Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

  • Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

  • Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Kućna tehnika

Ima li neka majstorska "caka"?

5 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Sun, 04/11/2012 - 11:55
Ima li neka majstorska "caka"?
#1
veteran
veteran's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2010
Poruke:

Bio frigomahaničar ( inače jako korektan momak ) da zameni termostat na zamrzivaču 310 lit sandučaru, ali nije uspeo da izvadi kapilarnu cev od istog jer je zamrzla pa postoji mogućnost kidanja a onda do još većeg problema. Rešenje koje nudi je da se izvadi sva roba ( inače je pun do vrha ) pa da se otopi zamrzivač. Shodno tome otopiće se i rupa u koju je uglavljena kapilarna cev od termostata i onda će se lako ili lakše izvaditi i zameniti.Pošto odmrzavanje zamrzivača traje min. nekoliko sati a postoji mogućnost otopljavanja namirnica majstorov predlog je da se čeka hladno vreme " u minusu" pa da se to odradi kako bi eventualna šteta bila što manja.
E sad pitanje za starije majstore: ima li neka "caka" da se kapilara od termostata što pre odmrzne i izvadi, jer sada motor radi neprekidno i može rezultirati još većim troškom?
Zamrzivač je mislim "Končarov" ali nisam siguran.

Top
  • Login or register to post comments
  • 2953 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Kućna tehnika
Sun, 04/11/2012 - 13:16
Ja se ne razumem u
#2
nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Ja se ne razumem u frigomehaniku ali razmišljam samovski pa otud i ova ideja. Pitam se da li bi pomoglo zagrevanje same te cevke, bilo fenom, bilo nekim plamenom. Pretpostavljam da bi tako nastala toplota dovoljno odledila kapilarnu cev da može da se izvuče .

Top
  • Login or register to post comments
Sun, 04/11/2012 - 13:22
Ako je zaledila (ako imas
#3
cool men .
cool men .'s picture
Offline
Registrovan dana: 24/10/2011
Poruke:

Ako je zaledila (ako imas srece ) odseces kapilaru do termostata ,cuce se eter kad izadje ,zagrevaj koliko mozes blize mestu gde ulazi kapilara .
Ne vuci previse jer bakar odmekne kada se zagreje .
Obicno kapilara "zapekne" od rdje ali polako i strpljivo..
Kada se sonda polomi nista nisi izgubio i dalje radi bez iskljucenja.

Top
  • Login or register to post comments
Mon, 05/11/2012 - 12:33
" Obicno kapilara "zapekne"
#4
veteran
veteran's picture
Offline
Registrovan dana: 05/12/2010
Poruke:

" Obicno kapilara "zapekne" od rdje ali polako i strpljivo.."

Upravo u tome je problem. Polako i strpljivo zahteva vreme , naravno i vadjenje namirnica a to nosi opasnost od odmrzavanja pa je zato moje pitanje bilo da li ima neka "caka". Možda se još neko javi od iskusnih sa nekim predlogomn naravno bez želje da umanjujem prethodne komentatore.

Top
  • Login or register to post comments
Mon, 05/11/2012 - 13:36
Majstori teškom mukom dolaze
#5
nakamura
nakamura's picture
Offline
Registrovan dana: 09/03/2009
Poruke:

Majstori teškom mukom dolaze do tih njihovih caka koje ih i čine majstorima pa ne očekuj previše da će ih neko tako lako odavati. Zato, dok čekaš da ti neki majstor oda "caku", pokušaj ono što predložih. Ništa nećeš izgubiti, a može i da ti se posreći pa da "upali".
A ako je baš potrebno odmrzavanje, ni to nije preveliki problem. Samo potrpaš sve namirnice u velike plastične džakove a njih umotaš u ćebad ili jorgane. Tako ćeš svesti otapanje na minimum.

btw, većinu onog što sam naučio da popravljam ili radim je bilo po sistemu pokušaja. Nekad neuspešnih, češće uspešnih.

Top
  • Login or register to post comments