Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Wed, 16/12/2020 - 11:32
Beethoven
Zmrznut
Zmrznut's picture
Registrovan dana: 11/09/2015
Da, hvala, nacrtacu.

Secam se da je to bio predmet diskusije tad kad sam radio, e sad da li sam ja uopste dobro shvatio vezu 'slepo crevo' je sasvim drugo pitanje Smile
Ovako je jer sam trazio da se AT sto brze i ravnomernije 'napuni' po visini (jer je malog kapaciteta), pa su mi preporucili protocnu vezu. Ne secam se vise ko tacno, pricao sam sa puno ljudi tad, ali nisam primetio sporo zagrevanje radijatora na ovaj nacin - cak sasvim suprotno. Ali, ako moze bolje, svakako treba da odradim vise izmena kad budem menjao bafer (ne daj Boze da bude uskoro), pa cu i tu.

U vezi EK - ekonomska odluka. Kupio sam polovan sa novim grejacima za 100 E, sa sve ugradnje. Zatim, kad stavim prst na celo, nesto sam mislio da sacuvam prikljucke na AT za ko zna kakva vremena (npr da 'nakacim' i treci kotao, na plin ili kakav god, jer u zemlji Srbiji ne moz' da racunas da ce struja u nedogled imati isplativu nocnu tarifu kakvu sad ima). I poslednje - zasto da me kosta vise a posle da praznim delimicno ili citav AT koji mi stoji maltene u hodniku kuce kad mi npr. 'crkne' grejac? Za ovo vreme pregoreo jedan, zamenio sam ga za 10 min bez kvasenja prstiju Smile

Imam gresaka, pisao sam, mali ekspanzioni sud (P ide sve do 1.9- 2 Bar na 81-82 C i zatvorenim termostatskim glavama), termostatski postavljen na potis umesto na povrat, kad podignem t termostatskog na 60-65 C ode mi kotao na 75-80 cas posla, povrat iz radijatorskog u bafer previsoko, itd. Videce se na semi. Ali, sad kako je podeseno kuca je topla a potrosnja (peleta) mi je takva da maltene niko ne veruje, pa sam resio da 'zazmurim' na sve te promasaje. U ovom momentu bih se radije pozabavio parametrima sagorevanja i stelovanjem t diferencijalnog sklopa

Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija

• Login or register to post comments
Wed, 16/12/2020 - 11:52
greska
Zmrznut
Zmrznut's picture
@ tarzan

nisam rekao da ne znam koliko puta mi se pali kotao na pelet. Znam, jednom dnevno. Prethodnih desetak dana se palio oko 5 popodne a ono sto jesam napisao je da ga niko nije obilazio kad se upali, pa je radio neko vreme (pola sata - sat) sa vazduhom u maloj i zadihtovanoj prostoriji, pre nego sto otvorim vrata od garaze i 'pustim' svez vazduh. Zato mislim da mi je loziste sad malo vise cadjavo nego prethodnih godina.

Ali oko toga koliko puta se pali i koliko dugo radi da napuni bafer nema dileme - jednom dnevno, radi oko 2.5 sata, dize sa 32 C (merac dole na baferu, postavio sam slike) ca. 36 (gore) na 80 C. I za to potrosi ca 8.5 KG peleta. Znaci, dnevno.

Kad i ako se bude ukljucivao dvaput, napisacu. U prethodnih 5 godina ne pamtim da se desilo.

Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija

Wed, 16/12/2020 - 12:03
regulacija
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Registrovan dana: 10/08/2015
tarzan wrote:
Ovo je šema sa upustva od kotla, čini mi se da ovdje fali regulacija temperature prema radijatorima

Može da se kaže da fali ali možda i ne fali.
Regulaciju temperature u prostoru je moguće izvesti na razne načine i svi su dobri ako daju željeni efekat. Regulacija temperature koja polazi ka svakom krugu jeste poželjna ali nije uvek nužna. Recimo, ako radijatori imaju termo glave one će regulisati grejanje sobe bez obzira na to kolika temperatura vode dolazi u radijator ili ako je to krug za grejanje sanitarne vode onda nema potrebe za ograničavanjem polazne temperature pa je i regulacija nepotrebna. Regulacija se može postaviti i na više mesta u sistemu, suština je uraditi to optimalno i ne komplikovati sistem tamo gde nema potrebe za time.
Hidrauliča neispravnost instalacija grejanja u našim krajevima nije nikavo čudo, jako visok procenat ima neki nedostatak. U većini slučajeva ti nedostaci nisu toliko kritični da to ne radi (mada ima i takvih slučajeva) ali ne funkconiše optimalno i ne ponaša se uvek onako kako bi trebalo. Za instalaciju kod tebe sigurno može da se kaže da nije hidraulički ispravna ali to ne znači da neće da radi. Sad da li je to odlično, ne verujem baš ali može da bude dovoljno dobro da ti nije hladno.

Wed, 16/12/2020 - 12:22
Da ne zanemarim ili slazem
Zmrznut
Zmrznut's picture
Da ne zanemarim ili slazem nesto, prethodnih godina mi diferencijalni sklop nije radio, kotlove sam ukljucivao manuelno (pelet preko sobnog termostata, EK preko tajmera). Posteno je reci da je ovo za mene prva zima kad ulogu 'upaljaca' od mene i ukucana preuzima sposobniji -automatika. Zasto to kazem - zato sto je paljenje kotla na pelet u recimo 8 ili 9 uvece usred zime bila moja odluka. Naravno da ga ne bih ukljucio makar t u AT bila na 30 C, nego sacekam jeftinu struju sa svih 18 KW, pa nakon sat - dva smanjim na 12 KW.

Kad je danima minus, vetri se, izlazi - ulazi, itd, neko je morao da ga ukljucuje npr u 2 popodne a ne u 5 kao sad kad je napolju 5-6 stepeni. Onda bi uvece AT opet bio 'prazan'. Zato cu ga menjati sa vecim, naravno ne pre nego protruli...

Wed, 16/12/2020 - 12:27
Zaklučio sam da ste svi dosta
dragan_ba
dragan_ba's picture
Registrovan dana: 27/11/2020
Zaklučio sam da ste svi dosta više upućeniji od mene u način rada, iskorišćenja itd.
Kad sam rešavao pitanje grejanja, doveo sam školovanog čoveka, izmerio kuću pregledao sve komplet, on odredio mesto kotlarnice i bile su mu odrešene ruke za izbor svega što je ugradio i kako je uradio (kotao, ventili, cevi, pumpe...).
Jedini moji zahtevi su bili:
Da nisam rob kotlatnice,
Da u svim prostorijama mora dobiti istu temeraturu, bila ona na severu ili jugu, istoku ili zapadu.
Da postoji mogućnost nadogradnje solarnih panela i bojlera (tople vode za domaćinstvo).
Odrastao u stanu sa centralnim grejanjem i nisam želeo da menjam način funkcionisanja.
Za 190m2 mesečno odvajam oko 70e preko cele godine i to pokrpi sezonu. Da zivim u stanu sa centralnim grejanjem to bi izlazilo mnogo više.
Zadovoljan sam kako mi sve funkcioniše, malo me zbunjuje kad pročitam potrošnje drugih ali zarad smanjenje potrošnje nisam spreman da zatvaram radijatore u bilo kojoj prostoriji. Grejem i stepenište ispred ulaza u stan na spratu.
Jedina mogućnost da se smanji potrošnja za mene je prepravka u kotlarnici, kad za to bude potrebe ako je moguće a verujem da jeste. Sve napreduje sve se razvija.

Kotao Unical Pellexia 27, bafer 500l, 190+ m2 - (PR 90m2 SP 100+m2), blok 25cm, izolacija 5cm, krov 20cm vune + 2cm stirodur, PVC stolarija, alu radijatori 68cm-nemam termo glave, oko 140 rebara + 4 sušača

Wed, 16/12/2020 - 13:12
@ Zmrznut. Izvinjavam se
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
@ Zmrznut.
Izvinjavam se znači jedno palenje kotla uz pomć grijača, predpostavljam da bi se grejanjem samo na pelet palio oko 3 puta.

@ TvisterMJ.
U pravu si za regulaciju prema radijatorima da nemora biti regulacije. U mom slučaju i nemora jer kuća ima termo glave osim u kupatilu i hodniku, rasadnik radi pomoću termostata ai ne smeta mu kad prođe t 70* termostat isključuje, i pomoćna zgrada ima svoju precizu regulaciju za temperaturu vode u podnom grijanju.

Wed, 16/12/2020 - 16:25
@ tarzan dva sigurno -
Zmrznut
Zmrznut's picture
@ tarzan

dva sigurno - vremenski drugacije, jedno ujutru i naredno popodne - uvece. Kad su spoljne t iznad nule kao prethodnih dana i kuca se ne rashladjuje bespotrebno - cenim da bi bilo dovoljno. Kad 'zagudi zima' mozda bi bilo i tri, ne mogu da znam jer nisam probao.

Sad je tako da se EK ukljucuje samo da dopuni AT. Znaci, najgora situacija trenutno je da na vrhu AT i dalje stoji blizu 80, ali pri dnu je pao na oko 50. Tako da ga EK dopuni i to radi do jutra - 8 sati. Na pelet bi cekao da t padne na zadatu, sto bi u toku noci trajalo duze nego preko dana - nema rashladjivanja prostorija. A onda bi ga napunio za max 2.5 sati. Tako da pretpostaviti zimski dnevni prosek na 2, ili 2.1 ili 2.5 ili 3 punjenja dnevno bi trebalo da se proba, a ja to nemam nameru da radim.

Wed, 16/12/2020 - 17:14
Tu je negdje 2 do 3 punjenja.
tarzan
tarzan's picture
Tu je negdje 2 do 3 punjenja. Nego jedno pitanje za stručnije. Vidio sam kod jednog čovijeka nekoliko rasadnika koje grije po sistemu podno grijanje. Kuću i te rasadnike grije zajedno kotao na pelet. Hidrauliča šema je jednostavna sa jednog izlaza i ulaza na kotlu saT odvaja sa dvjema pumpama prema kući i prema rasadnicima. Kad grije rasadnike otvori ventile i pali pumpu a u svakom rasadniku ima negdje na polovini rasadnika jednu termo glavu kao na radijatoru i sa njom reguliše temperaturu. Ono što me zanima je kad sunce izađe sve se termoglave u svim rasadnicima zatvaraju ali pumpa i dalje radi neprekidno. Objašnjenje majstora je da to pumpi ne smeta jer tada samo mulja bez pritiska. I ja sam mišljenja da ne smeta a šta vi mislite.

Wed, 16/12/2020 - 18:34
zatvaranje grejnog kruga
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
tarzan wrote:
I ja sam mišljenja da ne smeta a šta vi mislite.

Što bi rekli mož da bidne al ne mora da znači.
Kod običnih jednobrzinskih ili trobrzinskih pumpi nije dobro, smeta im kad nema kuda da pumpaju i onda se preoprerećuju i dodatno greju, prilično im se smanjuje životni vek. Može da se reši na više načina ali je generalno najjednostavnije da se grejni krug nikad ne zatvara potpuno ako pumpa radi.
Ako su u pitanju nove "pametne" pumpe većina njih se automatski prilagođava i smanjuje pumpanje, a neke mogu i da se potpuno zaustave. Prethodno pravilo može i ovde da se primeni ali pumpama u principu ne smeta. Ako se na ovakvoj pumpi izabere neki od fiksnih režima onda smeta i njoj.

Wed, 16/12/2020 - 20:42
Sjetio sam se nekih detalja
tarzan
tarzan's picture
Sjetio sam se nekih detalja iz prošlosti pošto dugo godina radim pastenike pa imam iskustva sa pumpama za vodu. Jedna obična pumpa Tomos kapaciteta oko 500l/ min i 5 bari pritiska se lako ukroti ako ima na izlazu prikopčano baštensko crijevo od 1/2" ako na kraju crijeva stavite prst voda staje a pumpa radi naprazno to jest poveća se gas jer radi bez opterećenja. Nije mi bilo mrsko da probam da zatvorim ventile na pumpi kod mog sistema grijanja da vidim ponašanje pumpe. Ista se dešava kao i na Tomosu, pumpa poveća brzinu rotora jer se rastereti. Trebalo bi po nekoj logici ako nema ulaza nema ni izlaza i kontra ako nema izlaza nema ni izlaza.

Wed, 16/12/2020 - 21:17
zatvaranje
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Pa neće to baš biti tako.
Naime, kad se kod centrifugalnih pumpi zatvori izlaz a pumpa nastavi da radi dolazi prvo do porasta pritiska iza pumpe do nivoa koji pumpa može da postigne i u tom momentu prestaje tok fluida kroz pumpu. Od tog momenta nadalje nema toka fluida i počinje prilično vrtloženje u pupnoj komori. Motor pumpe, bez obzira da li je benzinski ili električni menja obrtaje (to uglavnom zavisi od konstrukcije pumpnog kola - propelera), a zbog trenja u komori jer se fluid ne pomera temperatura raste i ubrzo dolazi do pojave kavitacije. Ako se ostavi dovoljno dugo dolazi do nepovratnih oštećenja propelera, a zna i motor da pregori.
Sve u svemu to je veoma loša praksa po pumpu.
Novije generacije pametnih cirkulacionih pumpi imaju senzore pritiska pre i posle pumnog kola i sve vreme kontrolišu diferencijalni pritisak što im omogućava da u takvom slučaju smanje obrtaje do nivoa zadatog pritiska (koji najčešće nije škodljiv) ili do potpunog zaustavljanja, ali ovo već izlazi iz okvira teme grejanja na pelet.

Wed, 16/12/2020 - 21:30
Da u prvu si nije tema. Danas
tarzan
tarzan's picture
Da u prvu si nije tema. Danas sam sabrao zadnja dva dana potrošnje peleta samo za kuću 120m2 i za 24 h je 21,5 kg prosjek temperature u kući za 24h je oko 21*.

Wed, 16/12/2020 - 23:11
Pozdrav, Nov sam na forumu I
micky83
micky83's picture
Registrovan dana: 16/12/2020
Pozdrav,
Nov sam na forumu I imam par pitanja vezanih za grejanje na pelet …
Ove godine smo uveli grejanje na pelet i od prvog dana mi se nije svidelo kako sistem radi
Pokusacu da objasnim :
Kotao je Abc combo 25
-Greje se kuca od nekih 75 kvadrata , ne izolovana ali sa pvc prozorima
- Greje se jos jedan objekat (radnja) od nekih 40 kvadrata, takodje neizolovan sa pvc stolarijom
Recimo, upalim kotao ujutru oko 8h
Krece potpala , stabilizacija, faza1, faza 2, faza 3, faza 4, faza 5 i tako se greje voda u kotlu, pumpa se ukljucuje na 50 stepeni, pocinje da salje vodu ka radijatorima i posle par minuta dok se hladna voda vrati u kotao temperatura pocinje da pada sve do nekih 36 stepeni ( na 47 sepeni pumpa se ugasi )
Kotao i dalje radi i dalje greje vodu , ponovo se pumpa aktivira na 50 stepeni i ponovo posle par minuta krece temperatura u kotlu da pada
I tako radi sigurno sat vreme , 3-4 puta podhladjuje vodu dok ne pocne ravnomernije da greje
Majstor je podesio temperaturu kotla na 75 stepeni
Kotao nema sanse da postigne tu temperaturu , sto dovodi do toga da uvek radi maksimalnom snagom i bukvalno 15 kg potrosi za 4h rada
Imam samo jednu pumpu u sistemu i bez 4k mesnog ventila
Citajuci forum odlucio sam da ugradim jos jednu pumpu i za pocetak mesni ventil bez elektronike
Da li je to dovoljno za pocetak ? Ili imate jos neki predlog kako da resim problem ?

Wed, 16/12/2020 - 23:57
Meni to liči na veliki
tarzan
tarzan's picture
Meni to liči na veliki gubitak objekta ako kotao za 4 h nemože da postigne 75 *.

Thu, 17/12/2020 - 00:35
Maksimalno moze da postigne
micky83
micky83's picture
Maksimalno moze da postigne 65* ... U planu je izolacija kuce za sledecu godinu, ali do tada sta mogu trenutno da poboljsam u sistemu ?

Thu, 17/12/2020 - 00:50
Paljenje kotla na pelet danas
Zmrznut
Zmrznut's picture
Paljenje kotla na pelet danas (spoljna t 5-6 C) u 17:15, radio do 19:10, t na vrhu AT u momentu paljenja 36 C, donji merac na 32 C, mesni naravno, potpuno otvoren. Gasenje na 80 C (80.5 po TrmRglt), donji na 77 C. T u referentnoj sobi 21.5, max dnevna oscilacija do 0.5 C. Do petka treba da izdrzi bez dopune i ciscenja, pa da imam dva puta ponovljen test od po 6 dana. Spremnik za pelet mu je 55 Kg.

Thu, 17/12/2020 - 03:47
popravka instalacije
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
micky83 wrote:

- Greje se kuca od nekih 75 kvadrata , ne izolovana ali sa pvc prozorima
- Greje se jos jedan objekat (radnja) od nekih 40 kvadrata, takodje neizolovan sa pvc stolarijom
- 3-4 puta podhladjuje vodu dok ne pocne ravnomernije da greje
- Imam samo jednu pumpu u sistemu i bez 4k mesnog ventila
Citajuci forum odlucio sam da ugradim jos jednu pumpu i za pocetak mesni ventil bez elektronike

Već si u pitanju prilično razjasnio problematiku. Kod tebe verovatno nije dobro napravljeno više stvari ali isto tako sve može da se popravi ali uz neke troškove koji će morati da se naprave. Dodavanje četvorokrakog ventila na povrat prema kotlu i druge pumpe bi sigurno popravilo situaciju ali da bi bili utvrdili šta tačno, gde i kojim redom treba da se koriguje i zameni bilo bi veoma poželjno da sto tačnije skiciraš šemu kako je povezano sada sa svim namontiranim elementima.
U međuvremeno obavezno pročitaj temu o ispravnim hidrauličkim šemama i Srksonov blog. Neće ti trebati mnogo vremena ali će ti mnogo toga biti jasnije zašto mora da se uradi.
Ovako na neviđeno rekao bih da minimalno treba četvorokraki mešni ventil ali ako je bez elektronike onda obavezno sa termostatskom glavom kako bi automatski kontrolisao temperaturu povrata ka kotlu neprekidno. Sledeći korak bi bio hidraulična skretnica (skoro 100% sam siguran da nije ugrađena) i druga pumpa za potrošačku staranu instalacije.

Thu, 17/12/2020 - 09:55
Meni se čini da u instalaciju
tarzan
tarzan's picture
Meni se čini da u instalaciju ubaci i spej šatl neće dogurati do 75*. Ako su radijatori dobro vrući a trebalo bi na 65 da jesu onda mu objekat previše gubi energiju. Ako radijatori nisu dobro vrući onda je do instalacije. Ako su radijatori dobro vrući ja bih prvo stavio na tavan bar 10 cm kamene ili staklene vune to sad može uraditi i tu će prilično smanjiti gubitke. To svedno mora uraditi pa tek onda dorađivati instalaciju šta treba.

Thu, 17/12/2020 - 10:03
Procitao sam celu ovu temu,
micky83
micky83's picture
Procitao sam celu ovu temu, temu o hidraulicnim semama, Srksonov blog i iz svega toga zakljucio da kod mene nista od toga nije ugradjeno ...
Evo u prilogu par slika kako je i sta povezano oko kotla
Da, razmisljao sam i o tome , da trenutno uradim bar izolaciju na tavanu ...
Radijatori jesu vruci i da kuca gubi previse energije sam shvatio kada recimo ugasim grejanje nocu oko 23 . Tada je temperatura u kuci 23* i bukvalno za 1.5h temperatura u kuci padne sigurno za 2.5*

• 20201217_084445.jpg
  • 20201217_084453.jpg
  • 20201217_084514.jpg
  • 20201217_084530.jpg
  • 20201217_084554.jpg
Thu, 17/12/2020 - 11:18
Uzmi merač
tihi2
tihi2's picture
Registrovan dana: 02/05/2009
Nemoj se pouzdati u subjektivni osećaj. uzm merač pa izmeri kolikaje temperatura u sobi, kolika je napolju i z akoje vreme je pala na koliko.
Tek tada ćeš nešto moći zaključiti.
Subjektivno osećaj znači da ako temperatura pada, organizam diže paniku da je hladno aako termometar pokazuje da je temperatura ista.
Kad se greje, termometar kaže da je temperatura nepromenjena a nama toplo.

Thu, 17/12/2020 - 11:41
Nije subjektivni osecaj da je
micky83
micky83's picture
Nije subjektivni osecaj da je hladno ,imam sobni termostat u kuci i pratio sam temperaturu ....
Meni je majstor objasnio da kotao radi na sledeci nacin :

- Podesio je zadatu temperaturu kotla na 75*
- Sobni termostat je povezan sa kotlom i on ga pali i gasi
- Temeratura na termostatu je podesena na 23*
- Kada se zadovolji temperatura sobe termostat salje signal kotlu i kotao ide u fazu gasenja ( pumpa radi i dalje dok temperatura u kotlu ne
padane na 47*)
I sve tako u krug, padne tem u kuci, kotao se ponovo pali, ponovo greje vodu, ponovo se podhladjuje voda u kotlu kada se vrati hladna voda iz radijatora

Citajuci forum shvatio sam da je to sve pogresno

Da bih ublazio problem ja sam podesio temeraturu vode na nekih 55-60* menjam( kako kad, zavisi od spoljne temperature ) da bih dobio konstantno grejanje a termostat sam ugasio da ne bi gasio kotao

Thu, 17/12/2020 - 14:11
loša šema
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
micky83 wrote:
Citajuci forum shvatio sam da je to sve pogresno

Za sad je dobro da je problem uočen i da je rešiv. Prošli put nisam pominjao temperature i gubitke, a tu i nema šta mnogo da se pametuje. Čim nema izolacije gubici su preveliki i utošak ogreva mora da bude velik tako da će svaki zahvat na izolaciji da popravi situaciju.
što se tiče korekcije instalacije prošli put sam pomenuo deo mogućeg rešenja. Sa slika sam rekonstruisao šemu instalacije i mislim da sadašnjem stanju odgovara prva šema. Sistem je sada hidraulički neispravan što i nije najgore već problem sa previše hladnom povratnom vodom u kotao koja mu remeti normalan rad. Bilo bi veoma dobro kad bi mogao da izmeriš temperaturu vode koja se vraća u kotao (negde na cevi kod pumpe) što bi uz polaznu moglo da da interesantnu informaciju.
Takođe termomanometar na izlazu iz kotla je na pogrešnom mestu i uvek će pokazivati manju temperaturu od stvarne, treba da bude u toku vode.
Druga šema je predlog modifikacije koja bi trebala da reši funkcionisanje uz najmanju investiciju. Dodao bi se trokraki termostatski ventil kontrolisan termo glavom sa nalegajućom sondom (termoglava sa fiksnom temp 60c ili opsegom podešavanja 40-70C) što bi obezbedilo konstantnu temperaturu povratne vode. Sem druge cirkulacione pumpe za potrošačku stranu treba dodati i hidrauličnu skretnicu da bi svi tokovi vode bili ispravno usklađeni. Treća stvar koju bi trebalo dodati je kotlovska sigurnosna grupa na mesto sadašnjeg odzračnog lončeta i pomeriti termometar polaza u tok i dodati termometar u povratni vod između trokrakog i pumpe. U toj fazi bi bilo dobro premestiti nepovratni ventil sa tople strane kotla na poziciju neposredno iza pumpe. Ovo nije idealno rešenje ali mislim da dovodi instalaciju u korektno stanje sa njamanje radova mada će to praktično značiti prilično posla u kotlarnici jer mora da se modifikuje sve oko kotla.
Što se tiče automatike ona je radi podizanja komfora u upotrebi poželjna ali ovde se ne mora instalirati odmah, uvek može kasnije. I na kraju treba ponovo korektno podesiti parametre kotla kako bi mogao da da maksimum (zbog nedostatka izolacije), a i da može da spusti snagu po potrebi.

• screenshot.40.png
  • screenshot.39.png
Thu, 17/12/2020 - 15:07
Temperaturu povrata smo
micky83
micky83's picture
Temperaturu povrata smo merili unimerom koji ima onaj sezor temperature ali merili smo na povratu iz kuce i tada je to bilo ok, razlika je bila 6* ... U tom trenutku nismo mogli da pridjemo kotlu sa zadnje strane da bi izmerili bas na povratnom vodu u kotlu

Za termometar sam pitao majstora zasto pokazuje manju temperaturu i odgovor je bio da je on tu postavljen samo da bi prikazivao pritisak u sistemu ali svakako cemo ga izmestiti kada se budu radile izmene

Jos jednu stvar bi napomenuo , U startu je planirano da kada se greje kuca da se greje i taj drugi objekat od 40 kvadrata ali kako imam problem gledam da kad god mi nije potrebno grejanje u njemu zatvorim termoglave na radijatorima ... Hteo sam reci da kada se greje samo kuca kotao se dosta bolje ponasa, podhladjivanje vode pri startu kotla je prilicno manje, moze kotao da postigne vecu temperaturu , ili jednostavno moze neku temperaturu od 55* do 58* da odrzava manjom snagom kotla sto odmah rezultira manjom potrosnjom peleta

Meni je na ovoj skici jedna stvar nejasna posto sam planirao da posle prepravki oko kotla temperaturu vode u kotlu drzim na 75 *, a na crtezu ne vidim 4k ventil kako cu regulisati temperaturu ka radijatorima ?

Thu, 17/12/2020 - 15:32
Eto ja sam i dajle mišljenja
tarzan
tarzan's picture
Eto ja sam i dajle mišljenja da je trenutno najbolje prvo staviti izolaciju na tavan. Svaka čast stručnjacima po pitanju instalacije sve je to ispravan savjet ali njemu će i dalje ostati isti problem a to je ogromna potrošnja. 15 g se grijem bez ikakve automatike i sa jednom pumpom i to je odlično grijalo i taj kotao trajno žareći je još u funkciji. On može sa trokrakin ili četeverokrakim ventilom zaštititi kotao a da bi to radilo on mora skidati temoeraturu sa radijatora da bi povećao kotlu. Ako to uradi na jačoj zimi neće moći ugrijati kuću. Moj savjet je stavi izolaciju na tavan i tu ćeš uštedjeti prepravku instalacije jer prepravka instalacije ti trenutno neće donijeti ništa.

Thu, 17/12/2020 - 17:20
popravka
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
micky83 wrote:
Meni je na ovoj skici jedna stvar nejasna posto sam planirao da posle prepravki oko kotla temperaturu vode u kotlu drzim na 75 *, a na crtezu ne vidim 4k ventil kako cu regulisati temperaturu ka radijatorima ?

Temperatura vode ka radijatorima ni do sada nije bila regulisana - išlo je onoliko koliko je kotao mogao da isporuči pa nisam to ni uzimao u obzir. To i nije presudan detalj jer imaš termoglave na radijatorima koje regulišu njihovo grejanje i ne smeta im ako dođe i toplija voda u kom slučaju će i više energije biti doneto do njih. Jedan četvorokraki ventil to može da radi, odnosno da u isto vreme obezbedi zatitu kotla ali i regulaciju temperature vode koja ide ka radijatorima ali ga ovde nisam predložio jer za takav rad mora da ima pogon i dosta složenu kontrolu (sa neophodnim termostatom to je skuplja opcija) i što u takvom slučaju on može i da smanjuje isporučenu energiju ka radijatorima, a u tvom slučaju je nužno da sva raspoloživa toplota ode ka njima. To je samo moje mišljenje ali može i tako da se napravi, tiu je šema za četvorokraki.
Ja lično preferiram primenu trokrakih ventila jer mislim da je sa njima kontrola jednostavnija (preporučujem kombinaciju trokraki u kotlovkom krugu za zaštitu i drugi trokraki u potrošačkom za kontrolu koji nije baš uvek nužan) i omogućava odvojenu kontrolu zaštite i regulacije ka potrošačima i makar minimalne automatike koja eliminiše barem često obilaženje kotlarnice što ne znači da svi moraju da se slože samnom.

tarzan wrote:
Eto ja sam i dajle mišljenja da je trenutno najbolje prvo staviti izolaciju na tavan.
On može sa trokrakin ili četeverokrakim ventilom zaštititi kotao a da bi to radilo on mora skidati temoeraturu sa radijatora da bi povećao kotlu. Ako to uradi na jačoj zimi neće moći ugrijati kuću. Moj savjet je stavi izolaciju na tavan i tu ćeš uštedjeti prepravku instalacije jer prepravka instalacije ti trenutno neće donijeti ništa.

Dodavanje izolacije nije uopšte sporno kao dugoročno rešenje gubitaka toplote ali to neće ispraviti probleme sa instalacijom. Primena zaštitnog ventila na ulazu u kotao ne troši energiju samo je vremenski premešta, sve što se iz polaznog voda usmeri kroz njega služi da kotao što pre postigne radnu temperaturu i da kasnije ne padne ispod granice kondenzacije, a sva tako vraćena toplota ostaje tu u vodi i vraća se nazad u kotao i to ni na koji način ne umanjuje enegiju koju kotao može da isporuči već je samo malo odlaže do postizanja radnih uslova nakon čega kotao praktično sve isporučuje ka radijatorima. Hoću da kažem da se ta mala kolićina toplije vode svejedno vraća u kotao i vrti tu, nije nestala.

• screenshot.41.png
Thu, 17/12/2020 - 17:56
Da jasno mi je to pošto imam
tarzan
tarzan's picture
Da jasno mi je to pošto imam četverokraki ventil evo baš sad gledam u njega. Prije petnaestak minuta sam ga otvorio skroz pa sam temperature dobio skoro sve iste. Vjerovatno ima malo razlike među termometrima. Pa sam postavio mešni na pola i lijepo se vidi kako raste povratna ka kotlu. Treba malo vremena da se to stabilizuje ali uglavnom kad je mješni na pola izlazna je 65* prema radijatorima 62 i prema kotlu 62* a kotao radi od 68 do 70*

Thu, 17/12/2020 - 18:46
Полаз
Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
TwisterMJ wrote:

На сликама су тренутна температура полаза (HeatOn) и термометар на излазу из котла.
Ја прочитах да пустим ову воду из котла у куће па да термо главе регулишу? Да одврнем трокраки скроз и не контролишем полаз?
У кући су жељене температуре од старта грејања (негде 10. октобар) па и сада, чисто да знате да се не змрзавамо.

• image.jpeg
  • image.jpeg

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Thu, 17/12/2020 - 19:00
Ti griješ AT pa ga moraš
tarzan
tarzan's picture
Ti griješ AT pa ga moraš toliko nagariti.

Thu, 17/12/2020 - 19:13
Ovako je kod mene.
tarzan
tarzan's picture
Ovako je kod mene.

• 20201217_180705-1.jpg
  • 20201217_180241-1-1.jpg

Thu, 17/12/2020 - 19:16
Pozdrav, Mozete li mi reci
Kenan.velispahic
Kenan.velispahic's picture
Registrovan dana: 18/12/2018
Pozdrav,

Mozete li mi reci sta ce desava u sistemu kada je expansiona boca na polaznom vodu ?

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 259
  • 260
  • 261
  • 262
  • 263
  • 264
  • 265
  • 266