Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

POMOC Gasni kotao dopuna sistema

11 poruka / 0 new
Poslednja poruka
miditone
miditone's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2012
Poruke:

Pozdrav. Potrebna mi je pomoc naime gasni kotao do juce je radio normalno i odjednom danas pao je pritisak u cevima jer je predhodno bio dopunjen previse pa sam ja na radiatorima ispustio vodu. Ohladila se voda i pao pritisak. Sada kada hocu da dopunim sistem (radio sam to puno puta) odvrnem ventil ali voda ne prolazi u sistem? Zasto i sta treba da uradim. Nemogu da dopunim a nece da startuje. U pitanju je Proterm (Lynx). Kao da mu nesto brani da voda prodje. Znaci kao da je dotok vode negde zacepljen tako se ponasa! a voda kroz kotao HLADNA redovno prolazi.....kroz sistem

miditone
miditone's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2012
Poruke:

Tek kada sam i sam procitao svoj post predpostavljam da je problem u ventilu (pvc) za dopunu sistema koji sam konstantno pretezao kada sam ga zatvarao (nisam menjao vodu do ove sezone pa sam imao problem sa pritiskom ). Ispravite me ako gresim ali mislim da je problem na pola resen, ventil nece da otvori. Sta raditi sada? Grejati ga fenom nebi li popustio, skinuti pa rasklopiti , neznam ni da li je rasklopiv, ako mu nema pomoci gde naci novi , da li je uopste standard... i tako dalje. Da li je na posletku ventil i sta raditi ako jeste. Sta se desilo sa njim?

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ako je ventil u pitanju i ako je ppr (Peštan) zameni ga novim, ali bolje kuglastim sa metalnim kućištem, jer izgleda ovom ne prija topla voda na mestu gde se nalazi.Za taj posao će trebati prelazni komad i tzv. "pegla" da bi se uradila zamena, ako je ppr sistem u pitanju, jer još nisam savladao "gledanje" preko interneta pa odavde sa pozicije moje tastature i monitora ne mogu da vidim kako je to kod tebe uradjeno.E sad, kad bi postojala neka fotografija, onda bi sve bilo mnogo lakše za objasniti.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

miditone
miditone's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2012
Poruke:

Usput .... majstor me je posavetovao da sistem dopunim na cevima koje imaju kugl ventil odusak. Cevi koje vode ka radijatorima i obratno. To je inace predvidjeno za ispust. To sam i uradio za prvu pomoc i ovom prilikom mu se zahvaljujem. E sada. Sumljao sam na ventil, ali... ! Ventil radi ne promenjemo i istom se tezinom i odvrce i zavrce kao i kada je bilo protoka vode. Na slici jedan desno se vidi taj ventil sa plavom kapicom za popunu vode u sistem. Iza njega se nalazi vod na koji je prikljucen , koji sam otkacio i od kog me je polila voda. Znaci da kazem iza ledja ventila je prikljucak koji dovodi vodu. Od ventila vod ide u levo sve do opet plasticnog dela zasta neznam sta je i posle njega u je vec topla voda koja ide u sistem (posle tog levo plasticnog dela slika 2.) Znaci od ventila vod ide u levo gde se kasnije nalazi neka plastika slika 2, a posle te plastike je vec topla voda. Predpostavljam da posle te plastike slika 2 voda mesa sa toplom da se tu mesa voda koja dopunjuje sistem. Pitanje je da li je i ta plastika slika 2 neki nepovratni ventil koji je mozda zacepljen ili je stvar u ventilu slika 3.kada se odvrne voda na ventilu,

.....ZVUKOLJUB... Dakle nemoguce je montirati kugl ventil kao sto se vidi na slikama ali napominjem da vise neznam sta je u pitanju mozda nije on. Da nije mozda ona plava plastika slika 2 nepovratni ventil pa da je on zaglavio? Nemam pojma , ne bih da kupusam jer je sve sto se kaze pipljivo, nema navoja vec samo nagurani osiguraci i plasim se da neuradim nista a pocne jos i da curi.

  • slika_1.jpg
  • slika_2.jpg
  • slika_3.jpg
zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Sad je već jasnija situacija, razvod je uradjen bakarnim cevima i sad treba samo pronaći koji je deo krivac za nepropuštanje vode, a to se ne može znati dok se ne prekontrolišu delovi na koje se sumnja.Čini mi se da su svi ti spojevi sa holenderima, pa predpostavljam da se mogu odviti, e sad ako je sistem pod garancijom onda ne treba dirati ništa nego pozvati servis da ovlašćeno lice otkoni kvar.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

miditone
miditone's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2012
Poruke:

Majstor mi je zadnja opcija jer servis kosta oko 100 evra. Za sada trazim pomoc na ovaj nacin, Holender spojnice su na samim ulazima u glavni sistem,...odvod u radijatore i dovod sa mreze i oni rade fantasticno. Nema zagusenja jer i sanitarna i grejanje radi. Dopuna sistena se vrsi preko tog ventila sa plavom kapicom i od njega voda ide kroz bakarnu cev u levo (cev je spojena za plastiku obicnim osiguracem nema navoja) iz bakarne cevi ide ponovo u plastiku slika 1, a posle plastike (za koju sumljan da je nepovratni ventil), ide na holender za koji je takodje vezana samo osiguracem. Dakle ima na vrhu gumicu i taj deo plasticni se gurne u metalni i ubode se osigurac da drzi. Spoj decenije! Verovatno da bude lako za rasklopiti. Pitam se zasto ;( . Dakle u delu gde je problem nema holendera, vec je sve veza osiguracija cak se i vide na slikama, metalne plocice sa rupicom koje su gurnute unutra. U tom vodu plastika metal je negde zagusenje, e sada da li je slika 1 bepovratni ventil jer nesme da propusta vodu nazad u sistem za dopunu jel tako ? Da nije on zagusen? Da nije ventil?

miditone
miditone's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2012
Poruke:

Hvala na pomoći.

jooole
jooole's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2016
Poruke:

Imam nekoliko problema sa grejanjem.Prosle godine sredinom zime procureo mi stadler kotao posle 35 god.Izgurao sam zimu sa polovnim zrenjaninskim.Posle visemesecnog
mudrovanja za buduce moje grejanje odluka je pala na gasni kotao(valllant kondenz.) sa tim da sam zadrzao zrenjaninca.Posto je grejanje dosta staro verovatno ima nedostataka
sto se prelaskom na novi rezim jace ispoljava i utice na kvalitet grejanja.Dva radijatora u dve sobe na spratu su u gornjoj polovini vruci a u donjoj jedva mlaki.Da li je u pitanju talog ili nesto drugo.Drugi problem je pritisak.Posto mi je otvoren sistem sa posudom na tavanu(jedna cev),kada se greje na gas zatvoren je ventil na cevi za eksp.posudu i pritisak je bio oko 1.8 bar.Medjutim desava se da pritisak padne ispod donje granice(zadnji put bio 0.3) i kotao nece da radi pa sam dopunjavao sistem.Zasto po vama padne pritisak i koliko bi trebalo da se namesti da bude na hladno.
Zanima me kad bi hteo da lozim sta bi se desilo kad bi otvorio onaj ventil za eksp. sud.
Da li bi smeo da lozim a da ne otvaram ovaj ventil nego da ne zatvaram ventil za gasni kotao da bi koristio njegov flekson,da li bi to stetilo gasnom kotlu?
Da li smem da ukljucim pumpu od starog grejanja zajedno sa pumpom gasnog kotla?
Da li bi se potrosnja povecala kada bi izbacio sobni termostat i koristio samo onaj na kotlu,posto mi temperatura u kuci bude 21 kada je u kotlu 40,tada bi verovatno na spratu bilo toplije.
Izvinite sto sam bio malo opsiran.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ko je vama instalirao taj kotao ?

jooole
jooole's picture
Offline
Registrovan dana: 08/10/2016
Poruke:

Kotao su instalirali serviseri iz vaillanta,a pripremu tj povezivanje cisterne i instalaciju do mesta gde je kotao majstor instalater.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Predpostavljam da ste ih platili mislim na obe ekipe , pa bi najlogičnije bilo da nih pozovete da otklone sve nedostatke Smile