Hvala Ljubo na odgovoru
A znaci za aluminijum treba veca struja ja sam mislio manja, ok. znaci kazes da nije dobro variti aluminijum malim monofanim aparatima,
Moje potrebe za varenje aluminijuma su dosta redje nego celik sta mislis dali onda da uzmem aluminijumske elektrode ?? Video sam ima i nesto kao lemljenje aluminijuma ugreje se plinom i prisloni se ta elektroda i rastopi se kao kalaj dali imas mozda iskustvo sa time ??
pozdrav
Marko
Pozdrav Marko
Aluminiju provodi toplotu 5-6puta bolje od celika sto ce reci da treba veca struja za zavarivanje.Drugo sa malim monofaznim aparatima nemože se kvalitetno variti AL jer struja nije lepo "ispeglana". Za AL ti treba trofazni aparat.U mig postupku se najbolje zavaruje pulsnim apartima (cena min.5000€).Može se lepo zavarivati klasičnim trofaznim aparatom sa pušpul pištoljem (jedan motor gura iz aparata drugi je na vrhu polikabla koji vuče žicu.) i naravno to što si naveo pištolj na vrhu polikabla sa malim koturom.
pogledaj jedan video baš taj metod koji si naveo]
Započeli smo jedan online kurs i na dnu te stranice imas tri video priloga,a jedan je baš sa pištoljem sa malim koturom.Inače AL se vari tkz.Sprej transferom.
e sad zavisi i šta hoćeš da zavaruješ.Ako su to neki zahtevni varovi onda se zavaruje TIG AC aparatima,ali je tu tehnologiju daleko teže savladati nego Mig.
Recimo za neke stvari može da se koristi i običan 250Am Mig/Mag sa kratkim pištoljem i teflonskim bužirom, ali žica mora da bude 1.2mm AlMg 5.(tvrda)
mislim da je ovo za sada dovoljno.Pa ako treba još nešto ti reci.
poydrav