U startu da pozdravim i pohvalim ovaj forum... jer je izuzetno dobar i koristan !
Ovako, imam jedan problem za koji mi je potrebna jedna stručna pomoć, a nadam se i siguran sam,da to ovdje mogu dobiti !?!
Čitao sam ovdje neke teme i vidio da su ljudi imali sličnih problema, pa bi ovog našeg majstora zamolio da mi (koliko može) pomogne što se tiče savjeta !?
Posjedujem auto : Mazda 626 glx, 1990 god. 2.2 L. 115 KS (12 ventila)
U poslednje vrijeme me zezalo ujutro kad je upalim - radi kao na 3 klipa (trakelja)... i kad se malo zagrije popravi se rad motora !? Sve sam mislio da nije do automatskog sauga - da on nešto nije u redu, ali čini mi se da nije do njega !?!
Inače se u auto-elektriku solidno razumijem, a i u mehaniku - ali ovo sada mi je malo veći problem ! :roll:
Nakon onog "Trakeljanja" ujutro kada se upali auto... sada se dešava sledeće... ponestaje mi rashladne tečnosti iz hladnjaka, iz auspuha mi prska voda kad se doda gas, a na leru "klokoće" kada radi i neravnomjeran je rad na leru ! Isto tako čuje mi se neki podizač ventila, "cakće" kao lud, a u suštini auto vuče kao da mu nije ništa !
Cijeli rashladni sistem je ispravan, nigdje voda ne curi - ali je nema !
Malo sam se raspitivao i ljudi mi kažu da (izgleda) moram da mijenjam dihtung glave, jer mi rashladna tečnost ulazi u kompresioni dio i klipovi je izbacuju na auspuh !??
Sada mene zanima - da mi naš gdin. majstor sa foruma kaže - šta sve treba da promijenim, odradim i dali bi to bio neki problem da JA to sam odradim, pošto svi majstori (kao da su se dogovorili) traže oko 100-120 eura za ruke, a to mi malo mnogo !?? :tup
Ovo auto je u mom vlasništvu već 6 god. - prezadovoljan sam s njim, nikad majstoru nisam otjerao na popravku - sve sam popravljam, ali ovo je malo veći i odgovorniji posao ! 
Puno pozdrava za sve forumaše i za našeg majstora ! :bye
PS. ako majstoru sta bude nejasno i ako mu treba još koji podatak - slobodno neka me pita, pa da mu olakšam posao !
Unaprijed zahvaljujem.
skidaš glavu: odnekud ti voda otiče u cilindar, zaptivač glave ili prskotina na glavi.
provera: poskidaj svećice (pretpostavljam da je reč o benzincu, mada ništa nisi rekao o tome), napuni sitem vodom, sačekaj malo (15-30 min) i zatim zamoli nekoga da zavergla (sa skinutim svećicama) dok ti pratiš pod haubom šta se dešava. najverovatnije ćeš iz jednog od cilindara dobiti nakratko lep mlaz vode. ova provera će ti pokazati najverovatniji uzrok problema, a troškovi i ostalo - na žalost, ako sumnja bude potvrđena, znaćeš tek kada se skine glava. najjeftinije/najsrećnije bi bilo ako je samo stradao zaptivač glave.
voda iz auspuha nije nešto na šta možeš da se osloniš - kod benzinca je normalno da u izduvnom sistemu bude lepa količina vode koja se kondenzovala iz izduvnih gasova - ta voda je krivac za brzo propadanje lonaca kod benzinaca.
pozdrav!