Dragi svi,
pre svega svima srećni praznici.
imam muku. naime želeo bih da ugradim kotao na pelet automatski. treba mi pomoć oko sledećeg.
stan je od 95m2 sa visokim plafonima 3,15m. Zidovi su debeli 80 cm. Imam alu stolaraiju novougrađenu.
dimenzije prostorija
1. cca 20 m2
2. cca 15 m2
3. cca 4 m2
4. cca 10 m2
5 cca 10 m2
6. cca 10m2
7. cca 12 m2
8. cca 25 m2
Zanima me koliko radijatora (rebara) treba postaviti po prostorijama, koliko jaku peć uzeti. Koliko je to KW????
Koja je cena peleta?
I osnovno pitanje koliko će me koštatiti okvirno grejanje mesećno.
Evo i mene sa analizom suncekretovog peleta. Kotao Biodom c-25.
zbog malog precnika bas przi. Max temperature u komori su kao kod bioenergy piont peleta mozda koji stepen manje ali u gornjoj klasi temp ostalih peleta koje sam probao. Ventilator sam morao podosta da smanjim da bi dobio mirnije sagorevanje jer su izduvni bili vece temp nego kod drvenog peleta. I to za 20-25 stepeni. U odrzavanju bez problema mi odrzava temp , ali jos jednom pominjem da mora vent dosta da se smanji. Mana: doooooosta pepela. Sa sparow
Pelet je 3mm i vecinu problema mislim da to stvara mali precnik brzo plane , laganiji je i vent ga izduva iz piksle. U potpali dosta dimi , u odrzavanju malo tek da vidis da radi kotao. Ostavlja mekanu sljaku , lako se skida. Temp u komori podize jaaaaako brzo kao da lozis benzin
Peletom cistim posle 4 dzaka . A ovde moram 2 puta za dzak. ( govorim o ciscenju u oba slucaja kad pepeo dodje na istu kolicinu u kotlu. ) evo kako izgleda pelet tj pepeo i piksla