Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra Prijava
www.samsvojmajstor.com logo

  • Naslovna
  • Forumi
  • Albumi
  • Majstori

Najpopularnije danas

TA peći - najčešća pitanj...
Grejanje na pelet
Popravka veš mašine-savet...
Veš mašine Gorenje

Poslednje teme na forumu

Kako najlakše pronaći ven...
Podna betonska ploca i hi...
Proizvođači gusanih radij...
Sastavljanje ormara - poč...

Forum

  • Aktivne teme
  • Neodgovorene teme
  • Napredna pretraga

Naslovna » Forums » Uradi sam » Razno

Pitanje u vezi sa hrastom

8 poruka / 0 new
Login or register to post comments
Poslednja poruka
Thu, 22/08/2013 - 23:14
Pitanje u vezi sa hrastom
#1
masinac91
masinac91's picture
Offline
Registrovan dana: 19/07/2012
Poruke:

Napravio sam presu za cijeđenje soka od jabuke i pri izradi sam koristio letvice i daske od hrasta. Jučer sam samljeo i iscijedio komšiji jabuke i žali mi se kako pekmez ima gorak okus. Pokazao sam mu svoj pekmez koji sam takođe spremao sa istim spravama i ima normalan okus. Da li mislite da li je problem u samim daskama koje po priči nekih ljudi nisu pogodne za ovakve naprave ili u samom spremanju pekmeza, tj. džema od tog iscijeđenog soka? Hvala unaprijed na odgovorima.

Top
  • Login or register to post comments
  • 1296 prikaza
  • Za printanjeZa printanje
Tags:
  • Razno
Fri, 23/08/2013 - 05:50
Hrast u sebi ima
#2
branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Hrast u sebi ima tanina.Koristi camove letvice.l

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

Top
  • Login or register to post comments
Fri, 23/08/2013 - 06:20
Варјаче се не праве од
#3
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Варјаче се не праве од храстовог, него од буковог дрвета.Није то случајно.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

Top
  • Login or register to post comments
Fri, 23/08/2013 - 08:59
zato treba čamove
#4
peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

zato treba čamove letvice
bukva će se pokriviti
a hrast rekao je branimir sve

http://peradetlic.hupont.hu/
http://kreativnost.4umer.com/

Top
  • Login or register to post comments
Fri, 23/08/2013 - 16:50
Jos nesto u vezi hrastovine .
#5
LepoJebiTIfin
LepoJebiTIfin's picture
Offline
Registrovan dana: 08/11/2010
Poruke:

Jos nesto u vezi hrastovine . . .

Svojevremeno su mi kolege inace stolari po struci , radili nesto u Rubinu , i tom prilikom su zatekli coveka kako na Dihtu ( dvostrana rendisaljka ) po ceo dan samo pravi Hrastovu susku ???

Na pitanje zasto to radi i upropascuje Hrastovu gradju ovaj im je kroz smeh odgovorio kako kroz tu hrastovu susku filtriraju rakiju ( vinjak ) da bi dobio BOJU ???

Ako ovde ima nekoga ko je upoznat sa tom tehnologijom bilo bi lepo da ovo potvrdi ili negira jer i mene zanima da li je istina ???

PozZz . . .

. . . ono sto znas da nacrtas , znas i da napravis . . .

Top
  • Login or register to post comments
Fri, 23/08/2013 - 18:20
jedno je sok a drugo rakija i
#6
peradetlic
peradetlic's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 07/03/2009
Poruke:

jedno je sok a drugo rakija
i ja sam rakiju držao u hrastovom buretu ali posle izvesnog vremena se mora izvaditi da dobije boju

a sad vinjak viski itd sve ima svoje tajne
čak šta više ubacuju ljudi parče drveta u flašu ili krst od dudovine ili hrasta

http://peradetlic.hupont.hu/
http://kreativnost.4umer.com/

Top
  • Login or register to post comments
Sat, 24/08/2013 - 06:41
Hvala na odgovorima. Al mi
#7
masinac91
masinac91's picture
Offline
Registrovan dana: 19/07/2012
Poruke:

Hvala na odgovorima. Al mi opet čudno kako moj pekmez nema gorak okus nego normalan. I da, i otac kaže da je nekad davno pravio presu baš od hrastovog drveta i nije bilo problema.

Top
  • Login or register to post comments
Sun, 25/08/2013 - 00:09
Nadam se da nije problem što
#8
masinac91
masinac91's picture
Offline
Registrovan dana: 19/07/2012
Poruke:

Nadam se da nije problem što pišem dva posta zaredom. Takođe sam probao pekmez/džem kod komšinice kojoj sam pripremao sok sedmicu prije. Pekmez ima normalan okus -sladak, bez ikakvih drugih primjesa. Posavjetovao sam se i sa jednim inžinjerom tehnologije, smjer prehrana, koji kaže da gore navedeni tanin dolazi do izražaja tek kod dužeg kontakta drva hrasta sa hranom, što u mom slučaju nije. Opet da ponovim, moj spremljeni pekmez je uredu, kao i pekmez komšinice od prije sedmicu dana. Jedino što ostaje je greška u pripremi samog džema koju je radio komšija. Moguće da je temperatura kuhanja bila prevelika i da je džem/šekmez "zagorio" i da zbog toga ima gorak okus. Nadam se da će nekome ovo moje iskustvo pomoći. Hvala. LP.

Top
  • Login or register to post comments