Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Wed, 23/12/2020 - 16:00
Бафер
Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
Ајд прво да решимо изолацију. Камена и минерална вуна имају иста изолациона својства (исти коефицијент) а минерална је много јефтинија од камене. Зато - минерална вуна за изолацију тавана.
Што се тиче ремонта котларнице у савете Грејача не сумњам само мислим да сада није време за то. Можда да прикупљаш једно по једно па на пролеће или лето урадиш све и миран си. Дешава се да крене нешто по злу па онда стани - пани а хладно.
Што се бафера тиче, теби ће и 500л бити довољан када ти кућа буде изолована како ваља. Мада, имаш јак котао који ће бафер од 500л напунити за мало више од сат времена (до два сата максимум јер греје и кућу) а то је, по мени, кратко за рад котла.
Тако да, 1000л бафер је теби права мера. Када будеш изоловао кућу по пропису котао ће ти радити мало више од 3 сата, грејаће у то време кућу и напунити бафер и по мојој математици следећи пут ће се опет укључити наредног дана у исто време (на неким "нормалним" температурама у плусу). Трошиће ти 5кг на сат што значи један џак пелета дневно. Smile
Реши прво изолацију тавана, она ти моментално доноси уштеду. Ако имаш пара стави 20цм вуне а још боље 30цм.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

• Login or register to post comments
Wed, 23/12/2020 - 17:38
Re
baltazar79
baltazar79's picture
Registrovan dana: 11/12/2014
3.1 кг на сат су са најгорим пелетом око 13кв, са јако добрим пелетом то могу бити и 16кв.
Да на мојих 150м2 отворим све прозоре и врата на овој спољној температури не би могао да трошим толико на сат.
16кв на сат је ОГРОМНА енергија и има места говорити о њој када су у питању неке велике зграде (куће). По мојој процени, када је све у реду, са 3.1кг пелета на сат може се грејати 800м2 гарант а ако смо штедљиви и до 1000м2.
Човек греје 100м2, то су моје три дневне собе. Тврдим да на овим спољним температурама њима није потребно више од 2кв на сат (и то је произвољно и сматрам да је са резервом, гарант је мање). А то је пола киле најгорег пелета на сат.
Да је све ок, за 19 сати грејања не би потрошио више од 10кг пелета.
Када на све то додамо губитке (сагоревање, искоришћење котла, губитак у транспорту, луфтирања...) са резервом да буде и 20кг пелета, више не може. 60кг пелета није аларм већ под хитно угасити котао док се не отклони квар.
А код колеге нема где не "цури", било која рупа да се запуши донеће уштеду. Ту ни сагоревање није добро гарант, котао прејак... Ма ништа није како треба.
Ја не разумем, за месец дана за пелет потроши 50000 дин. Да изолује таван вуном дебљине 10цм потребно му је 22-23000дин и уштедеће само тог месеца тону минимум. Та вуна се исплати за месец дана, следећег месеца доноси профит и то не мали, код колеге то изгледа као да му паре падају са тавана.

Да то тако иде са пелетом нико се на свету не би на њега грејао.

Za izolaciju koju je potrebno uraditi, apsolutno se slazem i to upravo tim redoslijedom. Ali zagrijavati stan od 100kvm sa ma kakvom izolacijom i opremom i to sa 5 kg peleta dnevno je ravno naucnoj fantastici. Pa ispade da za sezonu treba da potrosi nekih 700-800kg, ma dajte molim Vas...

Termoflux pelling eco 25. Prizemlje i sprat ukupno 160 kvm, 8 cm stiropor, obicna drvena stolarija.
Trokraki mix ventil, sobni termostat na 23C. Vreme rada od 08-22h.

Wed, 23/12/2020 - 17:51
Plus struja
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Plus struja

Wed, 23/12/2020 - 21:49
Пелет
Beethoven
Beethoven's picture
Нигде нисам поменуо 5кг пелета дневно, прочитајте пажљиво. Чак сам и са резервом дао прогнозу од 20кг дневно (што је равно научној фантастици Smile)
Реално на његову квадратуру не би смео да пређе 1 џак пелета дневно на -10с (подразумева се са комплетном изолацијом и урађеној по пропису што се ретко дешава).
@тарзан
Рачунао сам без струје, некако ценим да је колега из Босне. Ако није, онда грејач у бафер и ето још уштеде.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Wed, 23/12/2020 - 22:03
I ja bi volio da trošim vreću
tarzan
tarzan's picture
I ja bi volio da trošim vreću dnevno ali zasd nemože.

Wed, 23/12/2020 - 23:01
Pozdrav, Uradit cu zasad
Kenan.velispahic
Kenan.velispahic's picture
Registrovan dana: 18/12/2018
Pozdrav,

Uradit cu zasad izolaciju na tavanu po propisu s parnom branom Knauf i Knauf vunom sa unakrsnim polaganjem. Nadam se da ce to bar malo biti osjetno na potrosnji.

Do proljeca ce i stolarija biti promijenjena, a na proljece onda planiram uradit fasadu cca 10cm debljine.
Nakon toga cu ici s rekonstricijom kotlovnice kako bih i sistem doveo u red.

Ovdje kod nas u Bosni gotovo niko ne koristi HS u instalacijama i veoma rijetko buffer. Zasto ne znam ni ja. A da ne govorim o razdvajanju podnog grijanja od radijatorskog i upotrebe regulacije za podno grijanje.
Ovdje je moto sto veca temperatura u potisu to bolje ce da grije a niko se ne bavi ustedama niti da li ce sistem biti balansiran.
npr ja imam trokraki ventil ali mi je trenutno beskoristan jer je skroz odvrnut i ne smijem ga podesavat jer mi je instalacija skroz krivo postavljena.
A na sve ovo se broji da su "majstorcine" .

Jos me zanima kako se ispravno odredjuje velicina i tip HS ?

Lp

Wed, 23/12/2020 - 23:15
demanti
dusanmijat
dusanmijat's picture
Registrovan dana: 16/05/2012
Malo je neozbiljno stati iza ovakve izjave.
140 m2 sa samo jednim zidom pod fasadom, ovih poslednjih 10-15 dana grijem 16 sati sa, prosječno 20 kg koštice od višnje. Danas toplije, 16 kg.
Kako, kad se sve podesi, lako.
Kad legne komplet fasada, prosjek za cijelu zimu će biti 15-20 kg po danu

Wed, 23/12/2020 - 23:21
Kenane,http://www.samsvojmaj
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Kenane,

http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...

Sve sam vam nacrtao i objasnio pre tačno 2 godine!

Ispravno razmišljate, prvo uraditi temelj na kući (izolaciju), pa tek onda krov (realizovati hidraulično ispravan grejni sistem).

www.stsrdjan.blogspot.rs

Wed, 23/12/2020 - 23:32
Бафер
Beethoven
Beethoven's picture
Kenan.velispahic wrote:
Pozdrav,
Uradit cu zasad izolaciju na tavanu po propisu s parnom branom Knauf i Knauf vunom sa unakrsnim polaganjem. Nadam se da ce to bar malo biti osjetno na potrosnji.

Биће јако осетно, видећеш. Лепо си све испланирао. Када поставиш вуну (надам се ових дана) онда ти остаје да целе зиме читаш форум(е). И на пролеће имаш знање, купиш материјал и за два дана - готово. Онда купиш 3 тоне пелета (нека претекне Smile), и решиш све проблеме.

Wed, 23/12/2020 - 23:40
Боја
Beethoven
Beethoven's picture
dusanmijat wrote:

Одустао сам за јурњавом твоје боје котла, више ми се свиђа "голубије плаво". Smile Добио сам бело ложиште, баш лепо, ко снег, али са овом плавом има мање наслага и ништа не лети по ложишту и измењивачу (рачунам мање прља). Свиђа ми се како изгледа, пламен одличан, потрошња мања... Видећемо за који дан, још је у тест фази.
Очистио сам котао, за две - три недеље да га лепо офарба па ћу поставити слике. Smile

Thu, 24/12/2020 - 20:35
potrosnja
Zmrznut
Zmrznut's picture
Registrovan dana: 11/09/2015
Moja prosecna dnevna potrosnja struje, u periodu od prvog novembra do danas je 34.1 KWh. odnos jeftina (grejanje) i skupa je 56:44, znaci na grejanje je otislo ca 19.1 KWh dnevno. Plus ca. 9 Kg peleta (u 'grubo' - 41 KWh), znaci za grejanje kuce sam u proseku na 24h trosio 60 KWh / 2.5 KW na sat. Nadam se da mi je 'matematika' dobra.

Opet, nije ni bila neka zima jos uvek, prosecne temperature su sve vreme daleko iznad nule i EK mi se ukljucivao samo da 'dogreje' AT sa orijentacionih 60 C na 75-80 C. Moram da racunam sa rastom potrosnje struje, kako zima bude jaca.

U svakom slucaju mislim da sad mogu da dam odgovor na pitanje koliko bih trosio da se iskljucivo grejem na pelet 24h - bio bi jedan dzak, u proseku na period od prethodnih dva meseca (ali, nije jos prava zima)

Radijator Compact 20 + EK 18 KW, AT 500 L, 3 'glupe' pumpe, trokraki mesni sa elektro regulacijom (ESBE), Diferencijalni sklop (Srkson) + TrmRglt, HERTZ termo glave, sobni termostat, kuca prizemlje sa potkrovljem, 160 kvm, giter blok + 10 cm izolacija (stiropor), 20 cm mineralne vune u krovu i VEKA Alphaline 90 mm stolarija

Thu, 24/12/2020 - 22:28
Interesuje me mišljenje
dusanmijat
dusanmijat's picture
Interesuje me mišljenje nekoga ko koristi analizator dimnih plinova.
(sugestije i uputstva mogu i na pp)
Danas sam zamijenio senzor O2 i isprobao analizator.
Dobijeni rezultati su na slici
Napominjem da sam do sad potrošio 1180 kg koštice od višnje, 74 dana grijanja, 243 starta gorionika, generalno čišćenje kotla tek u Nedjelju

Sledeće mjerenje poslije čišćenja kotla i finiranje parametara

Fri, 25/12/2020 - 01:39
Bafer
Beethoven
Beethoven's picture
Sve ti je dobra matematika. Potrošnja nam je identična. Meni se desi da potrošim i 7kg peleta (kao danas) jer je polaz prema kućama bio 30.2c. Smile Narokao je bafer za malo jače od 2 sata. Smile Ja džaram bafer od 30c (danas) do 84-5c. To je preko 30kW energije, i kuća neka je potrošila 4kW za ta dva sata ispada da sam dobio oko 5kW iz kilograma peleta ako ne i preko.
Jesu sada visoke dnevne temperature ali ko ne vodi računa o kotlarnici ubije 3 džaka danas ko iz šale, kad zahladni onda su na 6 komada dnevno. Njihovu matematiku ne razumem.
Ne znam kakvo ti je raslojavanje u baferu (stratifikacija se zove, koliko mi se čini). Kod mene je to bolje nego u knjigama, na vrhu bafera bude 85-6c a na dnu 25-6c. Gore se razlika dešava na par centimetara 85-6 i 30c, ludo. Mislim da je to izvodljivo samo kod slepog creva, kada je vezan kao protočni više mešanja ima u baferu i to nije dobro. To mozes sa elektro kotlom tako da ga punis samo sa laganom pumpom i kad budes vezao E kotao ispravno, ja sa grejačem ne mogu, on meša vodu jer je dole ali kod njega to nije bitno.
Ma sve je to dobro, ima sigurno mesta za još i tome težimo. Ja bi voleo da svi tako urade grejanje kao ti i uživaju u komfornom i jeftinom grejanju ali, nažalost, kod nas se još zagovaraju polazi od 60-65c, kotao radi na isto toliko... Iz kilograma peleta se tako dobije 2.5kW možda čak i manje kad se sve preračuna. Otuda i šleperi peleta za sezonu i ništa, ja to ne razumem.
Svako dobro i neka se troši pelet (pa i 9kg dnevno je potrošnja, zar ne?).

Fri, 25/12/2020 - 22:42
Trenutno stanje u sve 4
dusanmijat
dusanmijat's picture
Trenutno stanje u sve 4 snage
Iduće sedmice pokušaj za poboljšanje

Sat, 26/12/2020 - 00:23
Koristim B-max gorionik
maksa0101989
maksa0101989's picture
Registrovan dana: 25/12/2020
Koristim B-max gorionik 12-30kw, kotao viessmann ligna wbs 50 25kw. Grejem 85m2. Bez izolacije. Prozori pvc. Na tavanu kamena vuna 20cm. 4k ventil, seltron kojim upravlja heat on elektronika. Potrosim 2 vrece peleta od 08h do 20h.. temperatura u kuci 21°c.. Postoji li mogucnost i kako da se malo smanji ta potrosnja?

Sat, 26/12/2020 - 00:44
Maksa, dobro došli na
Histerezis
Histerezis's picture
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Maksa, dobro došli na forum!

Zmrznut wrote:
na grejanje je otislo ca 19.1 KWh dnevno. Plus ca. 9 Kg peleta (u 'grubo' - 41 KWh), znaci za grejanje kuce sam u proseku na 24h trosio 60 KWh / 2.5 KW na sat.
maksa0101989 wrote:
Bez izolacije. Prozori pvc. Na tavanu kamena vuna 20cm. 4k ventil, seltron kojim upravlja heat on elektronika. Potrosim 2 vrece peleta od 08h do 20h.. temperatura u kuci 21°c.
I sad kada uporedimo Zmrznut-og i Maks-u ispada da je prosečna potrošnja jednog i drugog po 1m2 u odnosu većem od 1:4 (na grubo otprilike).

Da li fasada na kuci i predimenzionisan kotao, AT i dr. mogu da naprave ovakav odnos?

Sat, 26/12/2020 - 01:46
Бафер
Beethoven
Beethoven's picture
Како да не. Ја сам увек грубо рачунао x3. Пита ме другар кад је инсталирао грејање колико дрва да купи, ја сам тада трошио 12-13 кубика - рекох 40м3. Smile Исмејаше ме онда а он ево већ пар година толико троши за сезону, за 125м2 неизоловане куће.
x4 може а може и x5, x6... Све зависи колико је власник отишао у странпутицу (ако могу тако да се изразим).
Ја сам, да би се уверио у то, исту кућу грејао прве сезоне котлом без бафера, са добром модулацијом. Котао ми је 14кв, по проспекту може да ради на минимум 3.6кв. Ја до сада, од почетка ове сезоне, нисам имао већу потрошњу на сат од 3кв (грубо, сигурно је и мање али ме мрзело да рачунам).
Е сад сами прерачунајте како тај котао ради код мене без бафера, колико пута се дневно пали и гаси, како ради када је у котлу 80с а ја у радијаторе шаљем 30с итд, итд... Много је просто да се види.
Ових дана, да не грејем бафер ноћу јефтиним киловатима мој котао би радио укупно (максимум) 5 сати за 24 часа. На максималној снази од 14кв, добро уштелован, добар пелет... мање од једног џака. Са струјом, да се лакше прерачуна, пола џака ме кошта 23.000дин по тони а пола 11.000 по тони. Са струјом рачунам да ме квалитетан пелет кошта 17.000 по тони за целу сезону. С'тим што имам и пола цимања око чишћења и пуњења котла, сада га чистим у месец дана једном (на 5-6 дана само истресем пепељару јер мој котао сам чисти решетку), допуним га на 10 -так дана пелетом и то је све. Онако би то било дупло краће.
И да постоји такав котао за мене (неки котлић од 6кв са минималном снагом 1кв) опет не би било овакве уштеде јер искоришћење не би било исто. Замислите само како изгледа котао који цео свој радни век ради у максималном режиму на 80с, пумпом у кругу котла и још са заштићеним повратом уз помоћ термостатског вентила на 60с.
Највећи је проблем што људи немају појма колико је то рецимо 25кв. Да би котао од 25кв без бафера радио као што ради овај код мене од 14кв са бафером њему је потребан објекат који константно троши 25кв на сат. То значи да он у септембру ради на 25кв, и у јануару такође и ради 24 часа. Направили су добре модулације и оне могу да имају смисла тек ако потрошња објекта покрива преко целе сезоне грејања распон котла. Рецимо, на +15 напољу ради на минимуму и даје 10кв. На -20с напољу ради у максимуму и даје 40кв. Е, онда не треба бафер и котао ће радити сасвим добро. Али, неће опет бити толико штедљив као са бафером. Овде се штелује једна снага (једно дозирање, једна брзина вентилатора...) а са модулацијом све 5 снаге. Па се промени пелет, па се разликује од џака до џака... Ма свашта.
И могу ја овако да пишем до сутра, све је ок јер пишем из искуства. Паметном доста и две реченице од овога, глупом мало да напишем роман.
Још само дијалог из продавнице материјала и котлова: "А коју квадратуру планирате да грејете?" - "125 квадрата" - "Значи двадесетпетица, у реду".

Sat, 26/12/2020 - 02:28
Бафер
Beethoven
Beethoven's picture
maksa0101989 wrote:
Koristim B-max gorionik 12-30kw, kotao viessmann ligna wbs 50 25kw. Grejem 85m2. Bez izolacije. Prozori pvc. Na tavanu kamena vuna 20cm. 4k ventil, seltron kojim upravlja heat on elektronika. Potrosim 2 vrece peleta od 08h do 20h.. temperatura u kuci 21°c.. Postoji li mogucnost i kako da se malo smanji ta potrosnja?

Наравно. Прво изолација куће (минимум 10цм стиропора и то ваљано постављеног) а онда бафер, продаја овог горионика и куповина мањег неће помоћи. Четворокраки мењате за два трокрака (један термостатски и један обичан), експанзиона посуда, још једна пумпа ако је нема сада... Од два џака дневно падате на 8кг дневно (ако задржите 21с у кући) али онда имате и грејање 24 часа. Грубо рачунам али сумњам да сам погрешио. Једино се у потрошњу може додати евентуално квалитет пелета, како је уштелован горионик, колико је котао кадар да преузме на себе топлоту из горионика, температура котла, температура полаза...

Изолацију и остатак акције у котларници заједно радите јер ако прво урадите изолацију а наставите са овом конфигурацијом котларнице неће бити очекиване уштеде јер ће се котао још чешће палити и гасити него сада а то је пропаст. Грубо, требаће вам некад и 1кв а ви имате 12кв минимум, нема где котао. Smile

Sat, 26/12/2020 - 12:44
Hvala vam na odgovoru
maksa0101989
maksa0101989's picture
Hvala vam na odgovoru Beethoven
Svestan sam da mi je kotao predimenzionisan. Da li bi mi pomoglo bar malo postavljanje turbulatora u kotlu? Ne znam ni da li postoje za moj kotao turbulatori.
A sto se tice gorionika, ja sam prepravljao sam ona podesavanja i on se ne gasi i po ceo dan nekada. Probao sam da smanjim snagu gorionika. Napominjem jos jednom da sam to sam radio, a nisam strucan za to..
Prilozicu sliku i kotla (ako neko moze da mi da ideju sto se tice turbulatora) i trenutne postavke snaga gorionika, pa ako je neko radio sa tim gorionikom da proveri koliko toliko da li je to ok..

• 18231_gazovyy-kotel-viessmann-wbs-ligna-50-2-600x600.jpg
  • screenshot_20201226-114326_gallery.jpg
Sat, 26/12/2020 - 16:05
Kotao
Beethoven
Beethoven's picture
Ja ne poznajem taj gorionik i ne mogu da pomognem.
Turbulatori su sasvim ok stvar i mogu samo da pomognu. Zadržaće gasove što više u kotlu, produžiti im put i usmeravati ih u zidove kotla, to tako funkcioniše. Svi ostali problemi će te pratiti možda će čak sa turbulatorima biti izraženiji jer će i iskorišćenje biti veće a samim tim i snaga koju kotao daje.

Sat, 26/12/2020 - 16:14
Mozete li mi bar dati neki
maksa0101989
maksa0101989's picture
Mozete li mi bar dati neki savet sto se tice turbulatora, koji mpdel i gde ih postaviti na ovom kotlu?
Da li ovako nesto pa poredjati na ovim policam? Gde bi ih vi postavili?

• turbulatori.jpg
Sat, 26/12/2020 - 18:04
Beethoven. Ajde prekini tu
tarzan
tarzan's picture
Beethoven.

Ajde prekini tu struju 2 dana pa vidimo tu famozno malu potrošnju peleta. Eto moj kotao već desetak dana radi sa modulacijom i tako održava temperaturu 14h/24h bez ijednog gašenja pa opet troši oko1.5 vreće dnevno a tako je trošio i kad se gasio 25 puta dnevno.

Sat, 26/12/2020 - 19:41
Bafer
Beethoven
Beethoven's picture
Imaš još do kraja sezone, ima vremena. Samo pokušavaj tako svaki dan ne menjajući, ne prihvatajući i ne čitajući ništa, ko zna, možda jednog dana naviriš u spremnik peleta a ono ima više nego juče. Smile

Sun, 27/12/2020 - 01:16
Vatra
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
tarzan wrote:
Eto moj kotao već desetak dana radi sa modulacijom i tako održava temperaturu 14h/24h bez ijednog gašenja pa opet troši oko1.5 vreće dnevno a tako je trošio i kad se gasio 25 puta dnevno.

To samo znači da u oba slučaja radi u nepovoljnom režimu pa je potrošnja ista.
Zamislite drvo(pellet) gori,nekako,čmrlji,bez okolo žara,na nekakvom rostu takoreći u vazduhu,kao cigareta,jedva da gori i to je nazovimo 2-3kw.
U drugom slučaju imamo 15kw,obilno žara,što uz veću snagu i ide,plamen obilan,buktinju pravu i sve liči na pravu vatru-ognjište.Pitam, ko bi izabrao za grejanje ovo prvo nazovi vatru.

Sun, 27/12/2020 - 03:51
Turbulatori
Beethoven
Beethoven's picture
Ja se ne razumem u turbulatore, ove moje sam dobio uz kotao. Smile Vidjao sam ovakve za Centrometal kotlove (horizontalne promaje, baš kao što je i tvoj kotao), moji su spiralni. Možda je najpametnije da prvo pitaš fabriku ili da ti neko od forumaša koji poznaje tu problematiku kaže kako da ih napraviš (koliko pregrada, pod kojim uglom, materijal...). Ili možda i najprostije, sedneš, razmisliš, napraviš ili ti neko napravi pa probaš, to je bar lako.

Sun, 27/12/2020 - 06:08
Beethoven
maksa0101989
maksa0101989's picture
Beethoven wrote:
maksa0101989 wrote:
Mozete li mi bar dati neki savet sto se tice turbulatora, koji mpdel i gde ih postaviti na ovom kotlu?
Da li ovako nesto pa poredjati na ovim policam? Gde bi ih vi postavili?

Ja se ne razumem u turbulatore, ove moje sam dobio uz kotao. Smile

Vidjao sam ovakve za Centrometal kotlove (horizontalne promaje, baš kao što je i tvoj kotao), moji su spiralni. Možda je najpametnije da prvo pitaš fabriku ili da ti neko od forumaša koji poznaje tu problematiku kaže kako da ih napraviš (koliko pregrada, pod kojim uglom, materijal...).

Ili možda i najprostije, sedneš, razmisliš, napraviš ili ti neko napravi pa probaš, to je bar lako.

Ok. Hvala. Smile Cekam onda da se neko javi od forumasa ko se razume u turbulatore, kao i u ovaj B-MAX gorionik.. Laughing out loud

Sun, 27/12/2020 - 12:48
Imam 60 m2 u koje se samo
ventil
ventil's picture
Registrovan dana: 06/02/2014
Imam 60 m2 u koje se samo povremenu ukljuci 20 m2 ,trenutno koristim ugalj i drva i u planu je nabavka kotla na pelet.Stan je u privatnoj kuci u sredini a gornja i donja etaza se ne griju.Fasada 5 cm stiropor i pvc stolarija.Na plafonu je 3 cm stiropor.Visina plafona 250 cm.
U sistemu se nalazi bafer od 500 litara spojen kao slijepo crijevo a regulacija prema radijatorima je sa trokrakim ventilom sa sondom 40-70 stepeni.Nema mnogo kotlova manje snage a zamima me da li bi mi odgovarao ekoline kotao od 10,5 kw koji bi radio punom snagom s tim da bi mi trebo ja mislim diferencijalni termostat ,malo sam gnjavio Srdjana na blogu pa eto da i ovdje pokusam cut koju pametnu.

ventil

Sun, 27/12/2020 - 17:45
Kotao
Beethoven
Beethoven's picture
ventil wrote:
Imam 60 m2 u koje se samo povremenu ukljuci 20 m2 ,trenutno koristim ugalj i drva i u planu je nabavka kotla na pelet.Stan je u privatnoj kuci u sredini a gornja i donja etaza se ne griju.Fasada 5 cm stiropor i pvc stolarija.Na plafonu je 3 cm stiropor.Visina plafona 250 cm.
U sistemu se nalazi bafer od 500 litara spojen kao slijepo crijevo a regulacija prema radijatorima je sa trokrakim ventilom sa sondom 40-70 stepeni.Nema mnogo kotlova manje snage a zamima me da li bi mi odgovarao ekoline kotao od 10,5 kw koji bi radio punom snagom s tim da bi mi trebo ja mislim diferencijalni termostat ,malo sam gnjavio Srdjana na blogu pa eto da i ovdje pokusam cut koju pametnu.

Što se tiče veličine kotla u tvom slučaju treba dobro razmisliti. Još uvek nisam načisto, kada je AT u sistemu, da li je bolje uzeti jači ili taman kotao. Evo zbog čega: jači kotlovi imaju duže izmenjivače i veću količinu vode. Računam da tu može biti bolje iskorišćenje. E sad, kod tebe bi ekstra bilo da imaš 1000l bafer (pretpostavljam da ne planiraš da koristiš struju za grejanje bafera) i uzmeš kotao od recimo 17-18kw, možda i 20kW. Pustis ga da radi na 80% snage, negde oko 16kW, kotao ti radi dnevno 5 sata maksimum i milina. Ali pošto imaš već bafer od 500l a kvadratura je ta što jeste (samo je izolacija malo diskutabilna) možda je bolje da ideš na kotao od 15kW. Onda opet na nekih 80% snage, dnevno radi 3 sata (možda koji minut jače) i opet dobro. A ko zna, mozes posle dodati i jos jedan bafer od 500l, e to je već prava stvar.

U tvom slučaju glasam za 15kW kotao, moja logika kaže da je bolje. Još jedna dobra stvar u tome što je izbor te veličine kotla veći pa samim tim se može izabrati bolji kotao. Spremnici su takodje veći što je bitna stvar.

Sun, 27/12/2020 - 17:43
Pelet
Beethoven
Beethoven's picture
Mislim da sam danas postavio novi rekord.

Kotao je radio ukupno i tačno 2.5h. U potpalu i podizanje temperature mu ode 20-tak minuta a možda i pola sata dok stigne na 75-76c. Bafer je pao na 28c i napunjen je na 83c (dole 80c). Grejane su i kuće u to vreme, podrazumeva se (čak i malo jače nego obično i luftirane su).

8kg. Smile

Sun, 27/12/2020 - 18:44
Koja ti je temperatura u kući
dragan_ba
dragan_ba's picture
Registrovan dana: 27/11/2020
Koja ti je temperatura u kući kad je greješ sa 28c?

Kotao Unical Pellexia 27, bafer 500l, 190+ m2 - (PR 90m2 SP 100+m2), blok 25cm, izolacija 5cm, krov 20cm vune + 2cm stirodur, PVC stolarija, alu radijatori 68cm-nemam termo glave, oko 140 rebara + 4 sušača

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 262
  • 263
  • 264
  • 265
  • 266
  • 267
  • 268
  • 269