Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

RUSKI KOTLOVI na čvrsto gorivo - TEPLODAR

12 poruka / 0 new
Poslednja poruka
srle69
srle69's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2014
Poruke:

Ovde ima mnogo tema o raznim kotlovima, ali ne nađoh nigde da se pominju ovi ruski kotlovi, iako ih kod nas na tržištu ima već par godina.

U pitanju su čelični kotlovi na čvrsto gorivo koji mogu da rade i na pelet, čak i na gas ili lož ulje.

Meni ovi kotlovi deluju zanimljivo, ali bih voleo da se neko javi ko ima kotao ove firme i da podeli sa nama iskustva.
Cena im je prilično povoljna u odnosu na druge proizvođače na našem tržištu a po karakteristikama koje navode imaju jako obećavajuće performanse.
Mene konkretno zanima model KUPPER OK 18 (https://www.rusplamen.com/kupperOK18.html ) Malo mi je sumnjivo to što im je lim samo 3mm, a sistem protoka toplote ide preko cevi u ložištu i iznad ložišta i odmah direktno u dimnjak, bez nekih dodatnih komora. Doduše, postoji klapna na izlazu, ali mi to ne obećava veliku iskorišćenost toplote u samom kotlu, pa se bojim da mi veliki deo toplote ne ode u dimnjak. Molio bih da pogledate link i sliku pa da čujem vaše mišljenje.

Pošto planiram da kupim novi kotao, evo mog problema ko ima strpljenja da čita:

Meni će izgleda uskoro trebati zamena mog kotla Megal M20 koji je nekako izgurao 6 godina. Nisam još siguran da je kotao u pitanju, ali dopunjavam sistem svakih 7 dana, a nigde ne curi voda na kućnoj instalaciji. Tako je bilo i sa prošlim kotlom, sve češća dopuna sistema dok se nije pojavila voda u dnu kotla. Tada je bio slovenac Tam Steadler Central 23, a ovaj Megalov je njegova kopija.Grejem se isključivo na drva.
Obzirom da mi je cela kuća (prizemlje i sprat) ukupno oko 70 m2, sa PVC stolarijom i spoljnom izolacijom, meni je izgleda 20 KW previše jer je u kući pretoplo, a ne rade mi svi radijatori. Nemam mešni ventil jer su mi linije jako kratke do prvih radijatora (oko 2-3m), pa se vruća voda vrlo brzo vraća u kotao, ali moram često zbog vrućine da smanjim loženje iako znam da je to pogrešno, pa mi je kotao jako često ulepljen smolom koja se karamelizuje i ne mogu da je skinem. Inače imam propisno zidani dimnjak 8m fi 200 i on sigurno nije problem, ima promaje koliko hoćeš. Problem jeste u loženju na 50%, naročito u prelaznom periodu, pa mi je to najverovatnije dokosurilo i ovaj kotao. Temperatura vode u kotlu mi je skoro uvek oko 60 C, a povratna oko 45-50 C, ali smola curi na sve strane. Problem je i u tome što svake godine ložim sirova drva spremljena te jeseni koja su se sušila oko 2 meseca, ali ih u početku par meseci mešam sa prošlogodišnjim koja su pretekla. Znam da nije ovo dobro, ali ja nemam drugih mogućnosti ni prostora za skladištenje drva godinu ili dve pre upotrebe jer nemam dvorište, a drva držim oko kuće gde stignem. Srećom pa za celu sezonu potrošim 8-10m3 i ogrejem se baš dobro.

Mislim da će mi biti dovoljno ovih 18 KW od navedenog kotla, jer mi je sada 20KW očigledno previše jer moram da obuzdavam sadašnji kotao, a nisam siguran da li ipak da stavim taj mešni ventil. Jenostavno mi je bacanje ogreva i para da ložim kotao non stop na maksimum, a da samo delić toplote puštam u radijatore. Znam, sada će mi neko reći da time uništavam kotao i da mu smanjujem vek trajanja, pa mi dođe na isto, ali vidim da današnji kotlovi teško dobace do 10 godina imao ili nemao mešni ventil. Neke moje komšije imaju mešni ventil, pa opet menjaju kotlove na 7-8 godina jer procure. Na kraju, ako baš mora ugradiću i to. Ranije nije bilo tih mešnih ventila pa su kotlovi trajali i po 20 godina, tako da mislim da će pre biti do kvaliteta materijala u kotlovima. Ovaj TAM Steadler Central 23 je kod mog kuma trajao 18 godina bez ikakvog mešnog ventila, a trpao u njega svakakva drva. Kod mene je trajao 13 godina na katastrofalnom dimnjaku i sa mokrim drvima koja su cvrčala dok gore.
Voleo bih da mi se jave ljudi koji se dobro razumeju u ovu problematiku, naročito za izbor kotla i mišljenje oko ovih ruskih za koje sam se baš zainteresovao, što zbog cene, što zbog dimenzija jer nemam puno prostora za kotao, a i zbog karakteristika. Čini mi se,ako ništa drugo, rusi bar čelik imaju i prave robusne i izdržljive stvari.

Hvala na strpljenju, kao i na budućim odgovorima.

 • kupperok18.jpg

Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Sam si sebi odgovorio na pitanje . Dakle tebi je problem uvek isti a to e propadanje kotla posle relativno kratkog vremena . A sad bi treci trebao . Dakle bavis se posledicama , procureo kotao daj novi . Na tvom mestu ja bih iscitao teme o grejanju ovde pogotovo teme vezane za hidraulicne seme i ispravnost rada kotova . A tamo ces videti da to nije sve ba[ tako kako ti razmisljas
Slazem se da je moguce da kotlovi nisu kvalitetni kao nekad , ali na to ne mozemo da uticemo , osim da ti neko napravi kotao . Ali cak ni tada se nece otkloniti uzrok vec ce se samo posledica odloziti za neko vreme .
I sam si rekao da ti kotlovi ne rade u ispravnom rezimu rada , da ih ne odrzavas a posle se pitas zasto propadaju .
Zamisli da ja voyim auto tako sto ga hladnom teram pun gas u drugoj , na uzbrdici 4 sa trecinom gasa , nit menjam ulje nit filtere , nit gume , a onda ovde na forumu kazaem da Audi ne valja i koji auto bi meni odgovarao i trajao .... Odgvoor bi u 95% slucajeva bio NIJEDAN !

srle69
srle69's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2014
Poruke:

Da, pročitao sam puno tema o pravilnoj upotrebi kotlova za grejanje i zato sam i bio samokritičan i priznao da radim pogrešno.

Ali nisam dobio odgovor na osnovno pitanje zbog čega sam i otvorio ovu temu, a to su iskustva i mišljenja ostalih članova foruma o navedenom ruskom kotlu Kupper, o njegovoj konstrukciji, principu rada, iskorišćenju toplote, održavanju, potrošnji ogreva i slične stvari. Dobio sam samo kritiku o mom načinu loženja kotla za koji sam i sam svestan da je neadekvatan, što sam i napisao.

Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Raspravljano je već na temu ovih kotlova.
http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-...

srle69
srle69's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2014
Poruke:

Hvala, teško je naći na ovom obimnom forumu.

Vidim da ovi kotlovi ljudima ne deluju na izgled pouzdano. Činjenica je da im je lim 3mm i da su gabaritno mali i lagani, što je malo čudno za ruse. Takođe, ne znam šta da očekujem od rusa kada oni ove kotlove prodaju na svom tržištu gde je veća zima nego kod nas. Prosto mi je neverovatno da oni prave neki fušeraj, a ne vidim još uvek nikoga ko je kupio ovakav kotao pa da podeli iskustva kako rade ovi kotlovi. Ne znam šta da mislim?

Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

srle69 wrote:
Prosto mi je neverovatno da oni prave neki fušeraj, a ne vidim još uvek nikoga ko je kupio ovakav kotao pa da podeli iskustva kako rade ovi kotlovi.
Kao i svuda i kod njih sigurno postoje proizvodi dobrog i lošeg kvaliteta. Koja je verovatnoća da će kod nas da završi neki proizvod dobrog kvaliteta a cenovno i po karakteristikama krajnje je sumnjiv. Kvalitetan kotao namenjen sagorevanju ogrevnog drveta je po pravilu skup, veliki je po gabaritu, težak je, složene je strukture, ima šamotne elemente u ložištu, cevni izmenjivač značajne površine,... Sve ovo ne može da se napravi a da kotao ima 100kg
Zašto ne ulažite napor i novac u povećanje smeštajnih kapaciteta za ogrevno drvo? Ja to trenutno radim iako u svakom trenutku imam ogrev za 3 sezone ali mi je problem rotiranje tj. ciklična potrošnja (najstarija drva su mi po pravilu zatrpana novim).

srle69
srle69's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2014
Poruke:

Eh, lako je reći...Ja živim u centru grada i imam dvorište 10m x 3m. Koliko tu može da stane drva? Deo drva držim kod komšije koji trenutno nije tu i to mi je taman za jednu sezonu. I gde ja da skladištim drva za 3 sezone pa da imam uvek suva?

Što se kotla tiče, ne znam, do sada sam imao čelični etažni kotao MEGAL sklepan u Bujanovcu kao da su se deca igrala u školi, bez šamota, bez izmenjivača, pa sam se lepo grejao na njemu. Znači može i bez toga, tako da nije baš pravilo. Meni je očigledno dovoljno 15 - 18 KW i ne treba mi neka sanđama od pola tone čelika, a za ovaj pitam jer mi deluje pristupačno i relativno fine završne obrade. Ne mogu da verujem da je ovo sklepano samo da bude lepo. Ali, nažalost, ne nađoh još nikoga ko je kupio ovakav kotao pa da vidimo, da li radi posao ili ne. Ja do sada nisam video ovako nešto, ali ja nisam ni kompetentan da vidim i sudim.

Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

U malim dvorištima je jedina mogućnost skladištiti ogrev uz kuću pod strehom.

 • nadstresnica_1.jpg
 • nadstresnica_2.jpg
 • nadstresnica_3.jpg
 • nadstresnica_4.jpg
 • nadstresnica_5.jpg
 • nadstresnica_6.jpg
tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Pogresno ste me razumeli , nije problem samo vas nacin lozenja , pogresno je sve , a kad je pogresno sve ne postoji nijedan kotao koji moze toliko da izdrzi . Vama je pitanje kvaliteta kotla sekundarno , a primarno je pitanje zasto vam kotlovi tako brzo propadaju . Dakle cak i da napravite kotao od 10 mm lima ni za njega nije pitanje da li ce propasti vec samo kad ce . Usput receno i vas Megal ima izmenjivac . Dovedite nekog pouzdanog majstora nek pregleda sve , nek vam nacrta semu kako ce povezati kotao , a onda tu semu postavite na forum pa ce te dobiti veliki broj saveta i sugestija koje daju vrsni poznavaoci tematike .
Ponovicu u rezimu u kom ste vi zamislili da radi taj novi kotao , nece raditi nijedan kako treba i svaki ce propasti .

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

srle69,
dali prav razumijem, ti imaš " etažni kotao "? Sličan sliki na desni strani : " https://www.google.com/search?q=kotao+Megal+M20&rlz=1C1DIMA_enSI782SI782... "

Kolika ti je veličina kotlovnice, gdje ti stoji kotao?
Konkretnu na taj kotao ne mogu dati pravilnog odgovora, ali ne izgleda mi da ima baš 83% izkoristaka.

LP 

srle69
srle69's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2014
Poruke:

Ne, to nije taj kotao, ja imam ovakav kao na slici. Inače je 100% kopija (loša kopija) slovenačkog VW Term Central 23 koji mi je trajao 11 godina, a ovaj gura evo 7. godinu. Vidi se da su mu limovi lošijeg kvaliteta, vratanca fabrički kriva, varovi ružno odrađeni, nekako sav zveči kao kanta, ali....greje, stvarno dobro greje i ne troši puno. Ne znam za iskorišćenje, ali je meni previše toplote koju izdaje. Bio je dovoljan dok nisam uradio izolaciju kuće, ali sada se kuvam u kući, pretoplo je, oko 26c.

Kotlarnica mi je u sklopu kuće, prostorija 2m x 2,5m i tu ne može stati ni jedan veći kotao, mada mi očigledno i ne treba. Ukupno imam 8 radijatora po 1,2m i najčešće mi rade samo 5 jer je pretoplo u kući.

Zato mi je zapao za oko ovaj ruski od 18 KW i zbog veličine i zbog snage. Obzirom da trošim samo drva, verovatno bi mi isporučivao oko 14-15 KW što bi mi bilo dovoljno za optimalniji rad. Mogao bih da ga ganjam na maksimum i onda bi stvarao manje smole. Zbog toga i tražim adekvatnu ali slabiju alternativu ovom Megalu od 20 KW.

 • kotao-5-m20-580x773.png

Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.

srle69
srle69's picture
Offline
Registrovan dana: 22/02/2014
Poruke:

Histerezis wrote:
U malim dvorištima je jedina mogućnost skladištiti ogrev uz kuću pod strehom.

@Histerezis

Hvala puno na trudu i slikama, a pre svega dobroj volji na odgovorima i savetima, iako su uglavnom samo kritika.

Nažalost, nismo svi u mogućnosti da imamo ono što nam treba, pa kao opaska na slike skladištenja drva, evo i ja se potrudih da slikam kako i gde ja jedino mogu da ih skladištim.

Ova drva na slikama su u mom dvorištu i ima oko 6m3, a ostatak koji nije mogao da stane je kod komšije, pa ja po potrebi donosim od njega i dopunjavam ove gomile kada se malo smanje.
Ovo je celo dvorište koliko ja imam oko svoje kuće. Kuća i dvorište na 1,5 ara površine. Lako je savetovati, svi mi znamo šta i kako treba, a da li svi imamo i možemo? Nažalost, neko nema ni ovoliko...

 • img_20191227_1215391.jpg
 • img_20191227_1216041.jpg
 • img_20191227_1216231.jpg

Sve što radi na struju ima beli dim u sebi. Kada taj beli dim jednom izađe, to više nikada neće ponovo da radi.