Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

drenaža oko kuće

10 poruka / 0 new
Poslednja poruka
slavonijak
slavonijak's picture
Offline
Registrovan dana: 08/01/2011
Poruke:

Pročitao sam puno toga ali mi nikako nije jasno: Drenažna cijev na kojoj dubini treba biti i dali mora biti uz sam temelj ili ju treba odvojiti od temelja i koliko. i još jedno pitanje dali je dovoljno temelj izolirati ljepenkom tzv. kondorom i jeli to potrebno cijelu dubinu temelja odnosno moram li odkopati cijeli temelj, te koliko je to pametno raditi sada dok je temelj vlažan.

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

koristi malo opciju traži ,evo ovde je bilo reči o tome,mada ima na još mesta objašnjeno
http://www.samsvojmajstor.com/Forums/viewtopic/t=7174.html

Za improvizacije...nema garancije !!!

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Prošle godine sam uradio drenažu dvorišta i cele kuće. Podrum je delom ispod kuće i odatle sam krenuo cca. 20 cm ispod nivoa podruma i onda, pod padom. sve dublje i dublje, uopšte nije bitno što više nije bilo podruma - pad se morao poštovati. Kanal je širok cca. 35-40 cm a na početku je bio 175 na kraju 205 cm dubine. U kanalu je izbetonirana rigola-tanak sloj betona sa uvalom na sredini, a uz podrumski zid i temelčj kuće po celoj visini kanala postavljena oplata /šalung/ i izbetoniran praktično zid debljine 7-8 cm. Beton je aditiviran za vodonepropusnost. Posle skidanja oplate betonski zid uz podrum i temelj je prvo premazan cementnim mlekom da bi se popunile sve neravnine i rupice od oplate a zatim dva sloja Isomata Elastic, na pojedinim kritičnim mestima i 3-4 sloja /prodori kanalizacije, vodovoda i td/. Zatim je uz zaid poistavljena čepasta folija pa onda geotekstilom citav kanal-obe strane i dno. Na dno geotekstila tj. kanala položena drenažna cev i preko nje prepran rečni kamen 16-64 mm.Preko kamena opet geotekstil i zatim sloj peska cca. 4-6-7-8 cm. zatim zemlja cca. 30 cm i onda ponovo tampon od 30-40 cm za trotoar.
Ima gomila detalja ali princip je taj, Sve uradđeno u aprilu/maju 2010, bilo je mnogo kiša odmah posle postavljanja drenaže , podrum je sada suv kao barut. Videćemo još na proleće kada krenu nove kiše. Imao sam sreću što sam imao u dvorištu dve stare septićke jame koje više nisu u funkciji pa sam ih iskoristio kao upojne bunare. Mada sam, za svaki slučaj u prvi upojni bunar doveo struju da ubacim potapajuću pumpu ako bude potrebe. Kako stoji stvar posle 9 meseci od "puštanja u pogon" nema potrebe za pumpom, ali koga zmija ujede i guštera se plaši.
Prati vremensku prognozu i sve radi po suvom vremenu. Ko zna kako bi bilo da me je zveknuo novembarski zemljotres dok su bili kaanli oko kuće i temelj skroz otkopan...

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

mirroslav
mirroslav's picture
Offline
Registrovan dana: 19/04/2011
Poruke:

Astrea, ja imam slican problem, samo bez podruma. Mozes li mi reci koliko te je kostala drenaza i za koju kvadraturu kuce si radio drenazu ? Hvala...

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Koštalo me kao svetog Petra kajgana...Nemam podatak koliko me koptala samo drenaža pošto sam u sklopu toga još mnogo koječega radio, kuća nije velika u osnovi je 100 kvadrata a ukupno sam ukopao oko 60 metara drenažnih cevi i najmanje 15 kubika drenažnog kamena, potrošio sam oko 150 kvadrata geotekstila, 60 kvadrata čepaste folije i oko 45 kg Aquamat Elastica, oko 12 kubika betona.Znam samo da me je iskop bagerom i fizički radnici koštalo ukupno više od EUR 700, kod mene se to malo iskomplikovalo jer sam menjao i kanalizacione cevi, pa vodovodni priključak, pa priprema upojnih bunara za drenažu... pa onda izvođenje kompletnih novih kamenih trotoara...zato i kažem da je beilo skupo i preskupo...ipak mi je najskuplje bilo ako su negde majstori napravili grešku pa sam morao novo da rušim i radim dva puta... Mogao bih da izvedem konačni račun samo mi treba malo vremena

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

Crnorukac
Crnorukac's picture
Offline
Registrovan dana: 24/08/2011
Poruke:

Ja sam iščitao sve što sam našao na "Sam svoj majstor" sajtu o postavljanju drenaže oko kuće pa bih voleo da rekapituliram za slučaj moje kuće a i da pitam par pitanje.

Moja kuća ima dva sprata i potkrovlje. Prvi sprat je napola podrum, tj. ukopan je u zemlju oko 1,3-1,5m. Kad se stoji u bilo kojoj sobi u podrumu nivo tla je u visini očiju a ja sam oko 1,67m pa sam to tako otprilike ocenio. U podrum, ili prvi sprat, ulazi voda. Malo, imam vlažne zidove, jedan malo jače, ali nikad nisam imao barica. Hteo bih da postavim drenažu jer ovako taj podrum od 100 kvadrata ne koristim, a u njemu je stalna temperatura od oko 22 stepena i leti i zimi, jer je kao u zemunici. Zato je leti tamo sveže a zimi toplo i bez grejanja pa je šteta to sve ne privesti upotrebi.

Kuća je otprilike 12x12m i nalazi se na blagom padu. Vlaga u podrum ulazi samo sa dve strane kuće. Prednja i desna strana (gledano odozdo) je suva i nikad tamo nisam našao vodu. Gornja i leva strana su tačke ulaza vode, tamo ima vlage na zidovima, potklobučenja i slično. Kuću sam kupio tako da ja nisam kriv što drenaža nije ranije rađena, pa sad popravljam. Stari gazda je napravio betonsku stazu oko kuće, širine oko 1,2m, pa bi me zaista mnogo koštalo da sav taj beton razbijem, postavim drenažu uz zidove pa ponovo betoniram. Kažu mi i da to nije potrebno.

Zato sam rešio da radim drenažu pored betonske staze i samo sa gornje i leve strane kuće. Placevi sa tih strana su oko metar iznad nivoa mog placa pa je to verovatno jedan od razloga što voda ulazi samo sa tih strana.Sa gornje strane imam i jedan bunar, tj. hidrofor. Znači, moja drenaža će imati oblik slova L, ići će po gornjoj strani kuće, pored leve strane, i na kraju ću malo da produžim do voćnjaka, oko 5 m, i tu da iskopam upojni jamu u koju će drenaža da ulazi i koju ću da napunim onim krupnim šljunkom i da je zatrpam zemljom na vrhu.

Mislio sam da izbegnem vagres nego da samo proverim u svakoj sobi sa ove dve strane kuće da li je dubina poda podruma, tj. nulta ploča na oko 1,3m i da kopam tunel na najplićem mestu do 1,5m a onda padom od 2% sve duž slova L. Kopao bih rov uz betonsku stazu širine 60 cm a gore navedene dubine. Potom bih stavio geotekstil niz stranu rova koja je prema kući, tj. prema betonskoj stazi, spustio ga do dna rova i savio po dnu rova. Na geotekstil bih stavio krupan šljunak oko 10 cm, pa drenažnu cev na to, pa preko toga drenažni filc.

Sad dva pitanja. Da li preporučujete tvrde drenažne cevi ili je sve u redu sa onim savitljivim? One tvrde idu na komade, dužine 1,5-2m, a one savitljive se kupuju ceo kotur pa sećeš koliko ti treba. Računam da se postavljanje i sam pad lakše određuje sa onim savitljivim ali su tvrde otpornije na lom. Drugo pitanje je da li da na hilo kom mestu radim one izduve do površine kroz koje se može proturiti baštensko crevo i izvršiti ispiranje drenažnog creva, ili to uopšte nije potrebno. Takođe sam mislio da onaj kraj cevi koji je na najvišem nivou prekrijem drenažnim filcom, da u njega ne ulazi zemlja, a donji krja da ide u upojnu jamu.

Potom preko filca stavljam ponovo krupan šljunak. Ja imam nameru da tim šljunkom punim rov skoro do vrha, do otprilike 20cm do površine, možda i manje. Potom bih taj šljunak na vrhu pokrio drenažnim filcom, da se zemlja ne uvlači u šljunak i smanjuje slobodan prostor između komada šljunka, a taj mali sloj od oko 20cm do površine da ispunim zemljom. Ostavio bih zemlje da kasnije dopunim koliko se zemlja bude slegala. Tim visokim zidom od šljunka, skoro metar u visini, bih osigurao da voda ide najbržim putem na dole, ka drenažnom crevu. Kažite mi molim vas da li je potrebno i da sipam dve granulacije šljunka, jednu krupnu i jednu sitnu.

Drenažne cevi, filc i geotekstil bih kupio u samsvojmajstor radnjama, "Peštan" je super, šljunak na stovarištima građevisnkog materijala, sve to istovario na plac da mi bude pri ruci i krenuo na posao.

To bi bilo sve. Molim savete i odgovore na onih par pitanja pa da se bacam na rad.

Hvala puno!

rotoks
rotoks's picture
Offline
Registrovan dana: 29/05/2010
Poruke:

vezano za dilemu oko izbora cevi
slobodno stavi savitljive rebraste (korugovane) drenažne cevi i ne brini. prečnik 110mm
za ostalo nisam stručan

zvukoljub
zvukoljub's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 05/09/2007
Poruke:

Ako se već toliko kopa, možda bi bila dobra varijanta osigurati otkop betonskim, armiranim zidom i izbetonirati pod otkopa, a temelj kuće zaštititi nekom hidroizolacijom.Odozgo na taj ozidani rov postaviti betonske ploče i na taj način završiti celu priču.Na taj način se u svako doba ima pristup ugroženom delu, a sem toga vazduh u rovu će biti dodatni prekid za sve probleme koji su se javljaji, a i sva eventualana vlaga će lako ispariti iz ugroženog područja.

Без алата нема заната, a без знања ни најбољи алат неће помоћи..

talent
talent's picture
Offline
Registrovan dana: 22/01/2010
Poruke:

Za "Crnorukac"

Pročitaj

"Drenaža - preventiva"

Možda ti bude od pomoči!

T.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Drenaza je dobra preventiva za otklanjanje vode oko objekta . Ali NIKAKO NIJE zamena za hdroizolaciju , znaci sve posledice koje nastaju pod uticajem kapilarne vlage ce ostati i dalje , i sa i bez drenaze .