Pitanje je bilo kako se cigla pravi i na koliko se stepeni peče a prethodnik je dao link gde nema tih podataka. Smatram da je bolje ne reći ništa nego upućivati na ovakve odgovore.
Smesa za izradu opeke se sastoji od fino mlevene gline, eventualno opošćivača i vode. U zavisnosti kakav je fizičko-hemijski sastav gline kao osnovne sirovine dodaje se opošćivač čija je uloga da izmeni i popravi određene karakteristike keramičke gline. Zadatak opošćivača je da se smanji procenat skupljanja i pucanja oblikovanog proizvoda pri sušenju. Najčešće se kao opošćivač koriste fini prah /prirodni ili veštački dobijen/ stena.
Ovako dobijena mešavina keramičke gline, opošćivača i vode se homogenizuje i presuje u željeni oblik. Posle toga se oblikovani proizvod suši na temperaturi 110-160 stepeni da bi se odstranila vlaga.
Osušeni proizvod se peče na temperaturi 860-1020 stepeni u zavisnosti od karakteristika upotrebljenih sirovina. Svrha pečenja je stvaranje keramičke veze gotovog proizvoda.
Time se dobija osnovni proizvod industrije građevinskog materijala. Zavisno od osnovne sirovine mogu se dobiti i pečeni proizvodi različitih karakteristika - veća ili manja gustina keramike, procenat upijanja vlage i time otpornost na smrzavanje, boja pečenog proizvoda itd.
Nadam se da sam malo pomogao
pogledaj ovde
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%BB%D0%B0 [3]
http://peradetlic.hupont.hu/ [4]
http://kreativnost.4umer.com/ [5]