Dobrodošli, gost - Registracija | Zaboravljena šifra

Renoviranje i izolacija podruma resenja i saveti

9 poruka / 0 new
Poslednja poruka
Mikoyan
Mikoyan's picture
Offline
Registrovan dana: 03/05/2016
Poruke:

U planu mi je posle ovih kisa da renoviram podrumske prostorije, koje se koriste za zivot. Kuca je pod nagibom, gornji deo kuce je podignut 1,5 metar a u suterenu su podrumi. Vidljive vlage u podrumu nema, osim sto se u dnu zidova jednakom visinom vidi da je pocrnelo. Posto je malter dosta propao, trosan je i na dosta mesta se odvojio, pod je samo beton, hocu da sve obijem do cigle, da premalterisem i uradim plocice. Pod je na dosta mesta kriv i majstor kaze da se mora raditi ravnajuci sloj, i da bi on radio kondor pa preko ravnajuci sloj. Tek na to bi se lepile plocice.
Problem je sto je sama prostorija vec dosta niska, nekih 2-2,10. i sa svim tim bih podizao nivo sto mi se nikako ne radi. Razmisljam da izlupam postojeci beton i onda da radim sve nanovo, da bi mi visina sa plocicama bila ista kao sto je sada. E sad neko kaze nikako to ne treba raditi i kopati jer ima vode, drugo ne znam da li ispod uopste ima bilo kakve izolacije. Ne znam u kakvom je stanju cigla ispod maltera i td. Usput mi majstor kaze da staza uz podrum mora da se uradi lepo, jer se slegla i voda pravo ide u kucu umesto da je pad na drugu stranu. On predlaze da samo presvuce preko postojece staze novu i da uradi pad. Ja bih radije to izlupao i uradio novu stazu iznova, i usput mozda izolovao zidove spolja ili kako vec ide. Sutra cu slikati sve pa biste lakse videli o cemu je rec.
Zanima me sta treba raditi ako se izlupa beton u podrumu da se zastiti od vlage iz zemlje, i kako izolovati spolja ako izlupam tu staru stazu. Drenaza oko cele kuce postoji.

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ne znam kao ste zaključili da nemate vlage u prodrumu .. No bilo kako bilo po opisu radova vi ćete tu vlagu samo zamaskirati , a onda za neko vreme sve ponovo raditi ...

som16
som16's picture
Offline
Registrovan dana: 20/02/2015
Poruke:

Mikoyan,
na kojoj visini je drenaža izrađena? Dali možeš pogledati u revizijske jaške, da vidiš dali obavlja svoj posao?
Na kojoj visini je nivo podatlnice? Dali je hiša bila poplavljena nekada?
Kako je sa zračenjem tih prostora?
Kolika je izolacija na vanskim stenama? Ako je na dnu crno, onda je to znak, da se vlaži taj čošak/kut prostora.

Samo izravnava na kondor nije dobro rješenje; prije bi predložio , da izkopaš ter da uradiš kako treba. Malo potraži u starim postovima, je bila riječ o takvoj varianti.

LP 

Mikoyan
Mikoyan's picture
Offline
Registrovan dana: 03/05/2016
Poruke:

Hvala na odgovorima. Danas cu slikati i postaviti. Som 16 ne razumem te bas najbolje. Pre drenaze je ulazila voda, to znam. Sada toga nema. Postavicu slike danas, i pitati starije ukucane u vezi drenaze. Pozdrav

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Ukoliko je voda ulazila u podrum pre izvodjenja drenaže , onda je sigurno da podrum nema hidroizoalciju ... A samim tim se vraćamo na početak priče ..

Mikoyan
Mikoyan's picture
Offline
Registrovan dana: 03/05/2016
Poruke:

Pa sta mi je ciniti? Da li da radim kosuljicu sa kondorom ili da lupam stari beton? Kako da resim to?

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Kod objekata kao što je vaš , nepostojanje hidroizolacije zidova dovodi do toga da praktično bez velikih ulaganja i zahvata praktično ne možete da uradite ništa. Procurivanje vode u objekat pre izvodjenja drenaže je ukazalo na to da ne postoji spoljna vertikalna hidroizolacija . Dalje simptomi koje ste opisali kao crnilo u donjem delu zida , kao i trošan malter ukazuje na thorizo da nemate ni horizintalnu hidroizolaciju zidova . Sanacija i adaptacija takvih suterena u stambeni prostor su vrlo komplikovani i skupi . S druge strane možete se upustiti u neke improvizacije sa košuljicama i delimičnim hidroizolacijama , ali će se sve ubrzo vratiti na stanje koje ste imali pre adaptacije ....

Mikoyan
Mikoyan's picture
Offline
Registrovan dana: 03/05/2016
Poruke:

Pozdrav. Zbog obaveza javljam se kasno. Bili su mi jos neki strucnjaci ali nisam bas odusevljen onim sto su mi rekli. Deluje mi prodavanje magle. Cekam sutra da dodje gradjevinski inzenjer da pogleda pa da vidim sta mi je raditi. Ono sto sam saznao je da drenaza pored podruma ne postoji vec samo sa gornje strane kuce. Znaci prvo je da se uradi drenaza. Ovih dana sam po okolnim kucama u selu primetio da su problemi vlage mnogo veci nego kod mene. Ubedjen sam da voda ulazi od staza koje su se slegle pravo ka zidu i temelju kuce. Plus postoje 3 oluka koji nemaju odvode vec isto voda ide odmah pred kucu. U planu je drenaza i odvodjenje vode iz oluka dalje od kuce. Zatim bih izlupao beton u 2 prostorije gde je vec dosta nisko i izbetonirao nanovo. Drugi podrum gde je kotlarnica je bukvalno skroz suv, i on je dosta visi. Tu bih samo prebetonirao sloj betona preko da malo poravnjam.
Zanima me posto cu prvi podrum sa 2 prostorije malo da ukopam zbog visine sta da radim. Uzeo bih mikser da ne pravimo beton ovde, ima da se naruci sa vodonepropusnim betonom.
Sta da radim kad izlupam stari beton i ukopam? sta da ide za tampon, da li ispod betona necim da izolujem? svaka ideja je dobrodosla. Veceras slike

tenzor
tenzor's picture
Offline
Moderator
Registrovan dana: 01/11/2008
Poruke:

Drenaža neće rešiti problematiku prodora vode i problem kapilarne vlage . Drenaža pomaže da se odvede višak atmosferske vode i ne zamenjuje hidroizolaciju .
Svi ti "stručnajci " bi prvo trebali da utvrde da li postoji HI objekta kako na temeljnoj ploči tako i na spoljnim zidovima ukopanog dela objekta . Bilo kakvi radovi napamet su suviše rizični a jedini mogući rezultat jeda ćete imati gore stanje nego pre te "sanacije "
Ukoliko postoji HI objekta a pogotovo podne ploče , razbijanjem nje uništićete i postojeću HI a onda ste već u velikom problemu .
Dakle na prvom mestu je da urade potrebna sondiranja i utvrdi trenutno stanje , a tek onda da se upustite u planiranje i izvodjenje sanacije ...