Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

• Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Gorenje sudo masina
Gde provući cevi - Ispod...
Bušenje otvora za garažna...
Razvod Pert Al ili bakar,...

Forum

• Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Kućna tehnika

Veš mašina Gorenje WA-683 problem ispiranja i ostajanja vode

14 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Tue, 05/06/2012 - 19:05
Veš mašina Gorenje WA-683 problem ispiranja i ostajanja vode
dmarget5
dmarget5's picture
Registrovan dana: 05/05/2012
Pozdrav !

Pošto sam novi na forumu i ovo mi je prvi post ovdje, želio bih da se predstavim i da pozdravim sve ljude dobre volje koji sudjeluju u radu foruma i svojim nesebičnom radom pomažu drugima u rješavanju problema koji ih muče.

Zovem se Dubravko, mjestostanovanja mi je Nova Gradiška , Hrvatska.

E sad da pređem na stvar.Radi se o veš mašini Gorenja WA-683.Mašina ima taj problem da na kraju pranja pri centrifugiranju ostaje velika količina pjene (veš nije dobro ispran), te na kraju kad završi sa radom na dnu bubnja ostane uvijek vode te je veš mokar i nije dobro izcentrifugiran.
Najprije sam očistio i sve gumene cijevi od bubnja i pumpe, cjevi od presostata, provjerio odvod u zidu i sve je u savršenom redu.
Probao sam staviti crijevo za izbacivanje vode u kadu da se ovjerim da pumpa radi dobro.
Kako se ništa nije dogodilo ovim čišćenjem promjenio sam Askol pumpu jer sam mislio da povremeno zataji i da ne radi dobro.Svi problemi su ostali isti.
Zatim sam zamjenio presostat jer sam pročitao negdje na forumu da i u njima može biti problem.Naime događalo se to da kad sam skinuo cjevčicu presostata, puhnuo u nju da čujem ona dva klika i poslije ga vratio nazad veš mašina bi uredno oprala veš.koko sam to probao 3 puta bio sam uvjeren da taj presostat ne valja pa sam ga zamjenio (to je onaj koji je bliži zadnjoj strani mašine.Vijci su mu markirani crvenom bojom.Ima još jedan koji je markiran žutom bojom.
No niti nakon njegove zamjene ništa se nije dogodilo.Programator sam isključio iz mogućih grešaka jer je i na drugom programu isti problem, dakle veš ostaje vlažan i pun pjene.Kada se odvija zadnje centrifugiranje cjedi se velika količina pjene iako se deteržent stavlja uvjek u istim količinama.
Sad me zanim dali bi trebao zamjeniti i taj drugi presostat koji je markiran žutim oznakama.S obzirom da je ovaj kojega sam skinuo najvjerovatnije ispravan zanima me mogu li njega staviti na mjesto prvog odnosno onoga kojega nisam promjenio.

Zahvaljujem na svim eventualnim odgovorima i pomoći.

• Login or register to post comments
  • 22434 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Kućna tehnika
Tue, 05/06/2012 - 20:20
Zdravo Dubravko.Mozda ce
Kvarissha
Kvarissha's picture
Registrovan dana: 14/12/2011
Zdravo Dubravko.

Mozda ce delovati smesno, ali koliko vi praska sipate? Ljudi ponekad umeju da preteraju a to ni Sava i Dunav ne mogu da isperu .

Ako ste zamenili pumpu, presostat i sigurni da nije programator onda mi samo par ideja pada na pamet:

1) zacepljenje u bubnju - mojoj komsinici su upale gacice u crevo koje ide iz bubnja do pumpe Smile
2) prelomljeno odvodno crevo ili neko zakrcenje
3) na tabli aktiviran taster "iskljucenje centrifuge"

Ja ipak ne bih tek tako elimisao programator jer je u pitanju elektronski ( ako se ne varam ) a sa njima su problemi redovna pojava.
Ako znate kako, otkacite dovod struje sa pumpe, prikacite ih na unimer, praznu masinu ukljucite i pustite / sacekajte centrifugu. Pogledajte da li na unimeru ocitavate 220V u tom trenutku i da li to traje dovoljno dugo ( par minuta ili koliko vam vec trajalo centrifugiranje dok je sve bilo OK ).

PS - ja sam "napredni amater" i rekoh onako kako ja zavrsavam stvari, ali im ovde i strucnih servisera pa sacekajte i njihovo misljenje

Tue, 05/06/2012 - 21:03
Možda izgleda naivno ali
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Registrovan dana: 13/09/2009
Možda izgleda naivno ali donja F-guma kod ovog tipa mašine vremenom usled temparaturnih uticaja olabavi i u njoj se usled centrifugiranja stvara neka vrsta vazdušnog čepa pa izostane izbacivanje vode iako pumpa sve vreme vrti.Zameni još i nju pa"nek ide život"...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/

Wed, 06/06/2012 - 00:10
1
FMJ
FMJ's picture
Registrovan dana: 18/11/2011
"dubravko" krenuli ste pogrešnim putem - dosta dužim. Ako ćete menjati sve moguće delove koje je neko spomenuo na forumu bolje kupite odmah novu mašinu. Kupovina i zamena delova napamet je skupa i spora taktika. Presostati nisu između sebe zamenljivi ( različiti su). Moje mišljenje je da su to dva kvara kod Vas. I - pena u zadnjoj vodi i prilikom ceđenja, II - zaostala voda u vešu/bubnju.
za I - da li je posuda za prašak očišćena kao nova? da li mašina dobro prima vodu - brzo kao ranije?
za II - očisiti taložnik-filter.
99% su tu kvarovi / programator nije za amatere da kopaju oko njega ( ionako Vam je ispravan)

Wed, 06/06/2012 - 17:28
Uh, dosta odgovora na moj
dmarget5
dmarget5's picture
Uh, dosta odgovora na moj prvi post.Da krenemo redom:

Crijevo koje ide iz bubnja do pumpe je pregledano i u potpunosti je prohodno.
Odvodno crijevo potpuno ispravno i prohodno te provjeren odvod u zidu.Sve je OK.
Taster za isključivanje centrifuge nije uključen.

Donju F gumu nisam mjenjao ali mogu i to probati.

Posuda za prašak je otvorena i očišćena.
Mašina dobro uzima vodu - elektro ventil provjeren a dovod vode prekontroliran.
Filter očišćen i pregledan.

Eto ukoliko netko još ima koju ideju...

Thu, 07/06/2012 - 08:30
2
FMJ
FMJ's picture
Registrovan dana: 18/11/2011
Da li je kvar nastao odjednom ili postepeno? Kad radi mašina izmeri koliko traje izbacivanje vode. Kod dobre mašine obično izbacivanje bez ceđenja traje manje od minuta, a pumpa je uključena 2 minuta. Da li je mašina nekad pojela komad veša ili metalni novac?

Thu, 07/06/2012 - 08:48
Komad veša nije, koliko znam
dmarget5
dmarget5's picture
Komad veša nije, koliko znam ali znao sam nalaziti novčiće i vijke u filteru.Sve sam to uredno odstranio.A to dali je postepeno ili odjednom starno nezanam mislim da je to ipak išlo postepeno.
Ima jedna stvar koja možda može pomoći u rješavanju problema.Naime kad sam skidao crijeva sa presostata i probao puhati u njih da vidim jel na pritisak rade kontakti,te kad sam vratiio presostat nazad mašina je uredno opralai ocjedila veš, bez pjenjenja.Iduće pranje opet ista stvar.Ponovio sam to još jednom i opet je bilo identično, stoga sam zaključio da je taj presostat problem.Dok sam kontaktirao prodavača u velikoj trgovini rezervnih djelova rekao mi je da zadnjih par godina serviseri koji kupuju kod njih presostate mjenjaju u paru tj.oba.
Što se tiče ovoga što sam promjenio to su stvarno sitni novci.Pumpa se prema riječima pomenutog trgovca treba promjeniti svakih 5 godina, jer joj je to neki normalni vijek trajanja. a pumpa i presostat koštaju 15€ ukupno pa to nije neki veliki problem.Probat ću nabaviti i promjeniti i taj drugi presostat jer stvarno neznam više što bi bio problem.

Thu, 07/06/2012 - 11:49
...i gumu i gumu zameni,ja
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
...i gumu i gumu zameni,ja sam izgubio opkladu od kolege zbog te gume na identičnom kvaru...

Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)

Thu, 07/06/2012 - 12:53
Evo već sutra kupujem gumu i
dmarget5
dmarget5's picture
Evo već sutra kupujem gumu i mjenjam pa javim rezultate ! Hvala svima na odgovorima.

Sat, 09/06/2012 - 18:24
Upravo promjenio gumu, iako
dmarget5
dmarget5's picture
Upravo promjenio gumu, iako mi se stara činila sasvim ok, ali s obzirom da košta manje od kutije cigareta...Usput sam primjetio da je na utičnici programatora jedna žica (zadnja u redu bila crna), vjerojatno od neadekvatnog kontakta s potrošnjom malo veće struje.Stavio sam novu klemu i pritom malo skratio žicu.Poslije 2 pranja javim rezultat.

Sat, 09/06/2012 - 20:48
Opet je sve isto.Mašina ne
dmarget5
dmarget5's picture
Opet je sve isto.Mašina ne ispere dobro veš, voda ostaje u bubnju.Primjetio sam da u toku centrigugiranja bubanj se počine okretati i u trenutku kad bi se trebao "zalaufati" stane i krene ponovo, i tako cijelo vrijeme-Znači centriguga se ne odvija normalno nego stalno prekida, tako da se ne vrti punom snagom.Za vrijeme tih prekida čuje se klikanje presostata.
Tada jedino što preotaje uključiti ponovo ispiranje, a onda namjestiti ručno centrifugu na zadnje polje.U tom slučaju centrifuga radi normalno punom snagom bez zastajkivanja.

Wed, 13/06/2012 - 11:58
Kvarissha
Kvarissha's picture
Registrovan dana: 14/12/2011
Prijatelju, mozda treba da pozoves popa da istera djavole iz masine.
Ti kao da si zapatio neke gremline u njoj Smile

Wed, 13/06/2012 - 12:22
Po svoj prilici nešto ste
ognjeni_zmaj
ognjeni_zmaj's picture
Moderator
Po svoj prilici nešto ste pobrljali oko tih hidrostata...

Wed, 13/06/2012 - 21:22
Dakle oko presostata ništa
dmarget5
dmarget5's picture
Dakle oko presostata ništa nisam dirao.Crveno markirani sam zamjenio novim, ali se nije ništa promjenilo.Ostao je žuto markirani ali njega nisam dirao.