Uzmimo teoretski da na neko stovariste stigne kamion dva peleta i dodju ljudi da kupe, a oni kazu dzak 550 din . Da li bi u ovom Srbistanu neko rekao e sad je dosta ja necu , pa tako drugi i treci i da im niko ne uzme da li bi tad svi drzali cene. Nego muka ljude naterala pa su u ne branom grozdju. Evo najavljuju i do 10 stepeni temp. Videcemo kolika cecena biti?
Cena prirodnog gasa izračunava se prema srednjoj ceni nafte, ali sa pola, ako ne i godine dana docnje, kažu zbog prirode trgovanja gasom. Aktuelna cena gasa je determinisana cenom nafte na istorijskom (poluvekovnom) minimumu, a trenutna cena peleta, determinisana neočekivanom dužinom ledenog perioda, na istorijskom je maksimumu. Svako ko je sa grejanja na gas prešao na pelet, nije se popišmanio sve do sad. Međutim, ovo "sad" ima ograničen vek trajanja, samo dok malo ne oujuži pa još recimo dve nedelje pride. Već u aprilu pelet i gas biće egal, a sve do jeseni tas isplativosti pretezaće na peletsku stranu. Na stranu što distributer fakturiše i uslugu - dostavljanje "na kuću", što očitava brojila, što štampa račun...
Šta o trgovcima podizačima cena mislim već sam rekao, samo se pitam da li takva poslovna politika ima opravdanje kad se gleda sa trgovačke strane: zbog izrazito hladnog vremena otežana je proizvodnja, a bez obzira na uvećanu tražnju promet je manji jer, prosto, robe nema, pride je i transport otežan, time je i skuplji, a računi moraju da se plate. Šta čovek da radi? Da ne bude zabune: ne opravdavam, samo malo filozofiram - koja bi cena bila da smo mi na njegovom mestu. Svaki od nas. Prodavali jeftinije? Samo prijateljima? Zatvorili dućan? Ili?
Dobra vatra - mir u kući, čist vazduh - duga ljubav. [3]