Imam ja eko ck 35kw i nisam nešto oduševljen ovim kotlom, jedino je dobro što je lako dostupan za čišćenje, a veliki minus jer nema restrešač pepela. Ja ga ložim drva i ugalj i to uglavnom hrastova 90% i ostalo bagrem naravno za potpalu grančice od voća i sl. a od uglja Soko, koji je viskokalorični mrki ugalj, eksploatiše se iz okoline Soko Banje. Kalorična moć od 19205 KJ/kg = 5.335 KWh/kg odnosno 4700 kcal. Granulacija kocke je od 20mm do 60mm, oraha od 15 mm do 30 mm, i ove sezone sam probao slovenački Štavalj koji je dosta krupniji manje je kaloričan daje više pepela pogotovu grudve pepela ali gori duže, po mojoj proceni 20-30% duže.
I meni su majstori rekli da mi ne treba mešni ventil (i to više njih) mada planiram da ga ugradim kad se završi grejna sezona, jedino me brine ponašanje kotla kod nestanka el. energije tj. da li će prirodna cirkulacija moći da napravi dovoljan protok pogotovu kad nema nikog da ventil potpuno otvori. Kotao slinavi i one pregrade se pune garom ako ga ložim samo drvima jedino pomaže da skinem onu pregradu za promaju (tad mi je klapna na dimnjaku na 2/3) ili da držim klapnu na 1/3 sa onom pregradom ali ima malo više kondezata. Na uglju je situacija bolja ali generalno kad je ispod 75C pravi dosta smole, na 80-85C radi mnogo bolje. Ovim kotlom se greje 220m2 i tada ga ložim na oko 6-8 sati (zavisi koliko je hladno napolju) i to tako što na žar poređam red drveta pa preko sipam ugalj 2 kofe (one od farbe od 25kg) pa preko stavim 2-3 drvene oblice da imam žar prilikom sledećeg loženja. Ali pošto sam zavrnuo radijatore na stepeništu ulaznom hodniku i u jednoj velikoj prostoriji u kojoj se ne sedi grejem oko 150m2 i tad mi je potrošnja manja jer ložim samo 2 puta dnevno. Ako ložim hladan kotao ili mi vatra pregori pa nema puno žara onda ložim na sledeći način: na rešetku stavim jedan list novine na sredinu pa sipem 2 kofe uglja ,novina da nebi sitan ugalj propadao kroz rešetku, ali ne smeš po celoj da bi imalo vazduha inače će papir da ''zadihtuje'' pa preko stavim 4 cepanice uz zidove a u sredinu novine i sitnež za potpalu kad se sitnež potpali ubacim još par manjih cepanica i kad se i one potpale (10-15min) zatvorim klapnu na dimnjaku na 2/3 a temp postavim na 75C (ovih dana kad nije ispod -3). Tako mi kotao manje dimi a vatra traje malo duže (10-20%).
A kakav to "ovakav"?
Nisam se zavukao ni u čiju glavu da znam šta ko misli...
"Centometal" liči na neku italijansku reč mada može da bude i poreklom iz Hrvatske ali mu nedostaje jedno slovo...
Izgleda da nam fali malo mnogo osnovnog u komunikaciji. Što sada urednici ne brišu ovakve tekstove bez ikakvog smisla, već samo ako rasprava postane malo "žučnija"?
Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari