Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Plakar od zida do zida na...
Pumpa za jači pritisak vo...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Kućna tehnika

Problem sa hlađenjem rerne :) ugradni set FPE502/CH64C2

11 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Thu, 24/08/2017 - 19:40
Problem sa hlađenjem rerne :) ugradni set FPE502/CH64C2
emastergam
emastergam's picture
Registrovan dana: 08/12/2009
Pozdrav

Par pitanja za majstore oko ugradnje rerne.

Uzeo sam ugradni set Candy.
http://www.winwin.rs/ugradni-set-candy-fpe502-ch64c2-6811962.html

Stolar ugradio rernu kako se to obicno radi. Nije mu prva. Mada nije citao uputstvo o ugradnji.
Kad smo poceli da je koristimo primetili smo da se rerna abnormalno greje, naravno kada se nesto pece. Toliko da blokira rad ploce.
Ploca izbacuje error (mislim da je ER22) da je elktronika pregrejana od toplote rerne.
Poenta price je da se topao vazduh nakuplja ispod ploce kao da nema gde da izadje.
Kad se malo ohladi ploca opet radi ok.

Nemogu da izvadim rernu da pogledam. To cu kad dodje stolar. Cini mi se da ovaj tip rerne ni nema gore rupice, iznad dugmadi da bi vaduh izlaio.

Uputstvo za ugradnju je na zadnjoj strani pisano dzudzubana jezikom.
http://services.candy.it/libretti/documents1/FPE6.pdf

Zanima me da li postoje rerne koje imaju odvod toplog vazduha ispod umesto iznad ( ? Smile ) kao sto je prikazano u uputstvu.
Da li je neko imao iskustva sa ovim problemom.

Evo i snimak rerne gde se vide neke stvari. Mozda pomogne.
https://www.youtube.com/watch?v=kNVWEDE5uzk

Kontaktirali smo i servis ali oni nece da dodju da vide i rese problem. Kazu gubi se garancija ako nije ugadena po slikama sa uputstva (vrlo informativnim moram da dodam. ponekad ima vise uputstva na WC papiru).
Cemu uopste i garancija servisa koji nece da dodje da pogleda? Ehh..

Dakle. Da li ste ugradivali rernu sa hladenjem od dole i da li je ovo taj tip rerne?

Pozz i hvala.

• Login or register to post comments
  • 6371 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Kućna tehnika
Fri, 25/08/2017 - 08:40
Uputstvo
Quercus
Quercus's picture
Registrovan dana: 05/08/2011
Svakako si morao dobiti uputstvo na srpskom jeziku...A ne na litvanskom.

Fri, 25/08/2017 - 09:09
Hlađenje
Astrea
Astrea's picture
Registrovan dana: 25/04/2010
U mom slučaju
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uredjenje-%C5%BEivotnog-pros...
nemam rernu a i nije Candy ali to nije ni bitno. Zagledaj dobro one slike koje sam okačio i videćeš rešetku za ulaz hladnog vazduha neposredno iznad poda i otvore za izlaz toplog vazduha neposredno ispod radne ploče. Ono što se ne vidi je kanal za prolaz vazduha između rešetke i ovih otvora a koji se nalazi na zadnjoj strani elementa kuhinje. Ne znam za Candy ali znam za Bosch, Gorenje i Beko da u uputstvima obavezno navode da je potrebno izvesti sistem cirkulacije vazduha i za grejne ploče (i indukcione i one obične) i sve vrste rerni.
Po meni, trebalo je da iznad rerne postoji prazan prostor kroz koji će da izađe zagrejan vazduh. Mislim da je to trebalo d a kaže i uradi stolar.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Fri, 25/08/2017 - 14:17
Uputstvo
Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/11/2009
Uputstvo na "normalnim" jezicima može da se preuzme na Candy sajtu.

http://services.candy.it/libretti/documents1/42820697.pdf

Ništa ne ostavljam nezavrš

Fri, 25/08/2017 - 14:22
2
emastergam
emastergam's picture
@Quercus:
Jesam, dobio i verziju na engleskom, srecom. Al su mogli bar na oficijalni sajt da zakace englesku verziju a ne neku levu.
Mada je skica skrnava na oba jezika Smile

Neznam kako vama al meni ova skica deluje nepismena do bola. Delo nekog kompozitora u slobodno vreme.
Toliko je uopstena cini mi se da vazi i za masinu za sudje i ugradni frizider.

@Astrea
To sto kazes da treba da ima cirkulacija i ja se slazem. Dole rupa, gore rupa i vazduh polako struji na gore i odnosi toplotu. Bar tako termodinamika zapoveda.
Sto se tice proreza gore. Nisam siguran dok neskinem rernu. Mislim da sama rerna nema ostavljene otvore u njoj. Jedino da stolar uradi mali prorez iznad pa da se napravi cirkulacija.
To nam je trenutno opcija 1 za popravku. U starom stanu sam imao rernu koja je imala ugradene rupice i to je bilo dovoljno za cirkulaciju. Nije bilo potrebno odmicati rernu.
Ali gledajuci mocnu skicu ugradnje taj gap se nigde nespominje. Kao ni to da li rerna vec ima rupice.

Medutim problem je sto nemogu zvati servis da pogledaju dok rerna nije "ugradena prema skici". Tj nece da dodju samo da pogledaju. A nebi da seckam kuhinju i busim rupe tu i tamo da bi zadovoljio necije skrabotine kad vec vidim da prema striktno skici ugradnja nema smisla.

Da li samo gledajuci sliku moze neko da objasni kako je ugradnja zamisljena.
Prema skici rekao bi da gore nema odvod vazduha, dole nema nikakav ulaz za vaduh. Samo rupa izmedu rerne i donje fioke.
Takodje dole kod poda nema prikazana resetka. Posto texta nema mogu samo pretpostaviti da se sve ostalo "podrazumeva".
Bitno mi je da jos neko protumaci skicu i da kaze da nemoze da ugradi rernu samo na osnovu slike Smile.
Pa cu onda lakse da nabodem ove iz servisa da ima skica ugradnje nevalja i da nece da saraduju.

Trenutno je rerna ugradena bas kao na slici.
Bez gornjeg proreza, bez donje resetke (mada postoje male rupice ispod rerne nekih 1cm visine za ulaz vazduha. vidi se i na snimku sa youtuba kad lik otvori vrata)
I bez resetke kod poda. Jedino fali velika rupa ispod rerne.
Isto ovako je bila ugradena rerna u drugom stanu i nista joj nije falilo. Takodje nema rupu ispod.

Da li bi nesto dobio ako bi samo prosekao onu veliku rupu ispod rerne. Kakve joj je uopste uloga.
U kombinaciji sa resetkon iznad poda i prorezom iznad i ima smisla. A ovako ...
Nebi da prosecam rupu dzaba jel znam da ce topao vazduh svejedno ici gore kao sto je isao i do sad kad se ploca resetovala.
Mislim da bi mnogo efikasnije bilo da prosecem rupi iznad rerne da ima vazduh gde da izlazi. Ali to nije prema skici Laughing out loud

@Vukoje.B
E to sam dobio uz rernu. Hvala za link

Fri, 25/08/2017 - 22:34
Donji otvor
Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Moderator
Mislim ipak da bi bilo dovoljno napraviti otvor za dotok svežeg vazduha ISPOD rerne, blizu leđnog dela kutije.
Tako je uostalom nacrtano na obe slike iz uputstva, pa i na ovoj (obeleženo strelicom kao "ventilation slot"):

Sa druge strane, na gornjem obodu poklopca rerne se nalaze prorezi za izlaz vrelog vazduha.
Nepostojanjem donjeg otvora onemogućen je dotok vazduha i stoga dolazi do pregrevanja.

Fri, 25/08/2017 - 22:44
Nisam iz te branše , ali već
tenzor
tenzor's picture
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Nisam iz te branše , ali već neko vreme čujem od majstora koji sklapaju kuhinje , te neki otvori , te neki bešumni ventilatori da se ugradjuju .

https://www.facebook.com/tenzor1/
https://tenzorisanje.wordpress.com/
https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw

Sat, 26/08/2017 - 09:38
@Vukoje.B Kad bolje pogledam
emastergam
emastergam's picture
@Vukoje.B
Kad bolje pogledam tvoju skicu vidi se da je rupa 595 a rerna 590 tako da se javi zazor od 5mm. Taman da ostane mesta za ventilaciju.
A na onoj skici za moju rernu su obe dimenzije 595. Valjda se zazor "podrazumeva".
Kako god, mora se napraviti cirkulacija. Tj dodati prorez gore i mozda taj ventilacion otvor dole.

@tenzor
To mi je i stolar spomenu za ventilator. Al kaze da on to nikad nije radio, tj nikad nije bilo potrebe za tim.
To bi nam bila zadnja opcija.

U svakom slucaju javim sta sam uradio samo da mi dodje stolar Smile
Nesto cemo seckati samo je pitanje sta.

Sat, 26/08/2017 - 17:29
ventilacija
LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Registrovan dana: 08/11/2010
emastergam wrote:
@Quercus:

@Astrea
"To sto kazes da treba da ima cirkulacija i ja se slazem. Dole rupa, gore rupa i vazduh polako struji na gore i odnosi toplotu. Bar tako termodinamika zapoveda.

Da li bi nesto dobio ako bi samo prosekao onu veliku rupu ispod rerne. Kakve joj je uopste uloga.
U kombinaciji sa resetkon iznad poda i prorezom iznad i ima smisla. A ovako ...
Nebi da prosecam rupu dzaba jel znam da ce topao vazduh svejedno ici gore kao sto je isao i do sad kad se ploca resetovala.
Mislim da bi mnogo efikasnije bilo da prosecem rupi iznad rerne da ima vazduh gde da izlazi. Ali to nije prema skici . . . ..................................":D

Ima mnogo istine u GORE recenom . . . . . . .
posebno ovo za topao vazduh koji struji na gore i termodinamiku . . . .
Ako bas morate da pravite otvore negde na vidnim stranama postoje PVC kapice u raznim bojama koje to lepo maskiraju . . . . .

Ovo je za neku drugu namenu ali mozDa vam posluzi.
Lako se postavlajaju , cena im je 20 din kom , i recite tom majstoru da se prave u velicinama F- 25mm ,i F-35mm
nadam se da sam pomogao . . .

p.s mislim da bi sasvim dovoljno bilo odraditi onaj ventilacioni slot ( kao na slici ) i negde gde je pogodno otvor u gornjoj zoni ( sa odgovarajucom maskom )
nije potrebna ta resetkasta ventilacija u donjoj zoni , jer ne verujem da kuhinjski elementi bas toliko dihtuju i ne propustaju hladan vazduh da cirkulise ( ako prethodno odradite pomenuta 2 otvora )
Uostalom probajte pa vidite

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

Mon, 28/08/2017 - 11:37
Protok.
Vukoje.B
Vukoje.B's picture
Moderator
Aman ljudi, džabe je otvaranje i 50 rupa u gornjoj zoni kada kroz te rupe nema šta da izađe.
U prevodu - da bi nešto izašlo, mora prvo da uđe. Tongue

Lepo sam napisao - potreban je DONJI otvor za dotok svežeg vazduha. U gornjoj zoni već postoje prorezi na vratima rerne za izlazak tog istog vazduha koji je sada vreo.

Znači, mora se napraviti otvor sa skice obeležen sa "ventilation slot". Kraj priče.

Mon, 28/08/2017 - 16:42
Ukoliko je sporet podignut ,
LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Registrovan dana: 08/11/2010
Ukoliko je sporet podignut , napr ima neka fioka ispod ili sl na 2 mesta odraditi taj "ventilation slot".

Na horizontalnoj pregradi ( koja drzi sporet ) i ispod na podu lementa . 3:25
https://youtu.be/B0KN5vWneMg

Ovaj elemenat na snimku nema ni ledja ( lesonit )

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .