Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...
Bušenje otvora za garažna...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Bravarija

Mala skola zavarivanja

2076 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sat, 11/05/2019 - 13:49
Нисам валилац по професији,
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Нисам валилац по професији, али сам дугогодишњи хобиста. (Имам у власништву скоро све апарате који се користе за варење, од аутогеног са боцама, миг маг, рел апарат па то тиг апарата). Прво битан је апарат за варење, од лошег апарата, тј. јефтиног нема вајде. Битна је дебљина материјала који се вари и како је припремљен, тј. да ли је чист. Битан је избор дебљине електроде у зависности од дебљине материјала који се жели заварити. Минус пол (рецимо минус јер код наизменичних апарата то није битно) треба да је што ближе месту варења. Треба уједеначено држати одстојање електроде од материјала кад се успостави лук. Треба одабрати исправан угао држања електроде у односу на материјал и наравно битна је стабилна рука или је треба некако ослонити на неко помагало да би то ишло како се жели. Ето то би биле неке моје препоруке.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

• Login or register to post comments
Sat, 11/05/2019 - 16:10
Ljudi, izvinite sto nisam sve
zarekg
zarekg's picture
Registrovan dana: 05/04/2019
Ljudi, izvinite sto nisam sve odmah naveo, racunam ako neko pita valjda je vec neke osnovne stvari negde saznao, da se neko pred znanje ipak podrazumeva. Mada, u pravu ste Vi, ima nas raznih.

Svestan sam ja da je ovo najobicniji aparat i da je daleko od neke klase ali meni realno ne treba neka baba roga jer bi to bile bacene pare obzirom koliko bih ga stvarno koritio. A ovaj naleteo pa nisam mogao da odolim.
Ne ide meni samo varenje toliko lose koliko se namucim sa ostvarivanjem luka. Jadran S mi toliko lepi da moram da moram toliko brzo da vracam ruku nazad posle dodira da se to vec granici sa sportom Smile. I nema veze koliku struju podesim. Juce slicno sa Esabom. Unistio sam 2 elektrode a nisam pustio ni mm vara i onda predjem na Rutilen 2000S i zavrsim to sto sam poceo da se igram Smile.

Inace, ostale su mi za probu jos Wurth elektrode, na njih sam potpuno zaboravio i neke Zlatni var i Appolo ili tako nesto. Kazu neke nase. Gde god sam nasao neke koje nisam proba kupovao sam po 10-tak komada za probu.

E da, vario sam najobicnije profile 2 mm debljine, sve elektrode su 2,5 mm. Naravno svi ocisceni od rdje i bilo koje prljavstine.

Sat, 11/05/2019 - 16:21
trafo
Alex1975
Alex1975's picture
Registrovan dana: 31/03/2018
zarekg wrote:
Ljudi, izvinite sto nisam sve odmah naveo, racunam ako neko pita valjda je vec neke osnovne stvari negde saznao, da se neko pred znanje ipak podrazumeva. Mada, u pravu ste Vi, ima nas raznih.

Svestan sam ja da je ovo najobicniji aparat i da je daleko od neke klase ali meni realno ne treba neka baba roga jer bi to bile bacene pare obzirom koliko bih ga stvarno koritio. A ovaj naleteo pa nisam mogao da odolim.
Ne ide meni samo varenje toliko lose koliko se namucim sa ostvarivanjem luka. Jadran S mi toliko lepi da moram da moram toliko brzo da vracam ruku nazad posle dodira da se to vec granici sa sportom Smile. I nema veze koliku struju podesim. Juce slicno sa Esabom. Unistio sam 2 elektrode a nisam pustio ni mm vara i onda predjem na Rutilen 2000S i zavrsim to sto sam poceo da se igram Smile.

Inace, ostale su mi za probu jos Wurth elektrode, na njih sam potpuno zaboravio i neke Zlatni var i Appolo ili tako nesto. Kazu neke nase. Gde god sam nasao neke koje nisam proba kupovao sam po 10-tak komada za probu.

E da, vario sam najobicnije profile 2 mm debljine, sve elektrode su 2,5 mm. Naravno svi ocisceni od rdje i bilo koje prljavstine.

reko si da si mašinac . u mašinstvu se ništa ne podrazumeva. treba sve jasno da kažeš. moja primedba se na to odnosi .
I opet imam istu primedbu ,pominješ Wurth elektrode ali ne i tip. Pominješ kineske apolo ali ne i tip. Pominješ zlatni var i pominješ da su navodno neke naše a nisu već su teška kina. I apolo isto kina . wurth uglavnom prepakuje zika elektrode iz izraela to je ranije radio , sada ne znam , možda kina takođe. Pominješ esab aparat da i sa njime ne ide ali ne i model. Ja stvarno hoću da pomognem ali ne znam gde da bijem da pomognem . kao mašinac budi precizan, ništa ne mogu da podrazumevam da bi ti pomogao. da odstranimo ono što je nebitno i što nije problem i da se koncentrišemo na stvarni problem.

Imaš problem , ali nemaš problem sa svim i svačim ,imaš problem samo sa paljenjem luka . Ponoviću , napon paljenja luka ti je ispod 50V, plus trafo aparat sa lukom na naizmeničnoj struji. To je dovoljno da skoro svako ko vari ima isti problem. zato su ljudi masovno prešli na invettore iako su kvarljiviji.

koristi ove dve extra elektrode Rutilen 2000S i OK46.00 i koncentriši se na tehniku. Mani se kineskih elektroda .Ako oćeš bolje da variš, izvini ,menjaj aparat. Taj trafo maksimalno doprinosi sam po sebi lošem paljenju i nema pomoći ni zlatnom elektrodom ni da radi zlatni varioc.

Sat, 11/05/2019 - 17:16
Ne znam cije su ni Zlatni var
zarekg
zarekg's picture
Ne znam cije su ni Zlatni var ni Appolo, rekli su mi u gvozdjari da su "nase", nije ni vazno, uzete su za probu, nisam ih ni probao. Na netu nisam nasao nikakve podatke za njih.
Wurth je rutilna elektroda za celik, jedina koju imaju, sve ostale su i/za inox, bar tako pise u njihovom katalogu, Mada ne znam za sta je to uopste i bitno, ni njih nisam probao.
Nemam Esab aparat nego sam rekao da da mi Esab lepi isto kao Jadran S. Aparat imam jedan jedini, onaj italijanski sa linka. A posto je on problem za uspostavljanje luka, onda je to to Wink.
Probacu narednih dana Esab OK46.00 malo vise, vidim da ih bas svi hvale, zato sam ih i kupio.

Sat, 11/05/2019 - 17:29
trafo
Alex1975
Alex1975's picture
zarekg wrote:
Ne znam cije su ni Zlatni var ni Appolo, rekli su mi u gvozdjari da su "nase", nije ni vazno, uzete su za probu, nisam ih ni probao. Na netu nisam nasao nikakve podatke za njih.
Wurth je rutilna elektroda za celik, jedina koju imaju, sve ostale su i/za inox, bar tako pise u njihovom katalogu, Mada ne znam za sta je to uopste i bitno, ni njih nisam probao.
Nemam Esab aparat nego sam rekao da da mi Esab lepi isto kao Jadran S. Aparat imam jedan jedini, onaj italijanski sa linka. A posto je on problem za uspostavljanje luka, onda je to to Wink.
Probacu narednih dana Esab OK46.00 malo vise, vidim da ih bas svi hvale, zato sam ih i kupio.

možda ćeš misliti da teram neki inat sa tobom ali veruj mi ne .Kažeš da nije važno čije su apolo i zlatni var i da to nije važno a gvožđari kažu da su naše. u varenju ppostoji i zdravsteveni problem, problem dimova i čestica koje varioc diše i kontrole i usklađenisti sa standardima zdravlja. kineske indijske i slične elektrode mogu biti jako otrovne možda i 100 puta (lupio sam) otrovnije od onih iz evrope koje proizvedu po standardu .možda nije 100 puta ali verujem da nije isto jer to niko ne kontroliše, čim lažu da je naše ,koliko tek lažu o čvrstoći i žilavosti i zdravstvenoj pogodnosti. to niko u evropi ne koristi, ali ok, nije važno , ja kažem da se to izbegava ,ali ne mora. meni je zbog toga bitno da elektroda ime oca i majku , da je pregledao neki lojd ili tiv ili sličan kao nezavisna institucija .tebi ne mora biti važno slažem se nebitno totalno .

na kraju ,tvoj problem je loš aparat , neobučenost i neiskustvo . da bi rešio problem delimično treba da te neko praktično obuči a ne preko foruma i treba bar malo da vežbaš. a da potpuno rešiš problem treba da kupiš invertorski aparat. eto

Sat, 11/05/2019 - 18:29
Zarekg ja sam isto pocetnik
bboba
bboba's picture
Registrovan dana: 06/02/2010
Zarekg ja sam isto pocetnik malo bolji nego ti. Prvo probaj da kupis 2mm elektrode rutilne za 2 mm debljine mozes i njima da varis. Bar meni uspeva, slayem se vise se trose ali zavarujes manjom strujom i lakse se pale. Drugo pogledaj tutoriale na yutubu, ima dosta bas dobrih tutorijala.Recimo ovo ti je bas osnovno https://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ&t=2587s.
Pozdrav i nemoj da odustajes samo napred. Ja isto koristim trafo aparat i sasvim je ok. Ps i meni vise lepi 2.5. Pozdrav

Sat, 11/05/2019 - 19:45
Zarekg ja sam isto pocetnik
bboba
bboba's picture
Registrovan dana: 06/02/2010
ZareKG i ja sam isto pocetnik kao ti. Prvo probaj da kupis 2mm elektrode rutilne. Za 2 mm debljine mozes i njima da zavarujes. Bar meni uspeva, slazem se vise se trose ali zavarujes manjom strujom i lakse se pale I meni se vise lepe 2.5, ali dosta zavisi i od elektrode. Ja koristim Bohler 6013 ona je sasvim ok.. Drugo pogledaj tutoriale na yutubu, ima dosta bas dobrih tutorijala.Recimo ovo ti je bas osnovno https://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ&t=2587s.
Pozdrav i nemoj da odustajes samo napred. Ja isto koristim trafo aparat i sasvim je ok.

Sun, 12/05/2019 - 13:41
Hvala svima, nastavljam da
zarekg
zarekg's picture
Hvala svima, nastavljam da vezbam Smile.
Probacu 2 mm elektrodu, nije da mi nije palo na pamet ali vidim da svi svuda pominju samo 2,5 i onda sam to nekako izbacio iz glave. Ovaj video je odlican, dosta toga sam vec i ranije video ali ovde je sve na jednom mestu.

Sun, 16/06/2019 - 18:48
Da li je moguće ovu rupu od
Dominator
Dominator's picture
Registrovan dana: 29/05/2013
Da li je moguće ovu rupu od 2mm prečnika na čeličnoj pocinkovanoj cevi za vodu zavariti REL aparatom (imam ESAB OK 2.5 46.00 elektrode)?
Nisam nikada radio sa aparatom za zavarivanje pa se bojim da ću je proširiti umesto da je zatvorim..

• ssm.jpg
Sun, 16/06/2019 - 21:07
Ако цев није трула може се
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Ако цев није трула може се заварити тако како сте намеравали, само пре тога брусилицом мало очистите место завара. Радио сам то па пишем из искуства.

Sun, 16/06/2019 - 23:31
rupa
Alex1975
Alex1975's picture
Dominator wrote:

Nisam nikada radio sa aparatom za zavarivanje pa se bojim da ću je proširiti umesto da je zatvorim..

Dobronamerno kažem ,pošto nikad nisi radio , verovatnije ćeš je raširiti nego zatvoriti.

Mon, 17/06/2019 - 18:19
Posto vec nisi nikada radio a
zarekg
zarekg's picture
Posto vec nisi nikada radio a hteo bi da sam da uradis, uzmi malo pa vezbaj na nekim drugim cevima/profilima pa pokusaj.
Ili jos bolje, daj to nekome ko zna da pipne i za par sekundi zavrsi posao a ti vezbaj na drugom mestu Wink.

Wed, 19/06/2019 - 09:25
Hvala svima na odgovorima i
Dominator
Dominator's picture
Registrovan dana: 29/05/2013
Hvala svima na odgovorima i savetima,
naravno, ništa nedobronamerno nisam protumačio, i ja sam pretpostavio da će tako biti Smile I bilo je, pošto je rupa krenula da se širi a prijatelj mi je predložio da to mogu vrlo jednostavno da rešim šelnom sa gumom pa sam tako i uradio da ne bih bespotrebno komplikovao i više ne curi.

Tue, 22/10/2019 - 07:16
Pomoc
tomica3
tomica3's picture
Registrovan dana: 31/10/2018
HUGONG TEKMASTER MIG 200
TEKMASTER MIG 200
MIG/MAG Inverter Synergic
Nqpon 220 V 50-60 Hz
Struja zavarivanja AC MIG 30-200A / REL 20-170A / TIG 15-200A
Intermitencija 20% Intermitencia 200 A
maksimalni napon bez opterećenja 69 V
Promer elektrode od 1,6 do 3,5 mm
Promer čelične žice za zavarivanje od 0,8 do 1,0 mm
Promer inox žice od 0,6 do 2,0 mm
Promer aluminijske žice od 0,8 do 1,0 mm
Promer žice sa punjenjem od 0,8 do 1,0 mm
IP Norma IP 21
Proces zavarivanja: MIG/MAG (GMAW), Flux cored (FCAW) – praškom punjena bez plina, REL (SMAW)
TIG
Jednofazni IGBT inverterski aparat za MIG/MAG, REL i TIG zavarivanje, vazdušno hlađenje
Digitalna tehnologija
Synergic regulacija (programska), automatsko podešavanje brzine žice u odnosu na napon
Hot start i anti stick funkcija
Lako uspotavljanje luka kod TIG zavarivanja
Odlične karakteristike zavarivanja
Zaštite od pregrevanja
IP 21 zaštita
Idealan aparat za lakšu i srednju bravariju
Zavarivanje crne bravarije MIG/MAG, zavarivanje aluminijuma (alu žica), zavarivanje žicom praškompunjena, zavarivanje TIG i zavarivanje REL
Obim isporuke: Polikabel Binzel MB15 3m, Kabel sa klještima za masu 3m, Cev za plin, Kontaktne provodnice
Dimenzije (DxŠxV) 730x320x480 mm
Težina: 23 kg
Treba mi strucna pomoc od ozbiljnog koji dobro poznaje aparate,vario sam sa elektro aparatom gorenje, U Mig Magu samo probao i iznenadjen koliko je lakse variti aparat je bio Linkon.
Aparat mi je potreban za neki pocetni rad sto znaci ne za kucnu varijantu i koriscenje par puta godisnje vec za manju radionicu.Pa mi treba pomoc strucna znam koji aparati vrede i vrh ali im i cena vrh. Nije ni ovaj jeftin ali me zanima po karakteristikama dali ovaj aparat vredi kupiti ili nevredi.?

• hugong_tekmaster_mig_200.jpg
Wed, 23/10/2019 - 20:19
Teško će iko reći nešto o
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Teško će iko reći nešto o ovom aparatu . Za ono što ima je premala cena , a opet i to što ima je pitanje koliko je sve pouzdano . Prima male kalemove , nema PFC ...

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Thu, 24/10/2019 - 17:35
d
peca
peca's picture
Registrovan dana: 17/01/2008
Kako vidim košta oko 630 € za pola od toga se može uzeti neki inverter co2 i TIG kao 2 odvojena aparata, naravno neki kinezi tipa kzubr i sl. mada i ovaj je kinez. Deluje zanimljivo, pitanje koliko je kvalitetno odrađen aparat i da li će se moći popravljati (dostupnost delova i znaju li to majstori da popravljaju), a ipak nije ni jeftin pa da ga čovek kupi čisto za probu.

Mon, 28/10/2019 - 00:21
Pozdrav ljudi. Novi sam na
stefan01
stefan01's picture
Registrovan dana: 27/10/2019
Pozdrav ljudi. Novi sam na forumu i u svijetu zavarivanja. Trudim se da iščitam sve što pišete pa onda probavam, kombinujem i usavršavam dok ne dodjem do nekog željenog rezultata. Sada bih vam htio predstaviti aparat za varenje koji sam uzeo, rekao bih povoljno. Radi se od Kunhast mig 340, sad nisam siguran zasto se zove Mig 340 a na plocici pise Mig 300 i to mu je i prikazana maksimalna amperaza. Posjeduje vodeno hladjenje i na njemu je trenutno TBI expert gorionik, ne znam tacnu oznaku jer su se slova izlizala ali mislim da je 411 expert. Aparat je iz 2004 godine. Dajte vaše mišljenje.

• mig2.jpg
  • mig1.jpg
Tue, 29/10/2019 - 12:32
pitanje nikako nemogu da
ralf1
ralf1's picture
Registrovan dana: 24/11/2009
pitanje nikako nemogu da zavarim karike lanca, nije debeo oko 2,mm.Radio sam ekektrodama 2mm i1.6 ali ne ide otopi se i kao da ispari.. smanjio sam čak na 14A ali ne hvata a topi.
i da li ovo važi za inverter aparate
elektroda može raditi na trafo REL aparatu.
A ovako, uopšteno:
• Sve klasične rutilne elektrode za zavarivanje običnog čelika mogu raditi na naizmeničnoj struji luka,
• Bazične elektrode tipa E7016 koje imaju u sebi rutilnu oblogu (kao na primer Basoweld Drunk za zavarivanje nelegiranih i niskolegiranih čelika,
• Elektrode za zavarivanje prohroma (koje imaju u svojoj oznaci “-16” i “-17”, na primer E 308L-17),
• Elektrode za reparaturna zavarivanja tipa 29/9, za zavarivanje visokougljeničnih, manganskih i sličnih čelika,
• Elektrode za gus (sivi liv),
• Pojedine elektrode za tvrda navarivanja,
• Elektrode za žljebljenje (mada ove elektrode traže vrlo jake amperaže koje običan kućni trafo aparat ne može da postigne).
A ne mogu:
• Celulozne elektrode,
• Klasične bazične elektroda tipa E7018 kao i specijalne bazične za zavarivanje čelika povišene čvrstoće, toplo-postojanih čelika, bazične prohromske…,
• Pojedine elektrode za tvrda navarivanja,
• Elektrode za zavarivanje bronzi,
• Elektrode za zavarivanje aluminijuma…

Tue, 29/10/2019 - 20:31
Koji lanac od kog materijala
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Koji lanac od kog materijala , kojom elektrodom . ...? 2 mm žica je poprilličan izazov za rel . Što se elktorda tiče na pakovanju imate oznake kojim aparatom može i kojom strujom .

Fri, 01/11/2019 - 22:05
mig mag inverter i tačkasto zavarivanje ( spot welding) - kako?
bugs bunny
bugs bunny's picture
Registrovan dana: 01/11/2019
Dobro veče, novi sam na forumu, pozdravljam sve učesnike.
Molim za savet na temu iz naslova. Ukratko, do sada sam imao "običan" CO2 sa trafoom, koji je imao opciju tačkastog i u intervalu zavarivanja, nesretnik nastradao nepovratno, dobio novi kinseki od 200A mig-tig-mma marke no name Smile -poklonu se u zube ne gleda. Aparat ima 3 potenciometra, amperaža,voltaža i brzina žice, ima i burn back, ali nema timer. Inače dobro radi, za sada, tankozidne kutije (1,5-3mm) ali mi treba navedena opcija radi "heftanja" navikao sam na nju.Kvazi stručnjaci su mi objašnjavali u stili "smanji brzinu i povećaj voltažu pa vidi kako ide..." kad god to uradim progorim cev. Sa starim aparatom ne pamtim kada sam progorio cev. Ima li iko iskustva sa ovim problemom
Hvala na odgovoru

Sat, 02/11/2019 - 15:59
Sa tim "kinezima " je uvek
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Sa tim "kinezima " je uvek lutrija ... To što su vam savetovali je jedini način da naštelujete aparat .

Sun, 03/11/2019 - 00:21
bugs bunny
bugs bunny's picture
Zahvaljujem moderatoru tenzor-u na komentaru, bar je neko pročitao moj post. Zaista sam pokušao mnoge kombinacije Volt: m/min, ma ne ide.... nisam mnogo upućen u funkciju "burn back" znam samo osnovnu funkciju, ima pozicije potenciometra 1-5. Ima li kakvog uticaja na postizanje željenog efekta.

Sun, 03/11/2019 - 18:00
Burn back ičlo kontrola žice
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Burn back ičlo kontrola žice posle gašenja luka je u stvar najprostije rečeno koliko će žice ostati da viri iz pištolja . Teško je podesiti takve aparate jer vrlo često imaju konstrukcijskih problema . Okvirno ni ttebalo da bude za žicu 0,8 i za materijale do 1 mm brzina žica 2,5 do 3 m u minutu a voltaža do 15 v . Ajd islikajte aparat da bar imamo predstavu šta je i koji je

Mon, 04/11/2019 - 23:01
bugs bunny
bugs bunny's picture
Još jednom hvala tenzoru... ali zeka rešio problem Smile Rešio se Kineza - rešio se problema. Danas sam kod lokalnog distributera zapadnom polovnom tehnikom izvršio zamenu : dao kineza doplatio 200€ i uzeo švabu (valjda je Švaba - ne piše odakle je) Dobio sam izvanredan aparat Elin proMig 230 čista klasika - ima sve što mi treba i spot i interval welding, dva prekidača za grubo i fino podešavanje napona, potenciometar 1-10 za brzinu žice i konektor za mma weld. Naravno u pitanju je klasični aparat sa trafoom,trofazni, nominalnih 10A-230A, nešto je stariji, 1989g nije top model, al' nisam to ni ja, pa smo egal. Kad sam ga otvorio a ono namotaji ko u 20KV trafo stanici, ploča ko nova a ventilator bi moga u sušaru za šljivu.... Kad vari muzika za uši, a var saliven kao u reklami, ma milina jedna! Neće kinez više u zekinu radionicu,nikada. Problem rešen.

Tue, 05/11/2019 - 01:20
Nek traje i nek te služi .
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Nek traje i nek te služi .Smile

Mon, 18/11/2019 - 21:16
Gde se moze puniti boca za
datas
datas's picture
Registrovan dana: 08/05/2010
Gde se moze puniti boca za CO2, Beograd i okolina?
Ako mogu konkretne adrese.
Kupio sam novu bocu, atestirana je i hoću da zadržim moju.

Mon, 18/11/2019 - 23:49
Teško izvodljivo ... Koja je
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Teško izvodljivo ... Koja je boca i gde je kupljena ,može da se desi da od atesta nema ništa ?

Tue, 19/11/2019 - 08:23
Weldgas Zrenjanin.Ne bi me
datas
datas's picture
Registrovan dana: 08/05/2010
Weldgas Zrenjanin, 10 l Co2.
Ne bi me iznenadilo da je tako.

Tue, 19/11/2019 - 09:15
Ја сам купио нову боцу од 10
zvukoljub
zvukoljub's picture
Moderator
Ја сам купио нову боцу од 10 л за аргон са атестом у Месеру и она је на моје име и у мом власништву са атестом од 10 година.

Thu, 21/11/2019 - 00:25
Kao da sam znao . Obzirom da
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Kao da sam znao . Obzirom da sam ja rodom iz Zr i pre nekih 2-3 nedelje reši da kupim bocu za argon od 10 l ili 3kg odem u pomenutu firmu ,odslušam tiradu o "legalnosti " ,papirima "atestima " .... Na kraju postavih pitanje da li ja kad kupim tu bocu , stavim u auto ,odem u Meser i zamenim za punu ,odgovor je bio NE . Što je najgore omanja boca CO2 tzv "šankerica " legalna i zamenljiva bilo gde u Bg košta 60 e puna

• « početna
  • prethodna
  • …
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66