Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Zidni radni sto
Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...
Bušenje otvora za garažna...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Kućna tehnika

IBERNA LBI 2518TX - lupanje u toku pranja

16 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Wed, 05/01/2011 - 00:49
IBERNA LBI 2518TX - lupanje u toku pranja
edosoko
edosoko's picture
Registrovan dana: 05/01/2011
masina iz naslova povremeno lupa/kucka u toku pranja, ne svaki put....nikad nisam primijetio smetnje u toku centrifuge nego jedino u toku sporog okretanja
cuje se nekoliko udaraca, pocne sa dva-tri slabija zatim nekoliko jacih i prestane.....kao da nesto "sazvace"
skripanje nisam primijetio
kad zavrtim prazan bubanj ide lako s tim da se cuje kuckanje, ali slabije nego ono u toku pranja, kuckanje se cuje samo na jednoj polovici bubnja, otprilike zapamtim na kojem dijelu i uvijek na tom mjestu
skidao sam zastitni lim na poledjini, remen....kad vrtim sam bubanj cuje se sitno kuckanje.....kao ono kad se zdrobi kos lezaja pa kuglice setkaju, ali nema mrlje kao ono kad procuri semering, pretpostavljam da bi to trebalo biti ako se zdrobi lezaj

mijenjao sam lezajeve na jednoj masini gorenje....buni me sto IBERNA nema trokraki nosac, dali je uopste moguca zamjena lezaja na njoj

eh kad vratim remen i opet vrtim onda se cuje kuckanje u variomatu (ili kako se vec zove velika remenica sa promjenjivim precnikom)

sve sto sam primijetio je kuckanje ali u toku pranja bas lupa.....
vidio sam da bubanj lezi na nekakvim cilindrima ili su to amortizeri, dali je moguce da su oni oslabili ili je neki otkacen pa se bubanj zaljulja i gruhne u okvir masine
ima li smisla ukljuciti praznu masinu da provjerim ovo ljuljanje?
jeli neko imao ovakav slucaj?

• dsc06271.jpg
  • dsc06266.jpg
  • Login or register to post comments
  • 10617 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Kućna tehnika
Sat, 08/01/2011 - 20:39
Re: IBERNA LBI 2518TX - lupanje u toku pranja
edosoko
edosoko's picture
osvijetlio mobitelom bubanj i primijetio zicu zapetljanu u grijac, izvadim grijac ponovo zavirim unutra kad imam sta da vidim...ne mogu ni da prebrojim koliko ima zice unutra.....jednu po jednu iscackam, cetiri zice iz grudnjaka 8-O nebih znao velicinu Laughing out loud
naravno grijac je bio oblozen kamencemmmmmjedva sam ocistio s pola litra kiseline

dok je remen bio skinut vrtio sam i osluskivao motor....cuje se da "huci"
posljednja dva pranja pred kraj centrifuge pocne da pisti, u toku pranja se ne cuje
mislim da je vrijeme da se zamijene lezajevi na motoru, zanima me kako se skida ova remenica na motoru, dali je uopste moguce sknuti i vratiti nazad da se ne razvali remenica......

• dsc06271.jpg
  • dsc06266.jpg
Sat, 08/01/2011 - 20:55
majstorcic
majstorcic's picture
Registrovan dana: 30/03/2009
Nekome će svakako poslužiti ovo tvoje iskustvo. :idea:

Sat, 08/01/2011 - 20:59
edosoko
edosoko's picture
jos da mi neko pomogne oko motora..... Sad
na kraju cu samo podmazati postojece lezaje i pici dalje Cool

Sat, 08/01/2011 - 21:12
majstorcic
majstorcic's picture
Ne vidim dobro na slici na koji način je postavljena remenica. Svaka remenica bi se trebala skinuti, večini je ležište konusno te su upresane na osovinu, a skidaju se radapcigerom. Da li si probao da li osovina motora ima lokera, i da li se lagano vrti kad ju zavrtiš rukom ( bez remena ) . To te pitam zato što ležajevi na motoru jako teško odlaze ( osim u slučajevima kad mašina curi pa se voda sljeva po motoru, ili pretegnut remen ), i možda ti čuješ samo ventilator u motoru a ne ležajeve. Ako su ležajevi ipak otišli, podmazivanje je privremeno rješenje, zapravo za takvve stvari nikakvo jer ležajevi na motoru koštaju nekih 5 eura oba.

Sat, 08/01/2011 - 22:35
edosoko
edosoko's picture
nisam puno zagledao remenicu bojim se da nije nabijena "na vruce" pa se tesko skida
cim bolje izvidim javit cu
nema lokera, barem ja nisam osjetio :roll:
kad okrenem motor bez remena ide lagano, ne zapinje, ali se cuje da huci, kao da su lezaji suhi (a cim su suhi sigurno su vec i osteceni)
voda ne curi nigdje, barem sada ne curi ne znam dali je prije nekada
znam da bi prije trebali stradati lezaji na bubnju jer su oni optereceni
remen se steze sam, stezu ga remenice

znam da je podmazivanje privremeno rjesenje ali se bojim da lezaj ne zaglavi pa se ne okrene u deklu ili na osovini......

Sat, 08/01/2011 - 22:45
Zlatan
Zlatan's picture
Registrovan dana: 13/05/2007
Ma ne diraj ništa dok sve radi kako treba,ležajevi se svi čuju,znači ne postoji nečujni ležaj,ako ima lufta u osovini,ako se osovina teško pokreče i sl onda ga remontuj,zujanje doprinose ležajevi,ventilator na rotoru ako ga ima i četkice kod novijih mašina a da ne spominjem motore sa lunarnim zupčanicima unutar njih

Sat, 08/01/2011 - 23:03
edosoko
edosoko's picture
ne osvrcem se...nisam se osvrtao sto huci motor kad okrecem bubanj ili sam motor.....privuklo mi je paznju pistanje prilikom centrifuge, mada sam danas prao jednu turu i kliknuo ono dugme 400/800....valjda je to sporija centrifuga :? i manje se culo, svega nekoliko sekundi pred kraj centrifuge

Sat, 08/01/2011 - 23:08
Zlatan
Zlatan's picture
Registrovan dana: 13/05/2007
Ma ništa klasično strujanje zraka

Sat, 08/01/2011 - 23:12
majstorcic
majstorcic's picture
Ma to je sve Ok, i kako ti je Zlajo rekao Ne diraj ništa. Ako te baš mući , skini remen i skini - iskopčaj jednu žicu sa pumpe za izbacivanje vode da čuješ samo rad motora i onda ukljući centrifugu. Ako to radiš obavezno iskljući mašinu iz zida i osiguraj da isključena žica sa pumpe ne napravi kratki spoj kad uključiš mašinu..

Sat, 08/01/2011 - 23:40
edosoko
edosoko's picture
a jbg nije mlazni motor :hh

cuje se kao da dva glatka suha dijela trljaju jedan po drugom

smijem li poloziti masinu na bok da izvadim motor? sta ce se desiti sa bubnjem? hoce li spasti sa nosaca ili...?

kako da pokrenem samo centrifugu? hoce li okretati ako nema vode unutra..milslim da stavim programator na 9 i onda ustekam struju

Sun, 09/01/2011 - 02:41
majstorcic
majstorcic's picture
Kad napraviš ono što sam ti rekao onda uključiš mašinu i staviš programator na centrifugu. Tada će ti raditi samo motor i programator te ćeš jasno ćuti rad motora. Motor se mora ćuti da malo zviždi ako ti je mašina 800 obrtaja, jer u motoru su tada jako visoki obrtaji. Mašinu smiješ dok je isključena okretati na bok i neće ništa da se desi, ali prije ponovnog uključivanja mora da bude uspravna .

Wed, 02/02/2011 - 00:21
edosoko
edosoko's picture
ponovo problemi s masinom
naime ono pistanje u toku centrifuge je prestalo
prije nekoliko dana cimer ukljucio pranje kad opet poce lupanje, ali samo kad vrti u jednom smjeru, kad promijeni smjer onda tisina.....zavirivao sam u bubanj kroz one rupice i nista nisam vidio.....
ubacimo jos jedno pranje, zavrsi normalno.....

pranje poslije toga: masina nece da izbaci vodu, znaci sve programe odradila do kraja a voda unutra 8-O

kad spustim odvodno crijevo skroz dole voda izlazi prirodnim padom

posumnjam da nije nesto u pumpi, tipa jos jedne armature iz omanjeg grudnjaka, skinem crijeva s pumpe.....ispipam crijeva, unutra nema nista
uguram prste u pumpu, kolo pumpe se vrti.....ali nekako cudno, pola kruga pa zastane kao da magnet drzi......jeli to normalno?

kako da provjerim pumpu, "nasuho"?
koristi li pumpa kondenzator? valjda nebi vrtio ni glavni motor da je pregorio kondenzator.....
postoji li neki "uslov" za start pumpe, nesto u smislu nivo vode i sl.

Wed, 02/02/2011 - 20:36
edosoko
edosoko's picture
danas ukljucim masinu s namjerom da cu spustiti cijev u sifon kad dodje na program za ispiranje....stavio sam malo vesa i kliknuo onaj dugmic "1/2" kao bude manje vode ako bude trebalo vaditi......
kad se programator priblizavao broju 6 parkiram se pored kupatila......kad cujem pljusak niz odvod :? pumpa izbacuje vodu.....sacekam sljedece izbacivanje, opet normalno......pranje zavrsilo normalno
ubacim drugi ves, punu masinu, iskljucim ono "1/2" za sada pere normalno....

i prvi i drugi puta sam primijetio da ubacuje duplo manje vode nego prije;
- prvi puta "1/2" nivo vode je bio otprilike do gume na bubnju
- drugi puta puna masina otprilike 1/4 promjera vrata bubnja (prije je punila do pola vrata)
sinoc kad sam cackao oko pumpe sam klimao sve moguce zice koje sam mogao, cisto iz ocaja ne znajuci sta bi drugo :roll:

koliko je normalno da masina napuni vode?
sta odredjuje nivo vode? nesto od ona dva "uredjaja" na pozadini bubnja ili nesto na dolaznom crijevu propusti odredjenu kolicinu vode?

Tue, 15/02/2011 - 19:55
kosac1
kosac1's picture
Registrovan dana: 03/12/2010
Edosoko, kod Iberne umeso amortizera na donjem delu kazana postoje stabilizatori . Imao sam slucaj da je polomljen plasticni klizac stabilizatora pa se prilikom centrifugiranja culo trenje zice stabilizatora o usicu stabilizatora, proveri.

Tue, 24/07/2012 - 08:26
pozdrav svima
ivjavane
ivjavane's picture
Registrovan dana: 01/12/2010
imam masinu aeg oko-lavamat925 sensortronic problem:ukocio je motor odnosno zadnji lager na motoru skinuo sam motor i zamenio lager ali kada sam namestio motor i pustio masinu u rad da pere ves pri primanju vode bi trebalo da okrece sporo a ona okrece kao centrifuga,pa me interesuje da li je neko upoznat sa ovakvim problemom hvala