Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Najbolja kombinacija gradnje-a najjeftinija?

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
skole
skole's picture
Offline
Registrovan dana: 14/05/2008
Poruke:

Postovani clanovi, planiram u skorije vreme da gradim kucu te me interesuje koja je kombinacija materijala najbolja za spoljasnje zidove:
- na ciglu ipo sa izolacijom
- proterm blok
- ytong blok
- sendvic zid (koji-kakav)
Znam da je pitanje zauzima "siroko polje", ali Vas molim za komentare.
Unapred zahvalan!

skole
skole's picture
Offline
Registrovan dana: 14/05/2008
Poruke:

Da nastavim pricu, kuca bi manje vise trebalo da izgleda ovako. Srusio bih staru kucu koja je izgradjena kombinacijom cigle i naboja - (unutrasnji zidovi su svi od naboja, deo spoljasnjih od cigle i naboja, jedan deo kuce je renoviran, stavljeni betonski podovi pa se pojavljuje ljustenje kreca na visini od 15-tak cm od poda-(sto bi rekli beton navuko vlagu)! Dakle iskoristio bih deo materijala ciglu, grede mozda biber cre kako bi na kraju suma za ovaj poduhvat bila sto manja. Dakle mozda ciglu uzmem za unutrasnje zidove, a za spoljasnje recimo protherm blokove, ili da spoljasnje zidove zidam na ciglu ipo. Molim one koji imaju mnogo vise iskustva od mene da me upozore na moguce greske i na najbolja resenja mog problema.
Hvala na razumevanju i iskrenim i korisnim savetima!

  • jasmina_prizemlje_b.jpg
  • jasmina_sprat_b.jpg
nextyamb
nextyamb's picture
Offline
Registrovan dana: 29/11/2010
Poruke:

Najbolje je ono što je, kao i obično, najskuplje!
1. Sendvič zid
2. Cigla i po
3. Blokovi (giter, ytong, proterm)

Koliko imate para, takva će i muzika da vam bude, a tu muziku ćete slušati dosta dugo (do kraja života). Sa pozicije nekoga ko je pravio kuću gledajući da prođe jeftinije (čitaj: giter blok+demit), sada bih makar ciglu stavio. Sve zavisi od vaših potreba i mogućnosti. Sve u svemu, skuplji spoljašnji zid je odlična investicija, koja se isplaćuje skoro preko cele godine, naročito leti i zimi, kako finansijski tako i po pitanju komfora.
Druga stvar je plan nove kuće koji je funkcionalan, ali bih imao par primedbi:
- Hodnik je previše uzak, naročito na ulaznom delu, pa ako ga ne proširite, goste ćete dočekivati i ispraćati u dnevnom boravku. Ja bih ga proširio, možda nauštrb kupatila, koje nema kadu,a nije baš ni jasna funkcija tuš kabine, kad u prizemlju nemate spavaću sobu ili neku ostavu za presvlaku. Svakako je ulaz vitalni deo kuće koji odaje prvi utisak i ako nije dimenzionisan na pravi način, kvari ukupnu sliku. Takođe nije predviđen ni plakar na ulazu ili blizu njega, gde bi ukućani ostavljali odeću i obuću.
- Ostava i kuhinja su predimenzionisani i u disproporciji u odnosu na ostatak prizemlja, pa je duplo lakše proći kroz kuhinjski deo nego kroz gorepomenuti hodnik, iako će u njemu cirkulisati (pretpostavljam) samo domaćica. Takođe su kuhinja i ostava udaljeni od ulaznih vrata, čime se gubi na funkcionalnosti (hoćete po luk u baštu - morate proći kroz celu kuću).
- Raspored spoljnjih otvora je nejasan, ne vidi se gde je strana "do komšije" a gde je ulica, estetika je sporna, a sa ulazne strane imate prozor od kupatila i ostave. U dnevnom boravku nema niti jedan zid pogodan za plakar, ormar ili regal.
- Razmotrite dodavanje spavaće sobe u prizemlju, kako bi ono postalo funkcionalna celina, možda će jednog dana to i biti (deca znaju i da odu od roditelja i da se osamostale).

Nadam se da ćete primedbe shvatiti na pravi način, definitivno je potrebno još rada na projektu.
Pozdrav

skole
skole's picture
Offline
Registrovan dana: 14/05/2008
Poruke:

Kao prvo, zelim da Vam se zahvalim na komentarima posto jos uvek nisam stvorio konacnu sliku o tome kako ce izgledati kuca. Slike koje sam prilozio su u stvari skinute sa sajta ytonga, tip kuce cini mi se 3. Svakako da se neke stvari na ovom resenju moraju preraditi-doraditi, te su mi Vase primedbe zaista od velikog znacaja. Zbog varijante koja je najverovatnija - gde bi se srusila otprilike polovina prizemne kuce (a u drugom delu bi ziveli (supruga, deca od 3.5 i 0.5 godina i ja) dok se vrse radovi na novoj), orijentacija bi bila takva da je dnevna soba do ulice (na severu-mozda problematicno, ali...) na regulacionoj liniji, a ulaz iz dvorisne strane, kolski ulaz se nalazi pored zida sa dnevnom i kuhinjom.
Mnogo Vam hvala na iskrenim i korisnim savetima!