Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Problem ove zime sa MNOOOOGOOO kondeza.....

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MagicMaster
MagicMaster's picture
Offline
Registrovan dana: 19/01/2012
Poruke:

http://zastavametal.com/termotehnika.html

Imam ovaj kotao od 40 kW, kosa vrata.

3 sezona radi kod mene, kupljen nov.

Kuća je oko 150 kvm, prizemlje i sprat.

14 radijatora.

Mešaoni ventil ugrađen.

Kupljen da bih mogao da imam "autonomiju" rada od minimum 8 sati, imam malu decu, zimogrožljivu ženu, i kotao se ne gasi.

Tj, gasi se jednom nedeljno, da ga lepo očistim, i onda potplala drvima, "podignem" temperaturu na 60, mešaoni stoji na pola, tako da je u sistemu 40-45, i u kući je normalno, 23-25 stepeni.
Kuća je od siporeks blokova, nemam dodatnu izolaciju.

Dakle, 3 do 4 puta dnevno ga punim, rastresem češalj, još dodatno džaračem, dodam ponovo uglja do vrata gore, zamandalim i odoh.

Onaj gore cug može da se diže i spušta nekih 10ak CM, ja ga držim "podglavljenog" na nekih 15 mm od donje mrtve tačke, primetio sam da mi tako mnogo bolje sagoreva. Inače trošim kostolački ugalj, zbog cene i uslova plaćanja, imamo neke rate i slično ....

E, sad ...

Ove godine imam mnogo problema sa kondezacijom.
Desni onaj donji otvor je do zida, i on nikad nije otvaran.
Tačno osetim kad smrdi unutra, i onda ga pustim da se ugasi, i kad stavim neki sud, to bre ume i po 3-4 litra garantovano da izađe kondeza.

Na 2 šrafa ključ 13 se drži taj poklopac, i onda popustim, pa pustim da iscuri, pa ga onda skinem skroz, i izvlačim lopaticom, to je kao neki mulj, i gar, nešto ubi bože.

Odžak nije zatvoren, vuče kao lud.
Menjao sam na tom sa strane i na onom gore gde se diže spušta cug, dihtung, kažu neki, propadne, pa vuče falš vazduh. Našao sam u gradu gde seku po meri te dihtunge, odneo oba poklopca, znači to je sve utegnuto.
Čunak gde ulazi u odžak je isto zadihtovan staklenom vunom, nema da pisne. Jer sam primetio i mrlje spolja na par mesta na odžaku.

Ali problem ostao.

A prve dve godine se opšte ne sećam da sam imao tih problema.

Neko mi predlaže i da na poklopcu gore od kotla otvorim malu rupu, prečnika 2-3 mm, da mu napravim tzv. sekundarnu promaju.

Šta da radim, a da ga ne razvalim sekirom?

Obećali nam toplifikaciju, ali to može da prođe i još 2 godine, samo primarni vod je prošao ulicom, a mi tek na pola zime.

E, da, i kao da gubi negde vodu, majku mu, ja dopunim do 1 bar, i posl enekog vremena pokaže 0.6 ... i ja sad ostavim , ne diram, i 0.6 stoji kad je hladan. Ja dopunim opet do 1.0, kad ložim 1.5 otprilike, i posle nekog vremena opet 0.6 .... dal je to normalno?

Rile
Rile's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2011
Poruke:

Pozdrav Magicm
Vidi, ja imam centralno grejanje ali sasvim drugačiji kotao, star 22 godine, oni veći koji u sebi ima bojler, takvi se više ne prave...e za sve ove godine nikada nisam imao nikakvu kondenzaciju, i tu ne mogu da ti dam savet, a što se tiče gubitka pritiska uzmi prvo ozrači sve radijatore, možda imaš vazduha u sistemu. Drugo, ja sam imao dva puta takav slučaj da se stalno smanjuje pritisak. Prvi put sam jedva utvrdio šta je u pitanju, a razlog je bio neispravan(dotrajao) ventil neki na ekspanzionom sudu...Drugi put, ove jeseni, po malo mi je curkalo na ventilu ispred pumpe, ja jednog dana skinem ventil, ispraznim sistem i namotam dosta kučine, vratim i sve ok. Proveri dakle vazduh u radijatorima, proveri da li negde ne vlaži neki ventil ili holender, ne znam koji ti je sistem centralnog odrađen, nisam majstor za grejanje ali znam da je kod mene zatvoreni sistem....

Rile
Rile's picture
Offline
Registrovan dana: 02/03/2011
Poruke:

I takođe proveri same radijatore, da ne curka negde na njima...

FMJ
FMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 18/11/2011
Poruke:

Moj drug je imao sličan kvar po pokazivanju. Posle dugo vremena otkrio je da je bio kvar u cevima u kotlu. Zašto nismo videli odmah? Zato što polako curi kroz malecku rupicu ili naprslinu a vruće je i ispari. Nadam se da grešim ( kod njega je tako oštećen radio još puno godina ).
Pozdrav