Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Gradjevinarstvo » Instalacije grejanja i klimatizacije

Kotao, kako naknadno uraditi? Šta ložiti?

19 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Fri, 05/06/2009 - 22:57
Re: Kotao, kako naknadno uraditi? Šta ložiti?
SCARY
SCARY's picture
Registrovan dana: 13/04/2008
Moze se uraditi prikljucak na postojecu instalaciju...kao i dimnjak na spoljnoj strani zida-dodatno...sidel naravno...
Ja se bavim servisom gasnih kotlova...sto se tice ekonomicnosti,znam da je nema...grejanje na gas je preskupo.Kombinacija podnog grejanja i gasnog kotla,pogotovu kondenzacionog,je idealna...to je najbolje sto se od gasne tehnike moze izvuci kao dobro...priznajem da je i ova kombinacija skupa ali komfor je veliki....
Regulacije temperature kod kotlova na cvrsto gorivo se vrsi mesackim ventilima...koji se upotrebljavaju i kod radijatorskog grejanja radi zastite od niskotemperaturne korozije...polozajem mesac se odabira temperature koja odlazi u sistem....a eventualno pregrevanje kotla sprecava regulator promaje...
Nema vise nikakvih cuda...sve je isprobano u dugogodisnjoj praksi i mislim da ne posotji neresiv sistem grejanja...izvodjac instalacije grejanja ce vec znati sta da cini....

• Login or register to post comments
Sat, 06/06/2009 - 00:13
Bojanale
Bojanale's picture
Registrovan dana: 08/04/2009
SCARY, da li sam dobro razumela, bilo bi isplativo ako dodam kotao na čvrsto gorivo? Ako da, šta je najbolje ložiti?

SCARY wrote:
komfor je veliki....

Komfor bi bio kad plin ne bi bio toliko skup, pa da pustim bojler da svakodnevno gura poželjnu temperaturu. Ovako, cele zime obilazim termostat ko maca oko kaše i kalkulišem koju temp. da stavim!
Najviše što smo potrošili je bilo 500 kubika (januar), a meni je i to mnooogo!

Lako i jednostavno do Stana

Sun, 07/06/2009 - 04:30
tihi2
tihi2's picture
Registrovan dana: 02/05/2009
Bojanale wrote:
SCARY, da li sam dobro razumela, bilo bi isplativo ako dodam kotao na čvrsto gorivo? Ako da, šta je najbolje ložiti?

Komfor bi bio kad plin ne bi bio toliko skup, pa da pustim bojler da svakodnevno gura poželjnu temperaturu. Ovako, cele zime obilazim termostat ko maca oko kaše i kalkulišem koju temp. da stavim!
Najviše što smo potrošili je bilo 500 kubika (januar), a meni je i to mnooogo!

Sve je to dosta velika investicija (samo kotao na čvrsto je oko 1000 evra + dimnjak + rekonstrukcija grejanja).
Možda problem počneš rešavati sa strane manjih potreba za energijom boljom izolacijom (ne znam kakva ti je sada, ali sa 450 kubika gasa ja u januaru grejem 270m2). Ovo je uvek isplativo (sem ako već nemaš sendvič zid ili stiropor).
U NS se masovno investira u izolaciju (zaista masovno, kao da nije kriza) jer je računica vrlo jasna: za 2000 evra, koliko bi skoro bila investicija u kotao i ostalo, može se staviti stiropor i fasada za kuću od 100m2 i smanjiti potrošnju gasa tri puta. Ako se nema para, onda se ne stavi fasada već ostavi samo stiropor sa lepkom i čekaju bolja vremena: izolacija radi posao i štedi, a za lep izgled kuće će se sačekati.
Možda da daš koji detalj o trenutnom stanju izolacije, površini itd.
Jedini pravi razlog za čvrsto je što imaš alternativu kada nema gasa, ali loženje je ipak muka.

Sun, 07/06/2009 - 04:58
Bojanale
Bojanale's picture
Tih 160m2 je koristan prostor. Kuća je građena Ytong blokovima 30cm i na južnoj je strani. Proizvođač tvrdi da Ytongu nije potrebna dodatna izolacija ali mi smo ipak stavili demit (klasika: 17g, 5cm, akrilni malter). Gore perlit, dosta debelo postavljen, nesećam se tačno i samo poređan stiropor preko.
Znači kuća bi trebala da je po svim pravilima dobro izolirana, ali ima dva problema:

Imam puuno prozora (pvc , punjen argonom) npr. u dnevnoj sobi jedan 260/360 i terasa 280/210. Šta ću kad volim svetlost a ne razmišljam na daljinu! :?
E sad ti stakleni otvori se dvojako ponašaju. S jedne strane gube toplotu s druge kad ima imalo sunca ponašaju se kao radijatori.

Drugi problem, još manje naknadno rešiv, izvođač je postavio retko cevi za podno :tup (zašto i kako ne pitajte).

Tihi2, baš si me iznenadio :nes2 sa tom cenom kao i sa tvojom potrošnjom! Crying

Ja ću naravno pozvati majstora na lice mesta, ali reko da se prvo ovde informišem. Ustvari me najviše zanima kolike su uštede prilikom varijante čvrsto gorivo, tj za koliko se investicija isplati. A to se teško može porediti na različitim objektima baš iz već navedenih razloga (izolacija, željena temp...).

PS. Loženje je zaista muka, da ne govorim o skladištenju ogreva (bar u mom slučaju), ali još je veća muka kad stigne račun za plin! Najgore što kod nas nisi uopšte siguran da u sledećoj sezoni neće opaliti cenu od npr.70,00 Evil Ako uopšte budemo redovno imali plin Wink

Sun, 07/06/2009 - 07:24
tihi2
tihi2's picture
Potrošnja za zimu mi je oko 2200-2300m3 gasa. Ova zima je posebna priča, jer sam zbog kvaliteta gasa počeo trošiti na +5 i 20m3 na dan, pa sam prešao na loženje. Rezultat: 62 dana loženja, potrošeno 1.5t uglja sušeni vreoci 13 godina stari (stojali u šupi "zlu ne trebalo još iz prošlog veka", 1m3 drva (isto lošeg kvaliteta, meko drvo) i uštedeo 1000m3 gasa (za celu zimu potrošio 1300m3 gasa).
Koliko sam saznao, Nis Gas je priznao Toplani u NS smanjenje cene od 38% zbog niske energetske snage (Toplana meri stalno energetsku vrednost gasa pa može da se žali: nama se ne priznaje jer ne možemo da dokažemo ništa).
Za tvoj slučaj, moje mišljenje:
1. Izolacija dobra, nema ekonomske opravdanosti investirati.
2. Da li je nedovoljna površina cevi možeš zaključiti po potrebnoj temperaturi polazne vode: za podno grejanje je najveća dozvoljena temperatura od 30-35 stepeni (na -20 napolju, +20 unutri). Što niže to bolje.
3. Temperatura kotla za čvrsto gorivo je 70-80 stepeni (najmanje 60) što je tebi previše. Mešački ventil rešava stvar, ali dodatno smanjuje iskoristivost goriva koja je ionako na 65%.
4. Prozori su odlični: i ja imam oko 15m2 prozora sa južne strane i znam za blagodet o kojoj pričaš. Ako ima bilo kakvog sunca, grejanje se skoro ne pali. Za uveče imam rolove koji se spuštaju, pa energija ne izlazi.
5. Rešenje? Samo računica. I tvoja zdrava logika. I pitati što više majstora. Kakvih sam se ja sve ideja naslušao, ali probereš i dobrih rešenja. Majstori ponude rešenje, urade, naplate i odu, a ti posle lupaj glavu.
6. Količina gasa je možda velika, ali ako imam u vidu ono napred napisano vezano za kvalitet, možda i nije mnogo. Kako je bilo prethodnih godina? Koliko gasa potrošiš za sezonu?

Sun, 07/06/2009 - 08:13
Bojanale
Bojanale's picture
Ovo je prva godina, još nisam računala ukupnu potrošnju, ali bez obzira na potrošnju najviše je stvar u ceni plina koja je drastično porasla i verujem da će još!

tihi2 wrote:
Da li je nedovoljna površina cevi možeš zaključiti po potrebnoj temperaturi polazne vode: za podno grejanje je najveća dozvoljena temperatura od 30-35 stepeni (na -20 napolju, +20 unutri). Što niže to bolje.

Moj bojler (Protherm) ima minimalnu temperaturu 45 stepeni?!?
Opet naknadno mi je serviser rekao da sam mogla nešto dodati da se smanji min.temp, ali avaj...

Šteti li ta temperatura košuljici?

Još da dodam, na nižim temperaturama nije ni to dovoljno, povećavala sam i do 55 stepeni! (jednostavno se nije moglo zagrejati ni na 45 stepeni)
Eto najpre po tome se vidi koliko su retko postavljene cevi.

A da neko ne bi prošao kao mi, napisaću svoje iskustvo u vezi sa tim.
Najpre smo se odlučili za jednu firmu, da bi naš izvođač radova, u kojeg smo imali puno poverenja :tup, insistirao na svom ortaku koji navodno najkvalitetnije radi grejanje a biće i znatno jeftiniji.
Imala sam u ruci obe ponude, ali laik kao što sam bila, u vezi sa tim, nisam proučila u čemu se ogleda povoljnija cena. A ogledala se upravo u tome da je "ortak" stavio manje cevi u ponudi tj. uštedeo na materijalu!!!
I sad ja mogu :tup

Sun, 07/06/2009 - 16:49
tihi2
tihi2's picture
Prva godina. Tu je objašnjenje. Kvalitet gasa ove zime se ne može porediti sa prethodnim godinama.

Ja nemam podno grejanje i nisam ga previše proučavao, ali ta mi je temperatura jako visoka. Ja za moje readijatorsko imam temperaturu vode od 60 stepeni kada je napolju -20, a 40 stepeni kada je napolju 0. Što manja razlika u temperaturi grejnog tela i unutrašnje temperature - to bolje, prijatnije je. Zato je podno grejanje dobro rešenje: em se ne vidi, em greje velika površina.

Mislim da temperatura poda NE SME da pređe temperaturu tela i da to (tako kažu) šteti zdravlju (proširene vene, bolu noge). Tako sam pročitao negde, ne znam koliko je tačno.

Možda bi trebalo obratiti pažnju i na raspored nameštaja (da se ormani ili regali ne nalaze na cevima, što je trebalo uraditi pri projektovanju), ali to je sada prilagođavanje pozicije nameštaja grejanju što je apsurd.
Ne mogu da verujem da je tako loše isprojektovano. Možda da proveriš da li ima vazduha u sistemu (i da se nadaš da ima) i kolike su temperature odlazne i povratne vode.

Za temperaturu vode: meni treba oko pola sata da se podigne noćna temperatura (20stepeni) na dnevnu (oko 22-23 stepena) kada je temperatura vode oko 60 stepeni, a mislim da je tvoj sistem tromiji i da mu treba više vremena. Da nisi samo malo nestrpljiva?
Pogledaj po forumu kolika je preporuka cevi za podno grejanje pa ćeš steći neku sliku.

Jedini put provere je da izračunaš koliki su ti gubici u celoj kući i da uporediš sa površinom ugrađenih cevi. Tek posle toga ćeš znati da li je pogrešan proračun pa treba dodati radijatore ili je proračun dobar, a onda je greška u grejnim krugovima pa to rešavati.
I to moraš uraditi sama, a onda zovi majstore i neka ti daju svoje mišljenje i ako se ne slaže sa tvojim neka te ubede da nisi u pravu. Negde na forumu sam ostavio keficiente za računanje, ali ako ti treba poslaću ti ponovo.
I dalje mi je neverovatno da se pogreši za duplo, nadam se da ima vazduha (to bi mi bilo logično).

Sun, 07/06/2009 - 19:19
Bojanale
Bojanale's picture
Tihi2, hvala na savetima, videću do zime šta će se uraditi.
Pozdrav

Sun, 07/06/2009 - 21:25
darkelja
darkelja's picture
Registrovan dana: 19/02/2009
Pa Bojanale,sad kako je uradjeno-tako je.Mozemo do besvesti mlatiti praznu slamu.Ne bih se osvrtao na kompletnu prepisku,vec cu ti dati konkretno resenje koje si trazila u prvom postu.Dakle,kao sto vec rekose prethodnici-moguce je.Mesto za kotao na cvrsto gorivo je OK,samo sto je mozda bolje da dimnjak zidas sa spoljne strane kuce a ne unutra,mada je i unutra izvodljivo.Dalje.U zavisnosti od projekta i izvodjenja cevnog sistema,najverovatnije bi trebalo da se promeni cevni vod izmedju gasnog kotla i ovog novog,tj.da se stavi veci precnik cevi.Zatim po postavljanju kotla i preuredjenju mreze tu se jos dodaje pumpni sklop (pumpa,ekspanzioni sud,sigurnosni i drugi ventili...)i naravno mesni ventil koji bi sluzio upravo za regulaciju temperature polazne vode,koja je opet ponavljam,za podno grejanje do 45 stepeni celzijusa.To je najjednostavniji i najjeftiniji sistem,mada postoje i malo komplikovaniji (skuplji),ali koji imaju vecu iskoristljivost ogreva.Sad cene.Kotao za tvoju kucu mozes naci vec od 68000 dinara (ne 1000 eur),Elementi za shidel dimnjak (bez majstora za zidanje) bi te izasli oko 40000 dinara u zavisnosti od visine istog,a pumpni sklop sa mesnim ventilom oko 15000 dinara.Plus prepravka mreze koja zavisi od duzine cevi koje se menjaju i naravno plus ruke majstora.

Da rezimiramo....moze se uraditi bez mnogo muke,a cena je vec relativna stvar.Ako si zainteresovana imam jednog dobrog majstora u ZR pa ti mogu poslati njegov broj na PP.

POZDRAV

Mon, 27/07/2009 - 05:34
zigicsasa
zigicsasa's picture
Registrovan dana: 27/07/2009
Par pitanja pre nego što uradiš bilo šta drugo od navedenih stvari!!!

1. Kada je ugrađen kotao?
2. Da li je serviser podesio kotao na potrebnu snagu potrošnje za tvoj objekat?
3. da li je kotao običan ili kondenzacioni?
4. koji sistem podnog grejanja je ugrađen u objekat ? polazna i povratna temperatura u sistemu, debljina košuljice iznad temena cevi?
5. Da li imaš akumulator toplote?
6. Koja automatika je ugrađena da vodi ceo postupak grejanja?

ODGOVORI NA PITANJA PA MOŽDA ne moraš da ugrađuješ kotao i dimnjak

POZDRAV

Mon, 27/07/2009 - 05:50
Bojanale
Bojanale's picture
Uh to je mnogo ozbiljnih pitanja za mene. Odgovore znam za svega par, pa se javljam čim utvrdim sve.
Pozdrav

Tue, 28/07/2009 - 03:57
sija
sija's picture
Registrovan dana: 26/07/2009
Evo da se i ja umesam u celu stvar. Napravili ste jednu prilicno zapetljanu situaciju tako da bi se zbunio i najveci strucnjak za grejanje. Dakle cinjenice su da je kuca dobro izolovana i da su velike staklene povrsine. Kako je podesen kotao i kako je uradjeno podno grejanje to ne znamo. U svakom slucaju ja bih sumnjao na kvalitet majstora ( servisera) i kvalitet podnog grejanja. Cak bih radije poverovao da je u pitanju kvalitet podnog grejanja.
Sto se tice kotla na cvsto gorivo potpuno su u pravu da je ekonomski gledano isplativije ako uzmemo u obzir cenu gasa a probamo da zaboravimo nabavku ogreva, skladistenje, lozenje, ciscenje, dimnjak...
Ja sam potpuni pristalica kotlova na pelet i to bi bio moj savet. Cena grejanja kada uporedjujemo samo cenu goriva je 50 % jeftinije u odnosu na gas. Rad je potpuno automatizovan (kao i kod gasnog kotla) jedino sto je neophodno max jednom nedeljno dodati ogrev i ocistiti kotao.
Investicija je oko 3.000 eura ali preracunajte potrosnju gasa pa vidite za koliko Vam se isplati.
Dakle po meni bi bilo najbolje da pozovete nekog od iskusnih majstora da provere vas sistem grejanja i da Vam provere da li je instalirana snaga podnog grejanja dovoljna i provere kotao. Inace sto se tice gasnog kotla Protherm on je deo cuvene grupacije ali nije kvalitetan kao i grupacija kojoj pripada. On je low cost brend te grupacije i kao takvo su vam ga treli i prodati. A ako nisu...

Tue, 28/07/2009 - 06:29
zigicsasa
zigicsasa's picture
Nije rešenje ni kotao na pelet, ako nema mesta da se postavi u blizini kotla bunker sa pužnim transporterom (dozatorom).
Jesu fini, malo se opslužuju, ali su veliki zagađivači okoline, prvenstveno mislim na mikročestice i velike količine prašine koja se pojavljuje prilikom utovara u bunker i transporta od bunkera do kotla (nisu to ni oblaci prašine ali se ipak vidi posle par dana na površinama).

Neka "Bojanale" pokuša da odgovorina postavljena pitanja pa ćemo smisliti adekvatno rešenje.

Najjeftinija investicija: dobro tehničko rešenje na papiru, koje se može izvesti.

Najskuplje rešenje: prepravka izvedenog majstorske kotlarnice.

Čast majtorima koji znaju zašto i zbog čega.

Wed, 29/07/2009 - 05:26
sija
sija's picture
Registrovan dana: 26/07/2009
nisam siguran da ste dobro obavesteni o ekologiji i zagadjivacima okoline ali pelet je potpuno u skladu i sa najstrozijim zakonskim propisima po pitanju zagadjenja. A sto se tice prasine potpuno ste u pravu, ali samo pod uslovom da pelet ubacujete sa lopatom na rastojanju od oko 3 metra od rezervoara ili ako ste bas nemarni prilikom punjenja rezervoara. Dakle, ako sipate pelet po normalnim uslovima (otovorite vrecu, prislonite uz rezetvoar i sipate) nemate problema sa peletom.

Wed, 29/07/2009 - 20:34
zigicsasa
zigicsasa's picture
Prethodni post koji je postavljen je tačan ako se uzme zagađenje na globalnom nivou. Tako da sam siguran o tome što sam napisao. Ekološki jeste.

Šta je pesnik htepo da kaže?

Zagađenje na koje sam mislio jesu mikro čestice koje nastaju u procesu transporta, napomenutog transportera (loše propraćeno pažnjom čitaoca prethodnog teksta, gde se navodi puž ne lopata).

Takve vrste čestica šteti samo plućima, a pomalo i asmatičarima. Sva sreća se ne razumem u ekologiju i zaštitu čovekove okoline, a i pluća valjda svi imamo, a i šta će nam kada nevodimo dovoljno računa o njima.

Wed, 29/07/2009 - 20:37
zigicsasa
zigicsasa's picture
Dosta prepucavanja oko toga šta je dobro ili loše, kod nas važi još jeftino i dobro što neide jedno sa drugim.

Kada dobijem odgovore na postavljena pitanja od "Bojanale"-a nevredi raspravljati.

POZ

Thu, 10/12/2009 - 14:44
duskodusko
duskodusko's picture
Registrovan dana: 30/11/2009
recimo da je kuca u podgorici i da je q=50 i da je kubikaza prostorije 100...to je 100*50=5000w(5kw) to podijelim sa snagom po rebru tj./192w i to je =26ovo mi je broj rebara jeli tako??????????????????????????
a sad da bi izracunao kolika mi je snaga potrebna za kotao na cvrsta goriva trbalo bi da pomnozinm sa 1.3 ali dobijam vrijednost 33.8 pa mi je nesto cuno to da mi bude snaga kotla jeli ovo tacno onako u grubo????????????????????????????????????????????????? kao bi glasila ta formula ljudi

Thu, 10/12/2009 - 20:57
energija
energija's picture
Registrovan dana: 17/10/2009
??
Ama bas nista ne mogu da shvatim.
sta je q=50 ?
Cega. watti ?

odakle 5kW, sta oni predstavljaju. toplotni gubitak kuce tj potrosaca na projektnoj temperaturi za Podogoricu ?

Ako je tako, onda je snaga kotla (generatora toplote) takodje 5kW max, odnosno ako je modulisani kotao reda 2-5kW.

I odakle se pojavljuje broj rebara radijatora u prici oko kotla ?

A sta to pise u projektu masinskih instalacija za datu kucu, koje su vrednosti tamo navedene?