

На основу тога што сте навели, Ваш котао је прејак за квадратуру коју грејете. Сада су високе спољне температуре па је потрошња објекта мања од "снаге 1". Када појачате "снагу 1" проблеми са алармом нема горива ће нестати али сви остали ће остати, почев од велике потрошње и пали - гаси варијанте до свега што то прати. Знам да мањих котлова нема (барем није велики избор код нас) али ово спашава само бафер (акумулатор топлоте). И мој котао је прејак за квадратуру коју грејем (150м2) али сам успео да га натерам да код спољне температуре 10 степени у плусу ради без гашења (од 6 до 21 час). То је мучење, ненормална потрошња, прљав котао и све остале негативне варијанте, ништа позитивно.

Или бафер или други вид грејања за овај и пролећни период. Пелет само када у нормалној "снази 1" може да ради цео дан без гашења тј. да прати потрошњу објекта.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Tue, 13/10/2020 - 08:53
Svake jeseni problem sa toby
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Svake jeseni problem sa toby 12.

Sad ne mogu da ga upalim, iako naizgled sve radi.
Displej ne reaguje na ove dole tastere u desnom donjem uglu i ne mogu da odem do drugog menija u kojem je ON/OFF

https://prnt.sc/uy8c8w

Zna li neko moze li se nekako drugacije upaliti?

Vec sam jednom menjao displej, ne menja mi se opet.
A i narucio sam plinski prikljucak pre dva meseca, jos uvek nema odgovora moze ne moze. Novi Sad Gas, kakva drzavna firma u punom svom sjaju i bedi.

Tue, 13/10/2020 - 17:54
Povecano doziranje za snagu 1
godan11
godan11's picture
Povecano doziranje za snagu 1 i problem momentalno resen. Jos mi ostaje da resim "brujanje" prilikom starta i po ulasku u modulaciju...

Hvala na savetu Beethoven

Tue, 13/10/2020 - 18:02
Beethoven wrote:Или јако
godan11
godan11's picture
Beethoven wrote:
Или јако уштројена "снага 1", или запрљан пуж, или дугачки комади пелета, слабо калоричан пелет, влажан...

99% је мала "снага 1" па је онда осетљив на све ово горе наведено. Када дозира мало све то утиче на њега. Ако је и код модела 12б исто као и код мог модела б14, димни гасови падну испод задате вредности параметра и он "закључи" да нема горива. Он нема фото ћелију већ присуство пламена (а тиме и горива) "конта" на основу димних гасова. Не знам тачно који параметар код Вас је тај везан за минималну температуру димних гасова када он константује недостатак горива али је довољно и ово да знате где да тражите.

Појачајте мало дозирање за "снагу 1" и сви проблеми ће нестати.

На основу тога што сте навели, Ваш котао је прејак за квадратуру коју грејете. Сада су високе спољне температуре па је потрошња објекта мања од "снаге 1". Када појачате "снагу 1" проблеми са алармом нема горива ће нестати али сви остали ће остати, почев од велике потрошње и пали - гаси варијанте до свега што то прати. Знам да мањих котлова нема (барем није велики избор код нас) али ово спашава само бафер (акумулатор топлоте). И мој котао је прејак за квадратуру коју грејем (150м2) али сам успео да га натерам да код спољне температуре 10 степени у плусу ради без гашења (од 6 до 21 час). То је мучење, ненормална потрошња, прљав котао и све остале негативне варијанте, ништа позитивно.
Или бафер или други вид грејања за овај и пролећни период. Пелет само када у нормалној "снази 1" може да ради цео дан без гашења тј. да прати потрошњу објекта.

Povecano doziranje za snagu 1 i problem momentalno resen. Jos mi ostaje da resim "brujanje" prilikom starta i po ulasku u modulaciju...

Hvala na savetu Beethoven

Tue, 13/10/2020 - 18:14
Нема на чему, драго ми је да
Beethoven
Beethoven's picture
Нема на чему, драго ми је да сам помогао.
Што се брујања тиче - то не знам, нисам имао брујање до сада па ме та проблематика није занимала. Јавиће се неко ко се разуме у "брујање". Позз

Wed, 14/10/2020 - 11:40
Zvao termomont da pitam sta
boleeve
boleeve's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
Zvao termomont da pitam sta da radim, oni mi poslali nov displej, iako kotao vise nije u garanciji. Sve u svemu, iako je bilo gresaka sa kotlom od samog pocetka, na podrsku se ne mogu pozaliti.

Tako da kotao gura dalje, eno ga bruji Smile

Mon, 19/10/2020 - 09:23
Radijatori i parametri za Toby H 20
jopopo72
jopopo72's picture
Registrovan dana: 02/01/2020
Zdravo,

prva mi je sezona grejanja na pelet pa nemam nekog iskustva. Kotao je Toby H 20 povezan sa 6 radijatora od kojih je 4 u nizu od kotla sušač peškira (ako je bitan podatak zbog najviše tačke sistema). Pritisak je oko 1.8 a tokom rada se penje na 2.1 do 2.2 max.

Prvo pitanje: 3 i 6 (poslednji) radijator u nizu su hladni u donjoj polovini a pri vrhu vreli. Odzračivao sam dva puta ceo sistem (hladan), dodavao vodu da pojačam pritisak pa odraživao i ništa se nije promenilo. Šta tu može da je problem? Termoglave sam skinuo kada sam to radio.

Drugo pitanje: sistem radi tako što se upali, zagreje vodu na zadatih 55 stepeni, temp u cevima je oko 42, kada soba dostigne temp zadatu na termostatu sistem se polako ugasi, očisti se. Kada temp ponovo padne sistem se ponovo pali. Sve to lepo radi ali problem je dok je kotao ugašen sobe počnu da se hlade a i radijatori se vremenom ohlade i onda nije tako prijatno u sobi, oseća se pad temp. Da li može da se sistem namesti da radi non-stop kao kod centralnog grejanja, da su topli radijatori a da se ne gasi kotao? Pretpostavljam da treba da se ručno podesi temp vode u kotlu pa da se nađe rešenje da se ne gasi ili ima neka druga fora? I koliko je to onda ispaltivo što se tiče peleti, da li troši, više, manje ili jednako?

Treće pitanje: ima dosta na forumu oko podešavanja Toby H 20 ali ja ne mogu da nađem šta znači šta i u kao se pristupa menijima. Možda imam drugačiji sistem, evo slike u prilogu kako izgleda ekran. Ono što ja vidim je nekih 8 osnovnih menija od [ 1 ] do [ 8 ] gde sam provalio da je broj [ 2 ] za osvetljenje ekrana, broj [ 4 ] za jačinu BEEP tona i [ 5 ] za menjanje prikaza u C ili F. Vidim da se ulaskom u broj [ 8 ] pojavljuju neka 4 broja, različita svaki put, da nije to za ulazak u dodatni meni i kako? Može link ako već ima negde objašnjeno.

Unapred hvala.

• img_3224-x.jpg
Mon, 19/10/2020 - 10:59
Pozdrav.Da probam da
Beethoven
Beethoven's picture
Pozdrav.

Da probam da pomognem.

Kolika je kvadratura koju grejete? Kakva je izolacija? Koje su željene temperature u sobama? Šta imate od opreme u kotlarnici? "H" je, koliko ja znam kamin. Ima li svoju pumpu, gde se ona nalazi? Imate li mešnih ventila?
Kolika je ta visina, od pumpe do najviše tačke?

Mon, 19/10/2020 - 11:46
Evo ovako: greje se 80kvm,
jopopo72
jopopo72's picture
Evo ovako: greje se 80kvm, nema spoljne izolacije ali je stara gradnja i cigla i po je debljina zida, unutar sve sobe osim jedne sale od 22kvm imaju gips-karton ploče i spuštene plafone (takođe gips-karton) na 2.5m visine. Temp je na 24 stepena podešenja na termostatu danju, noću na 19 stepeni. Kotao/kamin stoji u hodniku, u nivou je poda kuće i nema mešni ventil. Pumpa je u kotlu, ne znam tačno na kojoj visini. Na izlazu tople vode iz kotla, na 90cm, se nalazi i samoodzračno ločne. Najviša tačka u kupatilu je na sušaču peškira i 145cm.

Mon, 19/10/2020 - 12:03
Detaljan opis načina funkcionisanja kotla
mnicic
mnicic's picture
Registrovan dana: 18/02/2009
Pre nego postavim novo pitanje, da javim vezano za moje prethodno - ipak sam izabrao Kepo 20 kotao, jer je njegova min snaga neznatno veća od Kepo 15. Kotao lepo radi za sada. Jedino što imam utisak da po ovim "mlakim" danima malo više troši, ali još je rano za bilo kakav zaključak (ovih dana dok je bilo oko 15C napolju, potrošlja je bila oko pola vreće dnevno na oko 120m2). Pogovoto jer do sada sa pelet kotlovima nisam imao iskustva.

Elem, imam novo pitanje: Da li postoji na internetu neki dokument koji detaljno opisuje rad kotla na pelet? Ne toliko u smislu mehanike, koliko u smislu računara - pri kojim uslovima ulazi u koji režim rada, pri kojim uslovima ide na stand-by, pri kojim uslovima pusta pumpu a kad je iskčljučuje, doziranje, i slično.
Ako bih se odlučio da ga prekonfigurišem, relano bi trebalo da poznajem detaljne uslove rada.

Mon, 19/10/2020 - 13:47
Prvo, kamin je prejak za vašu
Beethoven
Beethoven's picture
Prvo, kamin je prejak za vašu kvadraturu. Za probleme sa čestim paljenjem i gašenjem kamina i toplim/hladnim radijatorima prvo se obratite osobi koja Vam je preporučila tu snagu kamina. Ako to ne funkcioniše iz nekog razloga, probaćemo da ublažimo problem.

Što se tiče cevi radijatora i cirkulacije prvo što treba da uradite je da spustite pritisak u sistemu. Potreban Vam je jako mali pritisak ali biće dovoljno i da spustite na 1bar. Expanzionu ispustite/napumpajte na 1bar (skinutu sa sistema), kada je vratite na hladno napunite sistem na 0,8bara. I to je puno ali krenite od toga.

Sto se tice radijatora koji ne greju: skinite sve termo glave, sve prigusnice otvorite do kraja, pumpu smanjite na 1. brzinu ako imate tu mogućnost, odredite neku proizvoljnu temperaturu vode i neka radi jedan ceo dan (dobro bi bilo da bude neki hladniji dan da imate konstantnu temperaturu uz kamina). Popodne toga dana pritežite ili odvrćite prigušnice na radijatorima zavisno od temperature u sobi. Kada u svim sobama dobijete istu temperaturu balansiranje je završeno (dobro bi bilo da testiranje traje što duže jer ima mnogo problema počev od luftiranja, preko ukućana koji otvaraju i zatvaraju vrata, spoljne visoke temperature koja varira...moze i nekoliko dana). Vratite termo glave i uživajte.

Dobro bi bilo da imate i ozračne lončiće i iznad tog sušača (iznad te najviše tačke).

Što se tiče štelovanja kotla uvek je najbolje obratiti se serviseru i od njega zahtevati da kotao dovede u red.

Mon, 19/10/2020 - 14:36
Hvala na komentarima
jopopo72
jopopo72's picture
Beethoven wrote:
Prvo, kamin je prejak za vašu kvadraturu. Za probleme sa čestim paljenjem i gašenjem kamina i toplim/hladnim radijatorima prvo se obratite osobi koja Vam je preporučila tu snagu kamina. Ako to ne funkcioniše iz nekog razloga, probaćemo da ublažimo problem.
Što se tiče štelovanja kotla uvek je najbolje obratiti se serviseru i od njega zahtevati da kotao dovede u red.

Kao prvo HVALA na komentarima!!!
Dvoje njih je preložilo ovaj kamin (tj oko 20KW) jer po proračunu snage prvi niži kamin bi bio na granici snage. Što se tiče servisera, bio je ovlašćeni serviser koji je zadužen za inicijalno puštanje kotlla/kamina u rad, rekao je da je sve ok, upalio i podesio na AUTO vrednosti. Drugo, ne mogu ništa da diram i podešavam jer sam to i pitao kako da fino podešavam u postu ovde. Serviser je rekao da ne diram ništa a proizvođač nije hteo da mi da uputstva za fino podešavanje parametara.

Što se tiče predloženog rešenja: ne mogu da skidam ekpanzionu posudu jer je unutar kamina a ne znam da li smem to da diram zbog garancije. U uputstvu piše da je radni pritisak od 1,5 do 2,5 bara a sistem neće da upali ako je ispod 1 bara (nisam probao ali tako piše). Ne znam gde i kako da menjam brzinu pumpe. Videću da li će neko da odgovori što se tiče podešavanja. Probaću pa ćemo videti.

I još nešto, prigušnica je pretpostavljam tamo gde izlazi voda iz radijatora (je li to ovo na slici). Štelovanje se vrši, opet pretpostavljam, odvijanjem i zavijanjem? I pitanje, da li može da se odvrne do kraja i poteče voda? Da znam na šta da budem spreman Smile

• img_3230.jpg
  • « početna
  • prethodna
  • …
  • 250
  • 251
  • 252
  • 253
  • 254
  • 255
  • 256