Samo ti mogu reči ono šta sam i ja čuo (nisam probao), malo zagrijati dio koji bušiš.
Poštovani forumaši možda je naziv teme malo rogobatan ali muči me sledeće. Pre neki dan sam krenuo u reparaciju nekog starog noža i uspeo sam da uništim 4 burgije da bih probušio 2 rupe na sečivu. Pri tom burgije su Beta, Bosch i Kern (nove/nekorišćene) i sve sam uredno hladio tečnošću predviđenom za te svrhe. U pitanju su rupe fi 6 i prosto nemogu da poverujem koliko je to moćan čelik (da dodam da sam u tu svrhu koristio stubnu bušilicu). E sad! Da li je neko od vas imao sličnu situaciju i kako je rešio? Čime bušite i čime podmazujete? Da li da tražim neku specijalnu burgiju? Skupo me koštao ovaj poduhvat jer sam koristio vrhunske burgije i zainatio se da završim bušenje neračunajući da su mi skuplje burgije od celog noža ..
Hvala unapred svima..
Samo ti mogu reči ono šta sam i ja čuo (nisam probao), malo zagrijati dio koji bušiš.
ognjeni ti sve rekao
Aj' i ja da dodam ono najnosnovnije.
Nemoj odmah da busis najvecom burgijom,, nego kreni sa najmanjom ( recimo 1 ili 2mm) , pa prosiri sa vecom i na kraju najvecom.
Noz se prvo busi pa se posle toga kali na neku tvrdocu od 57-59 rokvela e sad ti je jasno zasto tesko ide. A ovo sa manjom burgijom pa vecom nece da pije vodu jer se u tom slucaju griju samo mali dijelovi "ivice" burgije koji su tanki i onda se lakse deformise, nego ti probaj kako je Ognjeni naveo manji ugao i manja brzina i trebalo bi da ide. Nije ko obicni flah ali ipak ide.
U svakom slucaju, izgleda je celik noza odlicnog kaliteta. Eto utehe
Ovo sa manjom ka većoj burgiji sam probao i to nepije vodu..U pravu je Ozzyy..
Probaću ovo što Ognjeni napisa ali ću morati onda iz ruke da bušim.. Ova moja stubna nema opciju redukovanja obtaja a o glodalu nema govora-onda bi me tek skupo koštao nož ..
Hvala svima na odgovorima..
Links:
[1] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/bu%C5%A1enje-se%C4%8Diva-pod-oznakom-stainles-steel#comment-384438
[2] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/ognjenizmaj
[3] https://www.facebook.com/cepacizadrva1/
[4] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/bu%C5%A1enje-se%C4%8Diva-pod-oznakom-stainles-steel#comment-384439
[5] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/veso1972
[6] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/bu%C5%A1enje-se%C4%8Diva-pod-oznakom-stainles-steel#comment-384440
[7] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/peradetlic
[8] http://peradetlic.hupont.hu/
[9] http://kreativnost.4umer.com/
[10] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/bu%C5%A1enje-se%C4%8Diva-pod-oznakom-stainles-steel#comment-384444
[11] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/kvarissha
[12] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/bu%C5%A1enje-se%C4%8Diva-pod-oznakom-stainles-steel#comment-384454
[13] http://www.samsvojmajstor.com/portal/user/89241
[14] http://www.podsvojostreho.net/adserver/www/delivery/ck.php?n=a9b20567&cb=12354551126612312
[15] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/bu%C5%A1enje-se%C4%8Diva-pod-oznakom-stainles-steel#comment-384455
[16] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija/bu%C5%A1enje-se%C4%8Diva-pod-oznakom-stainles-steel#comment-384460
[17] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/strbacns
[18] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/bravarija
Treba jako mali broj obrtaja i manji leđni ugao pri oštrenju,dobro stegnut komad a možda ponajlakše vidia glodalo(izjedina)...
Ve-ka majstor, popravlja sve osim karaktera-nema delova(Ve-ka nije kvalifikacija nego skraćeno ime)
https://www.facebook.com/cepacizadrva1/ [3]