Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kotlovi na gas

12 poruka / 0 new
Poslednja poruka
dragan01
dragan01's picture
Offline
Registrovan dana: 22/09/2008
Poruke:

Posedujem dva kotla na gas Biasi (različitog kapaciteta). Jedan radi, odnosno greje vodu, kako sanitarnu, tako i u sistemu za grejanje, dok drugi koji se relativno manje koristi je prestao sa grejanjem. Ustanovio sam da neće da kresne varnica i da se upali gorionik, pošto nema tople vode. Kao krene, ali kada treba da se uključi gorionik, upali se crvena lampica, srednja od 3 sa leve strane. Upoređivao sam sa ovim drugim što radi, ponaša se isto do trenutka kada treba da kresne i ..., nema varnice. Samo cakne i crveno svetlo na semaforu. STOP. Šta mi valja činiti? Nemojte mi reći da pozovem servis, to znam, ali da li mogu biti SAM SVOJ MAJSTOR, odnosno da detektujem kvar, potražim eventualno deo ili nešto '' čačnem '' i prođem ekonomičnije, čitaj jeftinije. Alatke i nešto poznavanja, mnogih stvari kao hobi, mi nisu strani, ako dobijem pravo uputstvo, mislim da ću uspeti. Unapred, hvala svima koji pomognu.

Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati !
U životu je sve jednostavno i prosto, ako shvatiš o čemu se radi !

Najed
Najed's picture
Offline
Registrovan dana: 04/09/2011
Poruke:

Moze biti da je otisao tzv upaljac( elektroda koja baca varnicu) ili se zaprljala,moze biti da je zakazala automatika-ako nemas varnicu
,ako je imas moze biti da je dizna prljava pa nema plamena ili opet automatika

Ne preporucujem SSM

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Kada bi otvorio oplatu kotla,kao i onu s izolacijom koja zatvara komoru za sagorevanje video bi da li varnice ima...Ali ja mislim da za varnicu nema uslova.Postoji jedan preduslov da kotao otvori gasni ventil i pokrene paljenje koji zna da bude nezgodan...Radi se o presostatu ukoliko je kotao fasadni.Kotao pokrene prvo pumpu,zatim ventilator a onda citava automatika ceka na signal od presostata.Presostat ne odradi svoje ukoliko je ventilator smanjio broj obrtaja,ukoliko postoji fizicka prepreka koja ometa pravilnu razmenu dimnih gasova ili su el.kontakti na presostatu propali od kondenzacije....Znam kako to moze da se premosti ukoliko se utvrdi da prvi slucaj-problem oko prihvatanja plamena tj varnice i jonizujuce struje-nije problem...Presostat je potrosna stvar i lako se menja ali se ne moze kupiti tj ne moze ga kupiti fizicko lice...
Ni ja ne preporucujem SSM ali ako bas hoces...i na sopstvenu odgovornost..."pali brate" (hi)

Najed
Najed's picture
Offline
Registrovan dana: 04/09/2011
Poruke:

Nemo da premostavas ni slucajno,presostat je spojen u sigurnosni krug,tako da .......ne cackaj mecku

SCARY
SCARY's picture
Offline
Registrovan dana: 13/04/2008
Poruke:

Mislio sam na premostavanje radi sigurne dijagnostike....presostat se ne moze trajno premostiti jer automatika mora da ocita i zatvoreno i otvoreno stanje.

miloime
miloime's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2013
Poruke:

Imam vec duze vreme gore navedeni kotao i radio mo je normalno do pre 5-6 dana.
Naime, posto sam resio da ocistim kotlarnicu od papira, kartona i nekih gajbica, podlozim kotao na cvrsto gorivo, zatvorim papirom ( kao i do sada) dimnjacu na gasnom kotlu da pepeo ne ide u njega.
ALI, zaboravim u guzvi da zatvorim ventile instalacije na gasnom kotlu i otvorim pumpu na kotu za cvrsto gorivo.temperatura izadje preko 90 stepeni, na brzinu otvorim ventile na cirkulacionoj pumpi , zatvorim na gasnom kotlu ventile, otvorim ventile koji idu u otvoreni sud na tavanu.
Voda je na sigurnosnom ventilu na gasnom kotlu polako curkala, verovatno jer je pritisak presao 2-2.5 bara.
Posle gasenja vatre u kotlu, ponovo sve namestim kao ranije za gasni kotao, zatvorim na vrhu ventile da napravim zatvoren sistem, dopunim vodu na 1.5 bara,otvorim saraf na pumpi i onaj ozracni ventil 1-2 kruga, curi voda.
Pustim gasni kotao, ali se nista ne desava: dobija 220V, gori lampica na glavnom prekidacu, sva tri osiguraca ispravna, ne gori lampica u sobi na termostatu, prekidac na kotlu za manuelno paljenje ne reaguje ( ne desava se nista)...????
Sad me interesuje da li ima neka tremicka zastita ili osigurac kod pregrevanja pa da on ne salje komandu za normalno startovanje.
Inace, prvo mi startuje pumpa ( ranije zezala, dok nisam zamenio relej koji je startuje ), pa posle 4-5sec pocne da pusta plin i cuje se upaljac.
Da opet napomenem da mi je sve noramlno radilo dok nisam podlozio kotao na cvrsto gorivo, a sve gore navedeno zaboravio u zurbi da uradim.

POZDRAV

miloime
miloime's picture
Offline
Registrovan dana: 10/01/2013
Poruke:

Zaboravih da napisem da sam odmah resio problem.Glupost, samo mi je trebalo 5min dok nadjem gde stoji.Iskocila termozastita, kao termicka na bojleru,Iza pumpe pa se ne vidi dobro.
Mozda nekom zatreba.
POZ
_

tihi2
tihi2's picture
Offline
Registrovan dana: 02/05/2009
Poruke:

Jeste glupost al treba se setiti. Poučno.

zrbrka
zrbrka's picture
Offline
Registrovan dana: 13/12/2018
Poruke:

Kotao neće da baci varnicu.Uključi struju i ostane u tom položaju, ništa se ne dešava.Skinuo ventilator, očistio, vratio počne da radi tako tri dana.Ponovo sve iz početka počne da radi ito traje 3 sata..Šta dalje?A zima dolazi.

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Звати сервисера, то је најсигурније.Код мене се сваке две године пред сезону ради превентивни сервис од овлашћеног сервисера.Има ту посла.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

zrbrka
zrbrka's picture
Offline
Registrovan dana: 13/12/2018
Poruke:

Kotao nije bio priljučen na sstem (onosno nije bilo vode u sistemu).Dopunio vodu i uključio kotao, neće da radi, ne baca varnicu.Pzvao servis, došao čovek, ispustio vodu iz pumpe, oćistioventilator i cev.Kotao radio nekoliko dana i i pretaoisti jvar.Pozvao drugi srvis došli skinuli ventilator odneli i vratili, uzradili i onda nastaje ono što sam napisao u prvom postu (propustio da napomen to je radio serviser),Pitanje ostaje isti, šta dalje (naravno pozvao ponovo servisera ali sada ima mnogo posla)?

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Ја сам после девет година код мене мењао пећ јер је на њој отишао измењивач који су два у један и кошта 27000 дин.Кад сам мало вагао шта ми је чинити дошао сам до заклључка да ми је најбоље да узмем нову пећ која ме је коштала 500 евра.Стару сам оставио за делове који одговарају за синовљеву пећ.На новој је одмах био проблем преостат али је брзо замењен тако да сад то фукционише.У питању је Аристон, није јефтин за одржавање, али имам сервис на располагању (познаник).

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.