Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 03/01/2021 - 21:32
Još je rano, tek je potrošeno
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Još je rano, tek je potrošeno malo preko tone. Radi sada dobro.

• Login or register to post comments
Tue, 05/01/2021 - 22:08
Malo slobodnog vremena pa smo nesto unapredili
micky83
micky83's picture
Registrovan dana: 16/12/2020
Malo slobodnog vremena pa smo nesto unapredili

Ugradio sam nalegajuci termostat, relej, a sve to preko sobnog termostata , po datoj semi

Smanjio sam sve snage

Prva 2.8 sek (8 Kw)
Druga 3.4 sek (10 Kw)
Treca 3,7 sek (11Kw)
Cetvrta 4,5 sek (13 Kw)
Peta 5,2 sek (15 Kw)

Interval startovanja puza je 13 sek
Prosecno izmereno doziranje 135gr na minut

Nasao sam i korigovao prag probijanja modulacije odnosno stepen kada ide u gasenje posle zadete temperature
Sada je setovana 75* a u gasenje ide ne 83*, odnosno nema sanse da probije toliku toleranciju
Nasao sam i parametar kada krece da smanjuje snagu pri priblizavanju zadate temperature ali to nisam povecavao jer se do sada nije desavalo pa prebaci vise od 3-4* vise od zadate temp

Jel ovo ok sto sam ovako setovao snage ?
Izracunao sam po formuli koju je Grejac nekada davno postavio

• 20210105_170335.jpg
  • 20210105_170456.jpg
  • 20210105_170538.jpg
  • 20210105_170606.jpg
  • 20210105_171824.jpg
Wed, 06/01/2021 - 10:54
Ovo je sve više nego
Srkson
Srkson's picture
Registrovan dana: 10/02/2016
Ovo je sve više nego odlično!
Lepo i jeftino grejanje želim, a za sledeću sezonu izolacija! Živeli!

www.stsrdjan.blogspot.rs

Thu, 07/01/2021 - 00:53
Konačno...pročitah ceo forum
zika1
zika1's picture
Registrovan dana: 25/10/2007
Konačno...pročitah ceo forum i drugi deo onog drugog foruma pa se tako "kvalifikovah" da postavim pitanje...
Imam kuću od 100 kvm dobro izolovanih, sa odličnom stolarijom. Kotao viadrus 20 kw. Potrošim 13 PRM što je dobro tj odlično...Temp u kući 22-23. Noću ne ložim i kotao se ugasi uveče sam od sebe pa me ujutru dočeka 20-21 i topla voda u bojleru da bi se istuširao pre posla vodom koja je oko 35-40 C jer je na toliko podešena pumpa. Nemam AT i MV. Instalacija rađena pre 25 godina. Nikada ništa nije curilo iz kotla ali imam čađi koja me ne zabrinjava mnogo. Radijatori oko 19,3 KW i spirala u kupatilskom bojleru od 80 l.
Hteo bih da pređem na pelet i odmah problem.
Na mnogim mestima na ovom i onom drugom forumu sam pročitao da mi je potreban gorionik od 10 KW a takav nema. Velika većina ima početnu snagu 10 KW pa naviše da ih ne nabrajam jer su svima opšte poznati a samo joedan ima početnu snagu od 6 KW. Doduše, imalo je kod pok. Zmajdina tri vrste, s njegove strane konstruisanih i napravljenih, gorionika ali više nema pok. Zmajdina, a ja ne znam da li je njegov sin ili neko drugi nastavio proizvodnju istih mada sumnjam jer ih posle Zmajdinove smrti ne pominju ali ako neko zna nešto o tome gde se mogu kupiti neka javi...nije da nisam zainteresovan.
AT ne mogu da namestim zbog nedostatka prostora a za MV nisam siguran da ću imati para ove sezone jer je to ipak oko 500 e sa svim pratećim elementima i majstorom.
Zbog svih ovih okolnosti se javljam ovde da vidim šta mi VI predlažete i ujedno objasnite koliko je štetno ukoliko kupim neki gorionik koji ima početnu snagu 10 KW i ograničim je na 15 KW npr jer sam pročitao da je to moguće pri čemu taj neki gorionik može da sagoreva znatno jeftiniji agropelet ili ipak kupiti ovaj EKO pell zbog svih benefita koje nosi njegova početna snaga od 6 KW i o kojem se mogu pročitati samo reči hvale.
Ono što me čudi je kako to da mnogo veći i ozbiljniji igrači na tržištu gorionika nisu uspeli da osmisle i ponude kupcima gorionike sa manjom početnom snagom od 10 KW dok su na tu ideju došli ljudi iz Eko pella i pok. Zmajdina?
Svako moje pitanje i eventualnu konstataciju shvatite ovde kao plod mog ne znanja...Uoatlom da nešto znam ne bi pitao nego bi davao odgovore...
Hvala svima koji se uključe u raspravu.
Srećno badnje veče i sutrašnji Božić.
Mir Božji Hristos se rodi

Thu, 07/01/2021 - 01:16
zika1
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
Goran Tosic wrote:
Zamislite drvo(pellet) gori,nekako,čmrlji,bez okolo žara,na nekakvom rostu takoreći u vazduhu,kao cigareta,jedva da gori i to je nazovimo 2-3kw.
U drugom slučaju imamo 15kw,obilno žara,što uz veću snagu i ide,plamen obilan,buktinju pravu i sve liči na pravu vatru-ognjište.Pitam, ko bi izabrao za grejanje ovo prvo nazovi vatru.

zika1-dobro si skontao sve.

Thu, 07/01/2021 - 01:23
grejanje na pelet
zika1
zika1's picture
Šta sam skontao...?
Ja znam da ne znam ali to ustvari i jeste najveće znanje ako pogledaš bolje?
Nego bolje ti meni napiši šta bi ti u mom slučaju? I nomrlano zašto bi to tako...?
Još jedan Srećan Božić

Thu, 07/01/2021 - 08:21
Srećan Božić svima koji
tarzan
tarzan's picture
Srećan Božić svima koji slave.
Po mom malom iskustvu sa grijanjem na pelet tačno je da ti netreba jači gorionik od 10 kw najbolje od 2 kw do 10 kw samo ako postoji takav. Ili kupiti kotao na pelet mislim da ima 12 kw.

Thu, 07/01/2021 - 11:03
Ja imam Ecopell i on moze da
shadow452
shadow452's picture
Registrovan dana: 23/07/2008
Ja imam Ecopell i on moze da se namesti da radi u opsegu koji zelite.

Thu, 07/01/2021 - 15:27
Снага
Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
Христос се роди, срећан празник!
Што се тиче потрошње мојих кућа (100+50м2), на основу прорачуна протока и разлике у полазу и поврату, од почетка сезоне није се десило да ми треба више од 3 кв/ч (оно кад је у новембру спољна ишла до -6с). Грејање стартовано негде око 10. октобра и од онда кроз моје радијаторе протиче вода и никад није престајала (ако изузмем пар дана са високом спољном температуром кад није било сврхе грејати). Које је температуре вода то зависи од спољне температуре али је важно да она 24 часа протиче кроз радијаторе.
Да немам бафер и да не желим да га уградим, који котао (које јачине) би ми "противници" бафера препоручили? Који котао (које јачине) би задовољио моје потребе да ми 24 часа буде константна температура у кућама а да не трошим 10 тона за сезону? Да ми се котао не пали по више од 30 пута у 24 часа?
Предлажем свима који не схватају поенту да греју 10 - так дана кућу без престанка (на температуре које желе) па да после тога видимо која јачина котла је у реду.
Тренутно (ако некога занима и јасно му је о чему причам), на пумпи очитавам проток од 0.3м3/ч, разлика полаз - поврат је 4с. То по прорачуну дође 1.4кв/ч енергије. Само да напоменем да је ова ситуација након луфтирања кућа и подизања са ноћне 20с на дневну 21с (у можда пола моје квадратуре). За неких сат времена (можда и мање), када буду задовољене ове температуре и кућа се врати у нормалу после луфтирања, потрошња ће бити мања. Спољна температура тренутно +6с.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Thu, 07/01/2021 - 18:06
Slažem se ja oko ove priče sa
tarzan
tarzan's picture
Slažem se ja oko ove priče sa Baferom ali samo u mom slučaju zbog moja 3 objekta i što mi nekad treba 3 kw a nekad 25 kw. Ko grije ispod 100 m2 kombinacija pelet Bafer je poželjna ali jako skup ulog. Ko grije preko 100m2 mislim da bi moglo bez Bafera sa manjim kotlom na pelet. Ko grije 200m2 i više ubijeđen sam da mu Bafer nije ni potreban uz dobar odabir kotla. Ja da živim u Srbiji sa tako jeftinom strujom sigurno nebih bio bez Bafera. Da dodam još nekome će dobro doći kod odabira snage kotla koja je po meni najbitnija stavka u grijanju na pelet. Grijem se na pelet skoro 2 mjeseca ali mi je to bilo sasvim dovoljno da shvatim koje snage mi je trebao kotao za moju kuću od 120 m2 solidne izolacije a to je 12kw i ništa preko toga. Govorim o mom podnevlju gdje rijetko kad temperatura prelazi minus 10*.

Thu, 07/01/2021 - 18:19
...i tarzane, a i ostali
zika1
zika1's picture
...i tarzane, a i ostali članovi, kako tumačiš(te) da je tržište jako slabo pokriveno gorionicima na pelet koji i imaju malu početnu snagu?
Eko pell iz Guče, gorionik koji je smislio pok. Zmajdin sa kojim ne znam šta se dešava, burnito i evo poslednjih dana čitam o nekim godionicima eko typhoon i proizvođača fasek...a o svima njima jako malo možeš da pročitaš kada su u pitanju isksustva njihovih korisnika izuzev eko pell o kojima nišđta nigde loše?

Thu, 07/01/2021 - 19:54
Ti imaš problem u startu sa
tarzan
tarzan's picture
Ti imaš problem u startu sa kućom od 100m2 sa dobrom izolacijom, ti se kao i ja možeš grijati max sa 12 kw a možda i sa 8 kw ako nisi na Kopaoniku. Moram priznati da bi ti Bafer dobro došao ako ti nije preskup ako je preskup može i bez njega sa nekim slabijim gorionikom ali će biti strašno puno pali gasi gorionika. Ja nesmijem još da tvrdim da je veća potrošnja sa gorionikom koji je prejak i koji se stalno pali i gasi za razliku od gorionika koji radi stalno u modulaciji jer sam desetak dana uspio da ukrotim gorionik da radi u modulaciji bez gašenja a pri tom nisam primijetio da je kotao manje trošio.

Thu, 07/01/2021 - 20:01
hvala tarzane...evo ovo je
zika1
zika1's picture
hvala tarzane...evo ovo je tvoje iskustvo koje mi znači...da znap samo kakve dileme imam ja koji još ne koristi gorionik. A kuća od 100 kvm je takva kakva je...ne mogu je ni doziđivati ni smanjivati. Za bafer nemam mesta
hvala u svakom slučaju. Javi kako ide to kroćenje gorionika i da li ima svrhe uopšte

Thu, 07/01/2021 - 20:09
Evo i dodatno
tarzan
tarzan's picture
Evo i dodatno objašnjenje.
Kotao sa fabričkim parametrima na prosječnoj temperaturi van +4 ima za 14h rada oko 25 palenja i gašenja i potroši jednu ipo vreću peleta zatim oborim snagu 1 na pola i smanjim drugu i treću snagu i sa tim parametrima kotao radi 14 h bez ijednog gašenja i opet potroši jednu ipo vreću. Ako je neko uspio dobiti druge rezultate volio bih da objasni.

Thu, 07/01/2021 - 20:14
Ajd napiši kvadrtaturu koju
zika1
zika1's picture
Ajd napiši kvadrtaturu koju greješ, kakvu izolaciju imaš, kakvu stolariju, koji kotao, kojki gorionik, koji pelet, da li imaš MV i AT.
Možda si to napisao negde ranije ali ne mogu sada da tražim...

Thu, 07/01/2021 - 20:35
Prizemlje i sprat, ukupno 120
tarzan
tarzan's picture
Prizemlje i sprat, ukupno 120 m2 kuća izrađena plus stiropol 8 cm, na tavanu 5cm kamena vuna, stolarija pvc stakla punjena argonom. Kotao Tf peling 25kw ali da te ne buni snaga zato što imam plus rasadnik i pomoćni objekat koji su uključeni po potrebi. Za kuću je dovoljno 12 kw. Nemam MV i AT pelet je kvalitetan Knezina Sokolac.

Thu, 07/01/2021 - 20:55
Ok. hvala jopš jednom...prati
zika1
zika1's picture
Ok. hvala još jednom...prati ovaj eksperimenat sa gašenjem i negašenjem gorionika tj kotla u tvom slučaju. Živo me interesuje šta će dalje pokazati a isto tako me inetersuje kako to komentarišu ostali članovi.
Eh da...napiši i kolika je temp u kotlu i na koliko je podešeno uključenje pumpe.
Pozz

Thu, 07/01/2021 - 21:16
Karburacija
dusanmijat
dusanmijat's picture
Registrovan dana: 16/05/2012
Minimalna snaga Pelinga 25 je oko 8 kw
Bez mehaničke prepravke, ne može normalno da radi na 4 kw
To samo održava temperaturu dimnih plinova da bi kotao ostao u radu
Stepen iskorištenja KATASTROFA i zato potroši isto

Thu, 07/01/2021 - 21:25
Пелет
Beethoven
Beethoven's picture
То су сасвим нормални резултати и не могу се добити другачији. У случају кад котао има 25 старта у 24 часа прекомерна потрошња се огледа управо у сталном хлађењу и грејању котла, котао таман упали и крене да греје већ је угасио па онда опет испочетка. Као са колима у градској вожњи, упалиш да загрејеш ауто, стојиш, трошиш а не крећеш се. Сваки семафор, свако шалтање, убрзавање, кочење... Потрошња дупло у односу на отворен пут где само додајеш мало горива (гаса) да одржаваш брзину којом се крећеш.
Други случај је врло мала ватра за толики котао. Потрошња такође велика јер тако мала ватра не може да загреје котао у потпуности, воду греје мало а на оџак оде остатак. Плус, лоше сагоревање у таквом режиму.
1,5 вреће су 22.5кг. Потроши 1,6кг на сат. То дође око 6-7кв енергије. Кућа са твојом изолацијом, по мојој процени, на +4 степена спољне температуре не троши више од 3 киловата на сат. Све остало до 7 киловата ти оде на оџак. Више оде на оџак него у кућу, ето колико је рентабилно то грејање на пелет. Долази се и до закључка да можеш две такве куће да грејеш са истом количином пелета али са нормалним коришћењем котларнице.
Колико ли сам до сад објашњења и поређења дао а да још увек није јасно, ја појма немам.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Thu, 07/01/2021 - 21:39
Prijatelju, meni ovo što si
zika1
zika1's picture
Prijatelju, meni ovo što si napisao ne deluje logično odnosno kontradiktorno je samom sebi.
Ako je njemu ista temperatura u kući sa istom spoljnom temperaturom i istom potrošnjom a da je stepen iskorišćenja manji u režimu pali-gasi u odnosu na rad non stop. Pitam se kakve to veze ima. Iz ugla ekonomije neka bude i 100 puta lošiji stepen iskorišćenja ako je njemu potrošnja ista i ono što za tu potrošnju dobija onda kakva je svrha dalje komentarisati stepen iskorišćenja. Da si napisao da upaljač gorionika više trpi u režimu pali-gasi nego li u režimu non-stop pa da razumem ali u ovakvom kontekstu pominjati stepen iskorišćenja...nema logike...ili sam možda ja nešto loše razumeo i skontao pa bih te zamolio za pojašnjenje.
Hvala unapred
Moj post se odnosio na post dusanmijat a ne na bethovenov post koji je u međuvremenu objasnio a čiji post nisam video jer smo pisali istovremeno...

Thu, 07/01/2021 - 21:48
Potrošnja
dusanmijat
dusanmijat's picture
Niste razumjeli
Stepen iskorištenja je manji kad je najniža snaga kotla smanjena za 50%
Ako je za 14 sati rada imao 24 pauze (primjera radi) po 10 minuta, to znači da je kotao od 14 sati radio 10 a 4 sata odmarao. Čemu onda rad bez pauze a potroši isto???

Thu, 07/01/2021 - 22:05
Sasvim je meni jasno to što
tarzan
tarzan's picture
Sasvim je meni jasno to što ti objašnjavaš i dusanmijat a dali vi mene razumijete. Moja proba u obadva slučaja imaju kao loše sagorijevanje iako ta boja kotla baš i ne pokazuje, boja je svijetlo smeđa i slažem se da bi trebala biti siva i bijela skoro. Ja pokušavam da ustanovim u ove dvije varijante koje su meni trenutno dostupne ima li razlike u potrošnji pa ih zasad nevidim. Probao sam i treću varijantu sa 4 palenja i gašenja a između pauze i opet ista potrošnja samo u ovoj varijanti je kotao imao malo tamniju boju. Znam da se vi zakljinjete u Bafer gdje kotao radi punom snagom i kotao dobro sagorijeva ali tad je i temperatura dima u odžaku oko 140* pa neznam kolika je potrošnja u tom slučaju. Moj kotao čini mi se punom snagom troši 5.6 kg peleta na sat pa ako bi punio Bafer 4- 5 sati dnevno to bi opet bila možda ista potrošnja kao i bez njega. Volio bih da neko ko se grijao na pelet bez Bafera pa posle sa Baferom da napiše razliku u potrošnji a jasno mi je da kotao obožava Bafer.

Thu, 07/01/2021 - 22:16
Dusanmijat Meni je u stvari
zika1
zika1's picture
Dusanmijat
Meni je u stvari bilo nejasno vaša konstatacija o stepenu iskorišćenja a krajnji produkt isti sa istom potrošnjom pri čemu sam mislio da se ta vaša konstatacija odnosi samo na režim pali-gasi.
Beethoven je to lepo objasnio. Taj njegov odgovor je ujedno bio odgovor i na eventualno pitanje koje mene muči i tišti a to je zašto ne trebam da uzmem gorionik sa velikom početnom snagom kakvi su mnogi a jako mali broj njih ima tu mogućnost da ima malu početnu snagu...
Koliko sam uspeo da nađem na internetu to su eko pell iz Guče koji ima početnu snagu od 6 Kw, Burnito koji ima početnu snagu 5 kw ali ima malo stepena regulacije (svega 3 ili su mi barem tako rekli), gorionik pok. Zmajdina (koji pitanje da li se igde proizvodi), a u međuvremenu sam našao neki koji se proizvodi u preduzeću Fasek u NS koji ima početnu snagu od 3 kw i mogućnost da sagoreva agropelet pa i lošiji drveni pelet i na kraju Eko typhoon za koga sam negde pročitao da ima malu polaznu snagu (nisam siguran da je to tačno).
Tarzan
u vezi parametara koji pkazuju temeprature dimnih gasova koje navodite da bi bili u slučaju da kotao radi na višim temperaturama, ajd napištite ovde koliki su ti paramateri u režimi pali-gasi i non stop koji ste vi isprobavali....znači temperatuira vode u kotlu i temperatura dimnih gasova u jednom i drugom režimu.

Thu, 07/01/2021 - 22:17
Bafer
dusanmijat
dusanmijat's picture
Nemam bafer a kotao radi punom snagom prva 2 sata.
Sve ostalo radi između 5-8 kw
Na ovim temperaturama imam 4-5 paljenja od 06-22 sata

Thu, 07/01/2021 - 22:33
Пелет
Beethoven
Beethoven's picture
Поента Душанове и моје приче је да су обе варијанте лоше тј. никакве и нешто што је тотално непожељно код пелета (тачније код свих котлова на чврсто гориво).
1. случај - губитак код потпаљивања, загревања котла и воде, све док котао не дође у радни режим - све је губитак. Он у томе проведе 80% времена рада, осталих 20% се некако укотрља у кућу.
2. случај - губитак код потпаљивања, загревања котла и воде само једном (може се занемарити) а надаље (осталих 13 часова) губитак због лошег сагоревања тј. због мале количине пелета за котао (мање од прорачунате а у овом случају 50% а по мојој процени и више).
Остао сам дужан и одговора на питање зашто се не праве мали котлови на пелет.
Ја теорију не знам јер ми ово није професија али из мог неког скромног искуства са пелетом дошао сам до закључка да не праве тако мале јер се не може добити добро искоришћење. Да би било јасније упоредићу са котлом на дрва (што је иста ствар). Замислите да котао на дрва, после потпале, наставите да ложите истим "трешчицама" којем сте га и потпалили. Није важно, рецимо да их имате у неограниченим количинама. Или да крупнијим комадима дрвета направите већи пламен који може да "лиже" странице котла, загрева цео котао, кроз измењиваче преда ту топлоту на воду и у виду охлађених гасова изађе на оџак.
Такав мали котао мора имати и малу количину воде у себи јер у противном неће моћи да је загреје два дана. Толико мала количина воде неће моћи да се избори са количином воде у радијаторима јер приликом првог старта треба добра снага да загреје котао, па воду у котлу, па воду у цевима, па воду у радијаторима, па радијаторе, па ваздух у соби, па зидове, намештај... Док он то све загреје дошло је време да се угаси јер долази ноћ па није потребно грејање. Такав мали котао мора имати и краће измењиваче јер са дугачким неће имати довољну (потребну) температуру на излазу из измењивача а самим тим и на дну котла.
Зато котао на пелет није интересантан као сам за мале квадратуре и нема шта да тражи ту. Све што се може урадити је да се енергија коју котао ствара на својој најрентабилнијој снази (на оној где је искоришћење највеће) сачува (акумулира) па да се троши после. То је управо бафер, акумулатор топлоте.
Могу величину (снагу) котла поредити и са мотором са унутрашњим сагоревањем и то у смислу пута горива од карбуратора (где се меша са ваздухом) до краја ауспуха. Покушајте да ту промените нешто па ћете видети да нећете добити ништа више - само можете добити већу потрошњу и мању снагу. Значи, код котла на пелет све од шоље за сагоревање (или горионика) па све до димњаче постоји нека размера. Одређена количина пелета, ваздуха у ложишту и брзина протока гасова кроз измењивач. Ту лежи сва тајна штеловања котла на пелет. Пронаћи праву количину горива, додати сразмерно ваздух и брзину струјања гасова кроз измењивач. Ово је тешко урадити чак и за једну снагу без анализатора димних гасова али може се, полако и стрпљиво. Убости све то за 5 снага котла (свака има своју количину горива, ваздуха у ложишту и брзину струјања гасова кроз измењивач) док дозатор пљује пелет како му се ћефне је равно научној фантастици. Зато је бафер права ствар, цитирам колегу електричара са форума, "једна снага, једна брзина вентилатора и то је све". Једино тако се може добити добро сагоревање а самим тим и максимална уштеда.
Ово је моја теорија, само на основу логике и досадашњег искуства. Ако мислите да негде грешим - исправите ме слободно.

Thu, 07/01/2021 - 22:38
To nije puno palenja to je
tarzan
tarzan's picture
To nije puno palenja to je podnošljivo. Još jednu stvar sam primijetio kod mog kotla a to je ako pustim veću temperaturu u radijatore tada kotao ima manje gašenja a kad smanjim t u radijatore tad se kotao više gasi iako je temperatura u kući ista jer imam termo glave na radijatorima. Nevrijedi sad da pišem parametre jer sam ih više puta mijenjao a imam samo zapisane fabričke parametre a mislim da su parametri mog kotla drugačiji od drugog proizvođača.

Thu, 07/01/2021 - 22:59
Razmišljam o ovome što govori
zika1
zika1's picture
Razmišljam o ovome što govori Beethoven vezano za Tarzanov slučaj…
Ako on po Beethovenu troši duplo više od potrebnog u režimu rada koji navodi a to je non stop I pali gasi ali u oba slučaja na niskim temperaturama jer nema MV ni AT pa u tom slučaju bi rad kotla na optimalnih 72-86 C bio neizdrživ u kući jer sistem to ne bi mogao da amortizuje termoglavama. To mi govori da bi na kraju grejne sezone, kada se podvuče crta I sabere utrošak peleta značilo da je od optimalnih 3,5-4 t tarzan potrošio neverovatnih 8 tona. Moja logika je da ako svaki dan troši duplo više od potrebnog da bi na kraju godine imao opet duplo veću potrošnju na godišnjem nivou. Nadam se da ne grešim u ovom zaključku.
S druge strane I da uspe da nađe I instalira gorionik sa malom početnom snagom od 3 KW npr. Po Beethovenu bi opet kotao I sa tako malom snagom, zarad dobrog iskorišćenja I zarad ekonomske računice trebao da podigne temepraturu vode na izlazu u kotlu 72-86 jer bi u suprotnom imao loše iskorišćenje zato što ne radi u optimalnom temepraturnom režimu.
Ono što je ostalo nerazjašnjeno je da li je to zaista tako. Ne znam da li je ovo Tarzanu prva godina na peletu pa da vidimo koliko je trošio prethodnih godina.
Istovremeno problem ovakvih režima rada koje je primenjivao I sa kojim je eksperimentisao Tarzan s jedne strane I režima rada na koje ukazuje Beethoven a to je režim izlaza 72-86, ugradnja MV i AT uslovljava neminovnost veću temeperaturu dimnih gasova na izlazu koji su hteli mi to da priznamo ili ne ipak gubitak, a za koji sam gotovo siguran da je veći kod režima rada 72-86 na izlazu nego u režimu rada s kojim je eksperimentisao tarzan.
Sve to me navodi na zaključak I to onaj narodni…kako god da se okreneš du.. ti je pozadi pa ti sad vidi kako ćeš I gde ćeš ako nemaš ćoška. Ćošak u ovom slučaju nije ni MV nego AT a AT mi je kao rešenje za problem koji nemam ali ga napravim zato što imam rešenje. Znači slučajno kupim fleku za lepljenje gume pa da bi iskoristio fleku ja brže bolje izbušim gumu pa je zakrpim pa sam onda kao srećan što sam je zalepio pošto sam imao čime. Istovremeno zaboravljamo da je KWh energije iz peleta skuplji nego li isti taj KWh iz struje u noćnoj tarifi.
Tarzane, ovo u poslednjem postu je sasvim logično I normnlano barem po meni…ali ja nisam ovde da nekog nešto učim I objašnjavam nego da ja naučim I pitam nekog ko se razume I ima iskustva.

Thu, 07/01/2021 - 23:06
U pravu si da sve mora biti
tarzan
tarzan's picture
U pravu si da sve mora biti usklađeno, sama vatra i snaga se može smanjiti možda i sa dobrim sagorijevanjem samog gorionika e sad druga je priča što to baš ne odgovara izmjenjivačkim površinama koje su veće pa ulazi hladniji dim. Sjetih se kad sam prvi put pokušao da razletujem cijevi iza kotla sa velikim plinskim brenerom pa nije moglo, džaba onolika snaga plamena. Pa sam zatim napravio mali brenerčič od cijevi pola cola i dizna mala i tako dobio plavi plamen veličine palca. Taj plamen je čini mi se mogao i cijev istopiti. Zato mislim da je ipak moguće napraviti mali gorionik sa malom snagom i ispravnim plamenom( dobro sagorijevanje) ali za tu varijantu treba i manji kotao. Možda proizvođači nemaju interesa za takve kotlove.

Thu, 07/01/2021 - 23:32
Jeste prva mi je godina sa
tarzan
tarzan's picture
Jeste prva mi je godina sa peletom ali nema govora da mogu potrošiti 8 tona peleta. Trenutno grijrm kuću i dio rasadnika a kupio sam 5 paleta peleta a nisam još potrošio jednu ipo paletu. U februaru se još pusta jedan rasadnik i još se u rasadnicima povećaje temperatura ali ja mislim da neću potrošiti tih 5 paleta za ovu zimu. Po mom mišljenju ni kuća nebi trebala da ootroši više od 3 tone peleta. Da i temperatura u radijatoru 75 * nije nikakav problem ako imaš termo glave osim na sušaču u kupatilu.

Thu, 07/01/2021 - 23:52
Po meni je vrlo bitno i to
zika1
zika1's picture
Po meni je vrlo bitno i to koji kotao koliko vode ima u sebi...normlano da je bitno i koliko se voda nalazi u celokupnoj mreži ali nije isti proces razmene toplote ako dva različita kotla iste snage imaju različitu količinu vode u izmenjivačkom delu.
Na kraju sve ove priče se svedu na to ko je koliko potrošio na kraju godine. Da li je temepraturni režim na izlazu 72-86 sa svim skalamerijama od MV i AT ili 40-50 bez ikakvih skalamewrija nego oskudno samo sa termoglavama pitanje koliko je to bitno.
Ono što me živo interesuje je koliki su ti temeprature dimnih gasova kada to kotao radi u režimu 40-50 u kojem režimu verovatno radi kada radi pali gasi ili non stop pošto nemaš MV i AT. To me živo interesuje.
PS Sad čitam tvoj poslednji post. Možda sam pogrešio kada sam napisao da si tokom eksperimenta verovatno imao 40-50 na izlazu iz kotla pošto ja imam 100 kvm, kotao od 20 kw i ložim drva pri čemu držim kotao na 40-50 ina izlazu jer mi je to dovoljno da mi termoglave u kući drže potrebnih 22-23. Ja normalno nemam čime da merim temperaturu dimnih gasova. Kotao jeste učađavljen ali nema kondenza. leta su kupljena letos kada su i nacepana. Koliko si držao temperaturu na izlazu u vreme eksperimentisanja a koliko pre početka eksperimenta i kolika je bila tempereatura dimnih gasova u tim slučajevima? To me opasno interesuje

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 265
  • 266
  • 267
  • 268
  • 269
  • 270
  • 271
  • 272