Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Izolacija ploce / Krova iznutra / Fasade (Mineralne vune)

4 poruka / 0 new
Poslednja poruka
MilosM90
MilosM90's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2017
Poruke:

Pozdrav svim članovima, i unapred se zahvaljujem na odgovorima, savetima i kritikama Smile

Tokom sledeće godine i ako nešto preostane za proleće 2019, planiram da uplovim u za mene i više nego zanimljive vode u vidu sređivanja kako eksterijera tako i enterijera životnog prostora. Naime, trenutno živim u kući sledećih karakteristika:

- Osnova je 9x11, prvi sprat i potkrovlje su dimenzija 9x12m. (proširenje na jednoj strani kuće)
- Kuća je zidana standardnim blokovima pre nekih 30-35 godina, malterisana unutra a spolja urađena izolacija Perlit malterom debljine 5cm u proseku (nisam jos bio rođen kada je to rađeno, tako da verujem majstoru i ćaletu na reč oko debljine)

- Prizemlje i sprat su trenutno naseljeni (nikakva dodatna izolacija sa unutrašnje strane), pod uradjen kombinacijom bitumen-parket, stepenište unutrašnje, gazišta takođe pokrivena drvetom

- Krov nije podaščan, na potkrovlju je trenutno samo betonska ploča(monta i beton), nema prodora snega ili kiše u zimskim uslovima, nema polomljenih crepova.

- Na kući je ove godine zamenjena kompletna drvena i stavljena PVC stolarija (Aluplast 7000 profil, Siegenia okov, 6 komora, 3 stakla, niskoemisiona), tako da je prvi korak ka energetskoj efikasnosti učinjen.

- Trenutni grejni energenti – drvo + struja, u planu uvođenje grejanja na pelet nakon poboljšanja pasivne izolacije (barem ploče ukoliko se ostalo do tad ne stigne)

Moji planovi su sledeći (redosled izvedbe) :

1) Staviti podnu izolaciju na tavanski prostor (u nekom trenutku će biti naseljen), tako da planiram plivajući pod sa 3-4cm kamene vune, pratećim folijama i rubnim trakama, kao i mokri estrih preko (želeo bih veću debljinu, ali trenutna visina izmedju donje ivice balkonskih vrata i poda je ~12cm, sa prosečnom debljinom parketa od 2.5cm, lepkom i nekih ~1-2cm za debljinu staze ili tepiha, ukupan prostor za izolaciju poda koji mi preostaje je nekih 8cm uključujući estrih od najmanje preporučenih 4cm).

2) Uraditi izolaciju krova sa unutrašnje strane sistemom dodatnih letvi - folija oko i izmedju rogova - kamena vuna između rogova – staklena vuna preko rogova u kontra smeru – folija – gips ploče (verovatno negorive)

3) Uraditi dodatnu izolaciju fasade spolja kamenom vunom debljine 5 ili 8cm (finansijske mogućnosti će nadam se dozvoliti 8cm imajući u vidu da se to ipak radi samo jednom), ali bi ipak konačna odluka bila u zavisnosti od procene izvođača da li je moguće opteretiti trenutnu fasadu dodatnom težinom uprkos tiplovanju. Perlit je u velikoj meri zdrav, jedan od 4 zida u prizemlju (srećom najmanji jer uključuje i garažna vrata i veliki prozor) bi morao da se obije do cigle i vuna postavi direktno na zid, na ostalim zidovima ne bi trebalo da bude problema.

Takođe, još jedno pitanje tehničke prirode koje me muči od starta je da li je moguće da plivajući pod rađen na ovaj način izdrži opterećenje pregradnih zidova (biće rađeni u nekom trenutku Ytong blokovima (12 ili 15cm). Došao sam do podatka da kamena vuna za pod (Knauf) može da izdrži 300kg/m^2, ali to opterećenje uključuje i težinu košuljice i zida na toj površini. Druga opcija koju vidim je izidati iste pre rađenja izolacije poda. Shvatam da bi na ovaj način ti potencijalni zidovi u spoju sa betonskom pločom pravili hladni most ukoliko se oni prvi izidaju, ili ipak postoji neko treće rešenje koga nisam svestan.

Imajući u vidu da sam iz Niša, voleo bih ako bi ste mogli da mi preporučite nekog od izvođača radova sa ovog područja (može u privatnim porukama ako je protivno pravilima foruma), kako bih mogao lično da imam uvid u stvari koje sam prevideo, količinu materijala, izvedbu u globalu i slične stvari pre ulaska u dalju realizaciju i naravno da prodiskutujemo na ovu temu o stavkama koje sam naveo.

Srdačan pozdrav svima i hvala unapred na odgovorima,
Miloš.

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

MilosM90,

1.)koliko dugo tavanski prostor ne bude useljen / upotrebljavan? Tu imaš dvije variajante ugradnje toplotne izolacije. Ako se držiš tvoje , prve, da izradiš estrih i samo 4 cm izolacije, je to za hladnu zimu premalo. Uz kontrolu kondenza , bi moglo i to da se izdela, i to tako , da se posle estriha položi izolacije, koja se kasnije upotrebi pod strijehu.
Druge je, da se izradi estrih i odmah se izradi i podkonstrukcija krova in tamo ugradiš toplotnu izolacijo. Za taj primer se dovoljno tih 4 cm izolacije, ali opet pazi , da ne bude prehladnu na tavanu, jer se može jako ohladiti ako ga ne budeš grijao. Glavno pitanje: kako dugo ne bude tavan v upotrebi??

2.) Kolika je tvoja prijektna temperatura okoline? NIŠ, oko -13°C , verovatno.
Da , kako se izradi iz unutranje strane toplotna izolacija imaš dosta navodila za takvu izradu. Kolike su dimenzije rogova ( šperovaca) i koliko je višina na samom kolenčnom zidu ( uz kapnu lijegu). Predlažem kombinaciju kamene vune i staklene vune. Ako samo staklena onda bar 0,035.

3.) Ako ideš u priemrnu izradu, onda bar 10 cm izolacije. Iako imaš star zid, može se izradit kontrola kondenza, ob upotrebi stiropora; ta je jeftiniji napram kameni vuni, i u pogledu za zimu ništa slabiji. Lakše se i radi. Omet je istina potrebno vrlo kakovostno da se prekontroliše. Upam, da si izradio i zunanje špalete primernu, kada ste menjali okna.Da tu ne bude toplinski most.

Stijene na tavanu: ako se mmože , bi predlagao montažne GK plošče sa unutranjom izolacijom od kamene vune. Možeš izraditi i sa dvije GK ploče, da je malo jača stene. Ta se može ugraditi na plivajoči pod. Odgovori na prva pitanja o uputrebi tavana, pa dalje predlažemo izradu poda i stijena. Pazljivost ne samo na podu tavana, nego i na sasatvu stijene sa strijehom!!

Izvođače, ne poznajm u tvoji okolini. -:))

LP 

MilosM90
MilosM90's picture
Offline
Registrovan dana: 22/12/2017
Poruke:

Hvala puno na odgovoru.

1) Tavanski prostor neće biti useljen jos godinu do dve sigurno, jer to iskreno zavisi od sestre i njene zelje za sređivanjem istog.Moja namera da krenem od poda tavana je zato što postoji mogućnost da roditelji finansiraju uvođenje grejanja u međuvremenu, gde bi se opet prizemlje/sprat grejali, a za potkrovlje samo izvele vertikale i ostavilla priključna tabla, pa ne bih želeo da te prve sezone bacim više para za grejanje jer nisam hteo da izolujem tavan.

U svakom slučaju, bez obzira na to da li ona odluči da dodatno sređuje potkrovlje ili ne, između postavljanja izolacije poda (proleće 2018) i izolacije ispod rogova proći će ili nekoliko meseci ili najviše jedna godina, tj. jedna grejna sezona jer to smatram neophodnom investicijom.

Ukoliko se desi da ona odluči da nikad ne stanuje tu i da taj prostor ostane zatvoren ispod rogova, negrejan,  sa odradjenom podnom izolacijom, ja bih u narednim godinama svakako preko postojećeg poda samo poslagao ploče mineralne vune i ostavio da to bude običan tavanski prostor kako bi sa mog sprata što manje toplote odlazilo na gore. 

2) O izolaciji u mom slučaju verovatno bih išao sa ovom opcijom ( http://mojepotkrovlje.rs/izolacija-potkrovlja-iznutra/    - broj 5).

Svestan sam da je ovo vrsta improvizacije i da postoje i bolje opcije ali one iziskuju skidanje krova što bih gledao da izbegnem ukoliko je moguće. Ovde se koriste oba tipa vune, tj. kamena između rogova i staklena da zatvori hladne mostove.Dimenzije ću naknadno da postavim, ali su rogovi ili 12x12 ili 15x15cm, a vrsta drveta je crveni bor ako ne grešim.

Temperatura koju ste naveli se uklapa u podatke koje sam našao za proračune.

3) Što se debljine tiče, ja bih najiskrenije skinuo perlit skroz i stavio 12-14cm vune na zid, ali to finansijske mogućnosti već ne trpe u ovom trenutku. Kao što možete da primetite iz priloženog do sad, stiropor pokušavam da izbegnem zbog paropropusnosti. inače bih o njemu kao opciji razmišljao već kod poda.

Ukoliko se fasada bude radila tokom 2019, možda se finansijska situacija i promeni pa obijanje perlita i samo 12-14cm vune i bude izvodljivo, ali za sad stvari stoje ovako.

Opet, moja glavna briga je težina kamene vune i da li trenutna fasada može da je izdrži, gde mi opet treba neko ko se time bavi da uživo vidi situaciju, jer uprkos mom konstantnom čitanju na ovu temu, praktično iskustvo mi je 0.

Predlog da se pregradni zidovi rade od jedne ili duple GK ploče sa ispunom od vune sam već dobio od majstora koji mi je radio špaletne nakon ugradnje prozora, tako da ću o tome definitivno da razmislim i prenesem ideje dalje u kući.

Hvala još jednom na odgovoru i nadam se da ću čuti još neko mišljenje ili savet, kao i kontakt nekog od majstora iz ovog kraja sa kim bih mogao detaljnije da popričam.

Ukoliko bi Vam značilo još dodatnih informacija, slike, dimenzije itd, biće mi i više nego drago da iste postavim.

Pozdrav,
Miloš.

  • neventilisan-krov-ventilisan-pomocu-letvica-2016-novo.jpg
som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

MilosM90,
pod 1.) tačku: sredi pod na tavanu. Izradi 20-30 cm toplotne izolacije. Napraviš podkonstrukciju od drveta, između ugradiš top. izolaciju; na vrhu ugradiš obične daske 25 mm.

pod 2.) tačku: ako budeš sredio i upotrebljavao potkrovlje , da ostaviš kakve skije, pancarje, zimsko odečo,..... onda je v redu, ali bar na minimanoj temperaturi. Trebaš napraviti ogrevanje u nasprutnom imačeš " saunu ili hladilnicu". Ako ne dvigneš crep , onda je to jedina varijanta , da se primerno izuluje podkrovlje. Na rogove dodaj još najmanje bar 10-12 cm izolacije. Pažnja na ugradnji parne zapore.

pod 3.) tačku : ako je omet kvalitetan ne treba odbijati ga. U vsakom primjeru moraš sidrati izolaciju u stijenu. Polaži pažnju koliko je ravna tvoja stijena. Kod stiropora imaš više tolerancije, a kod kamene vune malo ( na 4 m dugi ALU lajsni --> 1 cm)

Pregradne stene = v redu odgovor majstora. Opcija je i OSB plošča 10 mm ( 12) i GK plošča 12,5 mm. Takve stene se mogu kasnije izraditi>; upoštevaj, da se ugradi dilatacijska pijena tako na podu tako i na stijeni, gdje se fiksira stijena. Neke vrste zvučna dilatacija.

Ake ti se može pomoči, verjetno če i tvoji zemljaki ti napisati kakav primjeran komentar. Naročito gdje i koje majstore. A tu je, i koliko je zahtijevan sam investitor. Ako mojstori ne znaju da izrade, moraš tražiti da se tako po pravilu struke izradi!!
Istina, da se samo uče in našprave pizdariju, nije u redu.

LP