Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

izolacija krovne izlivene ploce

16 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MacakMackin
MacakMackin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/04/2016
Poruke:

Veliki pozdrav forumasi!Pisem moj prvi post na ovom fantasticnom forumu ! Pokusao sam da pronadjem ,ali nisam uspio odgvor na moj problem.
Naime imam potkrovlje ,ali sada skidamo crijep i mastori prave visoko potkrovolje na standard od 1,5 m ta neka minimalna radna visina.Laik sam u svemu ovome ,pa se sa vama isto tako savjetujem.U to potkrovlje ce da se zivi svakodnevno i ljeti i zimi ,mozda je najveci problem sto smo na Primorju CG i ljeto je izuzetno toplo,a opet zime znaju da budu i kisne i vlazne pa mi je izolacija prioritet.Mozda ne bi trebao ds gledam na cijelu izolacije potkrovlja ali i to je mali problem finansije.
Sta mi savjetujete za najefikasiniju izolaciju kada se izlije betonska ploca koja kde na dvije vode od 10 cm i na nju se vraca stari crijep .Majstori predlazu da ide na izlivenu betonsku plocu ona vodonepropusna folija i da idu letvice pa crijep.A dolje ispod betonske ploce da ide presovan stiropol ili stirodur ?
Da li je to dovoljno ,sta vi predlazete ...Da to bude efikasno da se sto manje gubi zimi na temperaturi a da opet sve to dise ,a ljeti naravno da se moze prezivjet kada upec vani na +40C
Koja izolacija bi bila najbolja er ide izlijevanje betonske ploce od 10 cm?

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

To kako ti predlazu ( izolacija ispod betonske ploce, znaci u prostoriji) nije dobro, nikako nije dobro.
Obzirom da si u podrucju gde ima i velikih vrucina a ume i da bude hladno usled vetrova moras da se stitis od oba problema. Izolaciju treba da izvodis sa spoljne strane - i za zidove prizemlja i za betonsku plocu u potkrovlju. Te dve izolacije treba da budu spojene, znaci da bude izvedeno bez prekida. Za prizemlje mozes da koristis stiropor (zove se "fasadni stiropor"), stirodur se koristi samo tamo gde postoji mogucnost vlazenja a za izolaciju ploce iskljucivo kamenu vunu sa minimum 80 kg/metryu kubnom. Ubedjivace te mnogi a sam ces doci u iskusenje da stavis staklenu vunu ili stiropor jer su jeftiniji. Preko kamene vune treba ostaviti ventilacioni sloj od najmanje 5 cm visine, zatim paropropusnu foliju i crep. Debljina izolacije na betonskoj ploci potkrovlja bi trebalo barem 15 cm kamene vune a na zidovima prizemlja barem 10 cm stiropora.

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

MacakMackin
MacakMackin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/04/2016
Poruke:

Ja sam sada zvao ovu radnji imaju u ponudi tvrdo presovana ili mekopresovana kamenu vunu i velika je razlika u cijenu.2,5 e ili 7,5 e od 5 cm . E sada oni predlazu da se stavi 10 cm i da ide iznad kamene vune paronepropusna /vodonepropusna folija(koliko sam ih razumio to je jedna folija koja ima ove dvije funkcije. Molim vas sto mi sada savjetujete ? I kako se nanosi na plocu kamena vuna da li se lijepi ,koji je princip ? Jos jedno pitanje ako ide izlivena betonska ploca od 10 cm da li to smanjuje postavljanje kamene vune na 10 cm ? I koji je princip kada se izoluje krov sa spoljne srane da li treba neka unutrasnjs izolacija ,i sta moze da se postavi?

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Upozorio sam te da ces se "upecati" na cenu. Kamena vuna za izolaciju potkrovlja mora da ima barem 80 kg/metru kubnom da bi se zastitio koliko-toliko u letnjem periodu. To je ta paropropusna i istovremeno vodonepropusna folija koja se uobicajeno stavlja na krovove. Nemoj da zaboravis i ventilacioni prostor izmedju vune i folije - rekao sam minimum 5 cm, a u stvari bi trebalo da bude onoliko cm kolika ce biti duzina roga. Vuna treba da bude zalepljena na plocu i ne sme da bude izmedju tabli vune slobodnog prostora. Folija sluzi da zastiti vunu od vlage jer mokra vuna vise nije izolator.
Prema proracunima koje vrse programi gradjevinske fizike minimalna debljina kamene vune ti je 15 cm, par cm betona manje ili vise ne znace ama bas nista u smislu izolacije.
Unutrasnja izolacija ti ne treba. Ne znam zasto sve vreme inisistiras na njoj?

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

MacakMackin
MacakMackin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/04/2016
Poruke:

Hvala puno na savjetuma! Recite mi molim vas autrotermo izoalcija ? Druga varijanta izolacije koju su predlozili drugi majtori je autrotermo (stiropolne table) .Koliko sam ja njih razumio ide crijep pa izlivena ploca od 5 cm i ispod ploce direktno ide autrotermo izolacija a poslije toga mrezica i ljepilo da bi se dobio neki plafon. Sva ova izolacija da ide ispod izlivene ploce,da li ima neko iskustva sa takvom izlocijom?
Jos jedno pitanje da idem na varijantu izlijevanje ploce od 5 cm ? Pa da ide ova varijanta 10 cm kamena vuna ,5 cm ventilacioni prostor pa vononepropusna paronepropusna folija i crijep? Da li ce da utice smanjenje debljine izlivene betosnke ploce na izloaciju u prostoriji?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

MacakMackin,
ovo zadnje o izliveni ploči 5 cm , mi nije ništa jasno. Daj načrt priljepi ili slicu tvoje kuče - strehe.

Presjek iznutra--> vani :
- EPS cm (lepilo +mrežica+lepilo)
- Betonska plošča 10 cm
- PP ili PE fpolija (parna zapora)
- 10 cm Staklene vune / kamene vune (kolika višina šperovca)-(predlažem bar 15 ili više)
- Paropropustna folija ( Sd= 0,04)
- crijep
Koliki je nklon tvoje stijehe?
Razlika kod staklene vune proti kameni je u faznom zamiku; kontrolu imaš u prilogi .
Najlošija je varianta "Izolacija unutra". Treča priponka. To je i najslabija varianta po izračunu , koliko topline ti izađe kroz krov (po zimi) i koliko topline ti polijeti uđe u prostor ()pregrevanje) .

  • macakmackin-1.png
  • macakmackin-2.png
  • macakmackin-3.png

LP 

MacakMackin
MacakMackin's picture
Offline
Registrovan dana: 09/04/2016
Poruke:

Ova kombinacija mi se cini kao jako dobra kombinacija ! Naklon strijehe nekih 30 stepeni,ne znam bas tacno. Sada me samo buni da li je problem ili se cak i preporucuje da ide mekopresovana staklena/kamena vuna? Jer je razlika u cijeni znatno manja od tvrdo presovane?

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

MacakMackin,
dobro si zaključio: meka je jeftiniija , jer jo je manje u "kg/m3". Ta se i teže ugrađuje. Da ne bude hude keri, može se i u tvojem primeru upotrebiti mehka staklena vuna(http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-visenamjenski-fi...) , ali zbog bolje izolacije , za u zimskom periodu, predlažem nekoliko boljo ( http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-filc-za-kose-kro... ili http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-filc-za-kose-kro...). U kombinaciji može i kamena vuna (http://www.knaufinsulation.hr/products/knauf-insulation-visenamjenska-pl...) ilil DP3; može i još teža sa oznakom DP8.
Za primjer , kako smo izradili an objektu , kod nas : 42 cm staklene vune , kombinacija SF 32 i DF 39 (http://www.ursa.si/sl-si/izdelki/ursa-glasswool/Strani/izdelki-glasswool...).

  • streha-vgradnja_izolacije-3-w800.jpg

LP 

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Som16- Objasni mi molim te koja je svrha dvostruke izolacije? Ja ne vidim nikakav razlog da se stavlja izolacija sa unutrasnje strane betonske ploce. Staklenu vunu ne treba koristiti nikako u krajevima jer imamo i letnji i zimski ekstrem. Staklena vuna (a i stiropor isto tako) pomazu preka leta kao mrtvom kandilo. Objekat se nalazi u Crnoj Gori, na primorju i mora da se stiti od letnjih vrucina a i od zimskih vetrova koji znacajno pothladjuju objekte i stvaraju utisak temperature za desetak stepeni nize nego sto u stvari jeste. Kod tebe u Sloveniji a pogotovu u tvojoj Savinjskoj Dolini nema onih letnjih ekestrema kao na primorju. Tamo, na primorju, jedino pomaze kamena vuna vece gistine i iznad nje dobar ventilacioni sloj koji ce da odvodi vreo vazduh koji se stvara ispod crepa.
Macak-Tebi su, kao i svakom pare bitne i gledas da ustedis, ali ovo radis samo jednom a zimskih bura i letnjih vrelina ce biti mnogo. Sigurno ne treba da te podsecam kako je leti prijatno u kamenim kucama koje su pravili tvoji preci. Sigurno su znali sta treba da se radi. I stvarno ne znam zasto se kacis vise za te gluposti oko stavljanja stiropora sa unutrasnje strane. Da li shvatas da ces time da napravis problem i leti i zimi?! Zimi ces grejati u prostoriji samo vazduh i neces imati sta da akumulira toplotu a tokom leta ces napravit6i tako lepu atmosferu da ces da stalno bezis od kuce i radije ces da spavas pod satorom.
U

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

U ovakvim prilikama obično predlažem da se pročitaju ovi tekstovi, ponavljam to jer ljude mrzi da čitaju forum . Astrea...komentarišemo kao papagaji jedno isto, ali izgleda da drugačije ne može. Na posetiocima foruma je da prihvate savet ili ne...

Važni aspekti rešenja toplotne izolacije za komfor u leto
http://beodom.com/sr/education/entries/important-aspects-of-thermal-insu...

Izbor rešenja toplotne izolacije za komfor u leto :
http://beodom.com/sr/education/entries/choosing-thermal-insulation-solut...

@ som16 , ni meni nije jasno zašto forsiraš staklenu vunu u debljini od čak 42cm kao spoljnog izolatora betonskog krova, umesto kamene vune! Ne uzimate u obzir koeficijent toplotnog fluksa !Nema logike da ugradiš takvu krovnu izolaciju u Primorskoj na primer....

Za improvizacije...nema garancije !!!

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Dobar večer "izotop i Astrea".
Možda res ne znam upotrebljavat prave besede na srbskom-hratski jezikom, ali gdje sta pročitala, da zagovaram / forsiram satklenu vuno? Ako sta krivo pročitala i tumačila zbog nepravopisa, onda se oprašta, ali ako sta nemjerno to zapisala onda se neoprašta!

Pitanje investitora "MacakMackin" se nanosilo na unutrašnju izolaciju. Napravio sam kontrolu (zadnji MacakMackin-3) i napisao komentar. Prvi i drugi imaju pored unutrašnje izolacije i vansko.

- MacakMackin-1 je sa tervolom (kamena vuna)
- MacakMackin-2 je sa staklenom vunom.
V drugom odgovoru je zapisano : - 10 cm Staklene vune / kamene vune (kolika višina šperovca)-(predlažem bar 15 ili više)
Eto i još betonska ploča : 10 cm i 14 cm kamena vuna; kontrola. Fazni zamik je 4 --> 7,7 sati , napram 5--> 8,7 sati. Kontrola broj 2 --> 6,7 sati.(staklena vuna)

"izotop", 42 cm izolacije staklene vune je bilo u projektu --> projektant PGD -ja i PZI-ja! Ako se hoče izmeni material, treba suglasnost projektanta , a ne mene i moje zahtejeve. Ja (kao nadzorni) nemam prava sam izmjeniti / promjeniti materijale ; mogu uz suglasnist projektanta.
Ako predlažem kombinaciju kamenevune/staklena vuna , treba da se suglasi projektant; naravno može i investitor ali mora razumjeti, da mu je i cijena izolacije viša; slično je i sa ugradnjom "celuloznih vlakana ili lesenih vlakana".
To smo i tu pokomentirali i obrazložili (kao u drugim postovima) investitoru.

Kakav tip izolacije če ugraditi investitor zavisi od : cijene energenata, cijene KWh i vreme amortizacije.
Tu nema dvojbe, je u prednosti staklena vuna. Ako ja načrtujam, predlažem kamenu vunu.
U mnogo postove, koji su se komentirali o toplinskoj izolaciji predlaže kamenu vuno, naročito kod klasično izrađene strijehe (nema bet. ploče). Sa betonskom pločom je staklena u predonsti. To pokaže in finačni izračun/kontrola.

Eto u prilogi klasične strijehe i izolacija staklene vune, napram kameni vuni. Priloga 3 i 4.

Za primer iz slike , sa 42 cm izolacije, se za promjenu odlučio investitor, jer je prije v osnovnom načrtu bio neopor (poseban narebričen za ugradnju između šperavaca). Sa tim mojim predlogom se složio i projektant i investitor. Isto tako smo i podeskali strijehu i to ima još ugodniji učinak na fazni zamik toplihe izvana/unutra. U toj kombinaciji (PH) izračun Phpp izkaže, da je financijski bolja staklena vuna; sam betonska ploča je 15 cm debeline i ona uzima dovoljno viška specifične toplotne (sunčane) energije, da ne dođe do pregrijavanja. Prošle godine se u toj hiši nije izkazala potreba po klimi in hlađenju kuče. Radio rekuperator brez problema; noči se razhlađivalo i preko prozora. Instalacija za klimo je tudi i ugrađena. I kod nas u primorju je večina ugrađene izolacije, u primeru bet. plošče (striješne), staklena vuna. Ploča je debeline 15-18 cm. Strijeha i podaščana.
Podaščanje strijehe i ja zagovaram, jer se sa 24 ili 30 mm pridobije i fazni zamik; zagovaram i drugi zračni sloj!(druga tema o izolaciji krova)

Koliko sam mogao vidjeti kod gradnje kuča u Hrvaškom primorju (niže Makarske, Dubrovnika) se u glavnom ugrađuje staklena vuna (žuta izolacija). Da je razlika između staklene i kamene se prepričao investitor oko Dubrovnika, gdje smo na kuči(apartmani) ugradili kamenu vuno (25 cm) napram osatlim kučama (bio isti investitor još na tri kuče/apartamani) gdje se ugradilo 25 cm staklene vune.

Eto, sam se možda previše razpisao, ali upam, da sam primerno obrazložio moj pogled na izolacijo u strijehama.

  • macakmackin-4.png
  • macakmackin-5.png
  • izotop-1.png
  • izotop-2.png

LP 

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Sad je jasnije i daleko od toga da sam uopšte mislio nešto negativno, samo sam prokomentarisao deo tvog predloga.Osvrnuo sam se na potrebe primorja kod spoljnih izolacija takvih krovova gde je neophodno koristiti izolatore sa većom toplotnom inercijom koja je u direktnoj relaciji sa gustinom materjala. Zato mi nije bilo jasno da predlažeš staklenu vunu l tervol, jer ni jedna ni druga nemaju dovoljno mase. Za projektante se slažem s tobom u potpunosti jer i sam radim samo po tuđim nacrtima i proračunima.U svakom slučaju sve zavisi od investitora ali ovde pokušavamo da razbijemo neke predrasude i ustaljene šablone koji postoje samo zato jer je to nekome palo na pamet ,i svi ostali nastavljaju jer drugačije nisu ni videli, pa misle da tako treba. Ti si jedan od retkih ljudi koji daju ispravne i sadržajne savete. Sa uživanjem sam čitao neka rešenja koja si ranije predlagao.

MacakMackin je imao ideju da radi betonski krov 10 cm debljine i da bi zadovoljio sve uslove koje mi spominjemo, treba mu pola metra spoljne izolacije od staklene vune. To je ipak perverzija .Možda sam ja isključiv čovek i predlažem po nekad školska rešenja , ali sam siguran da je tako ispravno.Zato sam i predložio tvrdopresovanu kamenu vunu, i ti si to spomenuo kao adekvatno rešenje.

Pozdrav i ubuduće ne treba ni da pomisliš da imam nekakave provokativne komentare,samo insistiram na preciznosti da bi se bolje razumeli.

Za improvizacije...nema garancije !!!

Astrea
Astrea's picture
Offline
Registrovan dana: 25/04/2010
Poruke:

Som16-Ti dobro znas, imali smo kantekte i ranije, da se ovde ne radi o znanju jezika. To sto neki investitor insistira na pogresnim resenjima ne oslobadja onoga koji poznaje tehniku od odgovornosti - odnosno ovako: Macak je cuo od nekoga da stavi izolaciju istovremeno i spolja i iznutra, Macak ne zna da je to pogresno i Macak hoce da tako uradi. Pa valjda treba neko da mu kaze da je sve to pogresno i da ga ispravi i posavetuje kako da uradi.
Resenje broj 2 iz (tvog) komentara broj 11 je ispravno, i sve vreme sam predlagao tako nesto sto se vidi iz mojih ranijih komentara a i dobijeni podaci u proracunu potvrdjuju da je resenje sasvim prihvatljivo i u tehnickom i u ekonomskom smislu.
Sto se tice efekata staklene i kamene vune stanje tehnike je jasno ali tu upetljavaju prste strani proizvodjaci koji bi da slome jos ovo malo domace proizvodnju. Kamena vuna se godinama pravi u Surdulici, tu je fabriku kupio Knauf i nastavio proizvodnju. Proizvodjaci staklene vune su pootvarali (trgovinska) predstavnistva i u Srbiji a i u drugim, okolnim i novostvorenim zemljama; u tim predstavnistviima su zaposlili gradjevinske inzinjere ali oni moraju da govore da "i nije bas velika razlika izmedju staklene i kamene vune, da je cena kamene vune vrlo visoka i da ne opravdava toliko ulaganje"; i kada prosecan, neinformisan i platezno slabo sposoban kupac cuje sve to on se odmah opredeljuje za (uvoznu) staklenu vunu. To sto je tom prilikom platio i stranog radnika i stranu drzavnu administraciju nije ga briga jer smatra da je prosao jeftinije. Vlasnik stranog proizvodjaca je zadovoljan jer je prodao svoju robu ovde. Kada tom nasem gradjevinskom inzinjeru koji radi za stranog proizvodjaca staklene vune postavim pitanje zasto isistira na enormnom povecanju debljine staklene vune kada se sve to moze da resi sa mnogo manje (domace) kamene vune ne dobija se nikakav odgovor. Najinteresantnije je sto je npr. isti covek radio u tehnickoj podrsci proizvodjaca kamene vune pa je posle nekog vremena presao kod onih sto prodaju staklenu i sada prica sasvim drugu pricu ...
Prosecni investitori su pod pritiskom trgovaca i izvodjaca a svi oni dobijaju informacije od uvoznika i zato je prica takva. Investitori smatraju da su lepo prosli a kada posle kratkog vremena traze d ase hitno ugradjuju klima uredjaji onda zaborave da su to mogli da rese u izgradnji.
Znaci, istovremeno - i spoljna i unutrasnja izolacija se ne rade. I tacka, kraj, konec, Ende!

Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Astrea ...
Potpisujem , nažalost takva nam je ova lakrdija od države ... Svojevremeno sam negde na forumu objavio fotografiju prve zgrade sa " energetskim pasošem " , iako jezgrada zidana po "našem starom sistemu " cigla zid , betona kolko ćeš , i naravno pvc stolarija sa zazorima od par cm ... Preko svega će doći 8 ili 10 cm neopora i mir svima !!
Pasoš je izdao "naš najjači " proizvodjač gradjevinskog materiijala ...

izotop
izotop's picture
Offline
Registrovan dana: 01/03/2010
Poruke:

Ljudi moji, pošteno rečeno stanje građevinarstva u Srbiji i ex-yu je dobilo neka uvozna instant rešenja koja smo mnogo puta spominjali.Trenutno vodim bitku sa investitorom( posredstvom jednog nezavisnog arhitekte) koji treba da uradi termoizolaciju zgrade gde žive moji roditelji, a za uzvrat će sazidati peiti sprat i prodati stanove.Za 15 dana stižem dole i ulažem veto na sve što su smislili.U dilu je agencija koja izdaje energetski pasoš, investitor i veliki proizvođač graževinskog materjala.E gospodo malko ste se zajebali...ne dam. Ili će biti urađeno kako struka nalaže ili se neće raditi.

Za improvizacije...nema garancije !!!

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Dobro večer,
Astrea, zato sam napisalo "................ili...................". Se razumemo, da neki predlogi projektanta nisu najboljši. Astrea, ako investitor gleda na financijski vidik i izradi se izračun, je S. vuna u prednosti. Ako investitor razume moju (Našu) poantu zašto zameniti S. vunu za K. vuno , onda je u redu. Uzimajuči u obzir i financije. To pišem iz prve ruke.

Se slažem sa odgovorima u zadnje tri postove. Nije velika razlika kod nas.
Izotop, razumeo.!! -:))

Još samo u razmislek kod razumevanja "faznog zamika": naši programi (svi) računaju izvana proti unutra.
NE upoštevajo pa "Unutrašnje dobitke toplinske enrgije" (kuhanje, računalniki, pranje odječe, sušenje odječe,....stand by TV,....itd.) Upravo sam se vratio iz gradilišča, kjer čemo (latno gradnja) popraviti Drveno brunarico i upoštevati te dobitke i tako sa unutrašnje starne ugraditi 22mm ili 30mm debele daske - Ladijski podove.

p.s.: Kolegi, molim ako smo si primereno porazgovarali, da se držimo osnove ovog teme ; možemo možda druga temo da si otvorimo i ako bude koji investitor imao interesa , mu tamo "generalno" odgovaramo. Nadam se , da če MacakMackin dobro odlučiti se.

LP