Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Kako napraviti tavanicu?

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
neshadrazic
neshadrazic's picture
Offline
Registrovan dana: 12/04/2008
Poruke:

Molim Vas za pomoc.....
Radi se o sledecem:Ozidalii smo kucicu 7 sa 5 m i stigli do ploce.E sad nestalo nam je para za izradu betonsek ploce sa fert grediciama i ispunama.Postoji li mogucnos izrade ploce od rigipsa,izolacije i sl. Da li moze da se postave nesto kao grede preko zidova i i da se na njih srafe rigips ploce,sa gornje strane rigopsa staviti kamenu vunu,najlon istiropor.Napomena ppo toj ploci se nebi gazilo

  • ploca6.jpg
  • ploca5.jpg
  • ploca4.jpg
  • ploca2.jpg
  • ploca1.jpg
nsarke
nsarke's picture
Offline
Registrovan dana: 07/04/2011
Poruke:

Svakako i takva gornja ploca se narodski zove tavanica. Sastoji se od poprecnih greda odredjenih dimenzija preko kojih se postavljaju daske, a i ne mora. daske su u slucaju da zelis da hodas po tavanici. U starijim varijantama ove izvedbe npr. ljudi su sa gornje strane stavljali daske i na daske blato kao vid izolacije. Ovo sa gipsom i vunom naravno da je izvodljivo, mada nisam siguran koliko je jeftinije praviti tavanicu u odnosu na redovnu betonsku konstrukciju tj plocu.

e sad, to je sve u varijanti da si objekat zavrsio propisno tj sa sve betonsko armiranim vertikalnim i horizontalnim serklazima? Jer ipak ploca ima i funkciju ucvrscivanja objekta od cisto onog da dobijes plafon nad glavom!

Rott
Rott's picture
Offline
Registrovan dana: 17/11/2012
Poruke:

Mozes da uradis karatavan, tj, tavan od drvenih greda između kojih će se postaviti izolacija a sa donje strane greda se stavlja rigips. Takvo rešenje je svakako jeftinije u odnosu na betonsku fert tavanicu, posebno ako se uzme o obzir da će tavan biti neprohodan, onda dimenzije greda mogu biti nešto manje od klasičnog drvenog tavana. Ako nemaš H/V serklaže u zidovima betonsku ploču ni ne smeš da praviš, osim ako ne živiš u Mađarskoj gde nema jačih zemljotesa.

http://www.rigips.rs/images/spusteni_plafon_cd_ud_na_drvenim_gredama.jpg

neshadrazic
neshadrazic's picture
Offline
Registrovan dana: 12/04/2008
Poruke:

Hvala Vam puno planiram vertikalno i horiyontalne serklaze tj stubove.Glavna fora je u tome da me ploca betonska izdje skoro kao zidanje od temelja do pploce, pa se nadam da cu jeftoinije ovako proci.