Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izgradnja niskoenergetske kuće, kako dostići što viši energetski razred

30 poruka / 0 new
Poslednja poruka
milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

Pozdrav svim graditeljima i vama koji pomažete nama koji smo krenuli u taj suludi poduhvat Smile

Imam jedan problem, vrtim se u krug, a tiče se zadovoljavanje parametara niskoenergetskog objekta. Trudio sam se zaista da nađem odgovor na moja pitanja ovde na forumu, ali nisam uspeo. Pa ako sam slučajno promašio i odgovor postoji, pošaljite link ka stranici i ne pišem više.

Do sada urađeno:
- IDR gotov
- Lokacijski uslovi dobijeni
- Sledeći korak izrada projekta za dobijanje GD (PGD), a da bi se dobila GD mora da se uradi i Elaborat energetske efikasnosti (u daljem tekstu EE)

Svestan sam bio svih uslova koji jedan niskoenergetski objekat bi trebalo da ispuni, ali morao sam da pravim kompromise što se tiče orjentacije objekta, položaja garaže i ostalih prostorija koje su trebale biti orjentisane na sever itd.
U toku izrade IDR tražio sam da vidim i jedan primer Elaborata energetske efikasnosti (u daljem tekstu EE) jer sam imao predstavu da će mi jedan takav elaborat EE dati predlog izbora građevinskog materijala, debljinu izolacije kao i predlog kompletnog rešenja za grejanje, hlađenje, klimatizaciju, ventilaciju, potrošnu toplu vodu i rasvetu kako bi postigli najbolje rezultate i postigli što bolji energetski razred. Nije meni do razreda ali hoću da smanjim troškove grejanja i hlađenja koliko se to može uz napomenu da se položaj i orjentaciju kuće, raspored prostorija neće menjati.
Međutim saznao sam da taj elaborat predstavlja dokument koji se radi prema Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada gde se određuje proračun potrošnje energije za grejanje objekta radi zadovoljavanja zakonskog minimuma energetskih svojstava (odnosno da objekti moraju zadovoljiti energetski razred C). Ako sam dobro razumeo Pravilnikom nisu obuhvaćeni dobici energije za zagrevanje iz obnovljivih izvora i alternativnih energetskih izvora. Stičem utisak da se elaboratom EE samo zadovoljava zakonska forma.
Za potrebe izrade IDR morao sam da kažem koju debljinu bloka za zid bi da stavim i debljinu izolacije kako bi se između ostalog odredila bruto građ. površina. Projektant mi je rekao da sam izbor materijala može dase posle menja u PGD.
Već više od godinu dana čitam razne studije, iskustva drugih, stručne stranice na netu itd što sam iskoristio da projektantu predočim sledeće:

- Spoljni zid Ytong 30cm, debljina izolacije spoljnih zidova od 15cm (kamena vuna ili multipor) - Prema Ytong kalkulatoru se ovom kombinacijom ulazi u razred A
- Kosi krov bela tavanica (Ytong ispuna 15cm), dodatna izolacija kosog krova 20cm (kamena vuna)
- debljina izolacije poda ka tlu min 12cm
Što se tiče grejanja, hlađenja, klimatizacije, ventilacije, potrošnje tople vode i rasvete sam na osnovu literature, gomile pregledanih sajtova zamislio sledeće:
- podno grejanje i u prizemlju i na spratu
- toplotna pumpa vazduh voda (grejanje, hlađenje, priprema potrošne tople vode)
- kamin ujedno i kao pomoćni sistem za grejanje (integrisan u sistem podnog grejanja i PTV) i kao grejni element i romantični detalj prostorije gde će se instalirati (dnevni boravak u prizemlju)
- ventilacioni sistem sa rekuperacijom izmenjenog vazduha (ima pušača u kući pa i to treba uzeti u razmatranje prilko izbora ventilacije)
- rasveta LED
- ugradnja solarnih kolektora za pripremu sanitarne tople vode (planirati)
- stolarija: 6-komorni prozori, troslojna stakla sa e-low premazom

Međutim smatram da je svaki objekat poseban i da ovakvo paušalno davanje debljina dimenzija izolacije i ostalog nije dobro.
Navedeni paramteri jesu energetski faktori ali ono što mene zanima je kako ih dimenzionisati da bi dobio jedan niskoenergetski objekat koliko god je to moguće uz napomenu da se položaj i orjentacija objekta i prostorija unutar objekta neće menjati. Znači ne zanima me toliko energetski razred koliko proračun debljina izolacije, vrsta stolarije itd.
Zanima me i kako sve gore pomenuto treba uskladiti (npr kamin, ventilacija, pušači u prostoriji) kako bi se obezbedio komforan boravak u objektu a istovremeno svesti potrošnju energije na minimum a samim tim i troškove za grejanje, hlađenje i ventilaciju objekta. Inspiraciju sam pored mnogih sajtova našao i u jednom članku niskoenergetske kuće obitelji Lipovec, ali to je u Hrvatskoj. Šta je sa Srbijom?
Ako se pitate zašto se vrtim u krug, to je zato što u Elaboratu EE je sve to navedeno, ali mi se čini da se standardno unose podaci da bi se na kraju dobio konačni proračun gde objekat ispunjava zakonski minimum (razred C). Drugim rečima da bih dobio PGD mora da se odradi Elaborat EE gde treba da navedem sve dimenzije izolacije, vrstu prozora, vrstu i način grejanja, itd. Kako kad po meni to tek treba da se dimenzioniše???

Moja pitanja:
Kome da se obratim, da li tražim nešto što ne postoji u Srbiji? Pišu ljudi na forumu obrati se stručnom licu. Kome? Da li je to inženjer mašinstva koji može sve ovo da proračuna i da mi pomogne oko dimenzionisanja parametara energetske efikasnosti pa da tek onda taj proračun predam projektantu za izradu Elaborata EE i da idem dalje sa projektom?
Hvala svima unapred na konkretnim odgovorima.
Milan

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

milan_despot wrote:
Stičem utisak da se elaboratom EE samo zadovoljava zakonska forma.
Upravo to.
Nemojte pogrešno da me svatite ali smatram da se suviše opterećujete energetskom efikasnošću. Razumem ja da je to trenutno aktuelno na svetskom nivou i u svakom slučaju podržavam to. O tome treba voditi računa pogotovu kada se rade novi objekti jer je tada je najlakše odraditi sve kako treba i budući rok eksploatacije je duži pa ima smisla u to ulagati. Ja radim sa tim ljudima koji se bave projektovanjem i verujte ne znam ni jednog da se nešto mnogo udubio u EE a rade te alaborate. Sve se to svodi baš onako kako ste i sami shvatili na zadovoljavanje forme.
Ja sam kod mene sam bio napravio detaljniji model sa svim mogućim gubicima i dobicima pa određivao šta mi je racionalno da uradim kod izbora debljine izolacije. Može čovek da stavlja i 20, 30 , 40cm TI sloja ali naglo pada odnos uloženo/dobijeno. Ono što je evidentno je da je mnogo "lakše" i sa relativno malim materijalnim sredstvima preći iz jednog u drugi energetski razred na nižem delu skale. Prelazak iz jednog u drugi razred pri vrhu skale (ono što vi ciljate) je teže ostvariti. Da li ste razmatrali koliko vam godina treba da isplatite toliko inicijalno ulaganje (sve to što ste nabrojali po stavkama)?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

A zašto vi radite posao projektanta kog ste angažovali ?

milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

Histerezis wrote:
Može čovek da stavlja i 20, 30 , 40cm TI sloja ali naglo pada odnos uloženo/dobijeno. Da li ste razmatrali koliko vam godina treba da isplatite toliko inicijalno ulaganje (sve to što ste nabrojali po stavkama)?

Upravo tako dobiti neki razuman "odnos uloženo/dobijeno". Ne znam koliko mi godina treba da isplatim uloženo, to bih mogao da računam tek kad dobijem neki konkretan predlog debljina izolacija i ostalog što sam pomenuo. Jer to što sam pomenuo je nešto što sam pohvatao sa interneta. Kako znam da će baš te stavke da piju vodu za moj objekat? Uporedne modele nisam pravio.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Ja sam model pravio uz pomoć knaufterm-a ili nekog sličnog probrama beše. Ovi programi nisu komplikovani za rad, lako se ovlada njima a ukupni gubici i energetski razred se dobija odmah čim promenite neki od parametara...Rezultate shavtite orjentaciono ali taman tačne da stvorite predstavu koliko dobijate kada napravite promenu na nekoj od pozicija.

milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

tenzor wrote:
A zašto vi radite posao projektanta kog ste angažovali ?

Zato što projektant nije projektovao takve objekte pre. Delove teksta koji sam napisao i koji se odnosi na EE i kako se radi elaborat sam dobio od konsultanta koji ima licencu za izradu elaborata a koji je angažovan od strane projektanta.
Projektant je građevinsk inženjer, nije termičar (ili kako se to već kaže).

NA jednom sajtu sam našao sledeće: "Trenutno se proračun i izražavanje energetskog razreda zgrade vrši na osnovu potrebne energije za grejanje, odnosno elaborat energetske efikasnosti zgrada sadrži samo karakteristike termičkog omotača i proračun potrošnje energije za grejanje objekta. Tek nakon izbora nacionalnog softverskog paketa vršiće se proračun potrošnje energije i za grejanje, hlađenje, pripremu sanitarne tople vode, ventilaciju i osvetljenje." Što potvrđuje informaciju koju sam dobio.

Ono što mene između ostalog buni je kako sam već rekao da elaborat EE obuhvata tehnički deo gde se između ostalog daju podaci o termotehničkim sistemima i podaci o sistemu grejanja i načinu regulacije istog. U primeru koji sam dobio na uvid je dat recimo podatak za taj neki objekat da se ukupna instalisana količina toplote za grejanje novoprojektovanog stambenog objekta obezbeđuje pomoću kotla na gas kapaciteta 48Kw. Zna li neko odakle taj podatak ako nije rađen neki proračun? Možda i jeste, e ako jeste to mi treba da znam ko radi, kome da se obratim.
Ako treba da odradim projekat mašinskih (termotehničkih) instalacija, onda to treba da uradim pre nego se uradi elaborat, moja neka logika.

Ja ako npr kažem želim grejanje objekta pomoću toplotne pumpe, koji kapacitet će konsultant da stavi ovde, kako će to da proračuna?

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Тензор је добро поставио питање.Од пројектанта се очекује да заврши сав посао уз претходни договор са вама о свим детаљима .Сви они ангажују различите струке које су потребне око израде једног пројекта.Ангажујте пројектанта који све то може одрадити, Ваша брига треба да су финансије и извођач радова.Ангажујте пројектанта као надзорни орган, уштедеће Вам бригу.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

Baš sam danas dobio potvrdu i od projektanta i od još jednog čoveka iz struke da "što se tiče elaborata energetske efikasnosti, po njemu se standardno proračunava potrebna energija za grejanje. Naši standardi i dalje ne uzimaju u obzir ostale energije (hlađenje/ventilaciju i sanitarnu toplu vodu i rasvetu)".
Da razbijemo nedoumice ako ih još neko pored mene ima.

Isto tako sam dobio informaciju da to što se navodi u elaboratu EE a tiče se instalisane snage sistema za grejanje je isto samo informativnog karaktera i nije obavezujuće, već se takvi proračuni posle rade u okviru KGH (klima-grejenaj-hlađenje) projekta koji ću sigurno dati da mi se uradi.

Skinuo sam knaufterm software pa ću da vidim gde sam.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

milan_despot wrote:
Naši standardi i dalje ne uzimaju u obzir ostale energije (hlađenje/ventilaciju i sanitarnu toplu vodu i rasvetu)". Da razbijemo nedoumice ako ih još neko pored mene ima
Ja sam već napisao da proračune treba uzeti kao okvirne vrednosti jer pod koji "standard" domaći ili strani da podvedem taštu? Dođe na nedelju dve u goste. Od prvog dana uhvati se za šporet i uključi aspirator na najače... Po ceo dan nešto kuva, krčka, prži,... Uvek barem jedan prozor otvori na "kip" a aspirator vuče li vuče (par stotina m3 vazduha na sat). Ajd da otvori u kuhinji. Jok! Otvori u spavaćoj sobi (po dijagonali kuće) rashladi celu kuću! Sišlo sa planine pa voli svež vazduh. Ceo mi AT smlati za par sati a da je nema grejali bi se pola dana... To se sve oseti u potrošnji na mesečnom nivou. Ispadne kao da je bio "ledeni talas" od petnest dana. I šta sad sa ovim? Pod koji koeficijent da je stavim? Koliki je tašta multiplikator za ventilacione gubitke? Za koliko da korigujem broj izmena vazduha? Tražim podatak, prevrćem literaturu, al nema pa nema...

milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

Histerezis wrote:
Ja sam već napisao da proračune treba uzeti kao okvirne vrednosti jer pod koji "standard" domaći ili strani da podvedem taštu? Dođe na nedelju dve u goste. Od prvog dana uhvati se za šporet i uključi aspirator na najače... Po ceo dan nešto kuva, krčka, prži,... Uvek barem jedan prozor otvori na "kip" a aspirator vuče li vuče (par stotina m3 vazduha na sat). Ajd da otvori u kuhinji. Jok! Otvori u spavaćoj sobi (po dijagonali kuće) rashladi celu kuću! Sišlo sa planine pa voli svež vazduh. Ceo mi AT smlati za par sati a da je nema grejali bi se pola dana... To se sve oseti u potrošnji na mesečnom nivou. Ispadne kao da je bio "ledeni talas" od petnest dana. I šta sad sa ovim? Pod koji koeficijent da je stavim? Koliki je tašta multiplikator za ventilacione gubitke? Za koliko da korigujem broj izmena vazduha? Tražim podatak, prevrćem literaturu, al nema pa nema...
hahahha, taštu ubacujem u proračun definitivno pošto će da živi u toj kući, tako da moram da vidim šta ću Smile
znam da mora da padne edukacija, e to će biti tek zezanje. Nego tek sad vidim koliko sam se opteretio sa EE. Hvala na buđenju.

milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

branimir wrote:
Тензор је добро поставио питање.Од пројектанта се очекује да заврши сав посао уз претходни договор са вама о свим детаљима .Сви они ангажују различите струке које су потребне око израде једног пројекта.Ангажујте пројектанта који све то може одрадити, Ваша брига треба да су финансије и извођач радова.Ангажујте пројектанта као надзорни орган, уштедеће Вам бригу.

Dobra ideja ako izvođač i projektant nisu ista firma Smile
A ako jesu, koga onda da angažujem kao nadzorni organ?

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Хистерзис, таштина кухиња злата вреди ако су јела укусна, шта је наспрам тога расхлађен простор.А простор се и проветрава, некад је потребна измена ваздуха.Корист дупла.
Милан_деспот, пројектант је најбоље лице за то, а уједно ако је потребна нека измена у пројекту ту је да исте коригује и на крају уради пројекат изведеног стања.То је неки нормални редослед.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

milan_despot wrote:

Dobra ideja ako izvođač i projektant nisu ista firma Smile
A ako jesu, koga onda da angažujem kao nadzorni organ?

Онда мораш да нађеш неког другог ко има грађевинско знање али је можда још значајније да ти имаш поверење у особу коју ангажујеш.

milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

branimir wrote:
Милан_деспот, пројектант је најбоље лице за то, а уједно ако је потребна нека измена у пројекту ту је да исте коригује и на крају уради пројекат изведеног стања.То је неки нормални редослед.

Da. Cilj mi je sada da dobijem jednu energetski efikasnu kuću. Znači zaboravljam postizanje što boljeg niskoenergetskog razreda jer možda i neću moći dostići taj neki željeni energetski razred s obzirom na geometriju kuće i orjentaciju. Ali bitno mi je da se sad ono što sledi odradi kako treba kako bih dobio energetski efikasnu kuću onakva kakva je. PGD mi je skoro gotov, a sledeći korak mi je PZI i izrada projekta termotehničkih instalacija (tzv KGH-projekat).
KGH projekat ću da uradim obavezno iz nekoliko razloga:
- kuća će biti zaptivena jer ću koristiti 6-komorne solariju, 3 stakla, low-e premaz. Zaptivne trake okolo stolarije (između stolarije i zida) (parapropusne, vodonepropusne) ako ima da se kupe u Srbiji.
- biće kamin, podno grejanje, toplotna pumpa
-pušači kojo će nadam se pušiti samo u dnevnom boravku. Pa onda spomenuta tašta i aspirator Smile itd.

Čini mi se da sve to treba uklopiti sa odgovarajućom ventilacijom sa rekuperacijom toplote kako bi TP radila efikasno koliko je to moguće.

Zna li neko dobrog projektanta za KGH sisteme za porodične kuće, pošaljite mi u Inbox. Hvala.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

branimir wrote:
пројектант је најбоље лице за то...
Dosta je ovo osetljivo i ne mora da znači da će projektant da vam uradi projekat na nivou na kome to očekujete od njega.
Zašto?
Zato što najbolje, najcenjenije i najplaćenije arhitekte rade enterijere, projektovanje većih objekata i slične atraktivne i izazovne poslove. Većina stvari za koje su zainteresovani ljudi ovde na forumu tipa: projektovanje malih kuća, energetska efikasnost, legalizacije i sl. se među poslovima u arhitektonskim krugovima kotira kao "loše", "slabo plaćeno", "fizički posao", "tezga", "tu nema kreativnosti" i to rade uglavnom manji biroi i slabe arhitekte. da vam to neko uradi sve ko što treba bilo bi preskupo.

Što reče onaj za niškog arhitektu Sašu Buđevca: "Ma čim sam vido da je on zbog mene otišo sa svadbe, odmah sam znao da će da me odere".

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

Најскупље је лоше одрађен посао.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

milan_despot,
eto berem od početka i pratim predloge. Pa da dodam še i moj pogled na izradu PH ili NEH kuče.
Iz prvog posta, u pitanju dobitaka energije : najviše zimi od orijentacije - sunca. Slijedi unutrašnji dobitki energije. Izračun , koji to upošteva je Phpp. Pitaj svoga projektanta , dali koji njegov suradnik u projektu to radi.
Mnogo padataka sam nekoliko godina nazaj davao bar dvema-trema tvojim " zemljakima", koji su bili zainteresirani za takav tip izdelave kuče. Tudi na HR forumu sam nekima davao informacije , a sa nekima sam i sodelovao.
U pogledu kakav osnovni gradbeni material upotrebiti, pišeš, da je Ytong. Ako je to odlučeno, onda je fasada na prvom mijestu " Kamena vuna" a na drugom Multipor. Taj je i dražiji material . U pogledu sprečavanja pregrijanja poleti kuče, ima kamena vuna prednost.
Za mene, ako si financije malo omejene, predlagam " opečnatu cuglu " in kvalitetnu toplotnu izolaciju.
Ako je kuča , da napišem, "" četvero uglata "" je to najbolje, jer se toplinski ovoj kuče može primjerno izraditi brez težav. Ako je Tloris kuče vrlo razgiban, je to nekoliko težije zagotoviti, al se može.
Sa samim tim, se počinje kvalitetan toplinski ovoj kuče, da se ne pojavljuju toplinski mostovi.
Sambeno pohištvo: sve špalete moraš obraditi sa XPS-om ili trdom kamenom vunom; obradiš ih i sa lepilom+mrežica + ljepilo, da se može primjrno izraditi tesnjenje fuga/stika između prozora/vrati - stijena. Drži, tu imaš " paropropustnu traku na vansjkoj strani, PU pijena ( toplinska izolacija), in parnozaporna traka na notranjoj strani. Ta ugradnja prozora/vratiju se zove " RAL ugradnja " prozora. Tu imaš više sistema.
Sama PH kuča : biče težko, da sa napravi " BD test - test zrakutjesnisti " ako budeš ugradio i kamin, Moje mišljenje je, da takva kuča ne treba kamina. Taj samo povzroča težave. Za način ogrijevanja PH kuče zadostuje " Toplinska pumpa ", koja je vezana na talno grijanje. Za samo pohlajevanje kuče poljeti, se moža izraditi i " Kanalska klima " ali mora biti toplotna črpalka " revenziabilna". Same instalacije - detalji- razvoda mora biti izrađeni u samom projektu. To pohaljevanje se izradi odnosno poviježa sa cijevima od Rekuperatora - Prezračevanje.
Rekuperacija: kako radi rekuperator in kako odvodi dim od pušenja, moram priznati nemam izkustva.

Na kraju bi pitao, kakav je to "" KGH sisteme za porodične"" projekt?

milan_despot, najviše pozornosti namjenni izradi detajla tvoje kuče.

LP 

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Bez ikakvog projekta , pa da ga je uradio i loš biro , je bespredmetno razgovarati . Počevši od recimo detalja koji vezan za KHG , jer razvod cevi i tunela zahteva neku visinu plafona da bi sve kasnije cela instalacija pokrila nekim spuštenim plafonom . Kvalitetno isprojektovan sistem ventilacije može da reši sve probleme vezane za odvod dima bilo kog porekla . Medjutim takvi sistemi nisu jeftini

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Bez projektne dokumentacije ne može da se napravi ni najjednostavnija kuća a kamo li pasivna. Ne zagovaram ja da ljudi rade bez projekta već nešto drugo potenciram. Šta mislite koliko je sve ukupno napravljeno PK u Srbiji? Koliko je arhitekata u Srbiji imalo priliku da to radi tokom svoje karijere (da je izprojektuju, da osmisli detalje, da poznaje materijale, da je izvede,...)? Koja je verovatnoća da ćete da nađete arhitektu koji se baš ovim bavi i sve ovo zna? Jako mala da ne kažem nikakva....
Naćićete nekog arhitektu kome će da to bude prva PK i koji će da se uči na vašoj kući!

branimir
branimir's picture
Offline
Registrovan dana: 13/08/2009
Poruke:

У таквим стварима наступају машинци које поред електроструке и грађевинаца сваки иоле озбиљан архитекта треба да има за сараднике.Тога има.

Знам да незнам, а све што знам научио сам од неког.

Histerezis
Histerezis's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 21/08/2015
Poruke:

Tako je! PK da bi valjala mora puno inženjera različitih struka da bude uključeno!

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Slažem se da iskustvo i pasivnim i NE kućama skromno . Ima i još gorih stvari a to je da je većina pomenutih kuća često i težak promašaj . Ja sam sasvim slučajno pre nekih godinu dana bio pozvan da nadjem "kvar " na jednoj PK/NE kući u Sremu . Objekat je bio nov i neuseljen , a "kvar " se manifestovao curenjem vode iz plafonske konstrukcije dela objekta koji je bio galerija , dakle plafon je bio bez ploče odnosno ispod gradje .Ispostavilo se na kraju da curenja krova nema , nego je u pitanju kondenz i to u ogromnim količinama . Poenta je da svaki super izolovan objekat koji usput i dihtuje kao podmornica , mora imati prinudnu ventilaciju . A kako se cene tih ventilacija kreću oko 10K evra onda je to stavka koju bi većina investitora da "preskoči" .

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Pozdrav,
nadam se, da naš forumski kolega " milan_despot " čita i razume naše komentare u smjeri dobronamernosti. Da ima veliko detalja koji uplivaju na samu izgradnju PH, a ne samo da se potavi sa dobrim in tjesnima materijalima.
Arhitekt treba da ima veliko iskustva in znanja, kao i njegovi saradnici.
U par primjera, sam konzultiral investitore i iz Srbije o tem detajlima ali nemam povratnega odgovora ali jesu tako istna izradili kuču.

Nekako: izrada Ph kuče iznosi okoli 1200 do 1500€ /m2. Ti je sredina. Može i više. Manje samo ako investior sam učestvuje u gradnji. Ako sam radi, nema posle subvencije. Za subvencijo mora imeti račune.

LP 

TwisterMJ
TwisterMJ's picture
Offline
Registrovan dana: 10/08/2015
Poruke:

Kod nas ovde samo pričaju o podsticajima za energetsku efikasnost, a kad će biti nešto jasno i primenljivo ko zna.
Dovoljno govori činjenica da je nedavno ovde iz budžeta planitano 300 mil dinara nekih subvencija za energetsku efikasnost (koje formalno postoje ali je skoro pa nemoguće dobiti) dok je u isto vreme recimo u češkoj planirano za tu namenu više stotina miliona evra godišnje, a zadnjih 10 godina se ovde nije pomaklo skoro ništa.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Podsticaji i subvencije su uvek u namenjene za "studije izvodljivosti " i raznorazne "projekte " za nešto konkretno vrlo teško . Moj je stav da se ne treba previše baviti administracijom i raznoraznim "pasošima " jer se tu u suštini radi o "papirologiji " . Kao što rekoh prakse i iskustva je vrlo malo a unaprd utvrdjenog marketinga previše . I da se unapred ogradim ja formalnog zvanja za tematiku NE/PK nemam , ali imam ogromnog iskustva , a pogotovo sa negativnim posledicama i promašenim "temama " . Već sam negde pisao na ovu temu , gde se recimo na stambenoj zgradi sa bar 40 % čistog i golog betona dodeljuju "priznanja " i "pasoši " samo zato što je korišten fasadni sistem nekog proizvodjača . Kao i uvek bavimo se posledicama a ne uzrokom . Često i zbog neznanja , a još češće i zbog forsiranog marketinga i gotovih "rešenja " stranih i domaćih proizvodjača .
Svakako da svi učesnici ove polemike imaju dobru nameru , a pre svega som16 koji je me i "tera " da učim tehnički slovenački jezik Smile

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

tenzor,
još jednom hvala, za pomoč, kada je potrebno prevoditi moje riječi na Srbski jezik.
Marketing igra veliko vlogu u tem stvarima. Investitori pa nasedaju temu nategu. Moj je namjen, da se tudi kod vas investitorji osveste, da je potrebno se pozanimati prije svake odlučitve u pogledu gradnje svoje kuče.
Drži, svaka noviteta se može tako ili onako izkoristiti.
Upam, da bar malo pomagam razsvetliti i napisati dobronamjerne komentarje.

LP 

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ja sam se som16 nadao da ćeš nas ti "prosvetliti " u vezi PK/NE objekata , jer ste vi ipak imali bolji pristup tim tehnologijama i članovi ste EU . No svakako je lepo da saradjujemo makar i ovako online . No se ja nešto premišljam , možda bi trebalo da tebe som16 podsetim na "ћирилицу " Smile :)

milan_despot
milan_despot's picture
Offline
Registrovan dana: 13/01/2019
Poruke:

U vezi KGH projekta:

Pošto mije PGD gotov, dao sam nalog projektnom birou da mi uradi PZI (projekat za izvođenje - ako som16 nije upoznat sa skaćenicama ovde u Srbiji Smile)
Međutim PZI ne obuhvata mašinske instalacije (KGH - klima, grejenje, hlađenje, ventilacija).

Tačno je to da je mali broj arhitekti radio projekte za NE objekte. Ima jedan prilog Ytonga na youtube-u o jednoj pasivnoj kući u Kovačici gde je investitor ugradio Toplotnu pumpu za grejanje/hlađenje i venilaciju sa rekuperatorima. Tako da mu je neko verovatno radio projekat, dobio sam broj telefona od Danila koji je radio prilog pa ću da ga pitam.

Mene je arhitekta koji mi je radio PGD usmerio na par ljudi koji rade projekte mašinskih instalacija, i dobio sam već neke ponude na postavljen projektni zadatak. Ali kao i kod energetske efikasnosti tako i ovde nisam stekao utisak da me ljudi razumeju. Čim pomenem vantilaciju, odamd dobijam odgovore tipa šta će ti to u kući, to je za hale, industrijske objekte, poslovne objekte Smile. Odmah mi je jasno da ne razumeju pojam "zaptivena kuća".

Nego pošto je tema energetska efikasnost gde je maltene sve već gotovo pošto mi je elaborat EE gotov u sklopu PGD-a, neću ovde pisati o mojim problemima za KGH već ću aktivirati već postojeću temu http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-... gde ću opisati moje nedoumice vezano za to.

Zahvalio bih se sviam na odgovorima i na savetima pogotovu som16 mom zemljaku Smile

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

milan_despot,
skračenica PGD mi je poznata; PZI mi je poznata. Ali ne znam , dali je to tako zapisano i kod vas.
U PGD-ju nema veliko izračuna tako za Građevinske konstrukcije, Strojne instalacije in Elektro instalacije.
Podrobne izračune imate zapisane u PZI za pojedine područje kuče. PZI Strojne instalacije ( priloga) , PZI Elektro instalacije, PZI Građevinske konstrukcije.
Ventilacija: ali je to ime vezano na Rekuperacijo u kuči? U prilozi sam napravio slike od hiše v zadnjem času izgradnje. Nije se još izgotovila.

Tenzor, ja mogu pomoči sa komentiranjem i davanjem predloga. Koliko če kakvi investitor uzeti od toga je njegova odlučitev. Velikokrat dolazimo u konflikt kakav sistem gradnje je najbolj primjeran za PH ili NEH kuču.
Ja sam bio nadzorni ( i ponekad i projektirao) na svim sistemima gradnje ali razlika je u detajlima i zhtjevnosti izvođenja dijela na kuči. Tu se napravi veliko grešaka.

  • milan_despo-4.png
  • milan_despot-3.png
  • milan_despot-2.png
  • milan_despot-1.png

LP 

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Naravno da je tako @som16. No kako smo još uvek samo "zapadni balkan " kod nas se forsiraju kojekakva rešenja koja su uglavnom napuštena/loše se pokazala . I to ne samo od strane projektanata već i od proizvodjača opreme i uredjaja . U svom tom galimatijasu uvek prostora za velike greške i propuste . Zato su nam svima dragocena tvoja mišljena i iskustva