Hvala na savjetu, već nekoliko zima pratim forume i sam sam došao do zaključka da je Bafer korisna stvar za čvrsta goriva. U početku sam mislio da Bafer nije potreban kotlu na pelet ali nisam bio u pravu upravo zbog prevelikog palenja i gašenja kotla. Predpostavljam da neki mogu proći bez Bafera koji imaju veću kvadraturu kuće a slabiji kotao pa da radi konstantno. Kod mene su mnogo nestabilne potrebe za grijanjem pa je to još veći problem. Prvo sam se mučio dali da radim TP ili pelet. Kod toplotne pumpe mi nije odgovarala niska temperatura vode pa sam odustao i na kraju odlučio kotao na pelet. Ostavio sam uporedo i stari kotao na ugalj ako slučajno zatreba. Imam ja i dvije inverter klime, jedna dole i druga gore na spratu pa sa njima grijem ulaz i izlaz zime. Činjenica je da mi klime manje troše novca od peleta ali sa klimama nije baš tako udobno grijanje kao radijatori. Naj pametnije je da ispratim ovu zimu ovako kako jeste pa to sve lijepo vidim kako funcioniše i onda donijeti neki zaključak. Ako sad kotao troši više peleta zbog pali gasi po toj logici kad bude radio u modulaciji kad zahladi možda neće trošiti ništa više nego sad, mislim do -5
Види овако, запремина бафера се одређује на основу потрошње и расположивих ноћних киловата. Мораш узети у обзир и јачину твог котла (он би у максималној снази 500л бафер напунио за сат времена а то је ипак кратко. И мојих 2 сата је мало за рад котла у даху али пошто је то мени једини циклус у 24 сата - прихватљиво је.
Ја сам на овом и другим форумима уназад 7-8 година. Прочитао сам све по неколико пута, читам и данас. Пуно сам научио, помагали су ми и неки чланови форума (да не набрајам, знају они... и хвала им). Сада осећам да то треба да вратим форуму и људима који траже решење за свој проблем. Видим и да форум није толико активан као раније па би да га мало и активирам.
Све што ти треба да урадиш ове зиме је да прочиташ овај и остале форуме са овог простора (плус још неке документе које будеш нашао а тичу се грејања). А све што онда не буде јасно - изволи и питај, све што знам поделићу са тобом и осталима. Наравно, редовно обавештавај о подухватима и изменама у котларници. А пре тога обавести па да проценимо да ли је то паметан потез. Па да активирамо и остале, да форум опет живне.
Ово кажем зато што има доста постова о самоградњи бафера, све што то прати, на шта обратити пажњу... Има и савета у вези куповине, електронике, начинима повезивања... Сигурно ће ти бити лакше све када прочиташ и направиш тактику за твоју котларницу.
Kotao Termomont Toby b14, 150m2, veći deo poljska cigla, spoljna izolacija 10cm, cokla 5cm, plafon 10cm vune (na manjoj kući 30cm), PVC stolarija.. AT 500l, Vtc 512(60c), Vrg 131(1/2"), Esbe Ara 661, Heat On, dig. termo glave na svim radijatorima (dva sistema u obe kuće), Grundfos Alpha 3, Wilo 25/4.