Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Alat za secenje behatona
Obrada nejednake gradje
Šta rastvara vosak ?
Fert i plafonske garnisne

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Kućna tehnika

obod wm610

29 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Fri, 09/03/2012 - 19:14
obod wm610
slavisoni
slavisoni's picture
Registrovan dana: 09/09/2009
Imam ves masinu obodin wm610, mada na nalepnici pozadi pise wm616.
Ima klizni termostat , koji sam skoro zamenio, jer stari nije hteo da iskljuci. I sad nece da greje.Grejac ispravan, drugi termostat ispravan, e sad jedino sto novi termostat nema iste oznake kao stari, pa sam se trudio da otvorim poklopce od oba ,i ustanovim gde koja zica ide.
Imaju tri zice :bela,crvena, i plava. Novi termostat je matalflex(ili nesto slicno) , i ima oznake: P, 2 , 1, a stari jma oznake: 1, 2 , 3.
Moze li neko da mi kaze po semi gde da stavim zice po bojama, na metalflexovom termostatu.Ili koja zica trba da je od njih faza ,ili sta vec...

Sema: http://www.4shared.com/file/225886206/f9a14767/wm600pg302-01.html

• Login or register to post comments
  • 4770 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Kućna tehnika
Fri, 09/03/2012 - 21:24
Unimer
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Imaš šemu i termostat,fali ti unimer i lako ćeš dešifrovati kontakte...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Fri, 09/03/2012 - 23:49
rešenje
FMJ
FMJ's picture
Registrovan dana: 18/11/2011
Koliko me pamćenje služi: novi- P>zajednički 1>normalno zatvoren 2>normalno otvoren ////
stari: 1>zajednički 2>normalno zatvoren 3>normalno otvoren. /// Što se tiče boja nisu bili dosledni u obeležavanju, nadam se da si beležio provodnike pre skidanja.
Ako zapne nabaviću ti deo šeme koja ti treba.
Pozdrav

Sat, 10/03/2012 - 10:26
Na semi ,koju sam postavio ,
slavisoni
slavisoni's picture
Na semi ,koju sam postavio , onaj termostat je zatvoren izmedju 1 i 2. Da li je to kada je osovinica termostata okrenuta skroz ulevo(temp. sobna) Ako sam dobro razumeo zajednicki vod je na buksni (,i nezavisno od okretanja osovinice termostata i/ili temperature) koja je fiksna, a njen kontakt limcic seta izmedju druga dva kontakta u termostatu.
Bio sam sve to obelezio (nacrtao na papiru), Al bacio sam taj papir, jer sam bio ubedjen da je to uradjeno kako treba.
Ako se dobro secam kod novog, i kod starog termostata 2 je taj zajednicki kontakt(prilicno sam siguran u to), moguce onda da sam pogresio oko druge dve zice. Da li bi onda grejac grejao ,kada je temp. termostata ostavljena na minimumu, umesto na maximumu)

Normalno zatvoren -kada je osovinica termostata okrenuta na levo pri sobnoj temperaturu?
Normalno otvoren -osovinica okrenuta u desno(Kada zajednicki kontakt limcic spoji drugi kontakt) ili ima medju polozaj limcica pri odredjenoj temperaturi, (ne dodiruje ni jedan kontakt)?

U svakom slucaju hvala na odgovorima.

Sat, 10/03/2012 - 16:03
da probamo
FMJ
FMJ's picture
P=> Crvena ; 1=> Bela ; 2=>Plava
Zajednički je na onoj koja šeta i on deli struju - grejanje ili negrejanje vode.
Normalno zatvoren znači na +18C ( u ovom slučaju i na MIN položaju / obrnuto od kazaljke na satu )
Normalno otvoren --- kao prethodno;
međupoložaj NE postoji - time bi sludeo mašnu jer bi prestala da radi.
U slučaju pogrešnog vezivanja ne znam kako bi radila - možda bi uključila grejač bez kontrole......
Naravoučenije: i kad skidaš JEDNU žicu zabeleži gde je bila, video sam ljude da i u takvoj prilici promaše. Ne PAMTITI nego ZAPISATI, nije sramota, i danas tako radim.
Kako dalje? - Bez instrumenta - nikako. Rečenica "prilično sam siguran" ne daje rezultate.
Probaj ali oprezno( kad budeš probao iskopčaj grejač da ga ne uništiš ako uključi nasuvo ) ili dalje da te savetujem korak-po-korak.

Sat, 10/03/2012 - 17:40
Jasno ,imam multimetar,
slavisoni
slavisoni's picture
Jasno ,imam multimetar, pregledacu , poslusacu savete.
Hvala jos jednom.

Sun, 11/03/2012 - 01:42
nemas mnogo kombinacija.stavi
miki obod
miki obod's picture
Registrovan dana: 14/01/2012
nemas mnogo kombinacija.stavi masina na programotor na broj `4`.napuni masina sa voda i probaj.termostat na minimum,bubanj se okrece.kad postavis termostat na neku zadatu tem.bubanj prestaje da se okrece,i grejac pocne da greje.i iskoristi misljenje na ``FMJ``.

Mon, 09/04/2012 - 22:24
Zamenio belu,i plavu zicu na
slavisoni
slavisoni's picture
Zamenio belu,i plavu zicu na termostatu i od 4 na programatoru je pocela da greje , i uradila do kraja.Uvece mi javvlja drugarica,koja tu zivi ,da je ponovo ukljucila ,i kad je usla u kupatilo posle nekog vremena, bilo je puno pare, jer grejac nije iskljucio.
Kaze da kada okrece gumb za zadavanje temperature vise se ne cuje ono klik-klak u termostatu.
E sad termostat je kupljen nov na pijaci metalflex, zasto li je zvekno nov?

Mon, 09/04/2012 - 22:32
eeee
FMJ
FMJ's picture
Stvarno ne znam, ili si ga priklještio šrafovima ili si pokidao kapilaru.... ili je bio smeće kvalitet.

Mon, 09/04/2012 - 22:56
A, dal je moguce da ga
slavisoni
slavisoni's picture
A, dal je moguce da ga programator sprzi?
Gornja ploca na masini(poklopac) iznad programatora se bas greje,kada je masina grejala.

Mon, 09/04/2012 - 23:27
A jes ti ubo sondu od novog
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
A jes ti ubo sondu od novog termostata tamo di treba?

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Tue, 10/04/2012 - 00:11
Jesam, sonda na pravom mestu,
slavisoni
slavisoni's picture
Jesam, sonda na pravom mestu, i zica-cev razvucena uredno,mada ne vidim razlog za to pitanje,jer termostat ne iskljucuje-ukljucuje, bez obzira gde se sonda nalazi- mos da je stavis di oces.

Tue, 10/04/2012 - 00:20
Pitam,zato što sam imao
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Pitam,zato što sam imao zanimljivih situacija sa takvim termostatima ali možda si u pravu što se tiče sonde,međutim očigledno je da je došlo do pregrevanja i koliko sam razumeo kapilarni termostat je posle toga pobrljavio.Iz tog proizilazi ili da je termostat nekvalitetan-zakovao ili nije povezan kako treba pa je previsoka temparatura isterala medium iz sonde na neki lem pa zato više ne čuješ "šklljoc"

Tue, 10/04/2012 - 09:07
Da, verovatno je taj gas
slavisoni
slavisoni's picture
Da, verovatno je taj gas izasao negde, pa ili je termostat bio s manom(a lepo je taj prvi ciklus radio,i iskljucivao na otprilike tacnoj temperaturi), ili je ono drugo.
Medjutim ,da li je normalno da je poklopac masine iznad prog. vruc, kada je cini mi se masina bila ukljucena da greje?
I , da li se u ovom slucaju pokvarenog termostata(ne iskljucuje grejac), moze pustiti da se voda zagreje na otprilike 80c, pa onda zakretati dugme programatora do mesta ,kada on sam iskljuci struju grejacu-izbaci vodu.I nastavi ciklus pranja.
Zna li ko na kom je to podeoku-oznaci na skali programatora?

Tue, 10/04/2012 - 10:20
++++
FMJ
FMJ's picture
Nije normalno da se greje jako ni programator ni ploča iznad njega. To ti je kvar broj 2 - loši kontakti na programatoru i nema veze sa kapilarnim termostatom.
Ne bi bilo odveć mudro terati osvedočeno neispravan uređaj da radi nakazno, bolje ga osposobiti za normalan rad.
Takvo čudno korišćenje može prouzrokovati još više štete. Iz šeme za programator je moguće pročitati traženo mesto, ali zbog tvog i dobra svih koji te okružuju NEĆU to uraditi.
"Popravi mašinu"!

Tue, 10/04/2012 - 10:33
Pa, reci mi sta da radim da
slavisoni
slavisoni's picture
Pa, reci mi sta da radim da programator ne greje, mogu li se ocistiti ti kontakti, i kako?
Hvala

Tue, 10/04/2012 - 12:55
Dakle , da li su to spoljni
slavisoni
slavisoni's picture
Dakle , da li su to spoljni kontakti na programatoru, jer ako su unutrasnji ,oni se valjda ne ciste ,vec mora novi programator, a to se vec ne isplati.
Zbog dobra svih nas FJM ,mogao bi da das savet na prethodno pitanje, jer stavrno ocistiti kontakte znam. A, sumnjam da ce se drugarica uplasiti, i prestati da ovako nakazno koristi vasinu.

Tue, 10/04/2012 - 15:20
ovako
FMJ
FMJ's picture
Najverovatnije je slabiji spoj unutar papučice i kabla. Oni kontakti unutra u programatoru nisu tebi dostupni za čišćenje.
Savet: kad već imaš instrument pronađi koji kontakti rade sa strujom grejača i -obeleži- , zatim kupi provodnik 1.5mm2 ili 2.5mm2 i kvalitetne papučice-buksne ( NE čelične ). Mesingane ili pocinkovane bi bile idealne, a ako imaš klješta za buksne i znaš da radiš s njima nije daleko i rešenje. Dobro obeleži - skidaj jednu po jednu vezu - i odmah stavljaj novu/pravljenu vezu. NEMOJ lemiti žicu za buksnu. Normalno da ne moraš menjati one koje su OK. Gde je žica kruta ili promenila boju ili ti se čini da nije u redu - zameni.
Upotrebom nakazne mašine problem će se preneti i na programator unutra a onda zbogom par hiljada dinara.
( ta mašna vredi na mišiće 2000din) - kad je skroz ispravna
Uradi to što pre ali bez žurbe - ako budeš žurio triput ćeš raditi.
Radi kako hoćeš ali bi bilo dobro da razmisliš da li da zoveš iskusnijeg. Ne ide to baš tako brzo kao pisanje na tastaturi, nemam ni ja čarobni sprej da sve poprskam i SVE PRORADI!
Triput razmisli - pa odluči. ( dužan si mi košulju KUME - @FJM <= FMJ )

Tue, 10/04/2012 - 17:05
Hvala, Znam da je lakse
slavisoni
slavisoni's picture
Hvala, Znam da je lakse kucati po tastaturi, ali nisam blizu masine,pa sam na ovaj nacin nesto naucio. Razmislicu o predlozima.
Jos jedared hvala, pozdrav

Tue, 10/04/2012 - 22:42
+dodatak
FMJ
FMJ's picture
Na toj mašini je grejač od 2100 ili 2300W, da li si ga ispitao uopšte, možda je on primarni kvar koji je sve uradio?
Proveri pa napiši, moguće je da od pokvarenog grejača "zavari" takav termostat.

Wed, 11/04/2012 - 00:00
ta masina moze imati dva tipa
miki obod
miki obod's picture
Registrovan dana: 14/01/2012
ta masina moze imati dva tipa programatora.mislim da nije problem do nekih labavih klema na programatoru,no ne kazem da nije moguce.nije lose da se samo pogleda.ta masina mnogo greje dok radi grejac,pa smetam da je to ta toplina na kapaku.ako iz nekih slucaja kapilarna cev na termostatu se prekine,masina opet bi radila no na najvecoj temperaturi.(masina opet bi pocela i bi zavrsila do kraja).taj termostat se otvara .probaj otvori,i biceti i pojasno kako on radi i ne bi imao problema sa povezivanjem.

Wed, 11/04/2012 - 09:19
Hvala Miki , FMJ, grejac sam
slavisoni
slavisoni's picture
Hvala Miki , FMJ, grejac sam proverio om metrom ,jos pre, i ima oko 30oma, na masu je beskonacan otpor. Programator sam takodje zapisao- "gorenje licence" pg302-01.
Ja isto smatram da je moguce da od grejanja masine toplota ide ka poklopcu,mada kada odem provericu, ocistiti buksne.
Miki,masina bi odradila do kraja, al grejac pregreje vodu(i ves) sve pocne da isparava, i izlazi para napolje jaako, tako da ne stigne do onog podeoka na programatoru,gde programator prekida struju grejacu,a ispiranje-pranje se nastavlja.
FJM- kako drukcije pregledati grejac ,osim da se vadi?
E, i prvi termostat je bio pokvaren, a istoriju masine pre toga ne znam.Osim sto je stavljen nov-remontovan motor(to se vidi),a remen istog je prelazio i cesao sondu termostata,te mislim da je to uzrok crkavanja prvog-originalnog termostata(a mozda i nije)
Da bih izbegao isti slucaj ,probusio sam nove rupe na nosacu bubnja ,i motor pomerio ,i tako udaljio remen od sonde termostata.
Pre tog pomeranja motora ,pokusao sam da izbegnem cesanje remena o sondu,tako sto sam savio cevcicu na izlazu iz sonde.(sonda je kao mala casica)- mozda je tu ispustio gas?!Posle sam pomerio motor.
A, mozda je i grejac, cini mi se da brzo greje vodu.

Wed, 11/04/2012 - 10:18
////
FMJ
FMJ's picture
Grejač je dobar, programator dobar, buksne se ne čiste / menjaju se. To sa savijanjem kapilare uz sam termostat je bilo presudno, sad si na skuplji način naučio.
samo mi nije jasno / "probušio sam nove rupe na nosaču bubnja...." / pa ako možeš da mi to slikom dočaraš, imamo terminološku razliku pa da mi bude jasno.

Wed, 11/04/2012 - 10:35
Pa, pokusacu da opisem ,posto
slavisoni
slavisoni's picture
Pa, pokusacu da opisem ,posto nisam blizu masine. Motor ,koji je neko stavio je bio postavljen u nosac na bubnju ,a remen koji ide od njegove remenice do velike remenice je cesao sondu termostata. TAko da nikako nisam mogao sa zakretanjem motora, i postojecim remenom izbeci cesanje istog o sondu.
Ovako sam uradio; 1-1,5cm sam probusio novu rupu u horizontali stare leve rupe (gledajuci ka remenici motora ), kliznu rupu za podesavanje sam prosekao na desno oko 1,5cm ,a u poziciji gde otprilike remen ima dobru zategnutost.
Rupi na zadnjem nosacu nisam mogaO pristupiti ,bez skidanja bubnja,pa sam je tako ostavio,i uspeo motor tako da pricvrstim.Malo je na krivo, al ne toliko da smeta da se sve okrece kako treba(bar se nadam)
Ja drugacije resenje, bolje resenje tada nisam mogao da smisim, a bas sam se namucio oko razbusivanja(emajl je tvrd), i usrafljivanja. Posto je bubanj star,nije mi ga bilo mnogo zao, a i masina je u losem izgledu spolja.
E, ja sam bas nezno savio cevcicu na izlazu iz sonde(onde gde ima nekoliko zavoja kapilare),al bas sam bio pazljiv,i savio sam otprilike 0,5cm na stranu, ne mogu da verujem da je tu moglo da se otvori ,i izadje gas.
Masina je lepo radila prvo pranje, vec na drugom je crko termostat.
Pozdrav

Wed, 11/04/2012 - 20:39
+++
FMJ
FMJ's picture
Bubanj => kazan ili kada, ali emajl nema na bubnju samo na kazanu. Mislim da si mogao i na lakši način: otpustiš obodnu šelnu koja drži poklovac kazana i zaokreneš za potreban ugao. Guma sonde termostata se lepi na kazan a zatim se nasapunana sonda gurne u nju. Savija se tek 2cm od sonde i to nežno u luku.

Thu, 12/04/2012 - 14:51
Hvala, posle uskrsa, cu otici
slavisoni
slavisoni's picture
Hvala, posle uskrsa, cu otici da detaljno pregledam i kontakte,i zamenim termostat.Za obodnu selnu se nisam dosetio, mozda je dodatno i zalepljeno ,po obodu, a to je trebalo da uradi onaj majstor ,koji je motor stavljao, osim ako nije bio majstor kao sto sam ja Smile.

Thu, 12/04/2012 - 23:57
-+-
FMJ
FMJ's picture
Ako je lepio šelnu, onda je mediokritet. To se sastavlja ili namazano tovatnom mašću tanko, tanko namazano da se jedva vidi ili se namaže domaćinski sapunicom ili sredstvom za pranje sudova/ šamponom za kosu. Ili je rađeno za džabe pa je "AS IS". U šta je gledao kad je nameštao poklopac? A možda je "hranio mesto" kako kažu ribolovci da dođe opet tu.
Dizajn te mašine je Indesit iz 1965 malko ušminkan i neznatno usavršen, ali odrađen na način sa ovih prostora - lako ćemo.
Neka je sreća pored tebe a pamet u glavi i ne brzaj. Za sada si dobar šegrt, a dalje videćemo...

Fri, 13/04/2012 - 00:12
FMJ u pravu si.Ušminkan
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
FMJ u pravu si.Ušminkan Indesit ali perfektna mašina,jedino što su Crnogorci zbudziili meaniku.Znam ove mašine u dušu,rasklopio sam i sklopio najmanje stotinjak komada.Za vreme sankcija sam radio puno tih modela pošto im je limarija u donjoj zoni brzo propadala asve ostalo funkcioniše pa se isplatilo.
Nisam bez veze pikirao na sondu i kapilar jer se mašina tako ponaša(pregreva)kada sonda nije u dodiru sa vodom ili kada je iscureo alkohol ili već šta je unutri.
Pominjao sam već da sam naišao na situaciju gde je tip sa jedne na drugu mašinu prebacivao kapilarni termostat pa ga mrzelo da prebacuje sondu pa presekao sečicama kapilare i spojio luster-klemnom...

Fri, 13/04/2012 - 10:59
+
FMJ
FMJ's picture
Daleko je od perfektne, ako joj full pranje ( pretpranje + pranje na 90C) traje 3.5 sati.... ostariš dok završi. Ima dečiju bolest da korodira oko onog nakaznog filtera pred pumpom i braon plastiku na vratima koja je providna kao cigla pa jedva vidim nivo vode.
I ja sam jednom video umetničko delo na Alise WD 28 je magarac presekao kapilaru i luster klemom nastavio. Kod te mašine je kapilarni termostat puno para koštao ( 95`) ali je neotporan na budalu sa sečicama.
Inače unutra je nešto veoma slično petroleju i ako je dobro napravljeno to radi izuzetno dugo, još ako su kontakti dobri može da nadmaši tridesetak godina rada.