evo vrlo korisnog linka sa tehnologijom i nacinom izrade masina za briketiranje
http://kula910-a.ftn.ns.ac.yu/lab/nastava/masinstvo_u_inzenjerstvu_zasti... [5]
pozdrav svima
ako mi neko sa ovog foruma ne resu problem, onda cu se stvarno zabrinuti za njegovo resavanje:)
ovako
imam ideju da napravim presu za briketiranje sojinne slame
ako mi iko moze pomoci po bilo kom pitanju bio bih zahvalan
nabavio sam hidro pumpu i dvostrani hidro cilindar
pomagajte
evo vrlo korisnog linka sa tehnologijom i nacinom izrade masina za briketiranje
http://kula910-a.ftn.ns.ac.yu/lab/nastava/masinstvo_u_inzenjerstvu_zasti... [5]
i dokle ste stigli sa izradom prese za briketiranje?
posto bi i ja isto da namestim presu ali neznam kako a nema niko u mojoj okolini pravu ideju. pa sam jako zainteresovan za neki dobar predlog.
:hh
dokle smo stigli
jos nisam ni poceo, muci me materijal za izradu
sve je skupo a niko mi ne garantuje nista
ni da li ce raditi, ni kako....
ali ja se nadam da necemo odustati
Ja bih da imam slamu više razmišljao oko peći. Presa ko presa nije problem, ali sama presa nije dovoljna. Mora da je prati i sušara a sve to traži puno energije..
U principu se sve svodi na akumulaciju energije. Vi u jednoj maloj grudvi uglja imate akumuliranu energiju isto koliko i u jednoj bali slame. I sad vi hoćete da tu balu slame dovedete na veličinu tog grumena uglja.
U principu će ista energija da ostane u njoj samo što će biti zapreminski ona manja.
Da imam prostor ja bih onda napravio takav kotao gde bih ubacio celu tu balu slame. Ako nemaš prostor onda moraš da je presuješ i pališ u malom kotlu.
Nije ni malo najvna stvar napraviti briketirku.
A dali znate mozda kako doci do neke strucne literature o proizvonji brikete, pa da procenim sam koliko mi je ta investicija isplativa. To jest dali je opste isplativa?
pa ja i ne planiram da nesto puno novca,
delove sam manje vise nabavio za DZ.
sto se tice susare namam nameru da susim slamu,osusice se ona sama
jedino ce mi biti potrrebna drobilica sa je usitnim
i tako......
a iz kog razloga je potrebna susara za pravljenj briketa?
ne znam ni ja
ja znam da slama mora bi ti u granicama od 8 do 15% vlage
posto sam radio na mesto paletirca u fabrici secera
i to mi nije strano
slama kad se donese sa njive i ne bude vece vlaznosti,
i ako bude nesto malo jako se brzo osusi
Proizvodim zaptivače za kotlove, pa tako radim ih i firmi na ovom linku http://www.kirka-suri.com/sr/psenicna_i_sojina_slama.html [20].
Da bi briket napravili mora da bude suva masa inače nemoguće je stisnuti jer je voda u njoj nestišljiva i nedozvoljava da se molekuli približe.
I kad je suv ima problema, ali se sabije, ako ostane taj briket na vlažnom ponovo se raspadne.
Da bi se osušilo na 8% što je optimalno, mora da se prisilno suši.
Znaci bez vestackog susenja nema ni broiketa!
Koliki bi trebao da bude pritisak prese da bi se dobi briket koji je postojan,
bez dodavanj vezivnih sredstava?
ja ne mogu reci za sojinu slamu
ali sam 10 godina radio na presovanju suvog repinog rezanca,
i iz iskustva znam da on moze da se presuje i do 16-17% vlage
to mogu da garantujem
za soju ne znam
ali pretpostavljam da je slicno
mi smo koristili suvu paru do recimo 11-12% vlage
cim bude manja vlaznost od 11% bez doziranja vode
nema nista od presovanjaa kad recimo dodje do 6-7%
ni tri dizne vode ne pomazu
na kom pritisku je radila ta persa i kolikoliki je fi briketa?
za pritisak ne znam
posto nije u pitanju hidraulicna presa nego mehanicka
a precnik je od 10-16mm
mi smo najcesce radili na 10 i 12
pokusacu da pronadjem link od firme koja radi takve prese
ja sam mislio da
precmik bude izmedju 80 i 100
a presu bi uradio ekscentar
mislim da cu uspeti da dobijem kvalitetan
briket
ja sam mislio da
precmik bude izmedju 80 i 100
a presu bi uradio ekscentar
mislim da cu uspeti da dobijem kvalitetan
briket
ja treba da odem do coveka koji ima takvu presu,
ali nikako mi se ne da
videcu ove nedelje da odem i slikam
ali ja sam se odlucio za hidraulicnu varijantu
postavicu vam slike da se vidi o cemo je rec
ja sam mislio da uradim brikete precnika od 100-120mm ekscentarpresom
nadam se da ce uspeti da dobijem kvalitetan briket od slame
ako vam je jednostavnije slike mi mozete poslati
na e-mail [email protected] [30]
Ma i ja sam razmisljao o tome, ali kao sto vec neko rece, nije to ni malo jednostavno. Pritisak mora biti izmedju 150 i 200 bar-a, takodje prilikom sabijanja povecava se temperatura u klipu, moras voditi racuna o hladjenju hidraulike ako je presa hidraulicna, itd. Mada, ima dosta primera samogradnje briketirki.
Ja sam probao na svojoj presi na kojoj proizvodim zaptivače. To je hidraulična presa, teoretski može da stvori pritisak od 600b ali ja se nisam igrao sa tako velikim pritiskom iz straha da ne oštetim presu. Probao sam da sabijem piljevinu do 300b na površini od 5cm i visini 20cm. Ništa nisam uradio, onaj deo koji je na vrhu i na dnu malo se kao sabije a čim ga pipneš sve se raspadne.
Onda sam pitao moje kolege kojima je stručnost drvo i rekli mi da ne sme da bude više od 8% vlage.
To je već zahtevno, traži prostor za sušaru, a ja ga nemam i odustao sam.
evo
ovo nije presa na kojima sam ja radio
ali je princip istovetan, da ti docaram o cemo se radi
http://www.agrifeedonlineexpo.com/slinkimages/17/kahl_feed_pellet_mill_b... [35]
ima li neko nacrte ili slike briketarnice rucne izrade
:tup
ja i dalje trgam za tim ali uzalud izgleda da niko neposeduje nikakav crtez niti skicu,
samo prazne price
http://www.4shared.com/file/159505549/628e212e/weima-th-400-e.html [41]
http://www.4shared.com/file/159505554/5246cd2/Briketiranje_Biomase_Skrip... [42]
Eto tu sam ostavio nesto sto bi moglo biti korisno...
ako bi ste bi mi pomogli da napravim briketarku,iteresuje me detalji prese , trinu(piljevinu) bi koristio.
hvala
Pozdrav svima, guglajući primetio sam i vašu zainteresovanost za briketiranje sojine slame.
Naime, od skora se bavim briketiranjem biljnih ostataka iz ratarske proizvodnje pre svega slame strnih žita. Imam jednu liniju za briketiranje biomase (kapaciteta do 140kg/h koja radi u kombinaciji sa sitnilicom biljnih ostataka. Slama koju sam koristio je imala od 15-30 % vlage i pre ulaska u presu morala je da prodje kroz sitnilicu koja ju je usitnila na odredjenu dužinu. Usitnjena slama se transportuje u presu. Presa je mehanička (dakle nije hidraulična, a ni ekscentar presa) sa toplotnim dejstvom na usitnjenu masu. Na visokoj temperaturi i pod pritiskom radnih organa na usitnjenu masu, ona se pretvara u briket prečnika 70mm sa centralnim otvorom koji u primeni omogućava njegovo bolje sagorevanje. Kalorična vrednost mu je 15,5-17,5 MJ/kg.
E sad ono što vas donekle intersuje, a i mene jeste briket od sojine slame. Skoro sam nabavio jednu malu količinu sojine slame i uskoro nameravam da je propustim kroz svoju liniju za briketiranje a rezultate tog testa, slike briketa, njegovo sagorevanje, ukoliko želite mogu da okačim kasnije. Za sada imam slike briketa od pšenične slame i cele linije za briketiranje.
Groa, kakvi su rezultati sa sojinom slamom?
Links:
[1] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293360
[2] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/kvariš
[3] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293361
[4] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/tenzor
[5] http://kula910-a.ftn.ns.ac.yu/lab/nastava/masinstvo_u_inzenjerstvu_zastite_zivotne_sredine/literatura/Briketiranje%20Biomase%20Skripta.pdf
[6] https://www.facebook.com/tenzor1/
[7] https://tenzorisanje.wordpress.com/
[8] https://www.youtube.com/channel/UCHEOtDmyQYSMVXVjjyVsWkw
[9] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293362
[10] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/sogorov9
[11] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293363
[12] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/zoran76
[13] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293364
[14] http://www.podsvojostreho.net/adserver/www/delivery/ck.php?n=a9b20567&cb=12354551126612312
[15] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293365
[16] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293366
[17] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293367
[18] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293368
[19] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293369
[20] http://www.kirka-suri.com/sr/psenicna_i_sojina_slama.html
[21] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293370
[22] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293371
[23] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293372
[24] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293373
[25] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293374
[26] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293375
[27] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293376
[28] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293377
[29] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293378
[30] mailto:[email protected]
[31] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293379
[32] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/tanky
[33] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293380
[34] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293381
[35] http://www.agrifeedonlineexpo.com/slinkimages/17/kahl_feed_pellet_mill_brochure.pdf
[36] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293382
[37] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/tackelland
[38] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293383
[39] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/sogorov
[40] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293384
[41] http://www.4shared.com/file/159505549/628e212e/weima-th-400-e.html
[42] http://www.4shared.com/file/159505554/5246cd2/Briketiranje_Biomase_Skripta.html
[43] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-293385
[44] http://www.samsvojmajstor.com/portal/user/92188
[45] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-361790
[46] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/groa
[47] http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files//sites/default/files/dsc02648.jpg
[48] http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files//sites/default/files/dsc02649.jpg
[49] http://www.samsvojmajstor.com/portal/sites/default/files//sites/default/files/gallery_6289_46_232120.jpg
[50] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor/presa-za-presovanje-sojine-slamekako-napraviti#comment-363653
[51] http://www.samsvojmajstor.com/portal/users/mare-ns
[52] http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/uradi-sam/sam-svoj-majstor
ako mi neko sa ovog foruma ne resu problem, onda cu se stvarno zabrinuti za njegovo resavanje:)
ovako
imam ideju da napravim presu za briketiranje sojinne slame
ako mi iko moze pomoci po bilo kom pitanju bio bih zahvalan
nabavio sam hidro pumpu i dvostrani hidro cilindar
pomagajte
Ja imam moćnu presu, oko 600b pritisak. Probao sam na njoj da napravim briket i ne može. Da bi napravio briket mora da piljevina bude suva, e sad za slamu ne znam. Ako nije suva, molekuli vode ne daju da se čestice piljevine približe jedna drugoj i spoje. Probao sam da osušim piljevinu u rerni, i kad je suva ispadne super. Ako ga malo držim na vlažnom vazduhu opet primi vodu nabubri i raspadne se.
Pretpostavljam da i sojina slama mora da se osuši, pa da se tek onda briketira.
To sušenje je problem nije sabijanje u briket.