Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Grejanje na pelet

8693 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 23/01/2022 - 00:19
Zašto
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
@jopopo, Zašto grejati od mogićih 120m2 samo 80-90.Dobra izolacije spolja i onda i ono što se negreje bude zagrejano indiretno.Samo je privid da se ne greje ali taj prostor oduzima energiju od susedne prostorije.Neće tu nešto da se uštedi,samo na komociji.
Kad počinješ od nule imaš šansu da to projektuješ kamatno.Sve sadašnje greške manjkavosti ćeš platiti kasnije sa kamatom.5cm debljine stiropora fasade je 50%(lupam) gubitaka a cenovno je mala razlika!Ne cepidlači!!!

• Login or register to post comments
Tue, 25/01/2022 - 18:10
Kepo 25kw
Ivan_vasic87ub
Ivan_vasic87ub's picture
Registrovan dana: 21/01/2022
Pozdrav.Nov sam na forumu,pa ne zamerite ako sam na pogresno mesto postavio post.Imao bi jedno pitanje ,u vezi kotla kepo 25kw.Ovo mi je prva sezona grejanja sa ovim kotlom.Ono sto mi se cesce desava u poslednje vreme je greska u komunikaciji rs485.Kotao redovno cistim,ja licno.Al uopste ne mogu da nadjem gde pise nesto vise o ovoj gresci? Sta je razlog? Jer kao sinic npr,desilo mi se oko 12h nocu,da je doslo do greske i celu noc je stajalo tako,iako je na termostatu stajalo paljenje kotla .Tek jutros kada sam krenuo na posao,odblokirao sam na displeju.Ako moze mala pomoc.Hvala.

Tue, 25/01/2022 - 18:24
Kepo
Beethoven
Beethoven's picture
Registrovan dana: 20/03/2015
Prvo što treba da uradiš je da se obratiš serviseru. A Rs485, koliko ja znam je komunikacijski port. Proveri komunikaciju između displeja i elektronike.

Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.

Wed, 26/01/2022 - 13:43
Pozdrav avima. Ja imam malo
LazarusMNE
LazarusMNE's picture
Registrovan dana: 31/08/2019
Pozdrav avima.
Ja imam malo off topic pitanje.
Da li se pelet, a možda i briket mogu koristiti za potpalu vatre u šporetu za drva, dok iduće zime ne predjem na pelet?

Wed, 26/01/2022 - 17:54
Pozdrav moze li mi neko reci
XilaM
XilaM's picture
Registrovan dana: 12/01/2021
Pozdrav moze li mi neko reci koja je sifra za ulaz u skriveni meni na pec Alfa Xila idro, i parametre ako ima za tu pec, jer nisam zadovoljan kako radi

Mon, 31/01/2022 - 18:47
Thermoflux ne pali svaki put
vuja123
vuja123's picture
Registrovan dana: 11/02/2014
Pozdrav,ima li neko savet oko thermoflux kotla 25kw koji se u poslednjih 7 dana svaki drugi dan ne uključi ujutru.Onu sondu kod ventilatora odrzavam čistom ali mi javlja gresku"alarm potpala".Jutros sam ga posle greske iskljucio i ponovo ukjlučio i sve je bilo ok.Inače je sondu jako teško izvući i vratiti je na njeno mesto.

samo ladno

Tue, 01/02/2022 - 12:00
Evo mene opet sa problemom.
DaniloDj
DaniloDj's picture
Registrovan dana: 29/11/2020
Evo mene opet sa problemom. Ako ste zaboravili u pitanju je toby 20. Desava se da prilikom rada samo odjednom prestane rad puza, prestane da ubacuje skroz i vatra se ugasi. Znaci kotao ne ode u gasenje, niti eco mode samo prestane da ubacuje pelet. Zanimljiva stvar jeste da krene sa ubacivanjem peleta na 74 stepeni odnosno stepen ispod zadate temperature kada bi trebalo iz prve da prebaci u cetvrtu snagu. Igrao sam se ventilatorima, ne znam da li je to mozda uticalo? Ali sa prepravkom ventilatora vatra bije super u svim snagama, pa cak je u prvoj i veca nego sto je mozda bio slucaj sa fabrickim ventilatorom gde je pelet izbacivao iz piksle. Ne izbaci nikakvu gresku, samo nastavi sa radom.
Temperatura gasova u najmanjoj snazi bude oko 100.

Povecao sam posle ventilator u prvoj snaze sa 50 na 70 i u najvecoj sa 90 na 110. Mislim da se ne desava vise, da li je moguce to? A na tim manjim obrtajima je vatrica bolja nego na vecim, s tim sto pepeo na manjim obrtajima bude tamniji nego na vecim obrtajima.

Toby 20 - 24,7 kW

Tue, 01/02/2022 - 15:36
120m2 + 90m2
jopopo72
jopopo72's picture
Registrovan dana: 02/01/2020
Goran Tosic wrote:
@jopopo, Zašto grejati od mogićih 120m2 samo 80-90.Dobra izolacije spolja i onda i ono što se negreje bude zagrejano indiretno.Samo je privid da se ne greje ali taj prostor oduzima energiju od susedne prostorije.Neće tu nešto da se uštedi,samo na komociji.
Kad počinješ od nule imaš šansu da to projektuješ kamatno.Sve sadašnje greške manjkavosti ćeš platiti kasnije sa kamatom.5cm debljine stiropora fasade je 50%(lupam) gubitaka a cenovno je mala razlika!Ne cepidlači!!!

Ma nisi lepo pročitao Smile Želim da grejem 120m2 prizemlja i 80-90m2 na spratu, pod kosim krovom. Deo sprata pod kosinom krova će biti u ormarima, ostavama i sl. pa će upotrebno (grejna površina) ostati 80-90m2, na to mislim. I pitao sam za energetski efikasnu kuću, znači najbolji mogući pristup gradnji, bez kalkulisanja u izolaciji i debljini zidova i sl. Ne cepidlačim već hoću da se "prostrem" da napravim najbolje moguće Smile

Tue, 01/02/2022 - 19:57
Kotao na pelet
mioljub67
mioljub67's picture
Registrovan dana: 16/07/2011
Sta je HS ? PTV? "nadogradnje 2 i više krugova grijanja" to je sve vezano za taj kotao ili sa nekim ventilima?
Za te pare kupis toplotnu pumpu i resis sve probleme. Na struju je najjeftinije trenutno ali preko klime ili toplotne pumpe i TA peci. Takodje stari kotao koristis kad nestane struje i kad je debeli minus.
Nemas problema sa ciscenjem, temperaturama, pepelom, kondenzacijom podesavanjem svaki put kad se promeni pelet. cenom peleta itd

Tue, 01/02/2022 - 20:03
Grejanje
mioljub67
mioljub67's picture
Toplotna pumpa vova voda, ali je voda vazduh isto efikasna kad nije minus napolju i podno grejanje i bojler za sanitarnu vodu i bog da te vidi. Podesis temperaturu u sobama i ne diras nista do proleca. Izaberes svakoj prostoriji kola ce biti i u koje vrema. Potrosnja racunaj do 1000kw max za tukvadraturu

Tue, 01/02/2022 - 21:09
toplotna pumpa
mioljub67
mioljub67's picture
TwisterMJ wrote:
mioljub67 wrote:
Potrosnja racunaj do 1000kw max za tukvadraturu

Za tu potrošnju za pomenutu kvadaraturu kuća mora biti u B, možda čak i u B1 energetskom razredu, a to više zavisi od zidova i izolacije nego od izvora energije. Suština je znati koji nivo energetske efikasnosti se želi i na osnovu toga adekvatno isprojektovati kuću, a da li će se posle grejati na toplotnu pumpu ili nešto drugo nije primarno, mada je poželjno znati radi pravovremenog planiranja radova i instalacija.
Ne znam koliki ce mu biti gubici, ali toplotna pumpa realno ima koeficijen 1prema 3 sto znaci da ce za tih potrosenih 1000kw struje proizvesti 3000kw grejanja. A na podnom i vise. Proizvodjaci navode brojke koje mi volimo da vidimo pa napisu i 1 prema 5 a neki i 6. A kad se pogleda stvarni ucinak tih 5 je kad je napolju 20C a greje se voda na 30c u sistemu.
Takodje kod sistema voda voda koji je efikasniji kad je minus napolju ne navode potrosnju pumpe za vodu koja nije ispod 0.5kw snage (samo moze biti veca) i koja potrosi bar dodatnih 400-500kw mesecno da uzmemo u obzir da radi bar pola dana (a radi sigurno vise) Dok sistem vazduh voda nema tu pumpu pa samim tim to sto je odnos na -5 do -10 1 prema 2 dodje skoro na isto, a vazduh voda je dosta jeftiniji u startu

Fri, 04/02/2022 - 22:47
Podno
Goran Tosic
Goran Tosic's picture
Registrovan dana: 02/03/2016
mioljub67 wrote:
TwisterMJ wrote:
mioljub67 wrote:
Ne znam koliki ce mu biti gubici, ali toplotna pumpa realno ima koeficijen 1prema 3 sto znaci da ce za tih potrosenih 1000kw struje proizvesti 3000kw grejanja. A na podnom i vise.

Na podnom će se samo viče iskoristiti ne zato što je podno grejanje nego je objekat dobro izoliran pa može podno da se greje!Ja nemogu podno da se grejem.

Sun, 06/02/2022 - 11:51
Držite se zakona fizike
tihi2
tihi2's picture
Registrovan dana: 02/05/2009
mioljub67 wrote:
Ne znam koliki ce mu biti gubici, ali toplotna pumpa realno ima koeficijen 1prema 3 sto znaci da ce za tih potrosenih 1000kw struje proizvesti 3000kw grejanja. A na podnom i vise.
Toplotna pumpa će proizvesti 3000kWh i gurnuti ih u kuću. Svejedno je da li će se preneti u kući podnim grejanjem, radijatorima ili fan-koilima. To je istih 3000kWh.
Svaki sistem ima svoje prednosti i mane, nemojte kovati u zvezde podno grejanje jer je puno skuplje, može se raditi samo na novom objektu, na podu ne može parket ni tepisi već uglavnom pločice i neke vrste laminata (što je opet skuplje), u kupatilima je problem jer nema dovoljno površine poda itd. Neki to vole, nekima ne smeta a neki ne podnose sobe u kući kao da su kancelarije.
Danas se uglavnom radi niskotemperaturno grejanje sa polaznom vodom od oko 40*C što je dobro i za podno i za radijatorsko i za vazdušno grejanje.

Fri, 11/02/2022 - 12:27
Cena peleta
Oswajac
Oswajac's picture
Registrovan dana: 01/10/2018
Ima li nekih novosti/spekulacija oko cene peleta a i kvlaitetu?
proslog vikenda svratih u prodavnicu koja prdaje pelet zapricah se radnicima oni kazu da do njih dolaze informaiej da cena nece padati, obojica se zale na kvlitet peleta, jedan koristi Sparow a drugi Bioenergi. Kazu prosle godine oba peleta bila bolja.

Fri, 11/02/2022 - 12:56
pelet
TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Registrovan dana: 10/08/2015
Ima, evo ja pretpostavljam da cena kad je jednom otišla gore više neće da pada, može samo još da raste.
Što se tiče kvaliteta to je slično samo obrnuto, neće biti bolji ali će zato biti skuplji.

Fri, 11/02/2022 - 19:07
Nova lažna nestašica?
jopopo72
jopopo72's picture
Bio sam u Petrovcu u ponedeljak, fabrika radi punom parom, možeš da kupiš samo ako se prijaviš telefonom pa ti kažu da dođeš za 7 do 10 dana. Ispred fabrike red kamiona čekaju po par dana na utovar. U nekoj drugoj prodavnici u Petrovcu kaže čovek da samo dve fabrike rade trenutno, jedna se pre par nedelja zapalila a uglavnom izvoze za Grčku sve što proizvedu pa nema za naše tržište. Opet prave veštaćku nestašicu jer su se prevarili oko poskupljenja. Digli su cene pred sezonu 20-30% a onda kada je od oktobra počeo ceo svet da divlja sa povećanjima cena pa se pretopilo i kod nas prethodnih 3 meseca mislim da bi opet peletari da uđu u to kolo i podignu cene, kao svi su pa trebalo bi i mi.

Živi bili pa videli ali ne znam ko će da im plaća 350 evra tonu, ako dođe do toga osećam da će svi proizvođači iz BiH da izvoze onda u SRB pelet jer kod njih je jeftinije drastično. Ili ćemo da menjamo kotlove masovno Smile))

Sat, 12/02/2022 - 09:20
Do poskupljenja struje, udeo
zika1
zika1's picture
Registrovan dana: 25/10/2007
Do poskupljenja struje, udeo troškova struje je bio 11 e po toni a sada je taj udeo 40 e po toni...
S druge strane, ako poskupi toliko pelet a drva i ugalj ostanu na istim ili sličnim cenama onda nema svrhe koristiti pelet.
Inače, ako je cena peleta Grčkoj takva da može da plati 350 e po toni i bosanci će ga izvoziti u Grčku a ne u Srbiju...

Sun, 13/02/2022 - 02:21
E zato sam ja ostavio moj
Krivi toranj u Pizi
Krivi toranj u Pizi's picture
Registrovan dana: 13/01/2019
E zato sam ja ostavio moj pravljeni kotao na cvrsto gorivo,cepam drva i ugalj.A za iducu sezonu ugradjujem gorionik i vec sam nasao coveka koji prodaje kospe od suve sljive 16 dinara kg,imaju i ljuske lesnika a ima i agro pelet od sojine slame.Malo je falilo pred ovu zimu da se zaletim i uzmem kotao na pelet i samo bi bio na gubitku.

This comment has been moved here.

Sun, 13/02/2022 - 10:00
Gde se nalazi taj što prodaje
zika1
zika1's picture
Registrovan dana: 25/10/2007
Gde se nalazi taj što prodaje te koštice, ljuspe, agropelet i sve to? Može i na pp.

Sun, 13/02/2022 - 13:57
Scenario TNG?
jopopo72
jopopo72's picture
I to sa košticama, ljuspicama i sl. će biti kao počeci sa TNG. Navuku se ljudi par godina na "jeftinije" i onda odjednom cena ode duplo u 2 godine. Biće jeftinije od peleti ali ne ultra jeftino jer... zakon ponude i potražnje uvek važi.

zika1 wrote:
Do poskupljenja struje, udeo troškova struje je bio 11 e po toni a sada je taj udeo 40 e po toni...

To je 29, kaži 30 evra razlike po toni. A pelet je od sezone 2019 do 2021 sa 180 (pa čak i 170 sam platio dve palete po 1070kg) otišao na 270 evra, znači 90 evra!!! I kada je poskupela struja?
Jer je pelet po ovoj ceni već od avgusta/septembra bio.

Sun, 13/02/2022 - 14:53
Kospe od suve sljive prodaje
Krivi toranj u Pizi
Kospe od suve sljive prodaje covek kod mene u Valjevu cena je 16 dinara po kilogramu,ljuske lesnika prodaje covek iz Sente 160 evra tona,a agro pelet ima po Vojvodini bila je cena oko 19.000 dinara za tonu.Kucas u google i sve ti izadje,ovi dvojica imaju svoje oglase na kupujem-prodajem.Pozdrav!!!!!

Sun, 13/02/2022 - 21:46
Tako je sada...
jopopo72
jopopo72's picture
Pa ne kažem ja ništa za sada, to je sada toliko, a koliko će biti za 3-4 godine? A i kada platim transport onda to ide još 20-30 evra po toni dodatno jer je prevoz drastično poskupeo. A još i treba naći način za skladištenje 3-4 tona koštica, ljuspica i šta god.

Mon, 14/02/2022 - 01:19
Ja ne bijem nikoga po usima
Krivi toranj u Pizi
Ja ne bijem nikoga po usima da mora neko da me poslusa,ja sam izneo moje misljenje jer mi je dosadilo da me varaju kad doteraju drva ukradu bar jedan metar,ugalj isto tako ubacuju kamenje,a ove sezone nije bilo suve Kolubare nigde da se uzme pa su me vacarili sa nekim za koji su rekli da je Pljevlja ali to nema veze sa ugljem Pljevlja,pa mi je jedan doterao Banovice isto mi uvalio neko blato i prasinu i puno kamenja.Namucili smo se samo tako,e zato hocu malo da se odmorim.Covek kospe od sljive pakuje u dzakove po 25 kg i dzambo vrece od jedne tone,isto tako i ovaj sto prodaje ljuske od lesnika,a agro pelet je pakovan u dzakove od 15 kg kao i drveni pelet.Nije ni meni Senta blizu 500 km tamo i ovamo,ali ako budem resio da uzimam ljuske od lesnika podelicu troskove puta sa par komsija koji isto hoce da uzimaju za iducu sezonu,onda platimo sleper koji ce da nam dovuce meni 3-4 tone a njima koliko treba ne znam!!!!!

Mon, 14/02/2022 - 13:39
Ogrev
Oswajac
Oswajac's picture
A da probate ugalj da zamnite briketima drvenim i ugljenim?

Moji na selu zbog bebe kad bese ladno drzali 24/7 Alfin kotao od 32kW, potrosnjna je isla 3 dzaka nas lokalni pelet pravi se u Pukovcu. Kazu ako ga pale i gase trosi minimum pola dzaka vise peleta. Medjutim kuca nije izolovana, zidana od pune cigle, na spratu je karatavan preko koga je 5cm stiropora i jos 10cm trine. Sprat ima staru stolariju , prizemlje ima PVC stolariju tu su termoglave na 3 podesene, na spratu nema termoglava i zna da bude bas vruce pa zatvaraju radijatorre. Greje se oko 150kvm, do sada od pocetka Novembra otisle 2 palete Sparowa, jedna tog naseg lokalnog, taj lokalni se ove godine pokazoa bolji od Sparowa.

Mon, 14/02/2022 - 14:19
Ma necu vise da se mucim,ne
Krivi toranj u Pizi
Ma necu vise da se mucim,ne dolaze u obzir ni drveni ni ugljeni briketi koji inace nisu ni za sta,jer se prave od ugljene prasine nema nikakve kalorije.Ako bude normalna cena peleta onda ok,ako bude divljala tu su kospe od suve sljive i ljuske od lesnika!!!!!

Mon, 14/02/2022 - 16:19
Ja
kalin62
kalin62's picture
Registrovan dana: 03/12/2014
Ja ove godine forciram klimu, Uzo tri palete do sada malo vie od jedne tone peleta potrosio , ali zato forciram klimu , za januar samo klima potrosila 400KW a komplet racun 7400 din

ugalj i drva par godine u opste ne koristim pelet sa klimom, a pelet ako bude ove lude cene prelazim na drva

muka muku muci

Tue, 08/03/2022 - 13:32
Podesavanje kotla
Oswajac
Oswajac's picture
Moji na selu uveli prosle godine Alfin kotao 32kW, plan je da se njime greje postojece prizemlje, sprat i buduce visoko potkrovlje.
Kotao nema termostat, podesili ga serviseri prvo na 60C medjutim javljala se koncenzacija, onda ga podesili an 62 i bilo je ok, kotao se palio ujutru u 6 pa se gasio posle apr sati i onda se pali popodne uglavnom izmedju 14 i 16h.
Medjutim,ove godine dosla je beba i drzali su kotao 24/7 i dost aje vruce u kuci, temepratura ide i do 26 pa cak i 27C, greje se negde 150-160kvm.

Pretpostavljam da uvodjenem termostata kotao ce se paliti i gasiti po potrebi? Da li je termostat jedino resenjne i da li kotao mzoe da se podesi da radi na primer na 25kW(lupam)

Sat, 19/03/2022 - 16:44
Molim bilo koga za
Mensur
Mensur's picture
Registrovan dana: 18/10/2017
Molim bilo koga za pomoć.
Imam lamborhgini gorionik,identičan je feroliju.
Imam problem, neće da se ugasi na zadatu temperaturu.
Nekada je na displeju pokazivalo trenutnu temperaturu u kotlu, ali sad je nema.
Moguće da sam nekada nesto greskom pritisnuo i netalo je.
Promijenio sam sondu koja mjeri temperaturu u kotlu ali uzalud.
Ugasi se tek kada postigne zeljenu temperaturu u kući a nikada na zadanu na kotlu

Mensur

Sun, 10/04/2022 - 10:25
Dali
tarzan
tarzan's picture
Registrovan dana: 10/03/2015
Kolege dali je neko koristio pelet samo tvrdo drvo recimo bukva i samo meko drvo jela. Ja sam koristio 2g pelet jelovina Knežina Sokolac, nisam imao nijedno gašenje zbog peleta. Sagorijevanje je dobro iako mi je kotao prejak. Sad sam kupio nekoliko vreća bukovog peleta i kotao je odmah pocrnio. Pokušao sam regulisari brzinu ventilatora i malo se popravilo ali je kotao i dalje taman. U vreći ima svijetlog i tamnog peleta. Predpostavljam da je kvalitet peleta loš.

Sun, 10/04/2022 - 10:52
pelet
kalin62
kalin62's picture
Registrovan dana: 03/12/2014
Nista novo za pelet.to je sad lutrija naci dobar pelet plus cena

muka muku muci

• « početna
  • prethodna
  • …