Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

  • Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Opasan problem sa elektro...
Kablovska TV i kompjuter
Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje

Forum

  • Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Ručni radovi » Posebne tehnike

ISPRAVLJANJE KOSTIJU

10 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Thu, 23/12/2010 - 19:08
ISPRAVLJANJE KOSTIJU
#1
mdeks
mdeks's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2010
Poruke:

Zdravo svim majstorima i jedno pitanje.Moze li se kako ispraviti poluokrugla govedja kost koju bih koristio za dalju obradu [graviranje i sl. unapred hvala

Top
  • Login or register to post comments
  • 3710 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Posebne tehnike
Thu, 23/12/2010 - 19:13
Re: ISPRAVLJANJE KOSTIJU
#2
nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Kad se već zezamo, može. Isto k'o mrtvom magaretu ono Cool

Top
  • Login or register to post comments
Thu, 23/12/2010 - 19:51
Re: ISPRAVLJANJE KOSTIJU
#3
peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

jes vala :hh

narodski rečeno jedan probao pa se u.......

šta ti želiš zapravo da radiš tj. praviš

http://peradetlic.hupont.hu/
http://kreativnost.4umer.com/

Top
  • Login or register to post comments
Thu, 23/12/2010 - 20:24
Re: ISPRAVLJANJE KOSTIJU
#4
mdeks
mdeks's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2010
Poruke:

davno sam cuo da se to moze pomocu nekih kiselina ali neznam kojih.a pravio bih drsku za lovacki noz kao iokrasne dodatke za rukohvat kundaka puske

Top
  • Login or register to post comments
Thu, 23/12/2010 - 22:25
Re: ISPRAVLJANJE KOSTIJU
#5
peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

znam da ljudi koji to rade prvo kuvaju u krečnoj vodi kost pa posle potapaju u hidrogen 10% da još izbeli
pa ga tek posle obrađuju

http://peradetlic.hupont.hu/
http://kreativnost.4umer.com/

Top
  • Login or register to post comments
Tue, 11/10/2011 - 09:46
I mene ovo mnogo zanima.Ista
#6
azlatko
azlatko's picture
Offline
Registrovan dana: 06/10/2011
Poruke:

I mene ovo mnogo zanima.Ista meta isto odstojanje.Ali kod mene je slucaj da se ja secam u osnovnoj skoli na casu hemije kada je uciteljica uzela najvecu kost noge pileta(narodski receno batak) stavila u neku kiselinu i posle toga je tu kosku vezala u cvor.Znaci toliko je odmekla.A da bi je stvrdla secam se da je samo zagrejala otvorenim plamenom.E sada me secanje dovoljno dobro nesluzi pa neznam koju je to kiselinu koristila.Palo mi je napamet da je potrazim i licno pitam(bas bi se obradovala koliko sam naucio na casu) ali mislim da je nazalost umrla/.Maler,ali su oni kod mene uobicajeni.i Ubedjen sam u to da postoji neka kiselina koja tako deluje na kosti.Voleo bih kada bi se neko javio koji zna to ili bar poznaje neku uciteljice iz hemije koja ce mu sigurno reci i da prenese nama.Mnoge mi ideje padaju napamet kako bi to moglo da se iskoristi ,ali fali recept.Aj neko pomagaj te nam.Nije zezanje.

Top
  • Login or register to post comments
Tue, 11/10/2011 - 12:22
Moraću da vas razočaram, ali
#7
peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Moraću da vas razočaram, ali to što želite neće da može.
Ukoliko izložite kost kiselini dolazi do nepovratnih promena u njima, tj. kalcijum (odnosno njegove soli kao neorganski deo kosti) kao glavni mineral i ostali koji su zastupljeni u manjoj meri se razaraju usled hemijske reakcije, npr u sličaju sone kiseline HCL + Ca+ -> CaCl + H+, slična priča je i sa bilo kojom drugom kiselinom, dovodi do uništenja neorganskih kalcijumovih soli a ostaje samo organska kolagena vlakna koja daju kostima elastičnost, ukoliko izložite kost povećanoj temperaturi dolazi do suprotne stvari, usled isparavanja vode dolazi do uništenja organskih stvari, kako krvi tako i kolagena a ostaje samo neorganski mineralni skelet kosti.
U zavisnosti od ''jačine'' kiseline zavisi i dužina procesa, pa će recimo sirćetnoj kiselini trebati dosta više vremena nego li sonoj, možete probati i da od jajeta napravite lopticu (ovo se inače koristi za mađioničarski trik) izmućka se ddobro jaje pa se iglicom izbuši i uz pomoć šprica se izvuče sav sadržaj a ljuska se potopi u čašu sa sirćetom na dan-dva (zavisi od debljine ljuske i koncentracije kiseline), kiselina pojede minerale a ljuska postane elastična tako da može i da se zgnječi a da ne pukne.

Top
  • Login or register to post comments
Thu, 13/10/2011 - 18:25
Peca,a da li dolazi do
#8
azlatko
azlatko's picture
Offline
Registrovan dana: 06/10/2011
Poruke:

Peca,a da li dolazi do razaranja kostiju?Mislim,da li se one raspadnu ili ostanu cele,do kraja pokusa ,znaci do vatre?Jer mi se cini da po ovom tvom obajsnjenju ne dolazi do toga.Jer ako dolazi do razaranja ,kako onda paliti kost,ako od nje ne ostane nista.Bas cu da probam.Ako sa jajetom madjionicari rade tako kao sto si rekao,onda jaje nije unisteno,sta bi se prevrtalo po rukama.Misli nejasno mi je to.Sta ostaje posle delovanja kiseline i na kraju vatre?

Top
  • Login or register to post comments
Thu, 13/10/2011 - 21:13
Kost održi neki oblik ali to
#9
peca
peca's picture
Offline
Registrovan dana: 17/01/2008
Poruke:

Kost održi neki oblik ali to je daleko od one kosti sa kojom se počelo i izgubi sve karakteristike kosti zbog kojih se ona ceni kao materijal pogodan za obradu i dekoraciju, jer tretiranje kiselinom uništi mineralni deo kosti a kasnije tretiranje temperaturom uništi i ono malo organskog dela tako da ostanu samo prazne ljušture i međućelijske vezivne materije koje čine jednu veoma oslabljenu i poroznu kost, a pitanje i kakva bi njena boja bila. Najbolje da sam probaš ne treba ti bogzna šta, par kostiju, neko čanče za kiselinu i to je to. Probaj i da prvo kost ispečeš ili skuvaš(tj. izvadiš je iz supe) pa je onda ubaciš u kiselinu i da je prvo potopiš u kiselinu a onda ubaciš u rernu npr. (ovde već ne prporučujem konzumaciju iste) pa javi kako je prošao eksperiment, mada mi se čini da će jedino čorbica ispasti dobra.

Top
  • Login or register to post comments
Fri, 14/10/2011 - 12:44
Sada mi je jasnije,a hocu da
#10
azlatko
azlatko's picture
Offline
Registrovan dana: 06/10/2011
Poruke:

Sada mi je jasnije,a hocu da ipak probam.Znam da je jedan probao pa mu se desilo nesto nezgodno..Al za svaki slucaj kuvam corbu pa ako kosti propadnu ,ostaje corba.Smile :)

Top
  • Login or register to post comments