Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 05/12/2020 - 11:49
Zapisacu vam parametre pa
sasa gajic
sasa gajic's picture
Registrovan dana: 21/08/2013
Zapisacu vam parametre pa mozda neko ocigledno primeti da je nesto nenormalno dok nedodje rekao je u ponedeljak ako me ne zez.
Heat up time (Drunk 58
Heat up dosing(Drunk 45
Dosing (g/min) 100
Ene. Val. (Kwh/kg) 5,2

• Login or register to post comments
Sat, 05/12/2020 - 12:49
Parametri
Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
sasa gajic wrote:
Zapisacu vam parametre pa mozda neko ocigledno primeti da je nesto nenormalno dok nedodje rekao je u ponedeljak ako me ne zez.
Heat up time (Drunk 58
Heat up dosing(Drunk 45
Dosing (g/min) 100
Ene. Val. (Kwh/kg) 5,2

Nisu to parametri, parametri su tamo gde pise "parametri". Tamo udji pa nam napisi parametre 10, 18, 24 i 28.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Sat, 05/12/2020 - 12:56
10......16 18......31 24.....
sasa gajic
sasa gajic's picture
Registrovan dana: 21/08/2013
10......16
18......31
24......210
28......210

Sat, 05/12/2020 - 13:41
To nema veze sa mojim kotlom,
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
To nema veze sa mojim kotlom, potpuno drugačije.

Sat, 05/12/2020 - 13:44
Ima li na njemu parametar
tarzan
tarzan's picture
Ima li na njemu parametar doziranja i ventilatora po snagama.

Sat, 05/12/2020 - 15:43
Toby
Beethoven
Beethoven's picture
tarzan wrote:
Ima li na njemu parametar doziranja i ventilatora po snagama.

Sredili smo parametre i vratili kotao u život. Sledi jos da vlasnik urihta kotao na osnovu njegove povrsine koju greje, da kasnije sredi instalaciju po propisu, doda još kvadrata za grejanje pa da sve radi kako valja. Za sada je važno da kotao radi kako je predvidjeno a sve ostalo se da srediti.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Tue, 08/12/2020 - 00:00
Potrosnja
Beethoven
Beethoven's picture
Prodjoše oktobar i novembar, da merimo, čija ćuna veća - njemu telegram: Smile

150m2 grejnog prostora, grejanje 24h:
Oktobar 7 dzakova peleta i 2500 za struju
Novembar 17 dzakova peleta i 3500 za struju

U oktobru i pola novembra većina kvadrature 22c - 24h, sada većina kvadrature 21c, negde 20c, spavaća 18c, hodnici 20c... Noću samo 1c manje dečija, dnevna... Ostalo isto 24h.

Možda je moglo i manje ali se u oktobru grejalo više zbog nekih isprobavanja, grejanje zbog štelovanja i tako... Ima nešto bačenog peleta, neiskorišćenog sve zarad štelovanja što kotla, što polaza, protoka...

Kakva je situacija kod vas, dobro je da uporedimo pa i ako ima gde - da smanjimo.

Tue, 08/12/2020 - 17:16
Beethoven dali ti je manja
tarzan
tarzan's picture
Beethoven dali ti je manja potrošnja sa Baferom, ja sam od juče programirao 4 palenja i gašenja sa pauzama da vidim kakva će biti potrošnja.

Tue, 08/12/2020 - 17:37
Бафер
Beethoven
Beethoven's picture
tarzan wrote:
Beethoven dali ti je manja potrošnja sa Baferom, ja sam od juče programirao 4 palenja i gašenja sa pauzama da vidim kakva će biti potrošnja.

Како да не! Котао на пелет ових дана ради само једном дневно 2.5 сата у свом максимуму. Сагоревање одлично, искоришћење још боље. Логично је да мање троши, то не треба да се разматра.

Tue, 08/12/2020 - 17:59
Beethoven, što struju
dragan_ba
dragan_ba's picture
Registrovan dana: 27/11/2020
Beethoven, što struju računaš? Ja nisam primetio da je više trošim nego preko leta a i nisam neki štediša struje.
Grejem 100 + 90 m2, dve jedinice 24h
Preko dana 24 - 25c sve prostorije,
Preko noći 20c.
Potrošio 1080kg, u Septembru je upaljena peć.
Kotao (Unical Pellexia 27) se pali u 24h,uglavnom 3 puta a u sistemu mislim da ima oko 1000 lit. "vode" tečnosti.
Ti si se izgleda baš potrudio sa štelovanjem za tu potrošnju.

Kotao Unical Pellexia 27, bafer 500l, 190+ m2 - (PR 90m2 SP 100+m2), blok 25cm, izolacija 5cm, krov 20cm vune + 2cm stirodur, PVC stolarija, alu radijatori 68cm-nemam termo glave, oko 140 rebara + 4 sušača

Tue, 08/12/2020 - 18:03
@Beethoven I da li možeš da
mnicic
mnicic's picture
Registrovan dana: 18/02/2009
@Beethoven I da li možeš da napraviš poređenje u potrošnji pre u posle ugradnje buffera?

Tue, 08/12/2020 - 18:19
Bafer
Beethoven
Beethoven's picture
Pa ni ti nisi loš što se potrošnje tiče (ako je "go" kotao, bez bafera). Kakva potrošnja bude kod pojedinaca ti si odličan.
Struju računam jer je ta struja potrošena na grejanje (grejač greje bafer noću).
Jesi li tačno napisao 1000l u sistemu? Ako je tačno zvuči kao da imaš bafer. Smile

mnicic wrote:
@Beethoven I da li možeš da napraviš poređenje u potrošnji pre u posle ugradnje buffera?

Uh, ne mogu, mnogo se tu promenilo i nacin rada je totalno drugačiji. Ne smem ni grubo jer sada grejem 24h a bez bafera nisam grejao nocu, onda je radio elektro kotao... Ma nikako ne moze da se uporedi. Ali, ako pitaš da vidiš da li se ta investicija isplati onda nemoj ni da pitaš. Smile Toliko je o tome napisano na forumima i stručnim knjigama da prosto ne možeš a da ne pronadješ. Samo uključiš logiku, ništa ti drugo ne treba.

Tue, 08/12/2020 - 18:43
Potrošnja
dragan_ba
dragan_ba's picture
Pa ni ti nisi loš što se potrošnje tiče (ako je "go" kotao, bez bafera). Kakva potrošnja bude kod pojedinaca ti si odličan.
Struju računam jer je ta struja potrošena na grejanje (grejač greje bafer noću).
Jesi li tačno napisao 1000l u sistemu? Ako je tačno zvuči kao da imaš bafer. Smile

Imam bafer ali i noću ga greje kotao tj pelet. Možda sam pogrešio u litraži ali znam da je on 500l+ kotao koji ima 70l i ostalo je u razvodu valjda ima toliko

Kotao Unical Pellexia 27, bafer 500l, 190+ m2 - (PR 90m2 SP 100+m2), blok 25cm, izolacija 5cm, krov 20cm vune + 2cm stirodur, PVC stolarija, alu radijatori 68cm-nemam termo glave, oko 140 rebara + 4 sušača

Tue, 08/12/2020 - 20:13
Bafer
Beethoven
Beethoven's picture
dragan_ba wrote:

Imam bafer ali i noću ga greje kotao tj pelet. Možda sam pogrešio u litraži ali znam da je on 500l+ kotao koji ima 70l i ostalo je u razvodu valjda ima toliko

Da, pretpostavio sam da imas bafer. Puno je 1000l osim ako radijatori nisu gusani i jako predimenzionirani i ogromna instalacija ali to nije ni važno. Noćna struja je u Srbiji upola jeftinija od peleta (najmanje upola), greota je da se ne iskoriste svih 1599kW. Smile Lepo greješ, šetate u gaćama Smile, kvadratura blizu 200 kvadrata... Zato i kažem da nije loša potrošnja. Ljudi ubiju po 5-6 tona za sezonu za 100m2 smrzavajući se i to je normalno, kažu.

Tue, 08/12/2020 - 21:30
Da, preterao sam sa litrazom
dragan_ba
dragan_ba's picture
Da, preterao sam sa litrazom mozda ima 700-750lititara.
kuca zidana blokom 25cm, spolnja izolacija kuce je 5cm, sto je dosta lose, krov 20cm vune + 2cm stirodur. PVC stolarija
kod tebe ( Beethoven) je to dosta bolje
dva sistema , alu radijatori 60cm nemam termo glave. Trebalo bi da je uradjeno sve po propisu.
nikad nisam proveravao do ovih dana od kad sam na forumu i lici mi na ovde postavljane seme

Ukucani zimogrozljivi , zateknem ne retko i nakucanih 26c i vise na termostatu, zato sam i podesio da na svakih 3h presece nocnom 1/2h.

plaaniram da uvedem i grejanje bojlera preko kotla , instalaciju sam razvukao prilikom gradnje samo nisam kupio bojler a prodje 8 godina,
uvek nestodrugo prece Smile

I ja ubijem 4-5 tona po sezoni , zavisi od zime a jedne zime sam i 6t.
Mnogo ali mnogo vise trosi kad je temperatura podesena preko 23c

Wed, 09/12/2020 - 00:25
Прича
Beethoven
Beethoven's picture
Ех, ето доброг тренутка да напишем једну интересантну причу.

Одрастао сам у кући где се ложило само у дневној (16м2). И ту се све радило, гледао ТВ, дремало, кувало, смејало, свађало... Сви заједно, ја и буразер, отац, мајка, деда и баба. Очас посла се сто претвори у пекарску тезгу, месе се пите, погаче, колачи... Торте. Smile Погађате, у тој соби никад температура није била испод 30 степени. И свуда ван ње хладно. Одеш у вц - хладно, одеш на спавање - опет хладно. Тачније, моји родитељи су спавали у соби без грејања (можда је некад била тамо ТА пећ али је нису користили јер је струја била скупа Smile). У дечијој смо имали кад смо били мали ТА пећ па са купања излетимо из хладног купатила преко хладног ходника у дечију, легнемо испред ТА пећи на под а мајка је укључи да дува. Smile Имали смо и Креку у дечијој коју смо ложили по потреби кад смо већ постали момци. Бака и дека су у својој соби имали неки Калорекс који су ложили увече пред спавање само да подигне са 10с на 17-18с док се не заспи. Деда нагреје пуну циглу и стави ми у ноге кад дођем код њих у собу пред спавање да ми исприча неку причу из своје младости.
Сећам се у тој дневној отац дође уморан са посла, нон стоп кука како у соби нема ваздуха и прети да ће се свађати са првим ко убаци дрво у шпорет. Пази тако он, пази и само чујеш како шпорет почне да тутњи: "Опет ме неко преварио и убацио дрво, јеси вид'о ко је?". Јесам али му никад нисам рекао. Понављам, у соби никад испод 30с.
Кад смо ишли у госте сви смо се посебно облачили за излазак ван наше собе (то је био кошмар, знали смо да ћемо се вратити хладних ногу и носева који прокишњавају). Носимо дебеле вунене чарапе, патофне, свашта... Јер код тих људи буде 24-25с а то је за нас Сибир.
Искористих овај форум и овај пост да се сетим детињства које је било јако лепо. Сада ових људи више нема, остали смо ја и буразер од актера пређашње приче, али сада кућом трчкарају неки нови укућани. Имају термометре у собама који показују унутрашњу и спољашњу температуру и често их користе јер немају осећај колико је напољу хладно док не погледају у њих. Сваки цм2 у кући се греје и нема кутка где човек може да се смрзне. Ја им нисам причао ову причу, нема потребе. Smile
Елем, ако је напољу -10с, на +20с у кући је комфор. То је огромна собна температура за људе и није нормална али може да буде ако се обучемо "лаганије" (како ми обично шетамо по кући), чарапе (зимске), тренерке (зимске), дукс (зимски) јер је замислите - зима.
Ако се живи на температури 25-26с увек ће бити хладно и увек треба још. Да не помињем да је сваки излазак са те температуре на -10с шок за организам. Па онда се оде у војску, у воз, бус, студира се, ради се, стане ауто, ради се по домаћинству... Једино решење је на леђа ко ранац закачити неко кубе носити и ложити док си ван куће.
Постоји још једна јако интересантна ствар. Ако се кућа греје 24 часа на (скоро) истој температури (разлика 1с дневна и ноћна, максимум) а кућа буде од пуне цигле са изолацијом минимум 10цм и 30цм на плочи, има одличну столарију, осећај на 21с је исти као у кући која се ноћу хлади а дању греје на 25-26с јер та кућа не стигне до вечери да се угреје како ваља а онда опет следи хлађење. Код мене је до скора у дневној било 22с, у октобру и пола новембра сам је грејао на 22с (24 часа). Када се све то угрејало јер се пумпа нон стоп и угрева није више могло да се издржи на тих 22с и сви су се жалили да је вруће или прецизније "мучно". Буразер у његовој мањој кући мора да спава на 18с јер је код њега октобар и пола новембра собна била 20с (24часа), имао је могућност да по потреби појача колико жели (чак и преко апликације на мобилном) - није ни једном. На 20с не може да спава, 18с му је за спавање одлично. Ако дан проведе у кући појача на 20с јер све преко њему буде вруће. Smile
Ја пишем најискреније и онако како ми ово доживљавамо а ко не верује - нека проба.
Не знам зашто сам ово написао, знам само да не може да шкоди. А ако не шкоди - онда може да користи.

Wed, 09/12/2020 - 00:55
Konstantna temperatura
pedja089
pedja089's picture
Registrovan dana: 31/01/2019
Beethoven wrote:

...
Постоји још једна јако интересантна ствар. Ако се кућа греје 24 часа на (скоро) истој температури (разлика 1с дневна и ноћна, максимум) а кућа буде од пуне цигле са изолацијом минимум 10цм и 30цм на плочи, има одличну столарију, осећај на 21с је исти као у кући која се ноћу хлади а дању греје на 25-26с јер та кућа не стигне до вечери да се угреје како ваља а онда опет следи хлађење...

Hvala za zanimljivu pricu Smile

Ovo ja pricam ljudima i niko mi ne veruje... Mada nije kao da je 25-26, puno je prijatnije, nije suv vazduh, a nije zima...

Kod nas je 22+-0.5 stepeni konstantno, vlaznost vazduha 50-65%, il pokusavamo da bude tu negde...
Ja sam u maici kratkih rukava stalno. Ove godine jos nista deblje nisam morao obuci. Za moj ukus pretoplo za spavanja, ali ima kome nije Smile
Kod mene je zemlja/cerpic i gore na plafonu vikle il kako se zove i spusten plafon. Ispod podnog samo 5cm stirdura.

Grejanje na struju za oktobar oko 1500din(ceo racun bio 6500din), novembar grejanje oko 6500-7000. Cekam racun da proverim...
Postavljen loger za temperaturu, vlaznost i potrosnju struje za grejanje na 1min interval. Pa mozda objavim rezultate kad prodje grejna sezona.

Wed, 09/12/2020 - 01:27
Логер
Beethoven
Beethoven's picture
Никада нисам имао проблема са сувим ваздухом у кући (и код мене је ту негде). Редовно се проветрава кућа што нисам никад приметио да раде комшије (не знам како људи живе без луфтирања). Задужио сам укућане и пар "нормалних" комшија да ме обавесте када виде отворен прозор негде у мојој улици, макар и на 5 минута. Нико ништа до сад. Smile
Било би лепо да у потпису имате основне податке о вашем грејању, комуникација би била боља међу нама. Колико сам разумео имате подно грејање, од изолације само стиродур 5цм испод подног, грејете на струју?Пелет?ТП?
И да, логер контам да је нека веза са нетом (неки хистори) са променама у минут? Објасните нам ако Вам није тешко... И да, кратак опис Вашег грејања (у потпису најбоље).

Wed, 09/12/2020 - 02:07
Ima na forumu sve negde
pedja089
pedja089's picture
Ima na forumu sve negde napisano, sa semom grejanja.
Ukratko, kuca je 88m2 prema katastru(unutra korisnog prostora oko 70m2). zidovi su zemlja/cerpic razlicitih debljina(od 40 do skoro 80cm), 6m jednog zida od siporeksa 25cm. Stiropor 10cm fasada(zaboravih gore da napisem) na 3 strane kuce, juzna ceka...
Podno grejanje u celoj kuci(sa 5cm stirodura ispod) i jedan susac peskira povezan na razdelnik od podnog grejanja. Temperatura vode u podnom 29°C, mada malo varira sa temperaturom kotlarnice i promenom temp iz buffera, jer je obican termostatski trokraki razdelni ventil.

Nema sobnog termostata, temperatura u kuci se regulise promenom polazne temperature za podno grejanje.

Buffer 2000l, sa uronjenim trofaznim grejacima snaga 2kom od 6kw i 1kom od 9kw. Grejace se pale preko tajmera, i termostata.
Postoji i kamin(otvoreno loziste u dnevnoj sobi) sa izmenjivacem, pa kad njega lozim greje se voda u AT.

Nalozili ga 2-3 puta, pekli slaninicu Smile

Logger-za sada samo program na PC, a PC je povezan preko MBus-a sa senzorom vlage i temperature koji se nalzi u centu kuce. I sa kontrolnim brojilom samo za grejanje koje je postavljeno.
Pa uzima stanja sa njih i zapisuje u .CSV fajl.
Sistem treba da se prosiri sa merenjem temperature u 4 tacke na bufferu, temperature polaza i povrata posnog, temperature povrata i polaza kamina, spoljnom temperaturom i vlagom i mozda potrosnjom struje kuce bez grejanja. Mada to se vidi na racunu.

Inace prvo grejanje buffera je bilo sa kaminom...

Mozda prebaciti ovo u zasebnu temu, ali...

Wed, 09/12/2020 - 01:58
Па одлично за упоредити, није
Beethoven
Beethoven's picture
Па одлично за упоредити, није оф иако не грејеш на пелет, занимљиво је чак. Smile

Изолације нема на плочи?

Wed, 09/12/2020 - 02:08
Nema ploce. Vikle su gore ili
pedja089
pedja089's picture
Nema ploce. Vikle su gore ili kako se to vec zove.
Na drvene letve namotano blato sa travom nekom. I preko toga zemlja dobro nabijena. Toga ima jedno 25cm.
Ispod toga je spusten plafon od gips ploca. Bez izolacije izmedju.

Kuca moguce da je stara preko 150god...

Imao sam priliku dobiti na par nedelja termalnu kameru, pa su sve rupice tada vidjene bile zacepljene purpenom.
Koliko to znaci, ne znam...
Po sredini kuce ide zid od zemlje 50-60cm sirine, pa kontam da je to prilicno velika termalna masa kada se ugreje na sobnu temperaturu.

Fri, 11/12/2020 - 01:10
compact + struja
Zmrznut
Zmrznut's picture
Registrovan dana: 11/09/2015
Resih da napisem neku posle skoro 5 godina cutanja, mislim da je red da podelim svoje iskustvo sa clanovima foruma. Grejem ca. 160 kvm, prizemlje i potkrovlje (kosina u uglovima), izolacija stiropor 10 cm, stolarija Veka plastikaner 90 (alphaline) profil sa 3 stakla, kao i 20 cm kamene vune na fert-betonskoj ploci. Stavio bih i 30 jer se tu osetila najveca razlika, ali ispod crepa nije bilo mesta ni za ovoliko sto nekako natrpah. Pod nije izolovan, negde parket preko betonske ploce, negde laminat.

Po savetima Zorana Majdina, nek mu je vecna hvala na svakoj reci koju je podelio sa mnom, kao i na svemu sto je napisao na raznim forumima, grejem se sa Radijatorovim Compact-om 20 (sad taj potpuno isti krste kao 25 KW) + Ekopan EK 18 KW, oba povezana na bafer od 500 l. Bio bi bafer veci, ali je jedva i ovaj stao u moju kotlarnicu. Zatim, trokraki mesni (Esbe) sa elektromotorom, kontrolisan preko Zmajdinovog TrmRglt (v1.1), alu radijatori (ca. +20% veci broj rebara od 'majstorske' preporuke, da bih grejao sa nizom t). Svuda sem u kupatilima (x2, otvoreni ventili) Herz-ove termo glave podesene od 1(soba i kuhinja na spratu koje trenutno ne koristim) do 4 (dnevna od 30 kvm), spavace (2) stalno na 'srcu'. Sobni termostat Cothermo stoji dan-noc zakucan na 22 C, vetrim do dva puta dnevno prostorije u kojima se boravi, uz prekid pumpe radijatorskog kruga, t sobe pada do 16-17 C.

Ne pisem ovo da bih hvalio ili kudio bilo sta, vec da podelim sa svima vama, kako info o potrosnji, tako i sta sam zeznuo pa ispravljao. Pa da krenem od potrosnje. 1 do max 1.5 tone peleta po sezoni. Struja varira od 9.000 do 13.500 RSD mesecno (kad nisam pazio pa usao 200 KW u 'crveno', inace je to za celu kucu, najmanja godisnja nesto ispod 4.000, a najveca - bez grejanja ca 6.000. Struja radi svake noci u jeftinoj tarifi, pelet uopste nisam ukljucivao u prelaznim mesecima. Medjutim, citav decembar, januar i februar radi, a novembar i mart je retko kad potrebno da svakog dana radi. Dovoljno je jedno paljenje dnevno da se bafer napuni (79-80 C) i da t u polazu ka radijatorima ne padne ispod 36/37 C do vremena za ukljucenje kotla na struju, tako da ne pamtim kad se upalio po drugi put u istom danu. Potrosi od 10-13 kg za zagrevanje bafera i vode u radijatorima (jos ca. 150-180 l).

E sad ide z..eb. Sve ovo oko potrosnje i parametara (ne rekoh, 42 C je preko TrmRglt u polazu ka radijatorima, kad 'zagudi' zima dizem, ali ne treba preko 45-46) je sasvim OK da u kuci bude toplo i da t ne oscilira. Ali treba neko (ja) da dezura i prati t na polazu, t u baferu gore, zatim dole, ukljucuje na vreme kotao na pelet, itd. A zasto - zato sto sam ispao mamlaz pa angazovao nekog 'prijatelja' da mi sklopi automatiku koja ce da prati sve to umesto mene i uklucuje kotlove po potrebi i u odgovarajucoj tarifi. Pre 5 godina. I napravio mi je, nije da nije. I naplatio kajganu za Sv. Petra, tako da sam isplatio sve ono sto je verovatno prijateljski odradio mom pokojnom ocu oko struje u kuci poslednjih 30 godina. Naravno, necu imenovati, covek ima prilicno ozbiljnu firmu i bavi se automatikom u elektrici za razna postrojenja po zemlji Srbiji, i sve komponente ugradjene kod mene su zaista kvalitetne, ali da 'majstor' nije znao sta radi - nije. Posle prepravki i prevezivanja covek digao ruke, povezao mi direktno sobni sa kotlom na pelet da ja to lepo ukljucujem sam kad vidim da je t na polazu ka radijatorima niska i bafer prazan. Onda je ta automatika posle nekog vremena prestala da mi ukljucuje nocu elektro kotao, vidim da tajmer radi, relej 'skljocne', ali se EK ne ukljuci. Gde usput izgubi signal za pobudu - prestao sam da istrazujem, prebacio ga na manuelno upravljanje i tako se grejao sve do ove zime. Sta ne platis na mostu - gledas okaceno na zid kako ti se smeje pozlacenim osmehom. Da sam neko kome posao dozvoljava da bude bar uvece kuci, ne bih ni trazio automatiku, ali nekad u sred cice zime provedem po 3-6 dana na sluzbenom putu, pa cela ta prica sa komandama od spejs satla u kotlarnici u kombinaciji sa porodicom sa malim detetom nije vise zabavna.

Elem, ove godine u septembru se moj direktor, koji se bar sezonu duze od mene greje na pelet, zainteresovao za 'moj sistem'. Naravno, ne zato sto moja pozlacena automatika sa dodatkom platine ne radi, nego zato sto trosim za njega neverovatnih tonu do tonu i po godisnje, naravno uz podrsku elektro-privrede Srbije. A njegov potpuno predimenzioniran kotao, po preporuci nekog eksperta koji mu je radio grejanje, potrosi neku suludu kolicinu zimi da se pritom ili ne ogreje, ili im je vruce u kuci. Naravno, njegov dr. mr. Prof. majstor nije predvideo da se pare bace na tamo neki bafer, mesni ventil i elektro regulacije, vec kako je i normalno, na pelet. E sad, covek resio iz temelja da sve preradi pa da se konacno ogreje, i u svemu tome na neki nacin dosao do Srdjana Stankovica da poruci automatiku. Sreca moja pa me kontaktirao da proveri da li je to bas to sto ja imam. Nije, nego je ono sto je moja trebala da radi, ali ne radi, nego kako to da objasnis drugom. Ja vec digao ruke od foruma, trazenja nekog ko ce da popravi ono sto je taj 'moj' zagrebao, ali ipak..sta ako ta moja (tj. Zmajdinova) zamisao ipak proradi tako da ja udjem jednom do dvaput nedeljno u kotlarnicu, a ne da provodim zimski odmor u istoj?

Svejedno, da skratim pricu, proradilo je, evo vec dve nedelje ulazim rasterecen u kotlarnicu, fino 'stelujem' termostate koji ukljucuju i iskljucuju kotao na pelet, pratim rad mesnog, a sobni termostat mi konacno sluzi da kontrolisem pumpu radijatorskog kruga, umesto da palim kotao kao prethodnih 5 godina. Vidim da mi se kotao i dalje pali jednom dnevno, izmedju 3 i 6 popodne, a da t na gornjem meracu ne pada ispod 50 C do vremena kad se ukljucuje kotao na struju (podesio sam na 22:05). Verovatno ce sa padom spoljne t ranije ukljucivati kotao na pelet, ali ako ostane dovoljno jedno paljenje u toku dana - ni potrosnja se nece promeniti. Pa i ako ode nagore, nece preci 2 t za sezonu, sto mi uz 80 - 100 EUR mesecno za struju (ukupno za kucu) i nije strasno. Razlika je u tome sto mi t ostaje 'zakucana' po prostorijama onako kako podesim na termo glavama, a ja konacno vise ne robujem kotlarnici. Veliko hvala Srkiju sto mi je izasao u susret i prihvatio se posla nakon sto je neko pre njega 'zagrebao' stvar! Siguran sam da kod nas nema bas puno ljudi koji razumeju zasto i kako nesto treba da radi u tom sistemu, pogotovo sad kad Zmajdina vise nema, ali sam takodje siguran da ima puno onih koji su ugradili kotao na pelet, a necim nisu zadovoljni. Pitanje je i kako su se ogrejali. Takodje, imam i moralnu obavezu prema Zmajdinu da vam napisem kako ovo kod mene radi. Da nije elektro kotla nocu, potrosnja bi mi verovatno bila bar dvostruka, ali ovako kako jeste - ja sam zadovoljan. Naravno, ima sta bih promenio ili drugacije resio, ali koncept sistema za grejanje kao takav (pelet+ EK + bafer) - ne bih menjao. Ako neko zeli, postavicu slike

Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija

Fri, 11/12/2020 - 03:51
Нека слика не би шкодила!
Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Нека слика не би шкодила!

Fri, 11/12/2020 - 09:20
zmrznut
Beethoven
Beethoven's picture
@zmrznut

Koliko sličnosti sa mojim sistemom, kućom, potrošnjom... Smile Ma sve, uplašio sam se kad sam počeo da čitam.

Pridružujem se i ja i pozdravljam te pa da usavršavamo naše sisteme, ima tu još nekih sitnica koje bi mogli da uradimo. Otom potom. Smile

Fri, 11/12/2020 - 12:15
slike
Zmrznut
Zmrznut's picture
No problem, evo par slika. Zaboravih da kazem, kuca je sa pocetka 80-ih, zidana giter blokom i omalterisana tad. Naknadno sam radio izolaciju i zamenu stolarije, 2014-2016-e. Smanjene energetske potrebe nekoliko puta, kod nas je taj proracun ili merenje tesko izvesti, ali nema veze. Dovoljan je taj osecaj zimoce koji se nakupi u kostima za 35 god da ti ne trebaju precizniji podaci koliko je sad bolje. Uvek ako mozete prvo uradite izolaciju pa tek onda grejanje! Menjaju se potrebe (snaga kotla, broj rebara, radijatora), znacajno.

Sad kotlarnica: nema bas puno mesta. Morao sam da razdvojim kotao i bafer (sa ostatkom opreme) u dve prostorije

Slika kutije sa automatikom je pre zamene (sa Srdjanovim komponentama). Sumu kablova i prevezivanje istih unutra radio dr. Profesor od pre 5 godina. Ali kutija spolja je vrlo lepa, sve lepo obelezeno, deluje uredno dok ne otvoris, pa i kad otvoris vidis da su komponente kvalitetne. Razmisljao sam da je skinem i okacim u dnevnu sobu kao ukras, mozda bih nasao lepsu sliku ali skuplju sigurno ne. Neverovatno je da covek koji je to prvobitno radio ima renome vrlo strucne osobe, profesor prakticne nastave u elektrotehnickoj skoli, ima firmu koja se bavi automatizacijom, projektivanjem i ugradnjom, ovlasceni serviser poznatog imena nekih uredjaja...a ja kupio muku od njega. Svejedno, to je konacno gotovo, pa da ne sirim vise 'govor mrznje', slikacu kako izgleda sad, kad to konacno radi onako kako je trebalo od pocetka.

Mesni i pumpa u radijatorskom krugu su kontrolisani preko TrnRglt. Sonde na vrhu bafera (polaz ka radijatorskom krugu) i iza pumpe (isto ka radijatorskom krugu). Podesim t koju zelim da salje ka radijatorima i ne razmisljam vise o mesnom ventilu.

Termostatski mesni sam lose izveo, na potisu umesto na povratu u kotao, ali bar je sonda na pravom mestu. Tu je da ne dozvoli pothladjivanje kotla. Ima i drugih stvari koje bih promenio ili izveo drugacije (npr. veci ekspanzioni sud), ali sad ih necu menjati.

Toliko, slobodno ako nekom treba detaljnija slika nekog dela, rado cu pomoci. Ne kazem da je sve perfektno, ali tako kako sam opisao -radi.

• kotao.jpg
  • bafer.jpg
  • automatika_spolja.jpg
  • automatika_unutra.jpg
  • mesni_i_pumpa.jpg
  • termostatski_mesni.jpg

Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija

Fri, 11/12/2020 - 12:32
Zmrznut, vi ste pozitivan
Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Zmrznut, vi ste pozitivan primer da se na forum neko vratio sa povratnim informacijama i podelio svoje iskustvo. Sve ovo su dragoceni podaci koji mnogima mogu da budu smernica pri rešavanju problema u svojim sistemima. Što se tiče odvajanja u dve prostorije kotao-AT smatram da je to jako korisno jer odvajate prašnjav-čist deo sistema za grejanje. Plus ako je AT u stambenom delu pa je njegov gubitak u okviru kuće još bolje. Ja se spremam da ovo isto odradim tj. da u kući ostanu samo akumulatori toplote.
Okačite kad imate vremena sliku ormarića i nakon prepravke.

Fri, 11/12/2020 - 12:34
Blago vama koji koristite
tarzan
tarzan's picture
Blago vama koji koristite struju, kod vas je izgleda jefnina struja duplo jeftinija nego u BiH.

Fri, 11/12/2020 - 13:29
odgovori
Zmrznut
Zmrznut's picture
@ Histerezis

Hvala, sad i ja mislim isto, ali u momentu ugradnje nisam razmisljao o tome. Nije bilo mesta, cak i ovako kako je nisam mogao da ugradim veci AT (Zmajdinov savet je bio 1.000 L)
Sto se slike ormara sa automatskom regulacijom tice, postavicu je, nemam je sad na racunaru, ali sve u vezi automatike molim pitajte Srdjana (@Srkson). Ja mogu da napisem licno misljenje na osnovu toga kako sve to radi, evo nekih 2 nedelje

@ Srkson

Zvuci kao reklama, izvini, ali samo iznosim svoje misljenje. Tebi sam rekao tacno koliko sam platio pre 5 godina to sto nije radilo, jeste me kostalo dva puta vise nego tvoja kompletna automatika, i nakon takvog iskustva imam potrebu da napisem da sam zadovoljan kupac. Pa sta god ko ovde mislio

@ tarzan

takva je situacija, ali moze da se promeni njihovom odlukom / uredbom preko noci. Zasad je nocna (jeftina tarifa) koja traje od 22h do 6h (ili 23h-7h, zavisi od grada u Srbiji) tacno cetiri puta jeftinija nego dnevna. Znaci kupis AT (min 400 EUR) i najjeftiniji EK (100 EUR) i imas efekat slican kao kod toplotne pumpe.Tako je vec dosta dugo, E sad, nije bas jednostavno, zavisi i od potrosnje. Prvo, do 400 KWh mesecno je tzv zelena zona, pa ni u dnevnoj tarifi nije strasno.Ali toliko malu potrosnju moze da ima kokosinjac, a ne kuca. Zatim tzv plava zona, do 1.600 KWh. E to moras da pazis da ne proskocis, jer ako udjes u 'crvenu' onda ide cepanje po novcaniku pa bolje nemoj ni nocu da je koristis za grejanje. Znaci kuca sa jednim brojilom treba bas da pazi na potrosnju da ne predje ovu granicu, ili bar da ne predje puno. Ja sam prvenstveno hteo da ugradim AT zbog ajkumulacije grejanja na struju. Kotao na pelet, pre nego sto sam pronasao Zmajdinove tekstove, nije bila opcija za mene. Jer zahteva lozaca ili automatizaciju, ali da se ne vracam na to, vec sam dosta napisao. Medjutim, ogranicenja koja sam imao (zahtev za novo brojilo uz razdvajanje kuce na dva domacinstva - sprat i prizemlje, uz novo trofazno brojilo i radove kostaju 1.000-1.500 EUR). pogotovo nemogucnost da postavim veci bafer osim u neku sobu, su me usmerile da trazim neki kotao koji bi preko dana punio AT. Opet kazem, dok moze - moze. Kad budu ukinuli ili smanjili vreme ili odnos cena jeftine /skupe, tad ce i meni biti vise neisplativo da se grejem na EK. Kao i mnogim domacinstvima sa TA pecima, kako sam se grejao bar nekih 20 godina pre.

Fri, 11/12/2020 - 13:43
Meni je sad stigao racun za
pedja089
pedja089's picture
Meni je sad stigao racun za struju 2066kwh=13100din. 450kwh skupe i 150kwh jeftine je potroseno mimo grejanja.
Sto znaci nesto vise od 7000din za grejanje.
Ako uporedimo sa drvima, mislim da je to dzaba. Ne znam jel bi ko znao koliko je peleta potrebno za 1500kwh.
Sledeci racun ocekujem oko 20 000din.

Fri, 11/12/2020 - 14:50
energia iz ogreva
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Registrovan dana: 10/08/2015
pedja089 wrote:
Ne znam jel bi ko znao koliko je peleta potrebno za 1500kwh.

Evo ovde na slici ima neko poređenje pa će možda biti korisno.

• screenshot.36.png
  • « početna
  • prethodna
  • …
  • 256
  • 257
  • 258
  • 259
  • 260
  • 261
  • 262