Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...
Bušenje otvora za garažna...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 12/01/2019 - 17:19
Nabavite deblje komade
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Nabavite deblje komade materijala recimo pločevinu od 10 mm , pa probajte da isterate zavar gusenicu ali tako da gledate kroz masku šta se dešava , pa onda porbajte da zavarite dve ploče na preklop i sučeono . Recimo sa 2,5 elektrodom i na 90-ak A . Isključivo rutilnom i rutilno celuloznom elektrodom . Bazična elektroda je za sada za Vas apsolutno nepotrebna i nebitna

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

• Login or register to post comments
Sat, 12/01/2019 - 17:34
Probacu to sto mi predlazite,
arsovski_miki12
arsovski_miki12's picture
Registrovan dana: 06/02/2017
Probacu to sto mi predlazite, neko zeljezo sa debelina okolo 10 mm.

Ali najcesto imam potreba da zavarim profil 3x3 cm sa debelina 2-3 mm (neki prozor ili mala vrata), pa kada varim to i spojujem dvije takvi prifili, tada dobijem praznina u var (Isto kao na slici od moj prethodni post).

Molim za vas sovet, dali kada varim sa rutilnom elektrodom trebam variti tockasno ili konstantno.
I koje je vase misljenje za zavarivanje za bazičnom elektrodom (jel mogu sa bazičnom elektrodom debeljina 2.5 variti mali profili sa konstantno varenje, a ne tockasno).

Hvala puno.

Sat, 12/01/2019 - 18:09
Tako debeli materijali su vam
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Tako debeli materijali su vam bitni da bi se uvezbali i videli sta radite . Na debljim materijalima je to lakse i vidlivije .Dakle fali vam praksa i i iskustvo. To sto vi nazivate tackastim zavarivanjem je nebitno i ne radi se tako . Rekao sam vam vec da bazičnu elektrodu za sad zaboravite.Dakle vezba i vezba. Menjajte amperazu ugao vodjenja elektrode ,njihanje levo desno . Ubrzo će vam sve biti jasnije

Sat, 12/01/2019 - 20:53
То што сте показали на
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
То што сте показали на фотографији је грешка приликом кројења материјала. Остао је превелик зазор и то је тешко попунити електродом било ког типа. Морате прецизно кројити поготово под неким углом, за то вам може помоћи неки стони гер. Ручно је споро и тешко прецизно кројити цеви.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Sat, 12/01/2019 - 21:10
Tako je zvukoljub , imate
arsovski_miki12
arsovski_miki12's picture
Registrovan dana: 06/02/2017
Tako je zvukoljub , imate pravo da je zazor prevelik na ovom slici, ali sa njom sam hteo samo pokazati, da uvjek kada varim, i kada zazor je 1-2 mm ili manji, uvjek ostaje var na oba profila, a u sredini gde je i procep, tamo je prazno i nema var. Neznam u sta je problem da tako dobijem najcesce kada varim. Gledajuci videa na net, Sumljam da trebam variti tockasno, a ne bez prekida. Pa ako Vi imate neki savjet, mnogo bi mi pomogao. Pozdrav

Sat, 12/01/2019 - 21:17
Звукољубе , некад се све
branimir
branimir's picture
Registrovan dana: 13/08/2009
Звукољубе , некад се све кројило тестером и то је добро одрађивано.Неке ствари се морају тестером одрађивати.Некоме ни гер неће помоћи ако не зна да га наштелује.Како је добар инвертер у питању треба почети са неких 70 ампера за 2,5 електроду за стандардне цеви, тензор је уосталом доста тога појаснио.Такав зазор се без проблема попуњава кратким заварима тек кад постане искусан.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

Sat, 12/01/2019 - 22:14
Није питање како се некад
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Није питање како се некад радило и да ли неко зна или не зна да наштелује машину овде сам рекао да приказан спој на фотографији није добар и да га је тешко заварити, под тешко подразумевам да се непотребно губи време да би се савладала та "провалија". Уместо једноставног пролаза треба пецкати , а за то време се могу пет завара урадити да је кројено како треба.
Нисам теоретичар ово сам урадио неки дан.

• img_20190110_145222_360x480.jpg

Sat, 12/01/2019 - 23:43
Nabavite deblje komade
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Nabavite deblje komade materijala recimo pločevinu od 10 mm , pa probajte da isterate zavar gusenicu ali tako da gledate kroz masku šta se dešava , pa onda porbajte da zavarite dve ploče na preklop i sučeono . Recimo sa 2,5 elektrodom i na 90-ak A . Isključivo rutilnom i rutilno celuloznom elektrodom . Bazična elektroda je za sada za Vas apsolutno nepotrebna i nebitna . Meni lično ne smeta ni da je zazor 5 mm i da je u pitanju spoj cevi od 1mm i ploče od 10 mm , ali do toga se stiže iskustvom , poznavanjem aparata i dodatnog materijla dobrom maskom .... Jedan od najćešćih problema kod REL zavarivanja u bravariiji je zavarit šarku za tankozidnu cev , pogotovo u vertikali. Ja sam odavno odustao od REL zavarivanja za bravariju . Sad ga koristim samo kad moram iz ovog ili onog razloga

Sun, 13/01/2019 - 00:44
Tenzor...na koju marku mislis
glackop
glackop's picture
Registrovan dana: 18/07/2012
Tenzor...na koju marku mislis kada kazes najbolji na svetu/Mg-Mag/?Bas trazim neko zvucno ime u poslednje vreme pa bi mi znacilo ako moze i poredak prvi.drugi.treci,mislim iz iskustva,jer sve je to relativno kao za mene da mercedes nije na prvom mestu iako se sa tim mnogi nece sloziti.

Sun, 13/01/2019 - 01:30
Ne radi se o marki već o
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Ne radi se o marki već o tehnologiji koja je primenjena . Za mene je sad STEL Iron Mig 221 P broj 1 a svi ostali daleko ispod

Sun, 13/01/2019 - 10:20
Надам се да Тензор има
branimir
branimir's picture
Надам се да Тензор има искуства са другим познатим апаратима исте класе а да је користио исте или је то само субјективно мишљење (као што написа).За Кемпи тврде да су њихови број један, а ту су и други.
Звукољубе, кад попуни онај зазор научиће и да, што се каже, вари.Многи заборављају своје почетке.Своје радове нећу сликати, промоција ми није потребна..

Sun, 13/01/2019 - 14:30
co2 aparat
Alex1975
Alex1975's picture
Registrovan dana: 31/03/2018
branimir wrote:
Надам се да Тензор има искуства са другим познатим апаратима исте класе а да је користио исте или је то само субјективно мишљење (као што написа).За Кемпи тврде да су њихови број један, а ту су и други.
Звукољубе, кад попуни онај зазор научиће и да, што се каже, вари.Многи заборављају своје почетке.Своје радове нећу сликати, промоција ми није потребна..

Nisam se dugo ovde oglašavao, ali se vidi da je većina vas koji ovde komentariše bukvalno hobista kada je zavarivanje u pitanju.

Aparati za zavarivanje su radne mašine. Što bolje rade to su bolji, čista logika. Što se manje kvare to su bolji od onih koji se ne kvare. Potpuno je bezveze upoređivati aparate subjektivno, po boji ili po zvučnosti imena,ili zemlji porekla, ili po bilo čemu drugom osim kako rade, šta mogu da urade, kako su napravljeni i koliko su pouzdani. I cena naravno.

Poznajem pomenuti aparat STEL 221p, to je pulsni aparat za aluminijum od 200A. Ne može se sa njim porediti običan CO2 aparat, nisu ista klasa. Ko želi da upoređuje, mora izabrati aparate iz iste klase pa onda upoređivati. Pomenuta firma Kempi nema aparat u toj klasi od 200ampera i da ima puls za aluminijum i prohrom, ima kempi MIARCMIG EVO u klsi običnih aparata od 200 ampera, koji je bliži hobi varijatama zavarivanja. Ima fiksiran polikabl od pištolja, nema puls uopšte. Čak i kineski aparati imaju euro-priključak za polikabl. To je ta niža klasa.

Još jednom da kažem, nije bitno šta ko tvrdi svojom sujetom da je ovaj ili onaj broj jedan aparat. Bitno je da taj navede šta taj aparat koji je po njemu broj jedan ima od radnih mogućnosti, kako radi, kako je napravljen, koliko košta. Pa da svi mi ostali što čitamo forum procenimo i sami, baš nas briga za reklamu i žvake prodavca.

Sun, 13/01/2019 - 15:43
Ja sam direknto odgovorio
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Ja sam direknto odgovorio koji aparat je po mom mišljenju najbolji . I koliko mi je poznato samo još Miler ima aparat takve klase ali ga nisam ni video a kamoli korisitio Tako da sve i da sam hteo da probam ne bih ni mogao . Lepo sam napisao ZA MENE je taj apart trenutno najbolji , dakle jeste SUBJEKTIVNO mišljenje i nisam to ni krio !!. Pomenuti Stel je "full sinergic " , dovoljno mali da se može nositi po terenu , prima velike kalemove , što je za AL jako bitno . Radi na dugačkim produžnim kablovima , radi na agregatu, monofaznije i radi na 16 A osiguračima . Imam gomilu opcija za programiranje , svaki fabrički program se može menjati . Ima opciju da sami programirate 3 programa koje u toku rada menjate na pritisak dugmeta na pištolju , recimo da radite horizontalni i vertikalni zavar na nenekoj skeli i onda samo pritiskomna dugme menjate program . Ima puls i dupli pusl za AL , ima PAW , ima i opciju puls za čelike koja je neka vrsta lažnog "sprej transfera " ispod 200 A . Ima mogućnost da koristi "bronzane žice " pa aparat može da radi najsličnije hartletovanju . Ima puls za prohorom .ima i opciju "običnog " TIG-a. Koristi "euro " priljučak . Za sve ostale dodatne iformacije o pomenutom aparatu ao i o svakom drugom ima na netu gomila tekstova , video materijala , pa i fabričkih uputstava. Svako ko ima nameru da nabavi ozbiljnu mašinu bilo kog tipa će se svakakako raspitati , otići da je isproba.

Sun, 13/01/2019 - 18:48
Једно је познавати, друго је
branimir
branimir's picture
Једно је познавати, друго је знати, имати и користити.Тензору не треба дрвени адвокат или самозвани експерт (за разлику од нас хобиста који признају да то јесу).Ја сам споменуо нешто што је други написао

• kempi.jpg

Sun, 13/01/2019 - 20:09
co2 aparat
Alex1975
Alex1975's picture
branimir wrote:
Једно је познавати, друго је знати, имати и користити.Тензору не треба дрвени адвокат или самозвани експерт (за разлику од нас хобиста који признају да то јесу).Ја сам споменуо нешто што је други написао

Pa valjda imaju pravo da napišu šta hoće. Ali kako to potenicjalni kupci primaju? to je bitno. Sad će kao svi da potrče da kupuju od njih jer su jedini oni napisali da su im aparati najbolji. Ima dva pravca.

Prvi je da ih svi ismeju jer su to napisali a tim pre jer aparati im nisu najbolji, a ovaj KEMPI MINARCMIG EVO je klasa kineskih aparata od 700 EUR pa i od njih je lošiji barem po tome što nema euro priključak. Za ismejavanje su jer je nekulturno napisati da su najbolji a ne navesti zašto su najbolji u po čemu se bolji od ovog ili onog modela Froniusa ili EWM ili nekog od ostalih. Stvar je zdravog razuma da svi i profi i hobisti aparat kupuju prema tome kako radi, šta sve može da uradi, kako je napravljen, da li je sklon kvarovima i ceni i slično.

Drugi pravac je da slepa gomila prihvati kao tačno, da ko god napiše da je najbolji da ide da kupuje njegove aparate. Nije bitno ima li slab pištolj fixan i kratak kao ovaj pomenutni najbolji Kempi MIANRCMIG EVO, ili ima euro priključak. Nebitno je li običan CO2 aparat za čelik ili ima i pulsno zavarivanje. Nebitno je to sve, bitno je samo da se nazove najbolji ili super najbolji ili ekstra najbolji ili u tom smislu. E onda svaki prodavac i svaki proizvođač da smisli reklamnu kampanju i da koristi reč najbolji, pa glupa rulja da kupuje kako se kome svidi reklamna žvaka o najboljem ili gola ženska uz naziv najbolji ili super automobil pored aparata uz naziv najbolji.

Sun, 13/01/2019 - 20:55
Svi brend name aparati su
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Svi brend name aparati su dobri neki bolji neki malo manje bolji . I tu se ponekad desi neki skok gde neki proizvodjač napravi nešto što je do tada bilo "nevidjeno " pa se onda to vrlo brzo dostigne i postigne . I tako u krug . Mnogi proizvodjači su odustali od inovacija i stalnih ulaganja nego kupuju tudje aparate i lepe svoje nalepnice i koriste "staru slavu " . Uostalom kod svih proizvodjača alata je tako . I stalno se izbacuje nešto novo i modernije a a tek će vreme pokazati koliko je to dobro ili bolje od onog prethodnog . Siguran sam samo u jedno da više niko nema interesa da napravi brusilicu tipa starog Boša ili čuvene Iskra "krmače " koje su trajale i traju i dan danas a to je 40-ak godina . Ono što mene u nekom momentu opredeli da iznesem svoje mišljenje je nešto što meni odgovara u datom momentu ili je neki komad alata koji je bolji nego sve što sam do tada korisitio . Za ručne alate u segmentu klešta za mene je Knipex br 1 . Iako ima odličnih možda i boljih proizvodjača ja uvek biram Knipex zbog pouzdanosti , mogućnosti da kupim original a ne neku bednu kopiju . Što elektro alata tiče tu sam Boš-ov maneken jer dobijam dobre cene i servisnu podršku mlatene 24/365 . Hilti je već za neke odredjene komade alata neprikosnoven ali je problem cena i servis . Milwaukee alat je iso vrhunski ali je opet problem cena i servis . Da budem iskren cenu nekako i progutam ali kad mi komad alata zbog prekidača stoji po 3 meseca a to je već stvarno strašno , to mi se redovno dešavalo sa Hitachi alatima . Obzirom da sam terenac i da radim poslove koji često podrazumevaju "ključ u ruke " a da ni ja a ni glavni izvodjač a ni investitor ne znaju šta je to u relanosti , prinudjen sam da vrlo često da radim poslove koji možda i ne bih radio zato što želim , već zato što moram . Angažovanje drugih podivodjača mi je uvek zadavalo glavobolje i više štete nego koristi . Kako sam vrlo ograničen sa količinom alata koju mogu da ponesem , onda sve to što nosim mora biti i pouzdano i kvalitetno i višenamensko .
Da se vratimo na Kemmpi aparate jesu dobri , ali nisu u klasi Stel-a bar ne u klasi 221 P i sam taj naslov "zvanično najbolji " povlači i bar neku referencu , od kad su najbolji , ko ih je proglasio , zašto ...??? Ovako ta tvrdnja deluje ko neki jeftin trik . Naravno da se ne mogu porediti Stel Iron Mig 221 P i Kemmpi MinarcMig Evo 200 jer to nije čak ni približno ista kategorija . U kategoriji do 200 A vrlo je mali broj proizvodjača koji su napravili vrhunski aparat , uglavnom se radi o OEM kinezima . Valjda im ta klasa nije finansijski zanimljiva . Inače je Mig/Mag po nekom "pravilu " predvidjeno za radionicu pa se tu uvek išlo na klasu preko 200 A pa sve do 600 A , naravno sa trofaznim priključkom i bar 25 A osiguračima . Medjutiim mnogo je pozicija pre svega u mašino gradnji , bravariji reparacijama se ukazala potreba za pouzdanim i kvalitetnim Mig/Mag mašinama . Često se na gradilištima radi maltene sve iz ruke i na brzinu , pa su delovi ne baš najbolje ukrojeni , ima svih mogućih i nemogućih pozicija za zavarivanje i tu se najbolje pokažu sve prednosti MIG/MAG postupka , pre svega kvalitet i brzina rada . Kod reparacija i sanacija na licu mesta gde čak i nema prostora a ni vremena da pošteno isrctate i iskrojite komad lima od 3-4 mm i da ne pričamo kolika je prednost Mig mag postupka . E sad ako to već treba da ispuni jedan aparat , a pride ima vrhunske performanse za AL i Inox onda Vam je jasno zašto je moj izbor upravo Stel Iron MIG 221 P . Inače Stel pomenuti aparat radi i za HTP . Pa ako nekoga zanima ima gomila klipova na YT baš sa tim aparatom koji je Stel uradio za HTP , oznaka je HTP Pro pulse 200. Ako treba i posle ovoga još objašnjenja pitajte Smile

Sun, 13/01/2019 - 21:14
Само једна мала напомена,
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Само једна мала напомена, професионалац у пословима заваривања неће никад доћи на неки форум да се распитује о квалитету професионалних апарата, поготову неће тражити мишљење хобиста са форума сам свој мајстор.
Сви озбиљни дилери професионалних апарата организују бесплатне демонстрације својих уређаја било у свом продајном простору или у погонима будућих муштерија. Толико о томе.
Ми хобисти можемо да хвалимо свог коња којег имамо који вуче и још није црко, а када ће не зна се.
Иначе прича се прелила у друге воде, а питање је било зашто не може човек да рел апаратом завари два комада црне браварије са већим зазором. На то питање баш и није добио неке одговоре, јер је одмах расправа кренула у другом смеру. Тако да се сад човек пита - шта ми је и требало да питам нешто.

Sun, 13/01/2019 - 22:07
rutilna
Alex1975
Alex1975's picture
zvukoljub wrote:
а питање је било зашто не може човек да рел апаратом завари два комада црне браварије са већим зазором. На то питање баш и није добио неке одговоре, јер је одмах расправа кренула у другом смеру. Тако да се сад човек пита - шта ми је и требало да питам нешто.

Pa odgovor na to pitanje je jasan, mislim da ga je neko već i rekao. Ne vari se vazduh nego metal. Kada se napravi luft preveliki, pa se uhvati elektrodom jedan profil, pa se želi preći preko lufta, onda u luft upadne i šljaka i to mnogo i malo metala, a taj metal se ne povezuje nisačim. Pa kad se dođe do drugog metala, uhvati se var za taj drugi profil. Kad se obije šljaka, ostane prazno, jer je luft poppunila šljaka a ne metal. Kada se radi u profi varijanti, bravari jako dobro paze da seku kako treba, jer se dešava da varioc neće da radi ako je prevelik luft. Onda mora da se seče nova štucna. Naročito je rutilna elektroda loša za luft jer šljaka hoće da se podlije pod luk, pa neobučeni varioc ne prepoznahe šta se dešava pa nabija šljaku u var. I kod rutilne elektrode, u tečnom metalu ima u stvari vrlo mnogo šljake, plus kad podlije pod luk, eto tipičnog lošeg rezultata. Ipak mora malo obuke praktično da se prođe, ne može sve čovek sam na silu i instintk da radi. Ako taj gospodin ode negde kod dobrog instruktora, naučiće ga za sat vremena kako se radi sa rutilnomk elektrodom, koja su ograničenja, kada se ne može raditi, recimo ne može preko vazduha, preko velikog lufta.

Mon, 25/02/2019 - 23:32
Како се раде
branimir
branimir's picture
Како се раде луфтови
https://www.youtube.com/watch?v=BQo2DFif7TQ
Треба одгледати и остале његове клипове.

Mon, 25/02/2019 - 23:43
U klipu se ioak radi o
tenzor
tenzor's picture
Moderator
U klipu se ipak radi o Mig/mag a ne o rel zavarivanju Smile . Kod rela je to često povelika muka

Tue, 26/02/2019 - 13:15
Клип је само део једне вредне
branimir
branimir's picture
Клип је само део једне вредне приче о заваривању, нисам остале клипове линковао (лако их је наћи по аутору) због рекламе фирме која продаје Кемпи.Лепо објашњено на Српском језику, ухваћена је срж у кратком времену.Кад неко зна.

Tue, 26/02/2019 - 14:20
Apsolutno se slažem sa tobom
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Apsolutno se slažem sa tobom .Napomenuo sam samo u vezi postupka i prethodne polemike ovde vezane za rel i prevelike zazore . I meni ta vrsta "podmmuklog marketinga smeta " ali bolje išta nego ništa Smile

Wed, 13/03/2019 - 19:47
manganski lim
Radisasvr
Radisasvr's picture
Registrovan dana: 21/10/2018
Molio bih za pomoć.
Kojom elektrodom zavarivati manganski lim Č.3134 ( 50Mn7) debljine 20mm?
Da li je potrebno predgrevanje i na koliko?

Pozdrav,

Fri, 05/04/2019 - 17:26
Pozdrav svim zavarivacima
zarekg
zarekg's picture
Registrovan dana: 05/04/2019
Pozdrav svim zavarivacima Smile.
Od skoro po malo varim (REL), tj. tek hvatam osnovne cake i u tome mi je mnogo pomogla ova tema, procitao sam je celu.
Interesuje me nesto oko stakla za maske? Koristim obicnu rucnu masku iz Woby housa i na njoj nema nikakve oznake na staklu mada sto se vidljivosti tice nije losa po nekoj mojoj pocetnickoj proceni i nisam imao problema sa ocima.
Da li i gde kupiti neko kvalitetnije staklo obzirom da sva zamenska stakla koja sam nasao nisu skuplja od 70-80 dinara. Mozda su i ona dovoljna, ne znam. Ali se dobro secam da je otac pre 30-tak godina u firmi u kojoj je radio izmedju ostalog nudio i stakla za maske ciji se kvalitet a i cena drasticno razlikovala.

Fri, 05/04/2019 - 17:37
Поновио бих оно што неко
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Поновио бих оно што неко једном написа, на квалитету заштитне маске се не штеди јер очи не могу да се купе на киоску. Кад приметите да имате проблем са видом биће касно да размишљате о маски. Ја рецимо радим из хобија, али сам дао за маску 120 евра, а не 70-80 динара.

Sat, 06/04/2019 - 20:17
Сама стакла нису проблем, сам
branimir
branimir's picture
Сама стакла нису проблем, сам бираш затамњење, битно је да стакло добро легне у лежиште и да се ту не пропушта светлост.Маска мора да штити цело лице, имам две старе картонске маске које повремено за спољне послове користим када је јако сунце.

Sat, 11/05/2019 - 09:27
Pocetnik sam sto se tice
zarekg
zarekg's picture
Pocetnik sam sto se tice varenja, snalazim se nekako za neke sitnije stvari po kuci ali stalno imam isti problem. Ne bih ni znao koji nego naidje covek koji se malo vise razume pa vidi u cemu je problem.
Problem je u uspostavljanju luka, ne znam da li je do mene, ekektroda ili aparata ali sam probao 4 razlicite elektrode (imam jos 2-3 koje cekaju na probu) i uvek se isto desava. Da bi uspostavio luk moram da pojacam struju skoro do maksimuma (i tada ne ide lako) a onda je to posle previse za varenje, mada moze da prodje Smile.
Kako mi je receno, problem je sto nakon prestanka varenja elektroda ostane "uvucena" u oblozi, obloga je 1-2 mm duza od elektrode. Posle toga je prava muka uspostaviti luk. Setio sam se da udarim elektrodom u beton ili nesto da taj deo obloge pukne pa posle toga ide lakse ali nije to to.
Zna li neko gde je problem (sem mene naravno Smile), da li eklektroda treba da ostane "sakrivena" u oblozi ili ne? Ako ne treba gde gresim...

Aparat je ovaj, po oznaci ne 100 % isti ali to je to samo "stariji" model:
https://www.decaweld.com/en/welding-equipment/mma/mma-traditional/globus...

Sat, 11/05/2019 - 12:47
trafo
Alex1975
Alex1975's picture
zarekg wrote:
Pocetnik sam sto se tice varenja, snalazim se nekako za neke sitnije stvari po kuci ali stalno imam isti problem. Ne bih ni znao koji nego naidje covek koji se malo vise razume pa vidi u cemu je problem.
Problem je u uspostavljanju luka, ne znam da li je do mene, ekektroda ili aparata ali sam probao 4 razlicite elektrode (imam jos 2-3 koje cekaju na probu) i uvek se isto desava. Da bi uspostavio luk moram da pojacam struju skoro do maksimuma (i tada ne ide lako) a onda je to posle previse za varenje, mada moze da prodje Smile.
Kako mi je receno, problem je sto nakon prestanka varenja elektroda ostane "uvucena" u oblozi, obloga je 1-2 mm duza od elektrode. Posle toga je prava muka uspostaviti luk. Setio sam se da udarim elektrodom u beton ili nesto da taj deo obloge pukne pa posle toga ide lakse ali nije to to.
Zna li neko gde je problem (sem mene naravno Smile), da li eklektroda treba da ostane "sakrivena" u oblozi ili ne? Ako ne treba gde gresim...

Aparat je ovaj, po oznaci ne 100 % isti ali to je to samo "stariji" model:
https://www.decaweld.com/en/welding-equipment/mma/mma-traditional/globus-mini.2.54.212.gp.20691.uw

Sve što si napisao je tipično kada se amater bavi varenjem.
naprimer, nisi napisao tačno koje su to 4 različite elektrode, one imaju ime i prezime, proizvođač i tip. Možda je neka od njih bazčna ,aone ne mogu na tvoj trafo aparat. trafo aparat daje struju luka na naizmenmičnoj struji, teoretksi ti tokom kuckanja elektrodom možeš uvek biti u nuli ili oko nule , zato primećuješ efekat da ti treba jača struja paljenja na početku a posle ti je to prejaklo.
Najgora kombinacija , ne znaš ništa o varenju, nisi prošao obuku ,imaš loš aparat, trafo, radi samo rutilne elektrode ,ko zna koje to elektrode imaš ,ko zna koliko su stajale i ovlažile . zato imaš samo probleme.

Normalno je da žica od elektrode tokom varenja ostaje uvučena u oblozi par milimetara. I normalno je da se kucne par puta da bi se upalila , dobra i sveža rutilna elektroda lako pali . Ona što je odstajala pet godina teže pali i oće da se odvali obloga na vrhu . Bazična elektroda obavezno pravi skramu na vrhu i obavezno se mora lupati i u 99% se odlama obloga sa vrha , zato se ne lupa nego se turpijom skine skrama sa vrha.

kupi bolji aparat, kupi invertor ,kupuj samo sveže i dobre elektrode , neka ti neko malo pokaže i bićeš zmaj.

Sat, 11/05/2019 - 13:14
Sve su rutilne Jadran S,
zarekg
zarekg's picture
Sve su rutilne Jadran S, Rutilen 2000S, Esab OK46.00, Geka Elit. Sve nove kupljene zadnjih mesec-dva. Neke iz novih, ne otvorenih kutija. Inace mi najbolje ide sa Rutilen 2000S. "Dobro" varim i sa Jadranom ali mi on lepi da to nije normalno. Kada krenem idem odlicno. Ako krenem Smile.

Jesam pocetnik sto se tice samog varenja ali sam masinac po struci, znam makar teorijski neke stvari a i procitao sam dosta toga. Izmedju ostalog i celu ovu temu pre nego sto sam i poceo da varim Wink.
Bitno mi je da to sto elektroda ostaje uvucena u oblozi nije do mene nego je normalno, Sigurno je da mi fali praksa, to je jedino sigurno.

Sat, 11/05/2019 - 13:46
opis
Alex1975
Alex1975's picture
zarekg wrote:
Sve su rutilne Jadran S, Rutilen 2000S, Esab OK46.00, Geka Elit. Sve nove kupljene zadnjih mesec-dva. Neke iz novih, ne otvorenih kutija. Inace mi najbolje ide sa Rutilen 2000S. "Dobro" varim i sa Jadranom ali mi on lepi da to nije normalno. Kada krenem idem odlicno. Ako krenem Smile.

Jesam pocetnik sto se tice samog varenja ali sam masinac po struci, znam makar teorijski neke stvari a i procitao sam dosta toga. Izmedju ostalog i celu ovu temu pre nego sto sam i poceo da varim Wink.
Bitno mi je da to sto elektroda ostaje uvucena u oblozi nije do mene nego je normalno, Sigurno je da mi fali praksa, to je jedino sigurno.

Tvoj opis elektroda i tebe lično sada mnogo bolje pojašnjava , trebalo je odmah tako da pojasniš da se ne rasplinjavamo na sve moguće a onda ti kao pokopaš sa tvrdnjom e nije tako ,pa je sad lakše suziti odgovor.

Idi pogledaj kako drugi varioci rade i pogledaj svaku njihovu elektrodu posle varenja , videćeš da je normalno da žica ostaje uvučena u oblogu.

Vidiš i d a tvoj aparat ima mali napon za paljenje ,manji od 50V. Trafo aparat od 50V ti je loš aparat za paljenje ali verovatno košta 50EUR pa se pomiri sa tim.

Od ovih elektroda što si pobrojao Rutilen 2000S i OK46.00 su extra dobre elektrode , ove JadranS su stare zastarele, meni je 46.00 mnogo bolja., a Elit je meni loša elektroda. Znači samo ti fali obuka, praksa i bolji aparat .Bolje da te neko sat obuči nego da postaviš 100 pitanja na forumu.

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69