Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne
Zidni radni sto

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Kućna tehnika

Gorenje Frizider R2746OPLA radi slabo,ne hladi dovoljno

16 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Mon, 01/03/2010 - 04:14
Gorenje Frizider R2746OPLA radi slabo,ne hladi dovoljno
noels
noels's picture
Registrovan dana: 21/03/2009
Kupio sam ovaj gorenje frižider uvezen iz Nemačke i vidim da je popravljan termostat ali to nije problem vec sto frižider slabo hladi.To je ovaj na ovom linku.

http://buy.fudzilla.com/a59244.html

Frižider ima posebnu komoru za zaledjivanje a nasao sam da je orginalan termostat oznake 077B6149
Kataloski broj termostata Gorenje 596215 Vrsta: GORENJE ORGINAL, Namena,BITERM.
Ima ga na ovom linku ,TERMOSTAT 077B6149
http://www.zzsistem.com/Veleprodaja.aspx?page=9&catID=28

U njemu je trenutno ovaj termostat
http://www.alibaba.com/product-gs/217710093/ranco_thermostat.html

i ima 4 glavna izvoda i 2 za uzemljenje. Da li je to isto to jest da li ogovara jer mi frizider slabo hladi a kada sam skinuo poklopac od termostata ima u jednom kablu 4 žice,u drugom 2 bela silikonska (verovatno grejac) i 2 žice koje su izolovane i nigde nisu prikačene (crna i plava) i naravno sonda. Mislim da je nešto izmešano pa bih da to povežem kako treba sa ovim orginalnim termostatom da to vratim kako treba i da radi kako treba.
Pojačan je na maximalno i u frižideru je od 9-12 stepeni.
Da li neko može da mi kaže šta su 2 žice koje nisu povezane a fabrički sam siguran da su bile već je neko budžio ovaj drugi termostat.

evo i par slika h

• povezivanje termostata.jpg
  • Login or register to post comments
  • 34209 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Kućna tehnika
Tue, 02/03/2010 - 05:28
Re: Gorenje Frizider R2746OPLA radi slabo,ne hladi dovoljno
milkovski08
milkovski08's picture
Registrovan dana: 25/02/2010
Evo prijatelju sema vezivanja probaj pa javi sta si uradio pazi na dugme za brzo zamrzavanje(motor radi u direktnom rezimu ustvari premoscuje termostat)da bude iskljuceno,sto se tice termostata licno mislim da se nece nesto drasticno promeniti jer zavisi koliko je star nacin transporta pa je moguce da se treba opet napuniti jer nema pritiska pa ga motor nemoze dovesti u stanje iskljucenja(da normalno hladi) i napisi dali ti termostat iskljucuje ili radi non stop(motor se ne zaustavlja).

• povezivanje termostata.jpg

milkovski08

Tue, 02/03/2010 - 18:24
noels
noels's picture
Hvala na odgovoru,motor se iskljucuje i normalno pali i gasi ali je termostat pojacan na najace (na broj 6).Temparatura unutra je tacno (stavio sam termometar) 10 stepeni.Ja nemam nikakvo dugme za duboko zamrzavanje samo dugme od 1 do 6 da pojacam termostat.Nekako sumnjam u termostat jer sam imao blizak primer kada je moj komsija kupio novi termostat da je posle na broju 1 hladio normalno a pre toga na broj 4 je bilo lose.
Zanima sta mogu biti 2 zice koje nisu prikacene i izolovane su trakom,neko je nesto budzio.Ja imam nekih zica brdo procitajte u prvom postu.

Wed, 03/03/2010 - 13:50
milkovski08
milkovski08's picture
Zdravo prijatelju,

Ajde da probamo prvo ovako...da ne bih kupovao odma termostat prikljuci stari prema semi koju sam ti poslao jer vecina frizidera radi na tom principu a sad u odnosu na druge kablove neznam koliko poznajes osnovne nacine rada samog frizidera ali evo pokusacemo nesto.Koliko sam primetio to je frizider standardni sa obicnom komorom za zamrzavanje koja je odvojena samo plasticnim vratima (ako gresim ispravi me jer postoje frizideri sa dva kompresora jedan za normalni nacin rada i jedan za odvojenu komoru za zamrzavanje koji se razlikuju po snazi izrazeno u amperima t e u dva dela koji su fizicki i temperaturno nezavisni sa drasticnom razlikom hladjenja) pa po pravilu ima jedan kompresor(motor).Povezi kako je bilo ukljuci i meri vreme do prvog iskljucenja ali uzmi u obzir da postigne radnu temp znaci izmedju prvog i drugog iskljucenja.Posle pronadji sondu i povucije prema dole jedno 5-10 cm i meri vreme i trebalo bi da duze odradi do iskljucenja a sa time se postize kvalitetnije hladjenje.Ako posle ovoga testa temp je i dalje kao ranije nemoj da trosis za termostat jer je on ispravan i dobro radi, vec planiraj nekog majstora da ti odradi punjenje i to sa obaveznim menjanjem filtera (mali cilindar od bakra oko 20 cm dosta debeo u odnosu na ostalu cevnu instalaciju) jer kasnije izlaze problemi kvalitetan gas te nekvalitetan majstor i dr nagadjanja.Probaj pa javi utiske...Pozdrav

Milkovski08

milkovski08

Thu, 04/03/2010 - 00:13
noels
noels's picture
Frizider jeste sa 1 motorom i ima malu komoru za zamrzavanje,ima ga na linku iz prve teme.Kako msilite da povucem sondu,ona ima kanalic kroz koji se gura do gore u ledaru (cini mi se) jel da je povucem malo nazad od mesta gde stoji termostat.Znam sta je cilindar od bakra mada nisma neki poznavalac rashladnih uredjaja moje se znaje o tome temelji donekle sto poznajem solidno elektroniku a znam da je to samo 1 poglavlje rashladne tehnike.Znate li za sta mogu biti te 2 zice koje su iskljucene.Hvala na odgovorima bez obzira sta uradim.Pozzzz

Thu, 04/03/2010 - 00:16
noels
noels's picture
sada sma video moj termostat ima 3 kontakta i 2 za uzemljenje.Nema kao na vasoj semi 4.

Thu, 04/03/2010 - 00:57
milkovski08
milkovski08's picture
Prema onome sto mogu da vidim na slikama verovatno taj frizider ne poseduje orginalan termostat vec je to neki majstor uradio stadardno povezivanje da bi mogao da funkcionira(da se moze lakse prodati) a sto se tice visak kablova to mozes sam pronaci prateci iste gde izlaze mada nemogu da pricam napamet jer ne mogu jasno da vidim ali pretpostavljam da su to nosaci nekog signala koji moze da bude neka vrsta upozorenja kad poraste temp iznad normale pa dolazi do otapanja.Sto se tice sonde neke su izvedene na nacin ubacivanja u kanalic predvidjen za to a negde je fiksirana.Neznam kako je kod tebe ali evo prostog primera:
Ako sondu izvadimo iz frizidera i ostavimo da viri napolje znaci da ona dobija temp okruzenja(sobna temp) pa bi po nekom nepisanom pravilu motor radio do besvesti jer nebi mogao da se dovede u rezim isklucenja.To mozes postici i samim ostavljanjem vrata frizidera otvorenim i u tom slucaju ako je dobar termostat motor radi bez zaustavljanja jer se desava gore navedeno.Ako u nekom slucaju motor prekine sa radom sa otvorenim vratima onda promeni termostat jer je nekim slucajem izgubio moc normalnog rezima rada predvidjen za to(pokvaren i treba se promeniti).Pozdrav...

Milkovski08

milkovski08

Thu, 04/03/2010 - 03:06
noels
noels's picture
bas tako,u prvom postu ima orginalni i ovaj koji je stavljen,da li mozete da mi kazete jos samo u cemu je razlika.Hvala puno puta.Pozzz

Tue, 16/03/2010 - 01:42
noels
noels's picture
Izvukao sam sondu 10-tal cm i sada je temparatura 3-4 stepena manja.,bila je 12 sada je 8-9

Sun, 21/03/2010 - 06:27
frigo
frigo's picture
Registrovan dana: 28/09/2009
Aj i ja da dodam neku pametnu, vidim dobiosi nekakav odgovor na onom drugom i trecem forumu, i delimicno su u pravu, K50 i K60 nemoze da ide posto ima dva kontakta a taj K-59 ima tri kontakta i jeste za kombnovani frizider i takav treba tu termostat posto ima grejace one druge zice su sigurno od sijalice ili prekidaca za svetlo, i ima cetri zvezdice na vratancima od komore znaci u komori ti je od -18 do -24stepeniC...... i ima jos nesto sve kombinacije kad meris temperaturu su u opsegu od 8-12 stepeni C a da bi tacno izmerio trebati digitalni termometar koj pamti donju i gornju temperaturu i sondu stavis u friziderskom delu u sredini prostora i ostavis par sati pa tek onda mozes da kazes kojaje srednja temperatura inace za ispravan rad treba da bude u opsegu od 4-8 ako nisi znao... i Isparivac friziderskog dela ti je u izolaciji, tj. u zadnjem zidu i treba da malo zamrzne pa otopi jedno 10cm iznad slivnika pa do komore ako nema ciklusa zamrzne pa otopi stvarno onda treba da zoves nekog majstora da ustanovi dal je freon il kompresor u pitanju...
A kolege su ti vec rekli kako postavis pitanje tako i dobijes odgovor i vecina takav nisu ni videli izbliza i ti sad odma dizes paniku...
ako nisi znao:

[img]http://i.ebayimg.com/16/!Bo(TDNw!mk~$(KGrHqUH-CUEuOkD5jMEBLnPfWvbGw~~_35.JPG[/img]

snemackog prevod...
Specifikacije:
Vrsta: hladnjak zamrzivač sa unutrašnjosti
Vrsta: Samostojeći
Boje: ??????

Vrata zglob: desno (ne međusobno)
Širina: 60 cm
Visina: 146,5 cm
Dubina: 63,5 cm
Hlađenje Kapacitet: 247 litara
Neto obujam zamrzivačkog dijela: 21 litara
Kategorija: **** 4 zvjezdice
Automatsko odmrzavanje: U hladnjaku
Potrošnja energije: 288 kWh / godišnje
Energetska učinkovitost:
Štetne tvari: CFC-free

- 4 staklene police
- 1 pladanj voća
- 1 jaje koristiti
- 6 odjeljci

Sun, 21/03/2010 - 06:32
frigo
frigo's picture
Registrovan dana: 28/09/2009
E da i sa takvim termostatom trazi temperaturu prostorije gde je smesten iznad 15 stepeniC...

Sun, 21/03/2010 - 12:17
Nike
Nike's picture
Registrovan dana: 24/10/2009
Neispravan ti je taj termostat. Osjetnik izgubio punjenje. Kada je na 6 taj termostat treba da isključuje kada je isparivač u freezeru na -32°C. U tebe isključuje na višoj temperaturi.
Nabavi originalni termostat i mijenjaj.

Tue, 23/03/2010 - 01:07
noels
noels's picture
hvala clanovima nike i frigo.Probacu pa cu javiti.

Wed, 31/03/2010 - 01:58
goranfri
goranfri's picture
Registrovan dana: 31/03/2010
Da li si probao ? Radi li ?

Fri, 09/04/2010 - 16:32
noels
noels's picture
Promena termostat je resila stvar.Hvala svima na trudu.

Mon, 08/02/2016 - 15:28
pitanje
gox0230
gox0230's picture
Registrovan dana: 08/02/2016
Pozdrav, imam jedno pitanje ako mi neko moze pomoci Smile kupio sam frizider samootapajuci sever a merloni sa komorom mali a zgodan e sad posto nikad nisam imao takav ne mogu da provalim da li je ispravan ili nije kompresor radi ukljucuje se i iskljucuje ima jedan motor ali mi se cini da ne hladi dovoljno. Resetka je topla nazad ali mi se cini da motor kasno ukljucuje. Kad ga otvorim i kvrcnem po tockicu za stelovanje temperature motor se upali.....